• 9.369.485 stemmen

Met onder meer: Josh Hartnett, Melissa George en Danny Huston

Releasedatum: 8 november 2007

Plot 30 Days of Night

"They're Coming!"

Het geïsoleerde stadje Barrow, Alaska, wordt iedere winter 30 dagen lang in volledige duisternis gehuld. Veel inwoners zoeken in die periode hun heil elders. Deze winter vestigt een mysterieuze groep vreemdelingen, vampieren, zich in het stadje. Ze bereiden zich voor om zich gedurende de ononderbroken nacht-van-30-dagen tegoed te doen aan de overgebleven inwoners. De sheriff (Josh Hartnett), zijn vrouw Stella (Melissa George) en een steeds krimpende groep inwoners zullen alles uit de kast moeten halen om te overleven tot het weer licht wordt.

Tha-Joker

Vond ik nog wel meevallen bij deze, en als je een film afkraakt op de taal die nepbeesten spreken is dat wel triest. Ik bedoel ik vind duits ook een rottaal, maar toch zijn er prachtige Duitse films.

avatar van juhnzun

juhnzun

Tha-Joker schreef:

Was dat een echte taal fan dan dat ze spraken denk niet

Tha-Joker

Nee tuurlijk niet, ik vind Duits gewoon ook een klote taal, maar dat maakt een film niet slechter, snap je. Ik vergelijk een volgens jouw irritante neptaal met een voor mij irritante bestaande taal. Ze zijn allebei irritant, maar dat maakt een film er voor mij niet minder op.

Net gezien.

Zeker een topper in dit genre. Soms erg spannende, en af en toe angstaanjagende momenten. Dit samen met een goede cast, en erg proffessioneel camerawerk, maken deze film tot een uitstekende,spannende horror.

3,5*, misschien na een volgende kijkbeurt nog wel eens 4,0*

avatar van Elineloves

Elineloves

Tha-Joker schreef:

Ik vond dat juist wel zijn charme hebben, dat onbegrijpelijke taaltje. Ervaarde het absoluut niet als storend. Plus het is absoluut geen reden om een film af te kraken.

Tha-Joker

Ja dat probeer ik uit te leggen aan juhnzun

Thom1994

Er zijn altijd wel mensen die klagen over die talen van bepaalde personages etc. in films.

Als ze die vampiers Engels hadden laten spreken, waren er vast wel mensen geweest die dat raar vonden. Ik sluit me aan bij Tha-Joker en Elineloves.

Ik vond dit een goede taalkeuze, die het realisme van deze film verhoogde. Op een of andere manier maakt dat toch een enge indruk. Als de vampiers een bestaande taal hadden gesproken, had dit denk ik echt de spanning iets weggehaald.

avatar van wibro

wibro

Vampier- en Zombiefilms zijn dus duidelijk niet mijn ding. Daar kan ook regisseur David Slade van het zeer vermakelijke "Hard Candy" niets aan veranderen. De winterse landschappen zagen er best wel mooi uit maar al dat gore vampiergedoe, daar kreeg ik na ruim drie kwartier al schoon genoeg van. Ik heb dit al tig keer in andere films gezien. Het is allemaal hetzelfde maar er zijn schijnbaar toch filmliefhebbers die hier nooit genoeg van krijgen. Ik bekijk dit soort films in ieder geval niet meer. En wat David Slade betreft, als hij een vervolg op Twilight gaat regisseren - dus voor het grote geld kiest - dan zie ik het wat zijn toekomstige films betreft voor mij toch zeer somber in. Ik denk dat zijn debuut "Hard Candy" voor mij dan altijd wel zijn beste film zal blijven.

avatar van maffialord

maffialord

ik vond deze film wel meevallen , maar ik heb wel betere films gezien

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Ja ja, leuke film!

Niet zo heel erg spannend maar wel een lust voor het oog. De vampieren zien er geweldig uit, goeie vondst ook om ze een eigen taal te laten spreken. Verder ook weer mooie plaatjes van bloed in de sneeuw (de luchtshots van de gevechten waarin de bewoners worden afgeslacht zijn prachtig!). Aantal toffe bloederige kills ook!

Verder wordt er ook gewoon goed geacteerd door Harnett, die de film wel draagt vind ik. En niet onbelangrijk, Danny Huston als "leider" der vampieren doet het ook geweldig!

Enkel het einde vind ik iets minder, leek me ook vrij onnodig, die zelfopoffering van Eben. Maar goed, erg tevreden na deze film, en Slade heeft me na Hard Candy niet ontgoocheld. Misschien toch ook maar eens de nieuwe Twilight gaan zien...?

Thom1994

Ik hoor veel mensen die 'Hard Candy' boven deze film prefereren. Nog nooit gezien, maar ik ben benieuwd gemaakt.

Deze vond ik leuk. Twilight laat ik liggen, lijkt mij echt hé-le-maal niks.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Hard Candy is wel een totaal ander genre, maar zeker een aanrader

avatar van K*D

K*D

De set vond ik erg mooi opgebouwd, en het kostuum+make-up was geweldig. De vampiers zagen er echt goed uit.
Mij stoorde het ook totaal niet dat de vampiers geen engels spraken, voor mij was het inderdaad ook alleen realistischer.

Helaas vond ik de film af en toe een beetje aan de langdradige kant. Maar aan het einde was ik toch tevreden met het resultaat. Ik ben niet zo "ervaren" met het vampier "genre" maar ik vind wel dat de film zijn gemiddelde verdient.

Het enige waar ik alleen nog over na moet denken is wat ik vond van het einde. Aan de ene kant vond ik het goed dat het niet "en ze leefden lang en gelukkig" einde was, maar aan de andere kant vond ik het jammer dat ze niet meer echt samen kwamen.

Jawaddedadde schreef:

Hard Candy is wel een totaal ander genre, maar zeker een aanrader

Dan zal ik die maar eens moeten kijken.

avatar van Yak

Yak

Aardige film, maar verder geen hoogvlieger. Films als deze moeten het voor mij vooral hebben van een grimmige, naargeestige sfeer, en in dat opzicht viel er het nodige te halen. De duisternis wordt na verloop van tijd aardig beklemmend en zeker aan het begin, wanneer de vampiers zich nog niet in vol ornaat hebben laten zien, gaat er een prettig aanvoelende dreiging uit van de onverkaarbare gebeurtenissen in het dorp. Ook zijn de beelden erg fraai, extra venijnig door vaak een hoog contrast en mooi spaarzaam kleurgebruik. Het hier al vaker genoemde 'helicopter-shot' van de gevechten is werkelijk adembenemend.

Het is jammer dat er dan toch weer op een geforceerde manier inhoud aan een film als deze moet worden gegeven, in de vorm van een slap verhaaltje met hier en daar wat romance, heldenmoed en razendvlugge rouwverwerking (na een brute afslachting even wat traantjes, "it's okay" zeggen tegen elkaar, en klaar is kees). Als je dan toch een verhaaltje verzint wat op de achterkant van je hand past, laat het dan maar gewoon helemaal zitten en ga nietsontziend voor de sfeer, het tempo, de bloederigheid en de geweldig mooie shots.

Josh Hartnett, nee. Toen hij de telefoon aanpakte om zijn ex te woord te staan (die bij hem wegging, wat hij niet begrijpt, wat nog altijd niet is uitgepraat, yada yada yada) leek hij de te tonen emotie bijna van een autocue af te lezen: "nu wegkijken", "nu een diepe, maar niet té diepe zucht", "nu nét even te lang wachten met antwoorden". Zijn dik aangezette rol van 'onverschrokken held met emotie' (check die traantjes in de ogen!) was vanaf dat moment al niet meer te redden en bleef me irriteren. Het leverde me teveel momenten op waar ik me doorheen moest worstelen, en die de vaart van de film in de weg zaten.

Zoals wel vaker is de vijand vele malen griezeliger wanneer hij een schim is die overal kan opduiken. Op het moment dat de vampiers een gezicht kregen, en zelfs menselijk bleken te zijn met een eigen taal, waren ze niet langer eng. Wel erg mooi, dat zal ik meteen toegeven. Maar ook hierdoor ging een gedeelte van de sfeer, die bij het begin van de film nog aanwezig was, verloren.

Blijft over: 2,5*. Mooie beelden, geweldige geluiden, een aantal sterke en oprecht griezelige scènes, maar verder teveel ballast.

avatar van shrink

shrink

Goede film met fantastische beelden van dat dorpje in de sneeuw. De vampieren met een gave taaltje zijn ook erg goed. Het einde vond ik wat minder. Wel erg idealistisch, dat ging me net te ver.

avatar van JSPR_G

JSPR_G

Ik heb min of meer dezelfde mening als Yak over deze film. 30 Days of Night is inderdaad enkel het eerste half uur eng, daarna wordt het allemaal wat voorspelbaar en zelfs saai en langdradig.
Ik vind de vampiers daarentegen allesbehalve mooi gemaakt. Die vrouw zag er uit als een witgeschminkte Avatar.

Slecht geacteerd ook van Melissa George en vooral Josh Hartnett. Hartnett kan echt geen emoties weergeven, zat totaal niet goed in z'n rol en speelde zonder overtuiging. Een andere acteur had deze film goed gedaan.

Maar niet alles is negatief aan deze film. Het eerste halfuur hangt er een leuke spanning en het "God? no God"-stukje vond ik best grappig. De beste scène is sowieso wanneer Beau met dat bulldozerachtig ding frontaal ten aanval ging, dat leverde wat leuke beelden op

Een ander (half) pluspunt is ook het taaltje dat ze spreken. Ik persoonlijk vind een niet-bestaande taal leuker dan gewoon Engels voor deze film, maar de taal had toch iets leuker uitgewerkt kunnen worden. Meer dan wat klanken is het nu niet.

Verder gebeurt er weinig in deze film, en wat er gebeurt is meestal voorspelbaar en voortdurend hetzelfde..

avatar van Amity

Amity

Ik blijf erbij dat het geen vampieren waren! Verder wel een leuke film, lekker gory en redelijk origineel. Jammer van het einde dat hij zich inspuit met het bloed was totaal onnodig, en met z'n arm door die gast zijn hoofd was ook een beetje raar.

avatar van JSPR_G

JSPR_G

Amity schreef:

Geen vampieren? Wat dan wel?

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Vampieren met het zombie-effect van bijten-en-besmetten, zoiets.

Redelijke horror met een goed begin en een aantal erg geslaagde actie- en gore-scenes, vooral als er een bijl bij betrokken is. De score vind ik lekker opzwepend en dreigend, en de vampieren zijn snel en wreed maar jammergenoeg ook dom (30 dagen de tijd...) en soms lachwekkend.

Veel meer kan ik er eigenlijk niet van maken. Het is maar een afstandelijk sfeertje met die digitaal-achtige omgeving, te gelikt en afgeborsteld en niet beklemmend wat je zou verwachten met zo'n setting. Hopeloos liefdesverhaaltje is er ook doorheen geweven met de bijbehorende melodramatiek.

En Slade vindt zichzelf wel weer erg cool om net als in Hard Candy van die achterlijk snel geëdite beelden er doorheen te jagen wanneer je juist wil genieten van de actie.

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

Goeie spannende horror. Redelijk origineel verhaal, met toch een goed donker sfeertje, en toch enkele creepy momenten.
Goeie personages, vermakelijk en speelduur is precies goed.
Bij dit soort horror, hoort gewoon veel gore te zitten vind ik. Hoe meer, hoe beter. Verder best goed einde, alleen toch nog wel een beetje vaag:
Want wat is er gebeurd met de rest van de 'zombies'? Gaan de overlevende 'zombies' de andere steden verder uitroeien? Wat is er gebeurd met de 'vreemdeling'?

avatar van boeser

boeser

Spannende film !

avatar van witboek

witboek

De speelduur van de film is veel te lang. Maar vond de beelden wel mooi.

avatar van dominion

dominion

Darkness (1993)

dit is ook een aanrader

avatar van puckb96

puckb96

Absoluut niet beter dan Resident Evil en 28 Days/Weeks Later.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Rare vergelijking... of kun je 'm ook even verklaren?

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Ik vind wel dat je zulk soort films met elkaar kan vergelijken hoor. Ze lijken toch ook best op elkaar. Oke, kwa verhaal niet maar toch met de zelfde vampieren en/of zombies wat het dan ook zijn

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Vampieren en zombies zijn uiteindelijk nogal een groot verschil. Verder heeft het een totaal andere setting, ander verhaal, verschillende oorzaken...etc. Als je dat dan al goed kunt vergelijken dan lijkt het allemaal ook wel wat op Pokemon eigenlijk .

avatar van Cobusss

Cobusss

Het verhaal wordt mooi opgebouwd en de spanning stijgt naarmate de film vordert. Ook de vampiers vond ik erg goed.

Naar mijn idee één van de best geslaagde vampiers ooit.

Vooral het krijsen van ze vond ik angstaanjagend.

Ik vond het een van de beste vapierfilms die ik ken.

avatar van Mustard

Mustard

juhnzun schreef:

Was dat een echte taal fan dan dat ze spraken denk niet

Ja, het was de taal van Chthulu.

ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn