• 9.378.919 stemmen

Geregisseerd door: Tony Gilroy

Met onder meer: George Clooney, Tom Wilkinson en Sydney Pollack

Releasedatum: 25 oktober 2007

Plot Michael Clayton

"The truth can be adjusted."

Michael Clayton is een gehaaide advocaat die werkzaam is bij één van de grootste kantoren van New York. Zijn firma houdt zich bezig met de verdediging van megaconcern U/North, dat in de clinch ligt met kleine boeren die een schadeclaim tegen het bedrijf hebben ingediend. Zo goed als Clayton is in zijn werk, zo'n puinhoop is het in zijn privé-leven. Hij is gescheiden, heeft een ingewikkelde relatie met zijn zoontje, is een verwoed pokeraar en heeft problemen met zijn verslaafde broer. Wanneer zijn vriend en collega Arthur, de architect van de verdediging van U/North, paranoïde gedrag gaat vertonen en het proces van U/North begint te saboteren, heeft Clayton er nóg een probleem bij en wordt hij geconfronteerd met zijn geweten en moraal.

Michael Clayton

Chinese Dealer

Waiter (stemrol)

avatar van hasjing

hasjing

Wat kwam deze film traag op gang. Kon amper mijn aandacht erbij houden. Helemaal geen bijzondere film. Verwacht toch meer met een film waarin Clooney speelt. Maar hij stelt me de laatste films hevig teleur.

avatar van Thomas83

Thomas83

De film opent met een heel aardige monoloog. Knap gedaan, en dat zet gelijk al een beetje de toon voor de film, al zal deze uiteindelijk nog redelijk braafjes blijven. Maar daardoor is hij wel voor een vrij groot publiek heel goed bekijkbaar.
Het plot is niks nieuws onder de zon maar weet goed te boeien, en verschillende acteurs staan echt goed te spelen en zetten interessante personages neer. Ook het kind speelt leuk. Het komt af en toe wat teveel overgeregisseerd over, maar hij brengt het wel met charisma.
Clooney speelt sterk en Tilda Swinton ook onder andere, vandaar ook de Oscar (al had ik die eerder naar iemand anders zien gaan), maar het is Tom Wilkinson die echt de show steelt met zijn rol. Alleen al zijn voice-acting bij de openings-scène. Hij gooit er al zijn gevoel in, subliem!
Visueel is de film ook nog eens prima in orde. Mooie kleuren en puik camerawerk. Daarnaast ook nog eens mooie muziek, zonder dat deze steeds teveel de aandacht opeist. Af en toe genoot ik er echt van.
Op het einde wordt de film nog lekker spannend en het slotstuk is zeer de moeite waard. Ik vreesde even dat de film wat te geforceerd slecht zou aflopen, een beetje een reactie op het eeuwige Hollywood happy end, maar gelukkig was dat hier niet zo. Dat laatste shot in die taxi is ook niet verkeerd trouwens. Michael Clayton is gewoon een leuke en boeiende film om te kijken. Eentje met een boodschap, maar wel verpakt in een vermakelijk jasje en zonder echt wijzende vingertjes of zo. Gewoon zeer prettig kijkvermaak. Al had de film zonder de wat weinig toevoegende subplotjes over Claytons persoonlijke leven prima 20 of zo korter gekund. Beetje jammer van de afschuwelijke poster trouwens.

avatar van HeatWave

HeatWave

Het verhaal zit opzich wel goed in elkaar, maar ondanks dat vind ik hem niet echt pakkend, ik zal deze weer snel vergeten zijn.

avatar van The One Ring

The One Ring

Dit is het soort film waarmee Hollywood graag adverteerd dat het ook intelligente films kan maken. Michael Clayton is onder dit type films echter niet bijster opvallend. De film was bijna geheel wat ik ervan verwacht had: uitstekend gemaakt, goed geacteerd (maar niemand hoefde hier een Oscar te winnen van mij), waterdicht gescript, stijlvol gefilmd, maar uiteindelijk ook vrij emotie- en spanningsloos. Zelfs het einde is heel erg typisch voor dit soort bedrijfsthrillers, al blijf ik er een zwak voor hebben. Michael Clayton is daarmee prima kijkbaar en voor de liefhebbers van het genre wellicht een meesterwerk, maar echt indruk maken doet de film op mij niet. Goed, maar niet groots.

Ik snap alleen niet hoe men kan denken dat Clayton met auto en al ontploft is. Moeten ze niet iets van stoffelijk overschot vinden of zo? Ja, Clayton gooide zijn horloge en nog wat spulletjes in de brandende auto, maar dat kan toch niet voldoende zijn?

avatar van dennis1979

dennis1979

Wat voor mij de grootste verrassing was, is dat Michael Clayton gewoon een goede film is. Goed in elkaar gedraaid en prima acteerwerk. Vooral Tom Wilkinson zet zijn rol geloofwaardig neer.

Ik heb me prima vermaakt met deze film.

avatar van napoleon84

napoleon84

Viel wat tegen, wel een paar mooie confrentaties. goede rol van die gek. Maar om te zeggen dat het een super film is, zul je mij niet horen.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Viel mij mee,

De opening van de film zet gelijk de toon voor een lekker dreigend sfeertje. Lang wordt er in het midden gelaten wie de persoon Michael Clayton nu eigenlijk is, hierdoor wist ik niet aan welke kant hij nou werkelijk stond.

Clooney is niet echt een favoriet van mij, maar hier kon ik hem goed uitstaan. Waarschijnlijk omdat hij nu eens op zijn hielen werd gezeten. Qua montage en geluid oogt het allemaal best wel verzorgd en zelfs modern. Wat toevalligheden en een kleine anticlimax na een geweldige climax konden weggelaten worden maar richten weinig schade aan. Vermakelijk en richting het einde wordt er met een sterk staaltje beeldtaal nog wat diepgang in het verhaal gestopt. Voor de een misschien wat geforceerd. Ik vond het allemaal wel best. Tom Wilkinson was lekker op dreef, vooral zijn gedetailleerd weergeven ervaringen over uitspattingen met Litouwse hoertjes maakten van hem naast een gek vooral ook een grappig personage. 3,5*

avatar van ordeith

ordeith

onderhoudende film met een als vanouds goede clooney

avatar van Reinbo

Goede film, waar je wel vooral in het begin even je aandacht bij moet houden. Eindscene is erg sterk en het eindshot is geleend van de film met het mooiste einde ooit: The Long Good Friday

avatar van shadowmaster100

shadowmaster100

Goed geaceerd, maar nutteloze saaie film...die overigens te lang duurt.

avatar van perfection

perfection

Zeer overschatte film.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

shadowmaster100 schreef:

Goed geaceerd, maar nutteloze saaie film...die overigens te lang duurt.

Tsja, niet alles kan zoals The Rock zijn.

avatar van film master

film master

wat shadowmaster al zei goed geacteert en een saaie film.

avatar van djelle

djelle

Tony Gilroy deed al goed zijn best als scenarist van ondermeer de (almaar saaier wordende) Bourne-reeks, maar met Michael Clayton levert hij een regiedebuut af waarbij het azen op oscars nog duidelijker wordt dan een kwak bolognesesaus op een spierwit hemd. Allemaal goed en wel, maar niet als de prestige belangrijker wordt dan het publiek, en ik weer 8 euro moeten dokken heb voor een gortdroog binnen de lijntjes-kleurend stuk pretentie dat niets doet behalve open deuren intrapt. 'Hoe de harde bedrijfscultuur van tegenwoordig onze moraliteit beïnvloedt' enzo, thematiek die niet echt een verpletterende indruk nalaat.

Clooney’s antiheld-achtige personage die worstelt met gewetensdilemma’s is ook niet bepaald een inspiratievolle factor. Tel daarbij de corruptie-achtergrond, de voorspelbaarheden in het plot en een visuele flair die niet verder gaat dan een voorzichtige zwart-wit filter, en u zal begrijpen dat ik het wekelijkse opplooien van mijn ondergoed nog boeidender vind dan deze hoop langdradig gebakken lucht.

Enkel het personage Arthur Edens is nog enigszins interessant, waarbij Tom Wilkinson een opvallend sterke indruk achterlaat als dolgedraaide advocaat met manisch depressieve neigingen. Iets waar ik trouwens ook een tijdje last van had, na het zien van deze film.

avatar van el padrino

el padrino

willen de mensen die lager dan een 2 geven in vervolg liever niet meer stemmen, want het haalt het gemiddelde omlaag.

zet alleen een review neer dan als je hem nog te slecht vindt voor woorden.

wordt er af en toe zo moe van: ja wel goed geacteerd maar slappe film, dus laten we hem maar een 1 geven voor de moeite.

avatar van djelle

djelle

el padrino schreef:

Dat denk ik ook altijd bij mijn favoriete filmpjes.

Nou, terecht toch? Op basis van acteerwerk alleen had ik het ook wel een 3,5 gegeven (alhoewel ik Clooney wel een beetje vond tegenvallen hier).

avatar van perfection

perfection

wat een slap gelul altijd.

wil jij dan a.u.b. niet meer verder stemmen?please???do you understand???

want dankzij jou krijgen slechte films een heel hoog cijfer, wat helemaal niet de bedoeling is.

avatar van Spetie

wat een slap gelul altijd.

Wat een onzin. Als je een film slecht vind en je legt dat goed beargumenteerd uit is er niets mis mee. Niet iedereen geeft bijna elke film die hij of zij ziet 4 of meer sterren, zoals jij doet.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

wat een slap gelul altijd.

Het enige slappe gelul hier is jouw stukje tekst.

Ik verwacht daarentegen wel van mensen die een film een laag cijfer geven waarom ze dat dan doen.

avatar van MaxiJazz

MaxiJazz

Dit is weer zo een slappe hap van Clooney.Te veel sideplots die niet uitgewerkt worden.Toen ik het begin zag dacht ik wow vet....
Ik zoek geen advocaat,ik zoek een wonderdoener.Zorg dat hij me niet op mn mobiel belt,maar zeg hem dat ik eraan kom.Ik dacht nu komt een Probleemoplosser die zegt ik doe het.Maar wat zegt hij.Ik ben een concierge en daarna springen ze naar de volgende scene.Waar slaat dat op?

.....Maar daarna steeds minder.Ik word zo moe van die Films die heel mysterieus doen en doen alsof ze schokkende info hebben maar dan teleurstellen.Net zo belabberd als Syriana deze.Geen idee hoezo hij hiervoor een Oscar heeft gekregen(voor Syriana had ie ook bijna een gekregen voor beste bijrol)Schandalig!!Al die vriendjespolitiek daar.

PS:Clooney kan het wel.Ik vond hem uitstekend in de Ocean's Trilogie,From dusk till dawn en Out of Sight.

avatar van Keutul

Keutul

wat een slap gelul altijd.

Je hebt een gemiddelde van 4,46 voor al je films...........wat kritischer mag wel..........

En jou argumentatie is ook ver te zoeken.

avatar van flyer

flyer

Goede en spannende film. Niet meer en niet minder.

avatar van flyer

flyer

wat een slap gelul altijd.

Hallo zeg omdat een ander het een mindere film vind mag hij of zij van jou niet meer stemmen. Kom op zeg vind het juist van belang dat ook deze hun stem geven. Ik heb meer een hekel aan mensen die stemmen maar dan geen recnsie geven waarom ze die stem hebben gegeven

avatar van MrMitch

MrMitch

Zeer overschat, bar saai, George brengt het leuk, maar kon mij niet overtuigen..

jammer..

avatar van Mementos75

Mementos75

Altijd jammer als het ruim een uur duurt voor een verhaal vorm begint te krijgen en spannend wordt. Het laatste deel maakte voor mij wel veel goed

Denk toch dat de film me niet lang bij zal blijven.

avatar van monaldo

monaldo

Wat een drama was dit zeg. Geen spanning en een simpel verhaal. Acteerwerk???? George Clooney speelt erin en van hem mag je wel wat verachten ja maar kom op zeg. Er is meer nodig dan acteerwerk voor een goede film. De film duurt ook nog eens veels te lang waardoor je het gevoel hebt dat er wat gaat gebeuren, maar nee het blijft saai.

avatar van monaldo

monaldo

Films voor kleuters???

Zegt iemand die K3 en de Kattenprins een 4* geeft. Volgens mij ben je de weg een beetje kwijt.

avatar van Insignificance

Insignificance

Zullen we het er maar op houden dat jullie beide overdrijven? Want een beoordeling van 0,5 voor MC, zelfs als dit je niet aanspreekt, is toch echt iets teveel van het slechte.

Ik krijg bij jou het idee dat wanneer je een film niet leuk vindt, opvallend vaak wegens een gebrek aan spanning trouwens, je enorm je best doet om aan te tonen dat de film ook meteen niet goed is. Volgens mij klopt daar iets niet... Waarschijnlijk is dit niet het soort film wat jou ligt, dat is iets anders dan dat het daadwerkelijk een waardeloze film is.

'Verachten' is een typo, neem ik aan? Want anders wordt dit nog ingewikkeld... Er doen nog wel andere aardige acteurs mee, 'vreemd' dat je die niet noemt.

avatar van Spider

Spider

Ik vraag me af of dit niet gewoon een standaard thriller is verpakt als "intelligente" film. Snap de oscarnomi ook niet voor George Clooney. Hij acteert hier op niveau ER. Tom Wilkinson speelt de beste man helemaal van het doek. Waarschijnlijk moet ik deze nog een keer zien maar denk niet dat dat er van gaat komen.

avatar van usr14112

usr14112

Goeie film dit. Kwam wat traag op gang maar sloot heel goed af. Clooney zet een perfecte rol neer van een gladde advokaat die langzaam zijn werk (en zakelijke omgeving) niet meer kan uitstaan. Ook lof voor de vrouwelijke hoofdrolspeelster (weet haar naam niet). 3,5*