Genre: Avontuur / Fantasy
Gesproken taal: IJslands, Engels, Russisch en Frans
Releasedatum: 6 december 2007
Bekijk via Videoland
Plot The Golden Compass
"There are worlds beyond our own - the compass will show the way."
Lyra Belacqua leeft in Oxford in een parallel universum. Hier zijn de zielen van mensen zichtbaar als dieren die hen overal volgen. Bij kinderen kunnen de zogenaamde daemons nog van gedaante verwisselen. Op een dag hoort ze haar oom een discussie voeren over een nieuw fysiek element: Dust. Dit element heeft de kracht om werelden te verenigen, waardoor het zowel begeerd als gehaat wordt door verschillende partijen, waaronder het Magistraat. Lyra onderneemt een reis naar het element, en moet de strijd aangaan met demonen, geesten en andersoortige wezens, slechts bewapend met een magisch gouden kompas.
- IMDb (6,1 / 202922)
- Trailer (YouTube)
- Northern Lights (BoekMeter)
- The Golden Compass (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
John Faa
Farder Coram
Ragnar Sturlusson (stemrol)
gribbel
Slechte verfilming van aardige kinderboeken. Hopelijk is het, als er een vervolg komt, net als bij harry potter.. Dat de films steeds beter worden
sierrra
Hoeveel delen zijn er dan? Komt dit verhaal naar aanleiding van eerder verschenen boeken ofzo?
Er zijn drie boeken uitgekomen. Het Gouden Kompas, Het Listige Mes en De Amberkleurige Kijker.
Aangezien er voorlopig geen vervolg komt op de eerste film raad ik je aan de boeken te lezen als je het vervolg wilt weten.
Zeriel
Aardig vormgegeven fantasie-film, met wat originele elementen, waar men toch dik hout van heeft gemaakt.
Het einde was was een vreselijk pulp-gebeuren, waar ik bovendien maar weinig van begreep. Het zal allemaal wel. want het deed er verder niet zoveel toe..
Thorongil
Ik heb de boeken gelezen, maar vond deze maar saai en eigenlijk niet meer dan een atheïstisch antwoord op de Narnia-boeken. Pullmann, de schrijver van de boeken wordt immers niet voor niets de anti-Lewis genoemd. De film heeft enkele grote namen weten te strikken zoals Daniel Craig en Nicole Kidman, maar het acteerniveau is ondermaats en komt geforceerd over.
Het beste aan de film was nog McKellen als IJsbeer Iorek.
Als je de boeken niet op voorhand gelezen hebt, heb je allicht ook geen idee waar de strijd over gaat en waarvoor Stof een metafoor is.
Ook hebben ze zoveel gesleuteld aan het boek en een groot deel van het einde gewoon weggelaten, zodat een vervolg onbegonnen werk is.
misteryland
wat een kut film....
dit zeg ik niet gauw.. maar hier kan ik me niet inhouden
heb deze film echt tegen men zin uitgezien
Delta65
Ja ik vond het ook niet zo'n beste film. Bij mij staan er nog heel veel vragen open.
Hoe is het met billy afgelopen, waarom hebben alle mensen een demoon?, wat is dust? Ook is het zeer cliche dat ze in het grote gevecht opeens hulp krijgen uit allerlei hoeken binnen 5 minuten.
Het begin van de film is aardig, maar daarna wordt het allemaal nogal ongeloofwaardig.
De sterren zijn voor de mooie animaties.
naert
Waarom houd de kerk deze trioligie tegen wat een schande!!! leuke film spijtig dat er geen vervolg komt
Thorongil
De kerk houdt juist niets tegen. De film flopte gewoon qua opbrengst en liet een filmstudio failliet gaan.
naert
juist wel ze houden de film tegen omdat op het einde de kerk (god) de schuld krijgt van alles en failliet laat gaan? dit film had redelijk succes
Thorongil
Who killed off The Golden Compass?
New Line Cinema is inderdaad failliet gegaan door de tegenvallende cijfers van Golden Compass. Ze maken nu deel uit van Warner Brothers. Vooral de US boxoffice is belangrijk voor filmstudio's, hier halen ze het grootste deel van hun winst. Want een deel is natuurlijk voor de bioscoopuitbaters. 70 miljoen $ is te weinig op een budget van 180 miljoen $, al deed hij het relatief goed buiten de USA.
Al bij al heeft deze fantasy-reeks te weinig nieuws te bieden, net als Percy Jackson en Eragon.
Buiten Narnia, Lord Of The Rings, Harry Potter en Twilight zijn er geen fantasy boekverfilmingen die voorbij de 1e film geraakten.
sierrra
Het beste aan de film was nog McKellen als IJsbeer Iorek.
Ik vind de boeken zeker niet saai, ik snap alleen niet waarom ze als kinderboeken worden betiteld.
Vooral de reis naar het dodenrijk vergt veel van je verbeeldingsvermogen.
De film is zonder de vervolgen wel erg onaf. Je blijft met een onbevredigend gevoel achter en dat komt de waardering niet ten goede.
_Moonwalker
Heb de boeken niet gelezen en ben niet van plan dat te gaan doen.
De film zelf was niet echt boeiend. Acteerprestaties waren ondermaats, maar de geanimeerde dieren waren wel mooi gemaakt. Daarvoor alleen al krijgt de film twee sterren.
Trouwens ik vind het een beetje sneu dat de kerk zich bemoeit met wat voor films er wel komen en welke niet. Ik ken niet het verhaal achter de boeken of wat voor metaforen er worden gebruikt, ben zelf wel gelovig, maar ik vind nog steeds dat kerken/religieuze instanties zich niet moeten bemoeien met wat anderen schrijven/filmen. Behalve als het om het beledigen van het geloof gaat, maar dat zie ik in deze film niet gebeuren.
2 voor de mooie animatie van de film.
Vinokourov
Bah, weer zo'n vieze fantasiefilm die meelift met het succes van Harry Potter en Narnia. De 13-jarige hoofdpersoon Dakota Blue Richards acteert ondermaats. De muziek is continu irritant aanwezig en ohja met fantasyverhalen zoals in The Golden Compass heb ik echt heel weinig. Dit is echt niks voor mij. Het meest hilarisch waren een stel brullende ijsberen, die met elkaar op de vuist gingen.
Thorongil
Sinds wanneer zou de Kerk iets te zeggen hebben over welke films er in Hollywood gemaakt worden of niet? Wat wel het geval is, is dat ze Christenen afgeraden hebben naar de film te gaan. In de USA zijn er nog veel gelovigen, met name in de Bible Belt en deze kunnen zeker bijdragen tot het succes van een film, zoals bij de massale toeloop naar The Passion Of The Christ, nog steeds de succesvolste R-rated film. Maar hoe verklaar je dan dat anti-christelijke films zoals de Dan Brown-verfilmingen het wel goed doen? Trouwens er zijn net zoveel mensen die Narnia verafschuwen, niet omdat de films slecht zouden zijn of een zwak verhaal hebben, maar gewoon puur omdat ze christelijk geïnspireerd zijn.
De Noorderlicht-trilogie is wel degelijk godslasterlijk. In boek 3 wordt namelijk God zelf gedood en hij wordt heel de reeks als een machtsgeile tiran omschreven.
_Moonwalker
@Thorongil:
Ik las het eigenlijk op een site toen ik op zoek was naar de sequel omdat het een open einde had.
Dit is wat ik las:
Its confirmed now a sequel to the fantasy film The Golden Compass will not be made, due to constant protests from the Catholic Church, revealed the movies author.
Bron: http://current.com/entertainment/movies/89117948_the-golden-compass-sequel-canned.htm
Ik denk dat deze film het niet goed deed, omdat de gelovigen niet hard genoeg hebben geprotesteerd. Het is een bekende feit, dat wanneer een film teveel negatieve reclame krijgt het een hit wordt. Dat zag je gebeuren zoals je terecht noemt bij The passion of the christ. Lang voordat het in de bios te zien was, waren er al mensen die negatief erover schreven en het zelfs probeerden te verbieden. Daardoor steeg de aandacht onder de mensen en ging iedereen het massaal zien.
Bedankt voor de rest van de info trouwens...als het echt zo is dat het zo beschreven is, dan begrijp ik wel waarom de gelovigen tegen zulke films zijn.
Peace.
The-Batman
Jammer dat deze film zo geflopt is,want mij heeft het wel kunnen vermaken.mooie CGI ook.
booyo
Is er al meer duidelijkheid omtrent een verfilming van de andere twee delen?
Brix
- 19680 berichten
@ booyo:
Volgens de laatste berichten worden die niet gemaakt., gezien de hoge kosten, en de geringe opbrengsten, en wegens de negatieve kritiek en de protesten van de Katholieke kerk.
Maar vooral ook de huidige economische toestand.
De volgende delen zouden getiteld zijn 'The Subtle Knife'en 'The Amber Spyglass'.
Dimitri92
Tijdens de RTL 4-commercial van The Golden Compass werd een soundtrack afgespeeld die niet in de film zat. Hij komt me heel bekend voor, maar weet alleen niet meer waarvan. Weet iemand dat toevallig?
Over de film: ik had moeite om 'm uit te zitten. Het hele fantasie-verhaaltje was veel te saai en vergezocht. Enkel het visuele was wel aardig.
nijnatten
Jammer dat er geen vervolg komt ik heb de film inmiddels al meerdere keren gezien en ik vind het een zeer vermakelijke film met mooie speciale effecten.
En natuurlijk vind niet iedereen de film leuk.
TragieStar.*
Tja, het kost allemaal te duur, en als het niet genoeg opbrengt dan maar geen vervolg he, denken ze. Niet dat dit zo geweldig was, en het gemiddelde is ook niet erg hoog, dus vandaar.
Maar had toch zeker ook een vervolg gehad, nu heb je echt een open einde, wat ik erg irritant vind.
booyo
Dan raad ik je zeker aan om de boeken te lezen. Vond ik in ieder geval erg leuk!
Semsoethot
Fraai visueel spektakel met enkele aardige vondsten, vlak qua verhaal, niet onaardig qua Nicole Kidman die als enige nog wat emotie weet mee te brengen. Zoals meerderen al schreven; je moet het boek kennen om de film te snappen. Jammer voor al dat geld.
neli123
Ik vond het een goede film.
Doordat jammergenoeg de vervolgdelen niet worden
verfilmd denk ik dat ik de trilogie maar ga lezen
dat is ook vaak mooier
Obe
Ik lees nu pas dat deze film gebaseerd is op een boek. Ik vond het einde van de film erg open, dus daarom deze lage rating. Ik zou qua verhaal, karakters en het fantasy-achtige de film hoog hebben laten scoren, maar uiteindelijk is het door het open einde gezakt naar 3 sterren. Ik zet deze boeken op mijn lijstje van nog-te-lezen-lijst.
Er komt geen vervolg op deze film?
boterkoek
Acteerprestaties vond ik niet al te best.
De dieren waren wel mooi gemaakt en leuk verzonnen.
Jammer van het einde.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Redelijk werkje.
Vermakelijk, maar nergens echt groot, daar is het allemaal niet meeslepend, episch of dramatisch/emotievol genoeg voor. Ook de muziek is niet slecht, maar net niet memorabel. Doch zijn er wel een aantal momentjes die eruit springen als hoe Iorek de onderkaak van die andere ijsbeer eraf slaat of waar Lyra als dat leger komt kwat naar ze.
Had wel gehoopt op wat minder crime en wat meer fantasy. Wat we aan fantasy te zien krijgen mag er dan wel zijn en ziet er puik uit allemaal. De rollen zijn redelijk tot aardig, maar geen van allen echt bijzonder. Of dat nou aan het acteerwerk ligt of het script, denk een beetje van beiden. De ijsbeer was wel tof (al mocht z'n armor best wat gaver). De rol van Daniel Craig was dan weer wat minder, op vlak van aanwezigheid dan.
Enige echt grote minpuntje is het plotselinge einde waardoor de film onaf is. Dat kon ik echt niet waarderen.
ILDIB
Pretentieus maar weinigzeggend. Het meisje speelt echt bijzonder goed. De daemons zijn leuk maar daar houdt het ook mee op. Mooi plaatje, matig verhaal.
Het einde is zo omdat ze deel 2 en 3 ook wilden maken met daarin het vervolg, maar ja, geflopt he..

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Hallam Foe
Drama / Romantiek, 2007

Man Cheng Jin Dai Huang Jin Jia
Drama / Actie, 2006
engelandgebaseerd op boekcompass experimentlordship oompolar bearsteampunkairshipweesdieralternative universe gebaseerd op een jongvolwassen roman