• 9.374.591 stemmen

Met onder meer: Josh Hartnett, Melissa George en Danny Huston

Releasedatum: 8 november 2007

Plot 30 Days of Night

"They're Coming!"

Het geïsoleerde stadje Barrow, Alaska, wordt iedere winter 30 dagen lang in volledige duisternis gehuld. Veel inwoners zoeken in die periode hun heil elders. Deze winter vestigt een mysterieuze groep vreemdelingen, vampieren, zich in het stadje. Ze bereiden zich voor om zich gedurende de ononderbroken nacht-van-30-dagen tegoed te doen aan de overgebleven inwoners. De sheriff (Josh Hartnett), zijn vrouw Stella (Melissa George) en een steeds krimpende groep inwoners zullen alles uit de kast moeten halen om te overleven tot het weer licht wordt.

Ik vond het opzich wel een goeie film, op het einde na dan.

Dat verpestte het grotendeels voor mij.

Het concept is goed, 3/4 van de film is goed.

Totdat ze zo slap eindigen *gaap*

Ik ga dadelijk tegen beter weten in toch maar 2 kijken, misschien dat daarin het concept beter gebruikt wordt.

avatar van Fast Eddy

Fast Eddy

Bij horrorfilms heb ik meestal geen al te grote verwachtingen.
Het camerawerk bracht ons een aantal mooie plaatjes.
Acteerprestaties mochten er (meestal) wel zijn.
Het einde (De opoffering van Eben is inderdaad (zoals hier al een aantal keer vermeld) nogal slapjes
Al bij al geen slechte horrorfilm.

avatar van .Fee.

.Fee.

Had zo een half uurtje korter mogen duren. Niet bijster origineel (28 Days Later enzo...) en er blijven een hoop onbeantwoorde vragen achter.

Jammer van het einde ook.

avatar van Tristan Scelso

Tristan Scelso

Ik vond deze heel goed. Super sfeer en spannend. Niet heel veel actie, maar toch heel leuk om te zien. Ik houd erg van dit soort films...

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

Ik zie hier klachten staan van dat het te lang is, ik denk dat korter slecht zouw geweest zijn, ik vind het goed dat ze het allemaal een lang gevoel geven, hens 30 nachten.

Het is geen groundbreaking horror, maar toch wel een interessante. Een verlaten sneeuwsetting is altijd geweldig (The Thing)

Alleen jammer van de nogal lame jump scares, maar wel goeie enge atmosfeer.

Amity schreef:

Ik blijf erbij dat het geen vampieren waren!

Wat rook jij tijdens de film

avatar van flipflop

flipflop

Conept is natuurlijk geweldig (30 dagen nacht, vampiers) Maar wat een slechte film. Die zombies/vampiers kwamen erg goedkoop over. Bovendien hadden ze geen enkel duidelijk motief en vond ik dat gedoe met die enge stemmetjes heel erg vermoeiend. Verder kent de film een aantal cliche's. Enige pluspunt is de constante spanning en de overdaad aan gore. Acteerwerk was echter matig, en ik vond de hoofdrolspeler maar bar weinig charisma hebben. Het einde was bovendien echt verschrikkelijk.

avatar van Mustard

Mustard

Geen motief? plezier, dominatie, hun natuur . De film hoefde geen duidelijk motief te schetsen, ik neem aan dat het waarschijnlijk een mix van het bovengenoemde en meer is geweest.

avatar van misterdhdh

misterdhdh

schitterende film

4.5/5

avatar van Phantasm

Phantasm

Film met leuke plaatjes, verder wel een aardige horror, heb me er wel mee vermaakt.

avatar van dominion

dominion

Geweldige vampierenfilm.

Ik had dus ook echt geen hoge verwachtingen van deze film omdat Josh Hartnett hierin meespeelt en ik vind hem dus ook geen goede acteur en vaak de films waarin hij meespeelt vind ik slecht.
Maar dit was echt een verrassing want wat is deze film spannend.
Ook is hij lekker bloederig en heeft hij een hele goede locatie.
Het lekkere donkere omgeving in het ijs gaf mij echt een eng sfeertje dat ik op het puntje van mijn stoel zat.
Vond ook het stukje dat ze de camera van boven richten terwijl die vampiers aanvallen geniaal.
Maar dit was dus echt een film die hoog boven mijn verwachtingen was.

4,0

avatar van Montorsi

Montorsi

Fijne vampierfilm.

Het verhaaltje is niet zoveel waard, een structuur zoals duizenden zombie/vampier of whatever horrorsurvivalfilmpje. De acteurs zijn ook allemaal niet bepaald best, maar gelukkig komt de film verder ruim boven de middelmaat uit. Visueel is het soms erg mooi, al zitten er ook wat minpuntjes in, de sneeuw bijvoorbeeld ziet er wat fake uit. De soundtrack en sounddesign is vaak ook erg sterk, blijft het ritmisch toch wel de moeite waard.

Het is ook allemaal best spannend, en die vampiers zien er toch wel erg cool uit. Geloofwaardig, maar toch creepy genoeg. Vooral hun leider heeft een goeie uitstraling.

Ietwat aan de lange kant, en zeker niet perfect, maar absoluut vermakelijk en spannend genoeg.

avatar van DMF

DMF

De novelisatie van Tim Lebbon wist me te verrassen en erg veel plezier te bezorgen, maar de film zelf valt me nogal tegen.

Alle punten die me in het boek konden bekoren, zijn hier vakkundig om zeep geholpen. De nadruk ligt meer op een aantal gore momenten dan op de onderhuidse spanning, waar zoveel meer uit te halen viel. Vooral uit de scènes op de zolder viel zo veel meer te halen. Nu jaagt men een aantal gebeurtenissen er snel doorheen, maar er had wat mij betreft veel meer aan de verbeelding overgelaten mogen worden. Hier en daar is het wel spannend, maar het is vooral nogal repetitief allemaal. Erg teleurstellend.

De setting is wel heel aardig en het hele concept spreekt me aan, maar de vampieren zijn met hun gekrijs en bijzondere taaltje op den duur eerder irritant dan eng. Het einde is weer lekker gedramatiseerd en stelt teleur en past daarmee - helaas - prima in de lijn van de film.

Nee, liefhebbers van dit soort verhalen raad ik absoluut de novelisatie aan. Het boek bevat bovendien een aantal extra scènes, staat langer bij de gebeurtenissen stil, is minder gericht op de gore-factor en is véél spannender. De film heeft een aardig idee, is hier en daar nog wel te pruimen, maar slaat met regelmaat de plank mis.

* *

avatar van Mynami

Mynami

Leuke film,Spanned en was fijn om naar te kijken. De vampieren waren niet eng dus een horror film vond ik het niet. DUs ik geef een 4. Origineel en leuk.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Redelijke spannende film met mooie shots en voldoende gore, maar helaas te lang doorgaat om als geheel spannend te zijn.

Het begint behoorlijk sterk met mooie beelden en een onheilspellende sfeer. Het gegeven van 30 dagen duisternis is voor sommigen zonder de vampieren al beangstigend, waardoor toch een goede basis voor een ijzersterke horror zou moeten zijn.

De film heeft z'n momenten en weet bij vlagen nog wel overtuigend en creepy over te zijn. Alleen erg jammer dat het acteerwerk (van met name de bijrollen) nogal bedroevend is en dit niet ten goede komt aan de spanning. Wanneer de film zoals gezegd al aan de te lange kant is en het einde een cliché van de bovenste plank is, dan zijn dat gemiste kansen.

Uiteindelijk een redelijke vermakelijke film die zoveel meer had kunnen zijn.

avatar van EliasZ

EliasZ

Vond het toch wel een degelijke/goede horror!

De film komt snel op gang en wat een spanning kent deze film.

Elke keer als de mensen zich verstopten of naar buiten renden, zat ik op het puntje van mijn stoel.

De zombies/vampiers of wat je ook wil, vond ik ook erg goed!

Daarnaast is het een origineel concept met het 30 dagen nacht gebeuren.

3.5!

avatar van Norma

Norma

Zo af en toe probeer ik het eens, een horrorfilmpje. De milde varianten dan, want de rest heeft bij voorbaat al weinig kans van slagen. Desondanks kom ik meestal niet verder dan een “mja, smerig”. Nu dus ook niet. Veel bloed, aangevreten lichamen: smakeloos, ja, spannend, neuh.

Het clubje slachtoffers onder leiding van Josh Hartnett doet het eigenlijk zo beroerd nog niet eens, maar aan de oppervlakkige rollen is niet bepaald veel eer te behalen.
En dan zo’n aanvoerder van de vampiers (of wat waren het), die nog eens met een moeilijke “waarom-wilde-ik-ook-alweer-deze-rol” blik in de camera kijkt; het zal ongetwijfeld aan mij liggen maar door zulke momenten verdwijnt de spanning als sneeuw voor de zon.

De zon voor de sneeuw dan, in het geval van deze film, en de manier waarop dat in beeld is gebracht is wel een stevig pluspunt. Het desolate stadje in het ijzige winterse landschap - met het wit dat scherp afsteekt tegen de donkere nacht - zorgt voor een een sfeervolle en onheilspellende setting en is de voornaamste reden dat ik de film toch nog met enig plezier kon uitkijken.

Het verhaaltje doet me niet veel; op gezette tijden legt één van de personages onder het slaken van wat ijzingwekkend gegil het loodje. Het idiote (of is het de charme) van dit soort films is dat je bij de introductie al een aardige inschatting kunt maken wie als eerste uit beeld zal verdwijnen en wie er tot kort voor het einde in mag blijven. Ook hier geen verrassingen, op het einde na dan misschien, maar dat is niet in positieve zin. Nou ging hier al een irritant moment aan vooraf (hij offert nota bene zijn leven op voor zijn liefje en roep nog “rennen” maar wat doet dat vrouwtje…..jawel, ze blijft staan – ik moet dit soort films ook echt niet kijken) maar dan volgt er ook nog een romantisch bedoeld moment op waarbij hij uit elkaar valt in de opkomende zon….

Heerlijke film om op te zeuren, maar ik zal het hem ook weer niet al te zwaar aanrekenen want het is gewoon mijn ding niet.

avatar van Stephanie1991

Stephanie1991

Echt een film waar ik graag naar kijk, lekker veel spanning etc.

avatar van smoozycat

smoozycat

Ik vond het een schitterende en spannende film alleen duurde hij wat lang. Ik vond vooral de leider van de vampieren cool. De setting was ook goed gekozen. Mooie buitenopnames.

Ga nu het tweede deel bekijken.

avatar van eavymetal

eavymetal

Ik heb mij tijdens het bekijken van deze Horrorfilm uitstekend vermaakt, maar het einde had wat mij betreft wel een beetje krachtiger mogen zijn!

avatar van clockwork72

clockwork72

Erg sterke vampierenfilm. Vampieren moeten er in dit soort films wel goed gemaakt uitzien en gelukkig was dat ook zo. Er is inderdaad erg goede setting uitgekozen. Zo'n klein stadje is natuurlijk perfect voor een film als dit. Je ziet die mensen echt overleven en verstoppen voor de vampieren, erg goed gedaan. Alleen hadden ze het einde wat beter mogen maken.

avatar van NYSe

NYSe

Wat voor mij de film boven het gemiddelde deed uitkomen was de mooie balans tussen overlevingsdrama en griezelfilm. Met Hard Candy liet Slade al prachtig zien hoe hij horror en drama in elkaar kon laten overvloeien.

Helaas koos Slade ervoor om zijn hoofdrolspelers stereotypen te laten spelen in een clichérijk side story. Jammer, want de film had met zijn oprecht grimmige sfeer echt meesterlijk kunnen zijn.

avatar van Nigelwestland

Nigelwestland

Muahh het was wel spannend alleen een beetje nep. Maarr ik heb wel een beetje genoten.Ik geef het een 3

avatar van SlasherMovieMan

SlasherMovieMan

Zijn de 30 dagen van de nacht aangekomen of staat de zon hoog de komende dertig dagen?

Ik vind het een heerlijke vampierenfilm. Heerlijk bloederig, en dan ook nog redelijk wat bekende namen in de cast. Josh Hartnett en Melissa George spelen een goed koppel en de sfeer was ook nog niet zo slecht. Misschien was alleen het verhaal een beetje onrealistisch maar voor de rest vind ik het een echte must-see voor elke horror fanaat.

avatar van Angelo2

Angelo2

Heb echt genoten van deze film. Goede sfeer, mooi gemaakt, de vampieren waren echt angstaanjagend (zeker op me surroundzet met geluid keihard) en de film was redelijk eng en spannend. In zijn genre een topper.

avatar van RuudC

RuudC

Ik zal niet de eerste, maar waarschijnlijk ook niet de laatste zijn bij wie deze film nog behoorlijk mee viel. Ik heb weinig op met Josh Hartnett vanwege zijn grote aantal rollen in drama’s, maar hier wist hij me behoorlijk te overtuigen. Met hem in de hoofdrol verwacht je toch niet snel een prima horrorfilmpje. Het verhaal over het dorp boven de poolcirkel is best creatief. Het is inderdaad een leuk decor voor vampiers. Het is alleen jammer dat het dertig dagen donkereffect niet heel goed uit de verf komt, omdat het lijkt alsof het slechts een avond is. De vampiers zouden wat overtuigender zijn wanneer ze niet continu zouden krijsen of hardop gapen. Voor de rest was het een erg leuke verstoppertjefilm met lekker wat actie en gore. Erg sfeervol geschoten. Een meevaller, al ben ik alleen erg benieuwd hoeveel er is afgekeken van de Zweedse tegenhanger Frostbiten.

avatar van Boenga

Boenga

M'n eerste horrorfilm in +/- 20 jaar !!
De sfeer was best wel okee, daar zorgden de (winter-)beelden en -locatie voor. Het verhaal en de horror: er zit wel wat in, maar uiteindelijk is het geheel toch een behoorlijk langdradige en eentonige bedoening. Twintig minuten minder en/of wat meer afwisseling (hoeveel keer heb ik een vampier al schuddebollend iemands keel zijn overbijten?) hadden voor een leukere kijkervaring kunnen zorgen.
Plus, de acteurs... Niet direct om van onder indruk te zijn...

avatar van K. V.

K. V.

Deze nu toch eens bekeken en 'k vond hem toch goed. De film is spannend en bevat redelijk wat bloederige taferelen. Het einde had 'k niet direct verwacht, maar had zeker wel iets.

Voor de rest wist de film me wel te boeien en is het wel een puike film.

avatar van Pantoffel

Pantoffel

Ik vond het een vreselijk slechte film.

Het was niet spannend, alles bleef hetzelfde en ook het einde was maar zo-zo.

avatar van dualcia

dualcia

Nee, deze was niet voor mij weggelegd. Hij begon best prima, maar al snel kostte het me echt ontzettend veel moeite om deze film uit te kijken. Het werd enorm voorspelbaar (niet op een goede manier) en best wel saai om naar te kijken.
De 'twist' met het licht dat ervoor zorgt dat de vampieren dood gaan was wel een welkome verandering, maar daar werd dan verder ook niets meer mee gedaan, dus had net zo goed weggelaten kunnen worden.
De met bloed besmeurde vampieren met hun lange nagels hadden best voor prima vijanden kunnen zorgen, als ze zichzelf niet zo belachelijk zouden maken met dat rare taaltje en dat gekrijs.
Acteerwerk was verder helemaal niet slecht. Goed gecast en eigenlijk niets over te klagen.
Er zaten verder ook wel aardige kills tussen.

Best wel jammer over het algemeen, want het concept 'een stadje dat 30 dagen zonder licht zit' klonk me wel goed in de oren. De uitwerking is echter langdradig en saai.
*1.5

avatar van puckb96

puckb96

Mooie vampierenfilm.

Redelijk spannend, maar ze hadden beter geen scènes moeten filmen vanuit het perspectief van de vampiers, dan was het veel griezeliger geweest. Voor de rest: een paar griezelige scènes, en uitstekende in beeld gebrachte gore. Aantal bekende acteurs zoals Josh Hartnett; spelen goed. Duistere sfeer, zoals ik het graag zie. De vampiers zagen er aardig uit, vond het wel grappig om Danny Huston, uit X-Men Origins: Wolverine, als vampier te zien. Eigenlijk hilarisch De sfeer deed me af en toe een beetje denken aan de remake van The Crazies. Die vond ik ook erg goed.