• 9.381.101 stemmen

Geregisseerd door: Tony Scott

Met onder meer: Denzel Washington, Val Kilmer en Paula Patton

Releasedatum: 14 december 2006

Plot Deja Vu

"If you think it's just a feeling, go back... and look again."

De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt: het vreemde gevoel wanneer je ergens bent, iemand ziet of een situatie beleeft en denkt het eerder meegemaakt of gezien te hebben. Maar wat als deze gevoelens in werkelijkheid waarschuwingen zijn uit het verleden of puzzelstukjes voor de toekomst? Inspecteur Doug Carlin wordt ingeschakeld om bewijsmateriaal te verzamelen wanneer er een bom is ontploft op een boot in New Orleans. Hij ontdekt tijdens zijn onderzoek dat het déjà vu-gevoel, waarvan men over het algemeen denkt dat het slechts in je hoofd bestaat, in werkelijkheid een krachtig hulpmiddel kan zijn.

avatar van dray

dray

Er zitten genoeg gaten in het verhaal. Wellicht niet zo groot als een wormhole, maar heb je deze niet in elke film met tijdreizen?

gmx schreef:

Leg mij dan eens uit hoe het kan dat
als Denzil met een laserpen op het beeldscherm schijnt, dat dat in een andere tijdslijn gezien kan worden ? Kom op zeg, de film faalt aan alle kanten en Tony Scott heeft duidelijk niet goed nagedacht over het geheel. En ja, natuurlijk kun je alles goed praten met het argument dat iemand kan blijven tijdsreizen en reizen, maar in de film komt dit op geen enkele wijze naar voren.

Als ik het kan goed praten is het toch goed? Voor mij klopt de film iig. En over de laserpen, tuurlijk kan het niet echt, het is ook een film, weet je nog. De hele appartuur wat ze daar hebben bestaat toch ook niet echt, Claire had ook het gevoel dat er iemand in de buurt was, dit kwam ook doordat ze naar haar keken door het beeld het is allemaal fantasie en jij houdt daa blijkbaar niet van. Ik kan begrijpen dat je het niet vind kloppen, maar voor mij is het geen reden om de film de grond in te boren, sterker nog ik vind het een heerlijke film.

avatar van gmx

gmx

tarentino schreef:

Uiteraard is het persoonlijk. Maar ik vind 't altijd belangrijk dat een verhaal goed in elkaar zit en een regisseur goed nadenkt over het verhaal en alle details daarin. Juist zodat je niet hoeft te zeggen 'oh, het is maar een film'. Een regisseur mag best keuzes maken, als hij sci-fi achtig bezig is, over zaken waarvan we (nog) niet weten of ze bestaan/mogelijk zijn, maar als hij dat doet, moet hij wel met een logisch verhaal komen en niet eentje wat slecht in elkaar zit en waar je allerlei foutjes aan kan wijzen. Maw, we weten nog niet of tijdsreizen mogelijk is en al helemaal niet wat er zou gebeuren als je wat in het verleden verandert (of je dan dus meerdere tijdslijnen zou krijgen of niet). Tony Scott kiest hier voor de benadering met meerdere tijdslijnen, da's op zich prima. Maar zorg dan gewoon dat je de boel goed doordenkt en goed in elkaar zet, zodat alles coherent is met de keuze die je hebt gemaakt. Maar goed, los daarvan, echt prima vermaakt tijdens deze film en vandaar 2.5 *

tarentino

Maar ik heb dan nog steeds niet de fouten gehoord, de laserpen kun je als een fout zien ja, maar dat was het dan ook. Of ben je het niet met me eens met mijn antwoord op de fouten die je noemde?

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Strakke film van Scott. Heb even moeite gehad om in de film te komen, maar na een tijdje was dit toch echt genieten geblazen. Wat een geweldige film zeg. Washington doet het weer prima, de muziek is geweldig verzorgd en ondanks dat het soms ongeloofwaardig word is het lang geleden dat ik zo op het puntje van mijn stoel heb gezeten, geweldig! Tony Scott levert weer een goede film af wat mij betreft. Ik ga de film niet afrekenen op de vele gaten die er in zitten, want daar was ie' simpelweg veel te vermakelijk voor.

* * * *

avatar van gmx

gmx

tarentino schreef:

Laserpen, bewegende lichaam na transportatie, benzine over een vrouw die niet in de fik vliegt terwijl ze in een vuurzee ligt en dan nog de tijdslijnen die niet kloppen (waarop jouw antwoord dan is dat Denzil meerdere keren kan zijn gereisd, maar dit komt in de film absoluut niet naar voren). Maar goed, zit nu al lang te kletsen over een film die ik niet eens interessant vond, dus ik houd het hierbij

tarentino

oke dan, hier heb ik dus allemaal antwoord opgegeven en je hebt nog steeds geen weerwoord gegeven. Mja misschien ben je het vergeten net als je vergeten bent dat je je eerst hebt vermaakt tijdens deze film maar nu is ie ineens niet interessant? Logisch, maar zoals wel vaker op deze site krijg je niet vaak duidelijk antwoord dus ik zal het hierbij dan ook maar laten als je dat zo graag wilt.

avatar van nachtvlinder

nachtvlinder

Deja vu is een wat misplaatste naam voor een science fiction film. Totaal onduidelijk waarom ze ineens in de tijd kunnen reizen en dan wordt er ook nog gedaan alsof het iets gewoons is, terwijl de consequenties m.i. niet zijn te overzien. En die superheftige mogelijkheid alleen gebruiken ivm een bom op een boot ....... ????? pffff , het is een standaard flauwe thriller met een apart conceptje, maar dat concept is weinig overdacht.

nachtvlinder schreef:

Het tijdrijzen is gewoon een nieuwe ontwikkeling en eerst leggen ze het aan denzel uit als een beeld via sattelieten. Hij heeft daar gene verstand van dus tuurlijk doet ie gewoon erover. Als hij erachter komt is het niet meer zo gewoon hoor. En waarom voor de bom op de boot? Er komen heel veel mensen om, vind ik al een goede reden. En ze hebben maar beeld van een bepaalde omgeving dus veel andere dingen kunnen ze er nog niet mee doen.

avatar van leidsehoodie

leidsehoodie

Duidelijk Tarentino.

nachtvliner schreef:

En het tijdsreizen alleen gebruiken ivm een bom op een boot ....... ????? pffff

Hoezo alleen voor de bom op de boot? Hoe weet jij of ze het niet tegelijkertijd ergens in Irak ook gebruiken? Dat laat de film toch open?

Ook is het niet totaal onduidelijk waarom ze kunnen tijdreizen, dat wordt uitgelegd.

Wel zitten er misschien een aantal scriptfoutjes in, alhoewel ik niet weet of het laserpen deel nou echt een 'fout' is, dan moet er langer over nadenken.

Het is in ieder geval wel een film die het tijdsreizen totaal anders benaderd dan de gebruikelijke verhalen over mensen die eeuwen in het verleden of toekomst belanden. Er wordt ook gewoon vrij serieus gekeken naar de gevolgen. Het wordt niet zomaar aannemelijk gemaakt dat Pietje met zijn PSP via één of andere Barabas-uitvinding opeens tussen de Romeinen kan belanden. Daardoor ga je als kijker de film ook serieuzer nemen en vallen de foutjes (?) je sneller op, irriteren ze zelfs eerder.

avatar van Sol-

Sol-

gmx.

Afgezien van dit soort verhaaltechnische fouten had je nog allerlei andere foutjes. Zoals hierboven aangegeven, waarom zwemt ie niet gewoon claire achterna, via het gat in de voorruit ?

Die is wel makkelijk te beantwoorden. Claire zwemt naar buiten en net daarna wordt de auto nog een keer geraakt door het schip, waardoor het gat geblokkeerd wordt. De deur is echter ook geblokkeerd waardoor hij er niet meer uit kan.

Tony Scott speelt zijn ritueel af. Een standaard hollywood film, maar wel met een leuk tintje. Genoten!

avatar van kelama3

kelama3

heb hem pas voor de tweede keer gezien en echt weer geboeid gekeken, goede film hoor en spannend gemaakt door de visuele effecten. knap gefilmd! kijken geblazen

avatar van Fikret8

Fikret8

Eigenlijk is dit pas de eerste Tony Scott film die ik echt kan waarderen.

Man On Fire, Enemy Of The State, Beverly Hills Cop II en True Romance vond ik redelijk.

avatar van girl in the moon

girl in the moon

Erg knap neergezet! Je moet maar op het idee komen...

Origineel, wel 1 om bij op te blijven letten!

avatar van Couch Potato

Couch Potato

Ik heb de film niet eens kunnen uitzitten, ik vond het grote onzin. Met bepaalde technieken terug in het verleden duiken om... nou ja, ik mag niets verklappen voor wie de film nog wil zien, maar ik vond het ongelooflijk slecht en totaal ongeloofwaardig. Ik denk dat ik het toch al bij al 45 minuten heb volgehouden en dan gezegd, nou, die geef ik vlug terug aan die goede vrienden van wie ik de film heb geleend (wij wisselen vaak films uit).

Rubbish. Amerikaanse zever. Ondanks goede acteurs.

avatar van DaDonDaDa

DaDonDaDa

teveel fouten voor een denzel film... maar wel leuk om eens gezien te hebben. Staat mooi tussen de collectie.

avatar van DroBje!

DroBje!

Boeiende film, met goed acteerwerk.

Dit soort verhalen zijn altijd erg lastig, maar deze zit redelijk goed in elkaar. De foutjes vond ik niet ergerlijk. Je moet het verhaal niet te nauw nemen

De muziek vind ik ook een groot pluspunt van deze film. Het past er goed bij.

Een lekkere Hollywood-film

avatar van Mescaline

Mescaline

Film voor de 2de x gezien.. sommige scenens waren wel wat overdreven.. maar over het algemeen is het 1 van de betere Science-Fiction/Actie film.. Denzel Washington acteerd erg sterk en komt overtuigend over! 4 sterren

avatar van Flavio_Z

Flavio_Z

Gisteren voor het eerst gekeken. Moet zeggen, het was een interessante film waarvan ik er nog weinig gezien heb. Toen ik de achterkant van de DVD las, dacht ik dat het een soort Minority Report zou gaan worden. Hier heb ik me toch echt lelijk mee vergist.

Het enige wat ik niet helemaal snap is dat Denzel aan het einde toch nog in leven is. Hij was toch 'getransporteerd' naar die andere tijdlijn? Daar zat hij in de auto die aan het einde van de film tot ontploffing werd gebracht. Hoe kan hij dan nog leven?

tarentino

dat was hijzelf in de verleden tijd , ze zeggen volgens mij ook iets dat hij zichzelf zou kunnen tegenkomen.

avatar van Dutchero

Dutchero

Couch Potato schreef:

Rubbish. Amerikaanse zever. Ondanks goede acteurs.

Het genre is niet voor niets Science Fiction. Fictie dus. Een kinderfilm geef je toch ook geen 0,5 sterren omdat het kinderachtig is?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Aardige thriller, maar helaas slaat het weer eens om in magical mystery twilight time halverwege, waardoor mijn aandacht iets verslapte. Als Washington dan ook nog eens erg flauw afsluit in deze film, is de deceptie kompleet. 3 sterren voor het prima begin, maar hier had veel meer van gemaakt kunnen worden.

avatar van ®Tc

®Tc

Wat een goede en spannende actiefilm met een sterke Washington. Wel onrealistisch met het tijdreizen, maar het is wel goed gedaan, al begreep ik er niet alles van.

****

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Leuke film, alleen zoals sommigen al zeiden vond ik het tijdreizen er wel wat overgaan (maar het geniale vond ik dan weer dat alles in het verleden ook werd uitgeled: bv die bebloede doek in de keuken, de letters 'u can save her',...)

avatar van JoopE

JoopE

Deze film van de week voor de 2e maal gezien. Het is opzich best een aardige film om te zien. Ook redelijk spannend op sommige momenten. Het genre Science-Fiction moet je in de praktijk lezen als "Fiction". Science heeft er niks mee te maken. Het is dus wel noodzakelijk om te negeren dat het science-technisch gezien allemaal nergens op slaat.

Om van dat laatste een voorbeeldje te geven: Op een gegeven moment "schiet" Denzel met een laser-pointer op het scherm van het "in-het-verleden-kijk-apparaat" (wat uiteraard sowieso al niet kan bestaan volgens Einstein), de pointer schijnt echter via het scherm óók terug in de toekomst. Als er al een dergelijk apparaat zou kunnen bestaan is scherm uiteraard slechts een weergave apparaat en geen "transport mechanisme". Daarom moet het briefje (en later Denzel) ook in een soort van capsule stappen...

Dit soort dingen zijn toch wel érg mager, daarom kom ik niet toch een hogere waardering dan 3 sterren. Als je de science-onzin serieus mee weegt zou ik eigenlijk niet meer dan 1,5 kunnen geven, maar vooruit...

avatar van Kliko_Green

Kliko_Green

Leuk onderwerp!!

Erg verrassende film. Zeker het kijken waard!

avatar van Mikemans

Mikemans

Boeiende film van begin tot eind.

Zeker waard om te bekijken. D. Washington zet weer een top rol neer!

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Ik vond het soms nogal warrig, en veel sci-fi onzin (Waar ik echt op afknap) maar ondanks dat zat er wel een diep verhaal achter en waren sommige dingen nog best goed bedacht!

Zo slecht is ie nog niet 3*

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Niet echt heel slecht maar om nou de film nog een keer te bekijken...nee, dan bedank ik. Vergezocht verhaal maar zeker niet origineel. Het orakel was dit keer Denzel W. ...goh, waar hadden we dat toch eerder gezien? En hoe heet die film met Tom Cruise toch ook alweer...speelde hij toen ook niet zo'n soort rol? ...

***-sterren

avatar van fieko

fieko

Leek me leuk om deze film weer een keer te kijken, had deze film gekeken in de bios toen hij net uit was. Wederom heeft hij me weer geboeid van begin tot eind.

Denzel schittert weer van het doek af.