Genre: Avontuur / Fantasy
Gesproken taal: IJslands, Engels, Russisch en Frans
Releasedatum: 6 december 2007
Bekijk via Videoland
Plot The Golden Compass
"There are worlds beyond our own - the compass will show the way."
Lyra Belacqua leeft in Oxford in een parallel universum. Hier zijn de zielen van mensen zichtbaar als dieren die hen overal volgen. Bij kinderen kunnen de zogenaamde daemons nog van gedaante verwisselen. Op een dag hoort ze haar oom een discussie voeren over een nieuw fysiek element: Dust. Dit element heeft de kracht om werelden te verenigen, waardoor het zowel begeerd als gehaat wordt door verschillende partijen, waaronder het Magistraat. Lyra onderneemt een reis naar het element, en moet de strijd aangaan met demonen, geesten en andersoortige wezens, slechts bewapend met een magisch gouden kompas.
- IMDb (6,1 / 202888)
- Trailer (YouTube)
- Northern Lights (BoekMeter)
- The Golden Compass (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
Farder Coram
Ragnar Sturlusson (stemrol)
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
you're absolutely right, John!
6 december zie ik, en ik zal nog wel niet meteen op 6 december gaan. Misschien ga ik dan in het weekend van 8 en 9 december ofzo.
JohnWilliams
you're absolutely right, John!
Ik ga meestal ook wat later om de grootste drukte te vermijden!
Angrod_Pallanén
De lange trailer is wel een grote spoiler, maar weet me nog steeds niet te overtuigen dat dit een film wordt die enige vorm van verhalen vertellen kent. Het lijkt me een pracht avontuur, daar niet van, en de beelden zien er mooi uit, daar ook niet van, het is alleen hoe de trailer over komt. Een hoop poespas maar geen werkelijke betekenis. Erg oppervlakkig dus. Maargoed, het voordeel van de twijfel krijgt de film toch wel.
Phoenix
Ugh, vervelende film. Warrig plot dat aan elkaar wordt gebreid door een stuk metaal. Lekker makkelijk voor de schrijvers, er hoeven geen logische transities in te zitten, ze schakelen gewoon het compas in om Lyra ergens heen te sturen of informatie te verstrekken als dat voor het plot noodzakelijk is.
Verder HARDE muziek maar nergens pakkend, en twee miserabele actiescènes die voor "episch" door moeten gaan. Het gevecht tussen de ijsberen is over na 3 klappen en een scheet, en de "veldslag" op het einde verbleekt bij wat we ondertussen gewend zijn.
Waarom Dakota Blue Richards uit duizenden actrices is gekozen is me ook een raadsel. Valt af en toe flink door de mand. Ze is overigens niet eens de enige. Sommige acteurs en actrices hebben zichtbaar moeite met de simpele, corny dialogen.
Enige wat me wel kon bekoren waren de enigszins fantasievolle elementen als de daemons en het 'dust', die dan ook naadloos in de live-action beelden zijn geïntegreerd.
Maar verder erg mak, nergens indrukwekkende fantasy die nog niet in de schaduw mag staan van LotR (als zij de vergelijking maken mag ik het ook). Wellicht leuk voor de wat kleineren onder ons, maar die mogen niet naar binnen (PG13).
Waar dat monsterbudget heen is?
AndriesJ
Ik heb het boek van Pullman gelezen, en dat vond ik een klapper, ik kijk dus zeker uit naar de release, maar ik heb vanaf 6 december examens, dus ik ga waarschijnlijk na de examens gaan kijken...
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Oei, wat een magere score. Dit is toch een film waar ik me al een tijdje op verheug.
Angrod_Pallanén
Phoenix heeft dus ook het voordeel van de twijfel in de pan gehakt en al mijn negatieve vermoedens bevestigd.
erg jammer.
Martijnnn
Waar dat monsterbudget heen is?
Is het niet zo dat de CGI geweldig is? Tenminste dat meen ik zo in de reviews op RT te lezen.
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
de film heeft ook nog maar 5 stemmen, dus als ik hem nou 5 sterren zou geven dan zit hij al weer op een gemiddelde van 3,42.
Dus daark kun je nog niet over oordelen...
Phoenix
Er zitten 1100 effects shots in de film. Dat is best veel gezien het eindresultaat zoals dat op het scherm te zien is. Geeft nog maar eens aan dat de CGI inderdaad goed is, vooral omdat het over het algemeen vlekkeloos in de shots geïntegreerd is (en dus minder zichtbaar). Wat dat betreft een dikke pluim.
Maar LotR heeft laten zien dat er met een budget wel meer te doen is dan wat The Golden Compass laat zien. Want hoewel de diertjes vaak dus niet van echt te onderscheiden zijn (sommige daemons zijn niet CGI) verwacht ik wel wat meer van $150.000.000. Dan vond ik het budget bij Evan Almighty meer gerechtvaardigd (een film die in zijn totaal meer spektakel bied dan The Golden Compass).
erg jammer.
Oh, laat je niet door mij uit het veld slaan hoor. Aangezien jij Narnia op vier hebt staan kun je deze vast wel smaken.
zjandannybob
mm de kaft ziet er iniedergeval wel veel belovend uit dus ga em toch kijken. mjah niet echt geweldige regisseur misschien voor dit genre, terwijl hij wel degene is met de beste komedie ooit op zijn naam 'american pie'!!
JohnWilliams
Gewoon ook eens wat nieuws voor hem, ik hoop dat hij het goed doet.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Dus daark kun je nog niet over oordelen...
Dat begrijp ik wel, maar ik zie er maar 1 hoge score bij staan. Als het een echt goede film is, dan staan er bij 5 stemmen al een aantal hoge stemmen.
Captain Pervert
De plot is wel erg vergezocht. Nog erger dan het uitgangspunt van Narnia en die films over die ringen.Lijkt me dat je een film van 180 minuten nodig hebt om het verhaal uit te leggen en diepgang te geven.
Niqk
HAH.. ik was bij de gala premiere in Tuschinski A'dam
was leuke premiere.. film was beneden mijn verwachtingen.
eVRT
Gisteren ook naar Tuschinski geweest....ging er heen met een gevoel van; 'nou ik ben benieuwd, zal wel niet veel zijn' en ik kwam er met een zwaar tevreden gevoel uit en veel zin in deel 2.
Even kort: duurt inderdaad een half uur te kort voor echt goede diepgang. Cast is prima, Craig zie je nog niet echt veel, komt naar verluid wel in de volgende twee delen. Kidman is perfect gecast voor deze rol en doet het uiteraard goed. En de CGI, vooral de Deamons zijn van een superieur niveau!
Het is geen LOTR en het is geen Narnia...het zit er (vooral qua verhaal) precies tussenin. Maar absoluut een dikke 4 sterren, een beetje filmliefhebber mag deze niet missen.
moviefanatic
Ik heb gehoord dat deze film behoorlijk controversieel is (vooral in the States uiteraard...........).
Norma
In welk opzicht??
Angrod_Pallanén
Alle films die hier normaal gevonden waren worden daar bedeeld als controversieel.
Ben nu toch benieuwd welk element in deze film die titel aangewezen krijgt.
Mug
Er staat 1 woord in de plotomschrijving dat al veel zou moeten zeggen. De roman Northern Lights van Philip Pullman, waar deze film op is gebaseerd, is hoofdzakelijk een aanklacht jegens religieuze instanties, hoofdzakelijk de katholieke kerk. Chris Weitz had aangegeven zo min mogelijk de anti-religieuze stemmingmakerij van het boek te vertalen in zijn film. Maar ja, als Harry Potter al 'evil' is, dan vrees ik het ergste voor een pratende witte (ijs?)beer...
Phoenix
Er zit wel een duidelijk moraal in. Er worden nogal wat grote woorden uitgesproken betreffende vrije wil en het je niet laten opleggen van denkbeelden.
Wat dat betreft pretendeert de film meer een aanklacht tegen georganiseerde instanties die macht uitoefenen in het algemeen te zijn, en niet zozeer tegen een specifiek instituut.
Dat sommigen zichzelf daar in herkennen (zie de boycot) spreekt dan boekdelen al moet ik wel bekennen dat de aankleding van het Magisterium wel nog steeds doet denken aan de katholieke kerk.
DevendraBan
Omdat ik toch wel van Pullmans boeken hield, keek ik geweldig uit naar deze film. 't Is natuurlijk weer een commerciële zet van de makers, het zoveelste fantasy-epos...
Ik had ook liever Rachel Weisz in de rol van Mevr. Coulter gezien. Bij het lezen van het boek dacht ik spontaan aan haar.
Lord Asriel zou iets voor Liam Neeson geweest zijn, me dunkt. Een iets oudere acteur met een zekere uitstraling.
Na LOTR, Narnia, Eragon etc de zoveelste film met heksen, draken en tovenaars. Het zal wel weer een trilogie worden, mits het aanslaat.
Vrij waarschijnlijk, aangezien de boeken een trilogie vormen.
Real_Movie
Ik ga de film zaterdag zien in de bioscoop.
Ik vondt de trailer erg goed uitzien.
Dus ik heb wel zo me verwachtingen.
wiehoe
Ik ben wel erg benieuwd met de film. Ik wil hem eigenlijk komend weekend gaan bekijken. Ik heb al wel door dat ik zo weinig mogelijk moet verwachten van de film. Het enige wat ik hoop is dat hij leuker is dan Narnia. (dat kan snel)
JohnWilliams
Deze filmposter is niet zo mooi vergeleken met deze.
of deze:
Deze laatste poster staat ook in de TV-Krant voor de Filmposterwedstrijd.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Hallam Foe
Drama / Romantiek, 2007

Man Cheng Jin Dai Huang Jin Jia
Drama / Actie, 2006
engelandgebaseerd op boekcompass experimentlordship oompolar bearsteampunkairshipweesdieralternative universe gebaseerd op een jongvolwassen roman