• 9.380.672 stemmen

Gesproken taal: Engels en Pools

Releasedatum: 5 april 2007

Plot Inland Empire

"A woman in trouble."

'Inland Empire' vertelt het verhaal van een actrice (Laura Dern) en een acteur (Justin Theroux) die gecast zijn voor een film. Naarmate zij zich dieper storten op de film, die een remake met een duistere geschiedenis blijkt te zijn, beginnen zij zich als persoon te verwarren met de personages die zij spelen in de film.

Nikki Grace / Susan Blue

Kingsley Stewart

Devon Berk / Billy Side

Freddie Howard

Piotrek Krol

Inland Rabbit

Ik kon het niet laten vandaag weer te kijken. 3e keer dat ik m nu gezien heb dus. Ik moet zeggen, er vallen steeds neer dingen op en ook de Rabbits vind ik steeds logischer worden. Belangrijk punt wat me vandaag opviel was:
In het verhaal van de gekke vrouw heeft ze het over iets dergelijks als "For example if it was 10.45, then it actually was after midnight. Later in die film vraagt er iemand hoelaat het is en dan is het 10.45. Op het eind op de film, op straat word er nog es naar de tijd gevraagd en is het opeens "After midnight".
Dit zijn gewoon echt kleine dingen die je beetje bij beetje gaan opvallen, ook al let je er niet duidelijk op.

Dat me meer dingen gaan opvallen wil trouwens niet zeggen dat de film duidelijker word. Eerder nog vager, maar dat vinnd ik nu juist zo geweldig.

Inland Rabbit schreef:
Belangrijk punt wat me vandaag opviel was:

Dat is me inderdaad ook heel erg opgevallen. Vlak voor het einde als Laura Dern door de gangen loopt, hangt er aan de muur een klok waar het net voorbij middernacht is.

Ook die scene waar de Poolse mensen aan tafel zitten, komt na middernacht' weer terug'.

Ook in de dialoog tussen het Aziatische meisje en die andere vrouw bij de 'sterfscene' vraagt ze geloof ik ook de tijd en inderdaad ook een keer op straat (in Polen), dat is vast diegene die je bedoelt.

Inland Rabbit

Ja precies die scene. Tijd heeft lijkt me dus een sleutelrol in dit hele gedoe.

*Nientjah*

Ik zie nu ook dat je Inland Empire bij DVDValley kan pre-orderen . Ik ga hem voor mijn verjaardag vragen denk ik

Inland Rabbit

hmm tis te hopen voor je dat ze niet het geluid van de UK release overnemen. Bovendien mis je iets van 211 minuten aan bonusmateriaal ofzo. Maargoed, als je m graag Nederlands wilt, zit er niks anders op natuurlijk.

*Nientjah*

Nou kijk het gaat me niet echt om dat ik per se de Nederlandse versie wil, maar meer dat ik geen idee heb hoe ik op een buitenlandse site moet betalen en dat soort dingen en dat het waarschijnlijk van mijn moeder ook niet mag

(gefeliciteerd trouwens! )

Knisper

De Engelse editie ligt in de betere dvd-zaak gewoon in de winkel (bij Ro-Disc in Rotterdam in ieder geval wel). Bovendien kan je gewoon via de Nederlandse cd-wow site (waarmee je gewoon met ideal kan betalen) ook prima een buitenlandse versie aanschaffen. Geen probleem dus.

*Nientjah*

Wat een geweldig aanbod heeft Ro-Disc zeg!

avatar van jordidj1

jordidj1

Veel te langdradig, en weinig spanning!

1.5.

avatar van El Duderino

El Duderino

Helaas valt er weinig van de absurdistische humor, die ik in de meeste voorgaande films van Lynch zo vaak ben tegengekomen, in deze film te ontdekken. Hierdoor komt de film naar mijn mening veel 'droger' over, terwijl de film al zo'n lange speelduur heeft.

Ik heb om een hoop scénes in bijv. MD, BV en WaH, erg kunnen lachen. In deze flim heb ik hooguit een beetje kunnen gniffelen om die plotselinge uitspatting van Nicky's "buurvrouw" (Nicky: "I don't like that kinda talk") in het begin.

Wat betreft de mensen die de scénes met die 'konijnen' zo grappig vonden: Dit riekt naar cognitieve dissonantie. Ik weet heus wel dat smaken verschillen, maar dat "Lynch liefhebbers" opeens zo snel geamuseerd kunnen zijn, gaat er bij mij niet in.

De soundtrack vind ik ook lang niet zo geniaal als een hoop mensen op deze site ("The Loco-Motion" van Little Eva, aaaargh) en op zijn best maar OK.

Wel kon ik (tot mijn eigen stomme verbazing, jawel) gaandeweg de film tot een redelijk logische (voor mij althans) interpretatie van het ogenschijnlijk chaotische 'verhaal' komen. Zo vaag vind ik de film dus niet, al was MD een stuk makkelijker te begrijpen.

Wel samen met LH en TP:FWWM, de minst geslaagde Lynch film tot nu toe, dat dan weer wel.

avatar van avalanche

avalanche

Is er iemand die al enig idee heeft wanneer de soundtrack van IE zou uitkomen?

Op amazon.com kan je hem al verkrijgen, maar in Europa?

El Duderino schreef:

En de scene met de lichtman (miscommunicatie met de regisseur), een man die tijdens de barbecue opeens met het circus meegaat, de aftiteing, de conversatie tussen de kleine en Aziatische vrouw, terwijl Laura Dern doodgaat, de productie assistent die bij iedereen voor geld bedelt? Er zit toch redelijk veel absurdistische humor, al is het natuurlijk per scene erg persoonlijk hoe het wordt opgevat.

avatar van El Duderino

El Duderino

Knisper schreef:

Zoals ik al zei, de ene persoon is wat sneller geamuseerd dan de ander: De scénes die jij hier als absurdistisch benoemd, ervaar ik hooguit als ironisch. Misschien ben ik teveel verwend door Lynch zijn vorige films want daarmee vergeleek ik het "absurdisme gehalte" dan ook. Denk bijv. aan de "Big Tuna" (Bobby Peru) scénes uit WaH, of die moordscéne met dat hele dikke wijf in MD, enz.,enz. Aan die humor kan IE in mijn optiek gewoon niet tippen.

avatar van De GeuS

De GeuS

Waar ik bij MD het verhaal nog enigzins kon volgen ben ik hier de draad volledig kwijtgeraakt. De individuele scenes hielden me wel geinteresseerd, maar dat was ook het enige. Ik vond de muziekkeuze niet buitengewoon goed of spannend; 3*

Toch altijd weer leuk om te googlen naar mogelijke verklaringen voor deze film....

El Duderino schreef:

Ligt meer aan je soort humor denk ik. Bobby Peru vind ik zowat het minste personage dat David Lynch ooit heeft gecreerd (ik kan me die scene uit MD die je noemt, even niet voor de geest halen), maar dat is inderdaad een heel ander figuur en soort humor, dan die hier zit. In Inland Empire zijn het meer de absurde situaties, die uitmonden in dingen die een de ene kant grappig en aan de andere kant angstaanjagend zijn en dat is niet zo extravert als een Bobby Peru.

avatar van lykathea

lykathea

De GeuS schreef:

Ik vond de muziek juist een van de beter aspecten van de film.

Vooral "ghost of love", dat nummer waar Lynch zelf zingt, vond ik echt prachtig.

Knisper

Naar wat ik heb begrepen heb, zou de Nederlandse editie van Inland Empire nu ook een paar dagen te koop moeten zijn. Weet iemand of dat zo is? En zo ja, hoe is de kwaliteit van de uitgave in vergelijking met de Amerikaanse en de Engelse?

avatar van Chr.s

Chr.s

Zag hem vandaag nog bij van leest.

20,-

avatar van weaselweasel

weaselweasel

Yeah, hij ligt al een paar dagen in stores.

En hij ligt overmorgen op m'n deurmat.

AAAHH... Het is een dik half jaar geleden dat ik 'm in de bios heb gezien, dus ik kan echt niet wachten om hem weer te zien

*Nientjah*

hij ligt zelfs bij de free record shop!

avatar van Finisterra

Finisterra

Voor hoeveel? Anders morgen eens langsgaan. Film die ik nog veel vaker kan en wil zien.

Knisper

En nog belangrijker: Heeft iemand hem al gekocht? Ben nog steeds benieuwd naar de kwaliteit van deze editie.

dutchtuga

Ik ga de nl dvd zo kopen. Je hoort het wel..

Finisterra schreef:

hij kostte 20 euro

*Nientjah*

ik heb hem als welkomstgeschenk bij een abonnement op de Filmvalley gekozen, dus als het goed is komt hij binnenkort binnen.

dutchtuga

DVD is wat ik ervan had verwacht. Naar wat ik allemaal heb gelezen over de andere DVD versies kan ik tot de conclusie komen dat dit gewoon een karige versie is van de britse uitgave.

De extra's bestaan uit wat trailers en een 15 min. durende interview met Lynch in Parijs. Dit gaat meer om zijn schilderijen dan om zijn films.

De film zelf dan. Beeldkwaliteit is prima. Heerlijk was het om dat begin weer te zien met die levensgrote titels. Geweldig!

Waar ik al bang voor was en wat ik al eerder heb gelezen is dat het geluid 5.1 hoort te zijn. Ik heb mijn best gedaan maar ik hoorde echt amper geluid uit de achterste speakers komen. Jammer aangezien dat mn beleving er niet beter op maakt.

Er is verder geen hoofdstukkenselectie waar ik niet al te rouwig om ben, en dat was het dan. Erg simpele uitgave van een grootse film. Het is dat het Inland Empire is, anders had ik hier nooit 19,99 voor neergelegd.

Knisper

Dus kwalitatief gezien, qua geluid en beeld , is de Amerikaanse uitgave de beste?

dutchtuga

Van wat ik heb gelezen wel ja.

avatar van Goto

Goto

Lynch gaat weer eens een andere kant op.

Je kan veel zeggen over z'n DV aanpak maar ik vind het geweldig. Schijt dat de algehele look minder is, als Lynch hiermee zulke scenes weet te creeeren vind ik het best. Want dat is naar mijn mening toch de kracht van Lynch. Visueel behoren ook z'n andere films niet tot de top. Bij Lynch gaat het om prachtige scenes, een sterke soundtrack en een heerlijk sfeertje, allen zitten in inland empire.

Dern speelt goed net als derest van de cast. Leuk om veel bekende gezichten voorbij te zien flitsen. William H. Macy, Harry Dean Stanton en zelfs Laura harring. Visueel is het (zoals vaak bij Lynch) goed maar niet perfect. Al zaten er nu wel enkele bloedmooie shots bij zoals de naald van een platenspeler. Qua editing wat knullig maar over het algemeen niet al te storend. Tot zo ver de leuke aspecten van Inland empire.

En dan nu de beste: SFEER...Dat is wat deze film heeft. Zelfs in mindere scenes weet Lynch je te grijpen, zijn nachtmerrie wordt de jouwe. Ook de soundtrack is prachtig, paar vage geluiden en bloedmooie nummers wisselen elkaar af. Enkel het nummer bij de aftiteling was dan weer niet om aan te horen. Dan als laatste weer enkele geweldige scenes, de laatste 10 min. spannen de kroon. Het is dat Miike bestaat anders was Lynch koning van de scenes geweest.

Toch blijft de film ergens steken in te lange scenes. Vooral bij het eind met zo'n conversatie over een japanse en haar vriendin Miko. Het mocht van mij allemaal wat korter. Maargoed ik denk dat deze film nog wel zal groeien. Hoop ook echt dat Lynch verder gaat met DV, zit veel toekomst in.

Voor nu 4 dikke sterren, kan nog makkelijk verhoogd worden.