• 9.378.061 stemmen

Geregisseerd door: Tony Scott

Met onder meer: Denzel Washington, Val Kilmer en Paula Patton

Releasedatum: 14 december 2006

Plot Deja Vu

"If you think it's just a feeling, go back... and look again."

De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt: het vreemde gevoel wanneer je ergens bent, iemand ziet of een situatie beleeft en denkt het eerder meegemaakt of gezien te hebben. Maar wat als deze gevoelens in werkelijkheid waarschuwingen zijn uit het verleden of puzzelstukjes voor de toekomst? Inspecteur Doug Carlin wordt ingeschakeld om bewijsmateriaal te verzamelen wanneer er een bom is ontploft op een boot in New Orleans. Hij ontdekt tijdens zijn onderzoek dat het déjà vu-gevoel, waarvan men over het algemeen denkt dat het slechts in je hoofd bestaat, in werkelijkheid een krachtig hulpmiddel kan zijn.

avatar van richiedoom

richiedoom

Zo jammer weer dat het uiteindelijk WEER om mannetje en vrouwtje moet gaan die door alle terroristische toestanden heen elkaar leuk vinden waarom kappen filmmakers daar niet eens een keer mee, want het is helemaal niet nodig! Ja ze ziet er lekker uit, absoluut, maar waarom moeten dit soort verhaaltjes altijd in actiefilms als deze............

Zucht

avatar van RuudC

RuudC

Vergezocht en saai. Ik hoopte een beetje op een butterfly effectachtige film, maar dat mocht het helaas niet zijn. Al met al vond ik het een lange, zoutloze aflevering van CSI waarin een de hoofdrolspelers eerst via een teletijdmachine als het ware een documentaire aan het bekijken zijn. Voor de rest was het vooral chaotisch en mistte het gewoon een beetje actie. Denzel speelt vooral een beetje zichzelf. Veel Beter kun je ook niet doen wanneer je karakter eigenlijk niets voorstelt. Misschien was ik vanavond te moe, maar het script is me te chaotisch en willekeurig. Het plot is zo lek als een mandje, want referenties naar eerdere stukjes uit de film zijn er behoorlijk doelloos ingeplakt. Vreemd trouwens dat Claire geen greintje traumaverschijnselen vertoont. Alsof dat nog niet genoeg is, hangt ze ook nog eens de held uit. Erg matige vertoning.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Misschien had ik een wat te hoge verwachting, want ik vond deze film iets tegenvallen.
Het verhaal kwam pas op de helft voor mij echt op gang, voor die tijd was er veel aanloop en uitleg.
Denzel acteert uitstekend, Val Kilmer en Jim Caviezel vind ik beiden (bijna) altijd sterk spelen.
Paula Patton hoefde alleen aanwezig te zijn en te figureren op de set, zij voegde niet veel toe voor mij.

Het thriller gedeelte vond ik heel aardig, het voorspelbare einde weer minder. Alles komt precies zo uit zoals meneer het wil, alle opvarenden gered, vrouw leeft weer en vindt de man erg leuk, ja ja.
Ook de machine zelf en het meteen lukken van de overdracht vond ik teveel een beroep doen op de geloofwaardigheid. Dat zo'n machine zou bestaan is wel een leuk SF gegeven.
Het kan ook zijn dat alles een droom was vanaf het moment dat hij in de machine de dood vond en deze afloop slechts zijn wens was. Dan is het een minder zoetsappig verhaal. Deze tweeledigheid is dan wel weer leuk.

avatar van Octo

Octo

Viel erg tegen. 4 sterren in veronicagids, maar was erg overdreven mijns inziens. Ongeloofwaardige syfi met losse eindjes.

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

Veronica gids beoordeeld films al jaren op een hele vreemde manier. Ik zou dan ook eerder een site als deze als leidraad gebruiken ipv de Veronica gids, want daar staat af en toe een partij onzin in dat is gewoon niet te geloven. De film zelf is wel ok, maar mijns inziens ook absoluut geen 4 sterren waard.

avatar van Octo

Octo

Okee, 1 irritatiepunt, een scene die zelfs in scifi de kriebels oproept:
er wordt een verdachte tas vergeleken met alle tassen in dezelfde regio, en zo ook succesvol getraceerd met het waanzin-full HD-teletijdmachien-apparaat-ding Dat moet toch een moment zijn waarop Denzel zegt: " uhhh jongens, dat gaat me net wat te ver".
Kan nog een groot aantal scenes benoemen, maar goed, voor sommigen wellicht niet storend. Voor mij too much.

avatar van marximaal

marximaal

geinig origineel verhaal maar wel zoals hierboven al is gezegd, veel ongeloofwaardige scene's maar ach daar heb ik mij niet heel erg aan gestoord dat hoorde een beetje in het genre volgens mij,

net zoiets als "back to the future"

avatar van Knisper

Knisper

Ik interesseer me vooral voor films, die buiten Hollywood gemaakt worden, maar af en toe is het toch weleens lekker om zo'n film te zien, die misschien niet veel om het lijf heeft, maar toch gewoon goed geschoten en vermakelijk is. Dit is daar dus een goed voorbeeld van. Het voorbeeld is niet bijzonder interessant of meeslepend, maar Denzel Washington (de man die nooit ouder schijnt te worden) staat haast garant voor een bepaalde kwaliteit.

Vermakelijk dus en eigenlijk precies wat je van een film als dit zou verwachten.

avatar van wimaroca

wimaroca

Prachtige gemaakt,natuurlijk kan het niet,maar als je het zo goed maakt,is het prachtig

Denzel Washington speelt echt heel goed!!

en vooral het einde,dat het een beetje een ommekeertje was,Denzel wist van niks,knap in elkaar gezet.

je moet wel van zo'n films houden,inderdaad een beetje als back to the future

avatar van ptjorr

ptjorr

Eerste uur gekeken, wat een draak van een film. Begint het als 'serieuze' film, kunnen ze daarna ineens door alle muren heen kijken en alles in HI-def beeld en geluid volgen wat iemand doet zoveel dagen geleden. Dan is terug in de tijd gaan ook geen kunst meer aan. Ik kan zo op z'n tijd wel een science fiction film waarderen, maar dit gaat me toch echt veel te ver.

Je zit op een gegeven moment ook gewoon 5 a 10 minuten te kijken naar die beelden van haar terwijl ze staat te tandenpoetsen ofzo. Denzel Washington die er een beetje gefascineerd bij kijkt. Beetje oppervlakkig allemaal.

Laat me raden, op een half uur van het einde gaat Denzel terug in de tijd, paar cliffhangers en hij redt alles, meisje valt voor hem. Eind goed, al goed.

avatar van schram101

schram101

Tony Scott begint toch wel één van mijn favoriete regisseurs te worden.

Op het saaie Spy Game na scoren al zijn films voldoende en de meeste zelfs een ruime. Het broertje van Ridley brengt ons veelal verzorgde en vermakelijke popcorn films die er vooral visueel meer dan prima uit zien. Zo ook Deja Vu. Washington is iets meer ingetogen dan het personage dat hij wel vaker neerzet, maar doet ook dit heel goed. Sowieso zit het met het acteerwerk wel goed. Kilmer en Caviezel zijn prima in hun bijrollen en ook de dame in kwestie is niet vervelend.

Uiteraard telt Deja Vu scene's waar je je vraagtekens bij de realiteit kunt zetten en misschien wel een aantal zogenaamde plotholes. Maar de film presenteert zich dan ook helemaal niet als het tegenovergestelde. Nee, gelukkig krijgen we precies wat we mogen verwachten van een film als deze.

avatar van JeroenE.

JeroenE.

Geweldige film! Hij begint vrij standaard maar al snel is het een unieke film met geweldige personiges. Het verhaal is natuurlijk ver gezocht, maar voor de rest klopt alles in deze film tot in de kleine details na en dat is een leuk extraatje om te zien. Tijdens de film was ik heel benieuwd hoe ze het einde op willen lossen en dat hebben ze best leuk gedaan! Ik geef de film een 9,2 en ik ga hem snel weer zien.

avatar van The Beast

The Beast

heel goed in elkaar gezet, soort van "future crime" film met een mix Sciencefiction, leuk gedaan ook origineel.

Denzel speelt ook goed, alles bij elkaar vind ik het geen geweldige film, maar toch wel een aanrader!

avatar van edblok2

edblok2

heerlijke film

avatar van Toontje G

Toontje G

Een film waar veel actie scene's inzitten en ook goed is gefilmd. Het verhaal rammelt echter aan alle kanten, en springt van de hak op de tak. Voor de science fiction liefhebber zal deze film meer waarde hebben dan voor de triller fan.

avatar van Nickske1912

Nickske1912

Ik heb een zwak voor verhalen over timetravel en/of parallelle universa. Deze action-packed film met Denzel Washington in de hoofdrol kon me dan ook zeker bekoren. Bij lange na niet uitstekend, maar wel een hele degelijke film. Pluspunt erbij dankzij mijn interesse in het onderwerp.

avatar van jerre1982

jerre1982

mijn favo film van 2006 Beresterk verhaal met schitterende opbouw, spanning en wat mij vooral boeit is het mysterieuze, dat verder in de film duidelijk wordt... En nog een plus: Denzel Washington in de hoofdrol, die het weer super doet!

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Meestal ben ik niet zo dol op Tony Scotts hectische montage, bizarre cameratrucs en afwijkende kleurgebruik, maar in déze film valt alles op z'n plaats en vertaalt hij een superbe script naar een geweldig stuwende en meeslepende actiefilm. Denzel Washington is weer sterk en vertrouwenwekkend zoals altijd en zorgt voor een goede emotionele betrokkenheid, James Caviezel is mooi eng en intens, en de rest van de cast loopt uitstekend in de pas.

Twee sterke punten: allereerst dat ik me tot ver in de film bleef afvragen: "ja, dát het goed af zal lopen geloof ik wel, maar hóé?" terwijl je meestal bij dit soort films toch wel weet dat het zal uitlopen op een shoot-out of een anderszins conventionele confrontatie. En ten tweede, die fantastisch verzonnen achtervolging van Washington met z'n "ProView-goggles", waarbij hij twee verkeersstromen tegelijk moet volgen (waarvan één ook nog eens als spookrijder!). Een ultiem voorbeeld van multitasken.

Samen met Enemy of the state mijn favoriete Tony Scott-film. (Ironisch genoeg vermeldt de IMDb-trivia-pagina: "Scott also admitted he did a mediocre job directing the film, but blamed that on the 19-week production schedule, which wasn't as long as he wanted.")

Déjà Vu

Een aansprekende titel. We kennen allemaal het fenomeen wel. Daarom was ik extra benieuwd naar deze uitwerking ervan. Een gecompliceerde film met verschillende wendingen is het gevolg. Het verhaal begint zeer gewoon en simpel en heeft een spannend, en heel duidelijk einde tot gevolg. Laten we er maar eens naar kijken...

Het verhaal begin eigenlijk heel zwak. De slow-motion en de scènes boeide mij totaal niet. Ik was bang dat als de film die lijn door zou trekken dat het een erge 2 uren zouden worden. De aanslag op de veerboot was niet anders dan normaal. De uitwerking was echter zeer zwak. Een klopjacht op de moordenaar is uiteraard het gevolg. Tot dit moment zat ik ruim onder de voldoende...
Vanaf dat moment wordt het iets moeilijker. De moordenaar moest toch echt gevonden worden! We hadden echter ook te maken met een déjà vu toch? Och och wat een moeilijkheidsgraad neemt de film in één keer aan Toch weet Scott het verhaal in verrassende wending te geven. Een machine waarmee ze in het verleden kunnen kijken.. De werkelijkheid blijkt iets ingewikkelder te zijn. Een zeer natuurkundige uitleg over het verschenen fenomeen en het zou duidelijk moeten zien. Als 5 VWO scholier weet ik inmiddels wel wat van de natuurkunde en voor zover mijn kennis ging klopte alles. Complimenten voor de regisseur.
Dan ga je de laatste fase van het verhaal in. Dit is echter weer geheel volgens Hollywood. Het kon ook niet anders. Hier daalt de film weer, ondanks dat het helemaal niet saai is of zo. Het is meer van hetzelfde, dat is zo zonder er aan. Ach ja. Een einde zoals je die voor 90% zag aankomen. Mensen weten misschien wel waar die 10% vandaan komt. Ik heb het over de SUV mét de bom die in het water komt. Daarna volgde de film de Hollywoodregels weer.

Denzel Washington is bij mij in hoog aanzien gestegen. Hij speelt alleen continu hetzelfde. Hij speelt goed, maar hetzelfde. The Pellican Brief, Training Day, Man on Fire: allemaal hetzelfde, maar goed! Ik weet dus niet wat ik er voor moet geven. Ik neig toch wel naar bovengemiddeld, voor de laatste keer dan
Verder speelden mensen als Paula Patton ook niet onder hun niveau. Ze hadden een beetje een clichérolletje maar meer is het niet. Val Kilmer vond ik ook wel grappig spelen, maar ook voor hem was er niet veel ruimte. Over het acteren kan je dus eigenlijk na Washington al stoppen

Tot slot vond ik alles ook mooi in beeld gebracht. Op het feit na dat de film natuurkundig theoretisch klopt, maar praktisch gewoon nog niet, heeft Scott echt sfeer weten te creëren. Als er ooit nog zoiets ontwikkeld wordt weet ik wel hoe het eruit moet komen te zien. Alles verliep heel smooth in de film en daar paste de settings goed in. Het was allemaal niet bijster bijzonder maar wel typerend voor de film. Ook snel over uitgepraat eigenlijk.

Wat het bij deze film echt doet is het verhaal. Op de eerste 15 minuten na is het prima wegkijken. Aan het acteren en het visuele gedeelte is niet veel aandacht besteed, maar het is niet super erg. Prima film om je zaterdagavond mee te vullen!

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Ik kan me voorstellen dat je Denzel Washington vaak een beetje hetzelfde vindt spelen (hoewel ik daar eigenlijk nooit last van heb), maar me dunkt dat je hem toch te kort doet door Training day in één adem met The Pelican brief en Man on fire te noemen, al was het maar omdat hij in Training day twee tamelijk verschillende gezichten toont en zijn charme op dubieuze wijze inzet. En als ik denk aan Glory, The Manchurian candidate, American gangster, Safe house...

Roger Thornhill schreef:

Misschien is Training Day nog niet eens de minst erge. Maar ik heb de hele tijd het idee dat hij maar twee personages kan spelen, een goede en een slechterik. Daarom komt het vaak hetzelfde op mij over. Nogmaals: niet dat ik hem slecht vind, integendeel! Maar American Ganster (ondanks dat ik het een prachtige film vond), Safe House en Training Day passen bij de slechterikken, en Inside Man en ook The Hurricane passen samen met The Pelican Brief in het rijtje van de goederikken.

avatar van N23

N23

Het is en interessante film. Maar alles wat ik erover wil zeggen is al een spoiler, en dat is jammer. Maar ook tevens goed aan de film.
De film is lichtelijk voorspelbaar in grote lijnen, maar juist in de details is de film verrassend.
De film is interessant en heeft een mooie Sci-fi basis, zeker aan te raden voor fans van dat genre. Ook als thriller doet de film het sterk.
Toch laat de film ook een paar losse knopen liggen. Maar die behandel ik onder spoiler.
Denzel zet weer een goede rol neer. Deed me overigens denken aan een van zijn eerdere rollen als detective in een film van 1998. Wat dat betreft hij doet wat je van hem verwacht.

Als je de film goed vond raad ik je de Butterfly Effect aan. Even tussen 'spoilers' want je als je die film al gezien heb weet je ook hoe deze film kan gaan lopen.

Al met al een 3,5-4*

Wat ik raar vond was dat in de Huidige tijd/ 1e verleden tijd, Denzel zijn eigen glas en bloed zag. Hij wist nog niet dat het ZIJN bloed was. En dat zou dus niet kunnen, Tenzij Denzel al vaker is terug geweest. En dat hij dan telkens faalde, waardoor je dus een loop kreeg in de tijd. - Iets waar de film wel op aanstuurt i.v.m. 'u can save her'.

Een ander ding wat niet klopte was dat zij in de 2e verleden tijd onder gegoten werd met een brandbaar middel, en toen de explosie kwam, vatte zij echter geen brand. Raar

avatar van Zeriel

Zeriel

Best vermakelijke onzin.

N23 schreef:

Als het het heel strikt neemt is er eigenlijk geen film omdat bepaalde gebeurtenissen door het veranderen van het verleden nooit plaats vinden. Dan hadden ze dus al na de aankomst van Washington bij het ongeluk kunnen stoppen. Er moet natuurlijk ook een beetje mysterie en verwarring zijn in de film en daarom zijn sommige denk ik wel toegepast en andere niet.

avatar van killerfreak

killerfreak

Relatief saai begin, sterk tussenstuk (waarin alle puzzelstukjes in elkaar vallen), maar dan toch weer een ietwat tegenvallend einde. Jammer, want er zat volgens mij meer in. Vandaar de ietwat lage score van 3*

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Ik vond dit wel een lekkere film, het kan natuurlijk nooit, maar dat was wel een van de redenen dat ik het leuk vond. Het is een spannende film, omdat je natuurlijk wilt dat ze de explosie ontmantelen. Daarom houd je er de hele tijd je aandacht bij, ookal is hij soms wat traag.

Gewoon weer een lekkere film van tony scott.

avatar van MRDammann

MRDammann

In het begin dacht ik dat we de zoveelste imitatie van Die Hard zouden krijgen, maar niets is minder waar. De film is namelijk veel trager en er zijn behoorlijk veel dialogen. Het is natuurlijk allemaal wat onrealistisch, maar ik heb me daar absoluut niet aan gestoord. Misschien stoorde ik me het aan einde, het moest natuurlijk op het einde allemaal goed komen, jammer.

avatar van Robi

Robi

Bijzondere film. Inspecteur beschikt over een apparaat waarmee het verleden te manipuleren is. Uiteraard volstrekt onwaarschijnlijk en een onmogelijke uitkomst waardoor een gebeurtenis twee keer kan gebeuren, maar dan toch anders afloopt.
Maar het is wel erg fascinerend gebracht. En de film boeide van het begin tot aan het einde.

avatar van Film Pegasus

De film begint nogal mager en ik had even schrik dat het één van de mindere Tony Scott films zou worden. Maar dan krijgen we de kern van het verhaal met het terugblikken in de tijd. En ik moet zeggen, dat het hier veel interessanter is gedaan en beter uitgewerkt dan we in veel andere films gewoon zijn. De samenwerking Scott en Washington blijft ook hier werken en stilaan krijgen we de bekende Scott-formule te zien. En ik moet toegeven dat het wel werkt. Denzel Washington speelt met gemak Caviezel en Kilmer naar huis. Het is sowieso een film die het moet hebben van een goed actieverhaal met veel spanning en niet zo zeer epische acteerprestaties. Boeiend einde ook dat interessant blijft tot het laatste. Waarmee de film beter is geworden dan verwacht.

toch zeker wel 4 sterren waard, ik heb echt wel genoten van deze film, een perfect kunstje acteerwerk van denzel gelijk gewoonlijk natuurlijk