Genre: Drama / Thriller
Geregisseerd door: Tony Gilroy
Met onder meer: George Clooney, Tom Wilkinson en Sydney Pollack
Releasedatum: 25 oktober 2007
Plot Michael Clayton
"The truth can be adjusted."
Michael Clayton is een gehaaide advocaat die werkzaam is bij één van de grootste kantoren van New York. Zijn firma houdt zich bezig met de verdediging van megaconcern U/North, dat in de clinch ligt met kleine boeren die een schadeclaim tegen het bedrijf hebben ingediend. Zo goed als Clayton is in zijn werk, zo'n puinhoop is het in zijn privé-leven. Hij is gescheiden, heeft een ingewikkelde relatie met zijn zoontje, is een verwoed pokeraar en heeft problemen met zijn verslaafde broer. Wanneer zijn vriend en collega Arthur, de architect van de verdediging van U/North, paranoïde gedrag gaat vertonen en het proces van U/North begint te saboteren, heeft Clayton er nóg een probleem bij en wordt hij geconfronteerd met zijn geweten en moraal.
Michael Clayton
Player #1
Player #2
Waiter (stemrol)
(verwijderd)
Bij de betere films beleef je de film zoals de protagonist. Deze belevingswereld wordt prachtig 'weer- en prijsgegeven' via het verhaal in het rode boekje van het zoontje.
De drie paarden aan het einde hebben trouwens ook nog een mooie symbolische betekenis, maar om die te doorgronden is enige kennis van de Engelse taal vereist. Goed opletten, want het komt in de film voor, maar veliest zijn betekenis in de vertaling. Luisteren, dus ...
Manschot
In het begin begreep ik niet alles helemaal, maar toch zorgde dat er niet voor dat ik afhaakte. Na ongeveer de helft begint alles toch wel wat duidelijker te worden en de spanning loopt dan ook op. Visueel ook heel mooi en George + Tilda acteerden beiden ook zeer goed.
Krijgt van mij een 3,5, omdat het begin wat traag op gang kwam.
Couch Potato
Ik heb enorm geworsteld met deze fim om er überhaupt ook maar IETS van te begrijpen... ik heb hem doorgekwauwd en met véél moeite uitgekeken, op het einde begrijp ik er wel ietsje van, maar heel het verhaal ontgaat me gewoon, ik kan dit dan ook geen geslaagde film vinden, hoe mooi de opnames ook zijn.
Flinke tegenvaller!
Madecineman (moderator films)
Ach, zo ingewikkeld is het nu ook weer niet? Advocaat vraagt zich, na jaren zwoegen, af waar hij nu eigenlijk mee bezig is en krijgt wroeging. Degene die vanuit de advocatenfirma gestuurd wordt om hem weer op het rechte pad te krijgen vindt eigenlijk dat zijn collega gelijk heeft en gaat zich hetzelfde afvragen. Dit wordt niet in dank afgenomen door de multinational die ze moeten verdedigen in een smerige zaak tegen kleine boeren die pesticide met schadelijke bij-effecten hebben gebruikt. Deze multinational neemt dan ook passende maatregelen. Film is niet geheel chronologisch en bewandelt ook wat zijpaadjes wat het wat ingewikkelder maakt.
Op zich heb ik wel een zwak voor dit soort bedrijfsthrillers en Michael Clayton is een aardige poging. Aardig maar uiteindelijk niet echt indrukwekkend. Ben het wel eens met Film Pegasus dat de film de ballen mist om het onderwerp eens echt goed bij de horens te pakken.
Resultaat is dat het een prachtig vormgegeven maar enigszins nietszeggende film geworden is. Temeer omdat eigenlijk deze film al decennia lang is ingehaald door de werkelijkheid. Dat grote bedrijven wel met heel veel wegkomen en hun (juridische) verantwoordelijkheden ontlopen is mij allang bekend. Ik noem bv de ramp met de Exxon Valdez en meer nog de Bhopal ramp veroorzaakt door het chemieconcern Union Carbide. Het verhaal van Michael Calyton leek me toch wel een beetje op dat laatste geënt echter is de waarheid vele malen gruwelijker.
In dat opzicht deed Michael Mann het met The Insider toch een stuk beter, realistischer en bovendien scherper en intenser . Daarmee vergeleken blijft dit toch een wat tamme gemiste kans.
Acteerwerk van vooral Wilkinson was erg prettig en sterk, Clooney doet wat hij moet doen maar kan beter. Waarom Swinton in aanmerking kwam voor een Oscar is mij ook een raadsel, ze geeft een aardige impressie van een soort Sarah Palin maar echt opzienbarend is het nu ook weer niet.
Het middenstuk van de film is soms ook wat saaiig en te weinig gefocust.
Ook het einde (afgedwongen en ongemerkt opgenomen confessie) is verre van origineel en komt toch een beetje uit de standaard-Hollywood-trukendoos en wist mij nu niet echt van mijn zetel te blazen.
Vermakelijk en mooi gemaakt is het wel maar mist de scherpte die dit soort films echt boven de middenmoot kunnen doen uitstijgen. Al met al wel een aardige film.
Mooie thriller met een ijzersterke cast. Soms ietwat voorspelbaar maar door de goede vertolkingen en het onderhoudende verhaal de moeite waard. Goed.
gauke
Geslaagde film met een bekend thema (bijvoorbeeld the Firm, the Pelican Brief), waarin bijzonder goed geacteerd wordt. Prachtige dialogen en slimme opbouw van karakters.
mjk87 (moderator films)
Redelijke film, maar er had meer in gezeten. Clooney is goed gecast als fixer en weet direct je vertrouwen te winnen. Je krijgt zelfs medelijden met hem, al is hij zelf ook niet helemaal clean.
De vertelstructuur maakt de nogal eenvoudige plot een stuk interessanter en je zit direct in de film. Ook mooi kleurengebruik. De grijze tinten met die bruine paarden in het begin en direct daarna de kleurrijkekinderkamer. Prachtig. Naarmate de film vordert wordt het weer steeds grijzer. Ook een sterke soundtrack die voor een klein beetje spanning zorgt. Verder mooie rollen van Wilkinson en en Swinton, die met de minuut er slechter uit gaat zien.
Toch is de film van onevenwichtig. Het lijkt of er niet een keuze kon worden gemaakt tussen een aanklacht of meer op de psychologie van de karakters. Dat laatste is nog wel het meest interessant maar te weinig uitgediept. En de aanklacht zelf hangt er ook wat losjes bij (The Insider en zelfs een Erin Brockovich deden dit veel beter) had dan meer voor de psychologie gekozen. De film had wat mij betreft langer mogen duren, de tijd ging immers nel voorbij. En enige karakter uitdieping van meerdere karakters had wel gemogen. Want allemaal zijn ze goed noch slecht. En dan een Swinton die steeds meer tegen de wet ingaat om te redden wat er te redden valt (vooral haar eigen positie) en ook Clooney neemt geld aan voor de afbetaling van het restaurant. Wilkinson heeft al jaren gehandeld wetende dat hij verkeerd bezig was. En dat is dan jammer dat daar niet meer inzat. Anders had er een hogere score zeker ingezeten.
Vullero
Ik had vooraf veel van deze film verwacht. Het principe van een bedrijfsthriller en het feit dat er een aantal gerenomeerde acteurs meespelen deden mijn hart sneller kloppen.
Helaas heeft de film me niet gebracht wat ik gehoopt had. De film steekt filmtechnisch goed in elkaar en de beelden die geschoten zijn zijn stuk voor stuk plaatjes, maar het verhaal an sich kon me van begin af aan niet boeien.
Zoals al door meerdere mensen hier gezegd is was het eerste uur lastig te behappen en komt de film pas op gang in de laatste 30 minuten. Het is door deze laatste minuten dat de film terug krabbeld richting de 3 sterrren, maar door het vrij saaie en trage begin hier net niet aan komt.
nightbreed
Mooie film die eigenlijk pas het laatste half uur spannend wordt.
De eerste kleine anderhalf uur is zeer anti-Hollywood, geen helden en geen mensen waarmee je je kunt identificeren. Ook komt de regie nogal koud en klinisch over maar dat past nou juist zo goed bij het verhaal. Dus geen mooie sfeervolle plaatjes, blitse achtervolgingen, een leuke knul en een lekker wijf die gedurende de film elkaar steeds leuker gaan vinden, nee niets van dat en dat is maar gelukkig ook want anders zou dit weer zo'n standaardfilmpje zijn geworden waar er al teveel van zijn gemaakt.
Het laatste uur is echt zenuwslopend (vond ik). De eerste anderhalf uur lijkt wel een intro voor het laatste half uur dat echt meesterlijk is.
Een aanrader voor mensen die eens een keer geen popcorn film willen zien.
Ohw, ik vergeet bijna te melden dat het acteerwerk zeer goed was, hierbij dus.
orbit
- 12092 berichten
Film met een goede Clooney voor de verandering.. onderhoudend.
meurisse
Bij mij overweegt voornamelijk het eerste gedeelte dat bijzonder saai was en het duurde ook een heel tijdje eer alles min of meer duidelijk was voor mij..
under/the/sea
De leden van de Oscars hebben weer bewezen dat ze geen smaak hebben door deze film te nomineren voor de beste film van het jaar.
Hankieh
2 keer deze film proberen te kijken, vond er geen worst aan en heb het nooit afgekeken. Naja als ik een film niet zie omdat ik hem niet af kijk dan stem ik normaal nooit.
Maar als dit mij 2 keer overkomt dan maar een 1.
Maar als dit mij 2 keer overkomt dan maar een 1.
Michael Clayton is een topfilm en ik denk in jou geval dat dit soort films jou pas na jaren zult waarderen...
Mel24
Net gekeken. Ik vond hem beter dan verwacht.
Een oscarnominatie was nu wel niet nodig maar hij is me van begin tot het einde blijven boeien.
Snap de mensen echt niet die een 0,5 of 1 durven geven.
Schaam u..
Dat het niet je genre is ok, maar zo weinig geven? En dan hebben ze de film zelfs niet uitgekenen tsss...
under/the/sea
Net gekeken. Ik vond hem beter dan verwacht.
Snap de mensen echt niet die een 0,5 of 1 durven geven.
Schaam u..
Als het aan mij ligt, geef ik gewoon 0,0 sterren. Maar helaas is minimum 0,5 op deze site.
En het heeft niets met genre te maken, want ik sta open voor alle genres.
helleke
En het heeft niets met genre te maken, want ik sta open voor alle genres.
Blijkbaar is een film voor u ofwel HEEL GOED en geeft ge een 5 ofwel HEEL SLECHT met een score van 0,5.
Rare quotering als ge het mij vraagt.
under/the/sea
Dat is gewoon toeval, omdat ik nog niet op alle films gestemd heb die ik gezien heb.
Paalhaas
Geloof je 't zelf? Ok, dan wil ik over een tijdje die mooie evenwichtige heuvel in je stemgrafiek wel eens zien.
gentenaar
Rustig begint, film bouwt langzaam op naar goed eind, zeer goed eind dat totaal onverwacht is. Sterke rol van Clooney
tjp1994
Mooie opbouw, topacteer werk, goed plot. heeft alles. Ja inderdaad geen schiet en vechtwerk, maar goed.
Leland Palmer
Prima film, maar wel één die direct je volle aandacht vereist. De film wordt wat mij betreft gedragen door de sombere, dreigende sfeer en een ijzersterke George Clooney. Het verhaal is opzich niet erg moeilijk denk ik, maar dankzij de vertelmanier lijkt dit dus wel zo. Daarom is het ook vooral in het begin opletten geblazen en ik denk dat een tweede kijkbeurt eigenlijk wel goed zou zijn. Ik vind het jammer dat de film nooit een hoogtepunt bereikt. We worden steeds maar meegesleept zonder dat we echt een indrukwekkende situatie voorgeschoteld krijgen. Visueel is het ondertussen allemaal prima en de score van Newton Howard mag er ook zijn, maar ik heb toch het idee dat de film veel wil, maar uiteindelijk op geen punt de eindstreep bereikt. Een overuidelijke vaag punt is trouwens het moment wanneer ze denken dat Clooney dood is. Hmm, hij zat niet in de auto, dus ze hebben geen lijk. Hoe zijn ze dan zo zeker van hun zaak? Beetje slordig punt eigenlijk. Ben voor de rest niet echt kapot van Wilkinson, maar Pollack was wel weer leuk om bezig te zien. De scéne met de paarden in het land - en dat boekje - is misschien wat makkelijk gevonden, maar is er wel één die mij het langste bij zal blijven denk ik, vooral door het feit dat de film voor de rest niet veel indrukwekkends bevat.
RedEye_18
Goede film.
De laatste scene is mij het beste bijgebleven. Die longshot. Prachtig.
dalma
Krijgt van mij een 3,5, omdat het begin wat traag op gang kwam.
helemaal mee eens. springt van het ene naar het andere in het begin zodat het moeilijk volgen is. toch een goede film
SubbiE
Voor de twijfelaars: film begint traag en eist volledige aandacht om niets uit het oog te verliezen. Even volhouden is de boodschap. Het einde van de film behoort tot het beste wat ik dit jaar te zien kreeg. Schitterende eindscene. Doet me denken aan een scene uit "Birth". Erg knap acteerwerk.
Met een minder moeizaam begin had deze film erg hoog kunnen scoren.... 3.5*
Zeker het zien waard
komerad
Vond deze film nog goed meevallen, beter dan het gemiddelde maar er ontbrak toch nog wat om het echt top te maken.
Ceeda7
Oscarnomatie waardig vond ik, zeer sterk einde en prachtige acteerprestaties van zowat iedereen. Puike film die desondanks zijn kritiek tegen multinationals toch gewaardeerd werd, net zoals Syriyana en The Constant Gardener.
Zeer Fijn.
mnrk
Vond deze film redelijk tot goed. G.Clooney speelde wel een prima rol in deze film. Maar om nu Tilda Swinton hier een Oscar voor te geven !! Vond haar toch beter spelen in de 1e Narnia film dan hierin.
Film was wel een combinatie van alle andere rechtbank/advocaten films van de afgelopen tijd (Firm, Inside man, Pelican Brief).

Vijf goede films tussen 2000 en 2010 die de Oscar voor beste film misliepen

Warrior
Drama / Sport, 2011

Changeling
Mystery / Misdaad, 2008
new york citydodenrestaurantchambers of a barrister schandaalfake suicide lawsuitbusiness ethics crooked lawyeradvocaatlaw firm legal thriller