The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)
Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen
9,0 (2.141.824)
Releasedatum: 17 december 2003
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Lord of the Rings: The Return of the King
"There can be no triumph without loss. No victory without suffering. No freedom without sacrifice."
De hobbits Sam en Frodo beginnen samen met Gollum aan het laatste deel van hun reis richting Mordor, om daar te proberen in het hol van de leeuw de machtige Ene Ring te vernietigen. De legers van Gondor proberen ondertussen de stad Minas Tirith te beschermen tegen Sauron's legers.
- Trailer (YouTube)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (BoekMeter)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (MusicMeter)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (The Complete Recordings) (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
Pippin
Denethor
Faramir
Éowyn
Ik probeer zoiezo bij elke film de extra's te zien(als die op de DVD zitten)
Ik heb daar echt teveel dvd's voor. Zoveel tijd heb ik niet. Bovendien is het meestal niet echt boeiend.
maar bij deze films is het helemaal geweldig. Behalve de geweldige films vind ik de extra's hier ook heel goed. Beste extra's die ik ken.
Ik vind ze ellenlang, overbodig en te gladjes. En allemaal op elkaar lijken. Ken veel betere.
BB Viper
prachtig,na deel 1 vond ik het al goe,deel 2 wa minder maar deel 3 is weliswaar een goed deel,ze hadden beter van de 3 gehelen wa beter in mekaar verwerkt en gewoon 2 delen van gemaakt,das natuurlijk mijn mening,maar al bij al wie zegt dat ie die delen niet wil zien,heeft toch wa gemist denk ik
GerwinF
Wa je zegt ben ik het niet helemaal mee eens, dan had deel 2-3 meer dan 6 uur geduurd.
Karst
Na alle mooie positieve verhalen dan toch ook wat puntjes van kritiek. Als eerste de ontmoeting tussen Saruman en Gandalf. Daar is in wezen niks mee mee. Maar waarom moet die irritante schietgrage elf zich er mee bemoeien? 1. Hij kan Grima vanuit die positie onmogelijk raken. 2. Het zit niet in het boek. 3. Theoden zegt notabene dat Grima nog terug kan komen. En dan schiet Leeg glas hem voor zijn sodemieter? Ik vind het een jammer einde van verder een mooie scene. Ik vond de manier waarop Sam en Frodo zich van de Orks ontdoen ook niet erg geloofwaardig. Ook daar is het boek logischer en ik snap ook niet waarom dat veranderd is.
Het duurt nu ook langer totdat de Rohirrim aanvallen waardoor ik net iets te lang moest wachten tot de grote knokpartij. Het haalde voor mij een stukje vaart uit de film.
De ontmoeting tussen Gandalf en de Witchking is een aanfluiting en volkomen zinloos op deze manier.
En de scene tussen Faramir en Eowyn is een zinloze toevoeging. Wel leuk voor ze. Op ieder potje past kennelijk een deksel.
Volgens mij was het dat wel zo'n beetje wat mij betreft.
Oh ja, ik vind het nog steeds een geweldige film. Maar nummer één blijft favoriet.
J.S.
Volgens mij was het dat wel zo'n beetje wat mij betreft.
Bij je kritiek merk ik een paar dingetjes op die niet kloppen:
-Legolas heeft een uitzonderlijk goed zicht omdat hij een elf is dus Grima raken kon niet zo moeilijk zijn.
-Saruman ging juist vertellen waar Sauron zou toeslaan en dan steekt Grima hem in z'n rug , Legolas schiet Grima neer omdat de informatie die Saruman wou prijsgeven van ontschatbare waarde is voor hen.
-Het verlengde beleg van Gondor vond ik juist prachtig dankzij extended scene's met Denethor en hoe Gondor dapper verzet bied tegen de enorme overmacht. Ik stoorde me dus helemaal niet dat het langer duurt voordat Rohan hulp komt bieden.
Je kritiek op de andere scene's vind ik overigens niet helemaal terecht.
(Maar dat komt omdat ik Zo'n LotR fan ben dus trek je van mij maar niet teveel aan.)
Karst
Dat Legolas fantastisch prachtige kijkers heeft is mooi voor hem en jammer voor de lokale opticien. Alleen staat Grima op een toren van honderd meter hoog. Zij staan er vrijwel recht onder. Hij moet die pijl dus met een vrijwel haakse bocht schieten. En dat kan nou eenmaal niet.. Maar goed, ik ben bang dat ik ietwat bevooroordeeld ben betreffende Legolas. Wat mij betreft was die palentir op zijn hoofd terecht gekomen.
ElLupus
Weet je wat ik nou zo jammer vind...
Sowieso blijft het boek nog altijd een beter verhaallijn hebben en de karakterontwikkelingen zijn uitvoeriger aan bod gekomen maar dat betekent niet dat men het boek met de film moet gaan vergelijken, echt jammer.
Voor mij zijn het twee aparte vormen van kunst. De film levert echter wel, naar mijn mening, een bijdrage aan het boek. Het geeft je de kans om bepaalde stukken uit het boek te visualiseren maar ook voor diegenen die het boek nooit onder ogen hebben gehad de kans om zich in te leven in de dromerige wereld van Prof. Tolkien.
Tot slot, voor mij zijn alle drie de delen even goed. Filmtechnisch gezien hebben ze alle drie zo hun minpunten als pluspunten maar zodra ik mijn objectiviteit verlaat voor de passie en de geweldig geconstrueerde 'droom'wereld die de film/boek op me hebben achtergelaten dan heb ik verder eigenlijk niks meer te zeggen.....
VaaG
Aangezien ik van de vorige 2 delen de Extended Editions heb, moest ik uiteraard ook die van de deze film hebben. (ik baalde wel van het feit dat 'ie pas in december uitkwam en niet in november
Vooral die extra scene bij de Army of the Undead en de scenes bij de grote gevechten vond ik erg leuk.
En idd die scene van Gandalf en the Witchking sloeg helemaal nergens op. (het was me geeneens opgevallen dat hij zn staf niet meer had (in de originele versie, dan))
En om iets te zeggen over dat Legolas Grima neerschiet...het is een fantasy-film...realisme is ver te zoeken. Dus in die film kan iemand makkelijk een gast neerschieten op enorme hoge toren
De gehele trilogie vind ik op een paar punten na uitstekend.
-Waarom zit die Arwen erin, dat had voor helemaal niet nodig geweest. In he boek wordt ze alleen in het begin genoemd en komt verder helemaal niet voor...
Dit had een hoop nutteloze scenes (en bij mij irritatie
) gescheeld
-en het einde van het laatste deel. Een half uur van complete blijheid...
Het moet goed eindigen, maar daar neem je dan toch geen half uur de tijd voor? Dat is voor mij echt het slechtste punt van de hele trilogie...
Jordy
Ik vind achteraf de uitbreiding van de rol van Arwen ook een beetje onnodig. Het irriteert me nergens, maar ik had wel zonder gekund.
ElLupus
De gehele trilogie vind ik op een paar punten na uitstekend.
...niet helemaal correct, ik raad je dan ook aan om de volgende stukjes nog maar 'ns te lezen: - The Return of the King, Boek 5, Hoofdstuk 2, "The Passing of the Grey Company" (a gift of the Lady of Rivendell)
- Appendix A, deel 5, "Here follows a part of the tale of Aragorn and Arwen" (ook al staat dit in een appendix, het staat geschreven in 'het boek' en dus hoort het er ook bij...)
MarkFish
Waarom sloeg dat nergens op?
Dit had een hoop nutteloze scenes (en bij mij irritatie
) gescheeld
VaaG
Te kort, ze hadden wel iets meer uit de scene kunnen halen.
Ik vind dat the Witchking wel iets te makkelijk "wint" van Gandalf door zijn staf zo snel te breken.
Het lijkt er zo op dat Gandalf er goed vanaf komt doordat de troepen van Rohan eraan komen, waardoor the Witchking weggvliegt...
Madecineman (moderator films)
...Als ze nog meer uit iedere scene gaan halen duurt de film bijna 6 uur! Filmmaken is ook een kwesties van keuzes maken.
MarkFish
Te kort, ze hadden wel iets meer uit de scene kunnen halen.
Vond ik ook. Ik had eerder ook al gezegd, dat ik dat teleurstellend vond van Gandalf. Wat mij betreft hadden ze daar meer tijd in mogen steken.
Goodfella
Vandaag met een groep vrienden en een hoop voedsel en drank een extended edition LotR marathon gehouden. Juist dan valt het op hoe ontzettend makkelijk deze trilogie wegkijkt. De tijd vlíegt voorbij, maar ook de houdbaarheidsdatum lijkt wat mee te vliegen. Nu de hele hype is afgelopen is het lang niet zo spannend meer. De technische foutjes (ontelbaar veel opvallende bluescreens) vallen meer op en de oversentimentele scènes hebben niet meer die impact die ze in de bios wel hadden. Soms is dat hoogdravende gelul ook eerder lachwekkend dan 'groots' of 'episch'.
Maar goed, de tijd vliegt dus.. en dat zegt veel als het om een verhaal gaat dat een halve dag duurt. Een meeslepend en indrukwekkend spektakel blijft 't, ondanks de verschillende flaws. Ben er na de marathon ook achter dat dit deel toch m'n favoriet blijft. Wat de extra scènes betreft komt vooral het dodenleger ongelofelijk veel beter uit de verf, al staat daar ook een hoop onzin tegenover. Denethor die in z'n hal het lachende gezicht van Boromir achter Faramir ziet bijvoorbeeld. Bwuh, Bold and the Beautiful anyone? Zo waren er nog wel wat vreemde momenten.. Eowen wordt behandelt in de Houses of Healing.. geneest, dartelt vrolijk rond en vervolgens skippen we (weken?) terug naar het moment vlak na de battle en Marry en Pippen elkaar weer vinden. Weirrrd, komt een beetje over als een haastklus zo. Verder gewoon weer erg gaaf trouwens, 't positieve blijft hier toch veel makkelijker hangen.
aryan
Of ligt dat weer aan mij omdat ik graag meer de actie hou...
die hele trilogy is een grote film, vooral met die lange versies kom je toch op meer dan 12 uur uit. Er zijn volgens mij geen trilogy's waarbij alle 3 de delen helemaal op elkaar aansluiten (star wars misschien). Ik vind niet dat je dan na zo een lange film in 5 minuten kan afsluiten zoals bij andere films.
cupasoup
Over het algemeen kon ik de trilogy best waarderen alleen was ik aan het eind te teleurgesteld om mee te huilen met te rest. Wat een waardeloos eind zeg. Het hele stuk over de 'herovering' van de Gouw (naar mijn mening een heerlijk luchtig einde van een nog heerlijker en zwaar boek) werd vervangen door een beetje GTST achtige taferelen en waar Sam ook nog eens als mietje neergezet wordt. Ik hoop dat de extended version me van gedachten veranderd. Ga ik zeker aanschaffen. Hadden ze eigenlijk de sound tracks bij moeten verkopen; had je echt alles gehad.
BoordAppel
Wowie, de LotR marathon hier is zojuist ten einde gekomen en ik ben zo gaar als een pas gekookte partij aardappelen, en net zo melig ook. Zoals Goodfella het al zei kijkt het erg makkelijk weg en de tijd vloog zowat voorbij. Van overdreven sentimentele scenes hadden we geen last want dan kwamen de ontzettend flauwe grappen er in hoog tempo uit. Ik heb ook gewoon pijn in mn kaken van het lachen. Verder blijf ik het geweldige films vinden en deel 1 het beste.
Hallo, met Aragorn, is Sauron thuis?
Goodfella
Ja, precies! My point exactly
Gimli, son of Groin.
BoordAppel
Haha, lol die hadden wij niet eens verzonnen! Schandalig
. Wel dat ze Treebeard beter Wesley of Paul hadden kunnen noemen. Maar dat is vast niet eens grappig meer als ik het morgen lees
jeroenvdl
Ik vond deel 3 het beste. Hoewel ik het boek niet ken, vond ik het einde van de film wel suf.
Niet alleen Sam wordt als mietje afgeschilderd, maar al die hobbits. Denk maar aan die scene waarin ze bij Frodo in bed duiken. Maar ja dat mocht de pret verder niet drukken. Geweldige trilogie. In drie avonden gekeken.
Wat moet ik nu?
blitzwingz
Dat eeuwige gezever over de Scouring of the Shire komt me inmniddels een beetje de neus uit. In de boeken vindt ik het ook een geweldig stuk om te lezen, maar als je er even over nadenkt dan snap je zelf toch ook wel dat ze het met geen mogelijkheid in die derde film hadden kunnen proppen? Misschien moet je de vele extra's en commentaartracks op dit punt nog maar eens opnieuw gaan bekijken.
En waar exact wordt Sam als een mietje neergezet? Dan was hij in alledrie films waarschijnlijk een mietje, want ik kan nou niet bepaald zeggen dat zijn character in het laatste uurtje nou drastisch omslaat ofzo..
Als ik me al ergens aan ergerde was dat wel het "hartelijke" gelach van Frodo en Gandalf, maar dat had ik in de eerdere films ook al. Ik krijg er kippevel van (en niet die van het goeie soort)
feanaro surion
Ik ben nu bezig met het commentaar van peter Jackson, Fran Walsh en Phillipa Boyens, en wat me opviel bij de ondertiteling was dat Saruman een nieuw alter Ego heeft genaamd Simon:p

The Lord of the Rings: The Two Towers
2002

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

Nieuwe 'Lord of the Rings'-film op komst: project focust zich op Gollum

Peter Jackson overwoog serieus hypnose om zijn werk aan 'The Lord of the Rings'-trilogie te vergeten

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
elvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitgebaseerd op boekobsessiemagiekasteelsuspicionvulkaanpowergiant spiderbraverykingdomoorloglegerverslavingvervolghonorroyaltytrollkoningwreedheidgeweldkrankzinnigheidsplit personalitygeestfantasy worldtovenaarepic battlereisringquestlive action and animationhero's journeyhigh fantasywraith sword and sorcerypower madnessgreat war trekkinggood versus evilmiddle-earthsword making warmiddle-earthadmiringwinged creaturesarmiesspirits