Genre: Avontuur / Fantasy
Gesproken taal: IJslands, Engels, Russisch en Frans
Releasedatum: 6 december 2007
Bekijk via Videoland
Plot The Golden Compass
"There are worlds beyond our own - the compass will show the way."
Lyra Belacqua leeft in Oxford in een parallel universum. Hier zijn de zielen van mensen zichtbaar als dieren die hen overal volgen. Bij kinderen kunnen de zogenaamde daemons nog van gedaante verwisselen. Op een dag hoort ze haar oom een discussie voeren over een nieuw fysiek element: Dust. Dit element heeft de kracht om werelden te verenigen, waardoor het zowel begeerd als gehaat wordt door verschillende partijen, waaronder het Magistraat. Lyra onderneemt een reis naar het element, en moet de strijd aangaan met demonen, geesten en andersoortige wezens, slechts bewapend met een magisch gouden kompas.
- IMDb (6,1 / 202922)
- Trailer (YouTube)
- Northern Lights (BoekMeter)
- The Golden Compass (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
John Faa
Farder Coram
Ragnar Sturlusson (stemrol)
Eurynox
niet echt bijzonder, maar leuk voor een koude en grauwe dag. vond het een leuk verhaal maar af en toe wel "nep" tot uitbeelding gebracht. ben wel benieuwd hoe het vervolg er uit komt te zien.
2,5 *
swrene
leuke film met een origineel verhaal. Hij viel mij zeker niet tegen, de dieren en de werelden zijn zeer mooi en geloofwaardig in beeld gebracht en het acteerwerk is ook sterk.
fieko
opzich wel een leuke film maar vond het boek leuker plus de film stopt ook eerder dan het boek.
3.5 *
ArcovandenBroek
Fantastische film! Prachtige sfeerbeelden, hele goede acteerprestaties (vooral Kidman en het meisje) en heerlijke muziek. Het was een duidelijke open einde, maar niet zo erg als bij Pirates 2 bijvoorbeeld. Ik kijk uit naar deel 2 en 3.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Veel duidelijker kon het volgens mij niet, hoor.
ArcovandenBroek
Veel duidelijker kon het volgens mij niet, hoor.
Ik bedoelde dat het niet zo erg was dat ie afgelopen was, en dat je echt naar het volgende deel snakt. Na Pirates 2 wilde ik gelijk deel 3 zien, bij The Golden Compass kan ik nog wel even wachten.
Dat het een open einde is, dat heeft iedereen wel door natuurlijk..
lordsnoopy
Ik heb deze film zaterdag in de bioscoop gezien, en ik moet zeggen dat hij mij best verraste. Ik had namelijk veel negatieve dingen erover gehoord.
Met name het idee van deamons* sprak mij erg aan. * je ziel is altijd bij je is in de vorm van een dier (wie wil er nu niet een schattig knuffelbaar sneeuwluipaard als ziel
Zoals al is gezegd, het is een open einde, maar niet één met een grote cliffhanger, waardoor het wachten op de volgende film niet zo zwaar is.
Ik ben in ieder geval benieuwd naar de volgende delen. Afhankelijk van het complete verhaal kun je zeggen of het een leuk verhaal is of niet. Maar ik vond deze film al een goede aanzet tot een mooi verhaal.
ultimate_roeltje
Ik vond deze film echt goed! In het begin voldeedt het aan mijn verwachtingen, maar toen de film eenmaal lekker op gang was oversteeg het mijn verwachtingen.
De fantasysetting was heerlijk, waarschijnlijk het sterkste punt van de film. Neem de standaard fantasy wereld, mix het met Lotr, een beetje Harry Potter, en een flinke teug Final Fantasy, en je hebt de sfeer ongeveer te pakken.
Daarnaast vond ik de animaties er echt superstrak uit zien. Die ijsberen zien er gewoon geweldig uit en bewegen erg realistisch. Ik heb enkele momenten met kippenvel in de bios gezeten. Zeker aan te raden!
Lilyroos
Juist terug van de bioscoop. Ik was redelijk teleurgesteld. Het verhaal kon mij niet boeien. Er zat geen spanning of ontroering in. Buiten het ijsberengevecht was er weinig actie. Ik heb geen zin gekregen naar het vervolg en dat zegt al veel.
2.5* voor de mooie beelden.
bloedlink
inderdaad, dat ijsberengevecht was het enige 'leuke'! open einde...dat vond ik erg tegenvallen, had wel een 'laatste' gevecht verwacht
Danielle du Saar
Een leuke film, ik vond het verhaal soms wel wat gemakkelijk neer gezet. Ik ben erg benieuwd naar de volgende 2 delen. Daar verwacht ik al meer van voor dat ik deze film had gezien. Ik denk dat het 2e deel alleen maar beter word. De ijsberen vond ik echt een hoogte punt in de film!
Angel25
Hier sluit ik mij helemaal bij aan. Ik vond de deamons ook echt geweldig gemaakt en de ijsberen waren echt een hoogtepunt. Ik hoop dat er iets meer spanning in de volgende delen zit. 3.5*
Seifer
van de makers van Lord of the rings...
Tenminste dat zag ik ergens staan op een poster.
Norma
“Van de makers van The Lord of The Rings”…tsja…dat is dan verder ook meteen de enige overeenkomst. Want LOTR is een sprookje voor volwassenen, The Golden Compas is toch echt meer een kinderfilm. Waarmee ik niet wil zeggen dat je daar als volwassene dan geen plezier aan kan beleven, maar wie een groots spektakel en heftige actie verwacht komt zeer bedrogen uit.
Het leuke van The Golden Compass vind ik beslist de dubbele laag; het is niet alleen het geijkte goed versus kwaad, maar het instituut kerk wordt impliciet aan de kaak gesteld en dat maakt de vertelling interessanter. Een minpunt is de relatief korte speelduur. Hoewel het natuurlijk wel de vaart in het verhaal houdt springen de scènes erg van de hak op de tak en ik kan me zo voorstellen dat de mensen die het boek gelezen hebben gruwen van wat er ongetwijfeld allemaal weggelaten moet zijn. Ook gaat het een beetje ten koste van de aandacht voor de sprookjesachtige decors en dat is jammer.
Voor wie is deze film dan geschikt? Ik denk voor iedereen die met plezier naar een film als Narnia heeft gekeken. Maar wie gruwt van pratende beestjes en gevechten waarbij geen druppel bloed vloeit kan deze ronde maar beter overslaan.
Lilyroos
Ik vond Chronicles of Narnia veel leuker en spannender om naar te kijken dan The Golden Compass. Er zat meer verhaal in, volgens mij. Voor iemand die de boek niet gelezen heeft was het gemakkelijker om te volgen dan TGC. Beetje verwarrend.
Chronicles is dan wel heel traag en uitgebreid weergegeven.
Norma
Ja, enerzijds ben ik dat wel met je eens; er leek meer te gebeuren en de verhaallijn was duidelijker. Toch denk ik dat er in The Golden Compass een sterker vehaal zit met beduidend meer diepgang dan in Narnia. TGC zet aan het denken. Althans, dat is (deels) de intentie.
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
oké mensen,
ik wil even iets vragen, want ik weet niet zeker of ik naar deze film wil. In de krant stond slechte acteerprestaties en hier staat weinig actie. Het gemiddelde is ook niet al te hoog met 3,17. Nou wil ik jullie even vragen of deze film iets voor mij is. Ik hou van:
- heel veel fantasie.
- spanning
- goed doordacht verhaal (dus niet van: opeens komt er een slechterik en wil de wereld veroveren).
- Lord of the Rings vond ik ook heel mooi.
- ik kan niet goed zien of iets nou slecht geacteerd is of niet. Meestal
vind ik het gewoon goed geacteerd.
Phoenix
- heel veel fantasie
- Check
- Lijkt hier amper op
- In dat geval is er misschien nog hoop
- TGC verbleekt bij LotR, doordat de laatste wel meeslepend en beklijvend is
oké mensen,
- heel veel fantasie.
- Lord of the Rings vond ik ook heel mooi.
Ik denk dat het voor jou qua fantasie wel goed zit maar dat je er veel te weinig spanning en actie in zal vinden zitten. Als je twijfelt tussen de bios of wachten op de dvd (want als ik je zo hoor wil je tzt de film toch wel eens zien
); ga dan naar de bios, dan zullen de gevechten en het gebrul van de ijsberen heel wat beter tot zijn recht komen.
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
oké, dank je. Ik heb net de trailer nog gezien en die vond ik er toch behoorlijk goed uitzien. Ik denk dat ik toch wel naar de bios ga.
lordsnoopy
Er is geen gebrek aan fantasie (zeker niet met die geweldige daemons) er zit een verhaal in. De spanning is niet zo hoog als in LOTR, maar naar mijn idee meer dan in Narnia.
Verder hou je redelijk van dingen die ik ook leuk vindt, dus ik denk dat je the Golden Compass de moeite waard zal vinden, gezien je lijstje
thunderball
Deze daarnet gaan zien.
Hij is niet super, zeker het eerste uur gebeurt er weinig en is het zelfs tegen het saaie aan, maar het tweede uur heeft zeker zijn momenten en de ijsbeer is een aardige variatie op de heldhaftige krijger in dit soort epossen.
De rol van Craig is haast te verwaarlozen en ook Green heeft maar weinig screentijd (maar maakt stukken meer indruk).
Toch had ik na het einde van de film niet echt het gevoel dat ik ook naar de vervolgen moet (wat ik ook niet had bij Narnia), daar voor was het net niet boeiend genoeg.
3,5 ster is wel een redelijke score voor het gebodene.
Octo
Zelden zo'n bud-film gezien. En ik heb veel films gezien. Deze nog wel in de bios, wat een flater. Waar je bij LOTR en HP nog regelmatig goed op moet letten om al de fantasieaspecten uit elkaar te kunnen houden, werkt deze opsomming van zever op de lachspieren. Behoorlijke misstap van Kidman, staat niet fraai op haar palmares. Ik weet nog steeds niet waar het nu eigenlijk over ging. Bud in het kwadraat!
Scifi
Zeer mooie film. Er zitten een aantal originele aspecten in. De beelden vind ik zeer mooi, de verhaallijn was goed en ook op het acteerwerk heb ik niets aan te merken.
Uiteraard haalt hij niet het niveau van LOTR, maar LOTR is dan ook een van de beste fantasy filmseries aller tijden.
Ook ik vind de verhaallijn van The Golden Compas veel volwassener en diepgaander dan Narnia. Ook zit er meer variatie in dan in b.v. Eragon. Het idee van de deamons vond ik erg origineel en ook het mysterie rond “the dust” en de parallelle universa maakt het verhaal extra interessant. Als ik het goed begrepen heb van de mensen die de boeken gelezen hebben, komen deze zaken in het volgende deel meer aan bod.
Om de film toegankelijk te maken voor alle leeftijden, zitten er geen bloederige acties in, maar dat wil niet zeggen dat het een kinderachtige film is. Ik vond de film verre van saai, maar er had voor mij ook wel wat meer spanning en actie in gemogen.
Wat ik jammer vond, is dat het personage Lyra wat te eenvoudig en te zelfzeker is neergezet. (Daar kan Dakota niets aan doen, dat ligt meer aan het script). In andere epos films vertonen de hoofdpersonen zoals Frodo, Harry Potter en Luke Skywalker ook soms momenten van onzekerheid en zwakte, hetgeen het verhaal in psychologisch opzicht wat realistischer en spannender maakt. Hopelijk komt dat nog in de volgende delen, want daar kijk ik zeker naar uit.
Al met al krijgt deze film van mij 4*
AgonyBe
Heb hem gezien en ben zeker niet overtuigd, voorlopig geef ik hem 2.5!
De film heeft zalige elementen, maar die komen er gewoon niet uit...de film is gewoon de makkelijk. Dit bedoel ik niet om te volgen maar voor de problemen van de personage's. Het meisje overtuigd me ook niet mss ook wel omdat de rol mij wat stoorde.
Zal hem dan nog eens huren en mijn mening herzien.
JohnWilliams
Ga hem vanavond kijken, zal mij benieuwen....
Dan verwacht ik natuurlijk wel een uitgebreide recensie van je over de film.
Nyazzin
GIsteren gezien, had even snel gelezen waar het overging. Het was een leuke fantasy film, geen minuut verveeld wist alleen niet dat er nog 2 delen zouden komen dus was eigenlijk volledig verrast toen de lichten aangingen
. Ik kijk wel uit naar het 2de en 3de deel

Hallam Foe
Drama / Romantiek, 2007

Man Cheng Jin Dai Huang Jin Jia
Drama / Actie, 2006
engelandgebaseerd op boekcompass experimentlordship oompolar bearsteampunkairshipweesdieralternative universe gebaseerd op een jongvolwassen roman