• 9.382.614 stemmen

The Golden Compass (2007)

Avontuur / Fantasy | 113 minuten

Met onder meer: Nicole Kidman, Daniel Craig en Dakota Blue Richards

Gesproken taal: IJslands, Engels, Russisch en Frans

Releasedatum: 6 december 2007

Plot The Golden Compass

"There are worlds beyond our own - the compass will show the way."

Lyra Belacqua leeft in Oxford in een parallel universum. Hier zijn de zielen van mensen zichtbaar als dieren die hen overal volgen. Bij kinderen kunnen de zogenaamde daemons nog van gedaante verwisselen. Op een dag hoort ze haar oom een discussie voeren over een nieuw fysiek element: Dust. Dit element heeft de kracht om werelden te verenigen, waardoor het zowel begeerd als gehaat wordt door verschillende partijen, waaronder het Magistraat. Lyra onderneemt een reis naar het element, en moet de strijd aangaan met demonen, geesten en andersoortige wezens, slechts bewapend met een magisch gouden kompas.

Marisa Coulter

Ragnar Sturlusson (stemrol)

avatar van sammiesays

sammiesays

Jammer van deze film!

Vond het boek wel echt goed, had een vette film kunnen worden.. helaas is dit niet gelukt.

Vond het vaak nep over komen en acteerkunsten waren ook niet juh van het...

Beetje cheapie movie!

avatar van lotteke_ik

lotteke_ik

Best wel een aardige film, maar het lijkt net alsof ze midden in het verhaal stoppen door dat abrupte einde.

avatar van pethunia

pethunia

Geweldige beelden. Ben een groot liefhebber van die "alternatieve 19e eeuw" films (zie ook Sherlock Holmes, League of Extraordinary Gentlemen en in zekere zin ook: Sleepy Hollow en From Hell). Maar voorbij de plaatjes en acteurs werkt deze film onvoldoende. Te veel hooi op de mythologie-vork. Te veel verhaal voor één film - rolprent is in wezen onaf. Krampachtig zoeken naar nieuwe beelden (ijsberen, dust..) die niet bijzonder verfrissend werken. Jammer.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

De ‘recente’ stroom fantasieprojecten heeft nog maar zelden een genoegzame prent gebaard. The Golden Compass weet dit lot niet te ontsnappen en wel om verscheidene voor de hand liggende redenen. In de eerste plaats is de prent opvallend slordig uitgewerkt. Veel zaken blijven onbesproken en onafgewerkt, wat nefast is voor de eigen wereld die de prent op poten tracht te zetten. Bovendien volgt ook The Golden Compass het geijkte pad van religieuze zijnoten en kindvriendelijkheid, overgoten met een romantiserende deklaag.

avatar van NightSpirit

NightSpirit

Film had het absoluut niet verdient om zo te floppen. De slechte recensies slaan echt helemaal nergens op. Nee, ik ben het absoluut eens dat het niet de beste film ooit is, maar slecht is hij zeker ook niet. Dan begrijp je het verhaal misschien niet. Het zit aardig waterdicht in elkaar, special effects zijn erg goed, en er zit voldoende actie in deze film. Wat wil je nog meer?

avatar van voeder

voeder

fantastisch boek, en mooi verfilmd.. Maar het 2de en 3de boek waren nog veel mooier! Jammer dat die onderhand nog niet verfilmd zijn, weet iemand of dit nog gaat gebeuren???

avatar van lordsnoopy

lordsnoopy

Ik geloof dat men de opbrengst van de film te laag vond en dat daardoor besloten is om deel 2 en 3 niet te verfilmen.

avatar van neli123

neli123

GOede Film!

Ben nu het boek aan het lezen!

avatar van RSmovie91

RSmovie91

Leuke film, maar niet geweldig. Het verhaal en de personages zijn net boeiend genoeg om te blijven kijken, maar veel scheelt het niet.

De effecten zijn over het algemeen ook goed genoeg.

Alleen met zo'n einde verwacht ik toch zeker wel een vervolg. Helaas dat ze hier niet voor gekozen hebben (ook al bracht het minder op).

avatar van neli123

neli123

Boek is zoveel beter (alle 3)

avatar van feyenoord126

feyenoord126

Had wel wat meer verwacht van deze film, vond het verhaal niet zo goed, de special effects waren daarentegen wel goed. daarom 2 sterren

avatar van mock turtle

mock turtle

niet zo'n goed verhaal

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Geen vervolg dus, niet gek aangezien New Line hieraan kapot is gegaan door het Amerikaanse publiek.

avatar van JasperHale

JasperHale

Ik snap helemaal niet waarom deze film door zoveel critici werd afgekraakt. Meestal kan ik me wel enigszins vinden in het kritiek en zit er wel een kern van waarheid in, maar hierbij vond ik kern wel erg ver te zoeken. Het verhaal is prima, ik heb de boeken gelezen, en er zit genoeg fantasie in.

Ook Blue-Richards, Daniel Craig en Kidman doen het prima. De ijsberen scene zag er prachitg uit en nergens wordt de film écht saai. Ik snap dan ook echt niet waarom hij hier ook zo'n laag gemiddelde krijgt! Nou ik zal wel iets over het hoofd zien ofzo, maar de enige echte reden die ik overal te zien kreeg in filmmagazines was dat het emotioneel niet zo diep ging.

Yeah Right. want Harry Potter (GEEN SLECHT WOORD DAAROVER, maar gewoon even een voorbeeldje) gaat ook niet erg diep als je naar deel 1 en 2 kijkt. Maar daar wordt verder niet over gepraat. In fantasie films zitten sowieso niet enorme karakter veranderingen. En ik vind dat je niet helemaal goed kan oordelen, omdat de rest van de serie niet verfilmd is, wat ik echt jammer vind

avatar van eavymetal

eavymetal

New Line Cinema (de filmstudio die ook de beroemde Lord of the Rings trilogie naar ons toe bracht) heeft volgens mij duidelijk gewild dat deze film het eerste deel van een hele serie zou worden, daar deze film een einde heeft die zó open is dat je er een vrachtwagen in kan keren.

De plot van de film vind ik redelijk en de specialeffects zien er in HD oogstrelend uit, maar dat neemt niet weg dat mijn aandacht voor de film soms tóch een beetje wegzakte daar de film naar mijn idee toch een beetje te lang is.

De acteerprestaties van Nicole Kidman, Dakota-Blue Richards, Sam Elliott en Daniël Craig mogen er zijn, maar ook zij konden niet voorkomen dat de film naar mijn idee maar niet écht spannend wil worden, en dat is jammer.

avatar van starbright boy

Het was inderdaad de bedoeling dat dit het eerste deel van een nieuwe reeks zou worden, maar dat is niet doorgegaan omdat deze film in de VS enorm flopte. Zo erg dat New Line niet meer bestaat (en is opgegaan in Warner).

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Jammer, jammer, deze film is een gemiste kans. Je hebt de hele tijd de indruk dat je naar een versie zit te kijken die niet af is. Er zitten hele fraaie stukken tussen, maar het totaal is heel rommelig.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Stem verlaagd, goede film maar totaal niet bijzonder en dus echt geen 4* waard!

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

starbright boy schreef:

Het blijft zonde dat deze film zo geflopt is. Er had inderdaad meer ingezeten, maar het meest teleurstellend is het toch wel dat hier geen vervolg op komt. Ik had er echt naar uitgekeken!

IceTigerGhost

Vreselijke en chaotische film die wil teren op Harry Potter en ander Narnia gedoe. Maar goed ook dat het bij één deel gebleven is.

avatar van K. V.

K. V.

We hadden een bordspel van deze film gekregen, maar de film zelf hadden we nog niet gezien, dus daar moest er dringend iets aan veranderen.

Goh, 'k heb een beetje hetzelfde gevoel met deze film als bij Narnia. Ze weten me beiden niet echt te overtuigen. Het ziet er allemaal heel/te mooi uit, zodat 'k het eigenlijk niet meer geloof. 'k vind dat de special effects veel te veel de bovenhand krijgen en de pratende diertjes hielpen ook al niet.

Het zal gewoon m'n genre niet zijn, vrees 'k, al denk 'k wie Narnia goed vind deze ook super zal vinden.

IceTigerGhost schreef:

Wat is er dan zo chaotisch aan de film?

En "teren op Harry Potter en andere Narnia gedoe" kan en wil je dit verklaren?

Graag.

Voor wie de boeken niet gelezen heeft is het eerste deel een onsamenhangende mengeling feiten waarin de aanzet tot het verhaal rap rap geschetst wordt. Het tweede deel teert dan weer verder op de special effects en mikt mede hiermee op het succes van kinderfantasiefilms die Harry Potter in gang gestoken heeft.

Graag.

Spreek voor jezelf. Ik heb de boeken (nog) niet gelezen en heb deze film niet als chaotisch ervaringen. De samenhang van "feiten" was er wel degelijk. Ik moet wel zeggen dat deze film niet zo "hapklaar" is en zo "fijn naar binnenglijd" als de meeste Hollywood producties. Kan wel zeggen dat ik juist daarom deze film kan waarderen. De special affects zijn naar mijn menig niet dragers van de film. het verhaal is krachtig en boeiend genoeg.

Zelf vind ik het erg jammer dat er geen vervolg komt.

IceTigerGhost

Het verhaal is zo dun dat het op een luciferdoosje kan worden neergeschreven. Ze willen het gewoon nodeloos ingewikkeld maken door in het begin alles ineens te vertellen. Het enige originele idee in de film is dat iedereen zo een beestje heeft. Al de rest is inspiratieloze Hollywoodpulp.

IceTigerGhost schreef:

Jij ervaart het verhaal als zo dun dan jij het op een luciferdoodje zou kunnen schrijven.

Ik laat het hierbij.

avatar van johnboer

johnboer

Jammer dat er geen vervolg is gekomen. Fantastische special effects. Genot om naar te kijken.

avatar van hdehoon

hdehoon

Ondanks het aardige idee van het compas, de mooie special effects en bekende acteurs, krijgen de filmmakers het voor elkaar een langdradige film te maken. Het verhaal is een ongeinspireerd samenraapsel van elementen uit De Sneeuwkoningin, Narnia en De Tovenaar van Oz. En dat allemaal met bombastisch taalgebruik dat je geen moment serieus kunt nemen. Het ergste manko is wel dat er een greintje humor in zit.

avatar van sierrra

sierrra

IceTigerGhost schreef:

Het verhaal dun? Ik heb zelden zulke ingewikkelde "kinderboeken" gelezen. Deel 1 is nog redelijk te begrijpen maar deel 2 en 3 vond ik best pittig.

avatar van schoonetoonen

schoonetoonen

Wat een vreselijk slechte film is dit. Ik keek er destijds erg naar uit, trailer was heel veelbelovend. Maar wat een teleurstelling!

Motieven van het hoofdpersonage zijn zo vaag de hele film door! Onsympathiek meiske ook, maakt het moeilijk om enige verbondenheid te voelen met haar en haar missies, welke die ook mogen zijn. De overige personages zijn ook heel erg oppervlakkig neergezet.

Blijkbaar is het boek wel de moeite waard, maar als film is dit echt een flop.

Plaatjes zijn wel erg mooi, maar die weten deze film niet te redden. Jammer...