• 9.378.987 stemmen

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 4 juli 2007

Plot Transformers

"Their war. Our world."

Heel lang geleden was er een oorlog op de planeet Cybertron, tussen de Autobots en de Decepticons. Vele jaren later, op de planeet Aarde, koopt de jonge Sam Witwicky zijn eerste auto en komt tot de ontdekking dat het de Autobot Bumblebee is. Deze is er om Sam te beschermen, aangezien Bumblebee niet de enige Transformer is die op Aarde is gekomen. Ook de Decepticons zijn op Aarde en beginnen het Amerikaanse leger aan te vallen. Als Sam en zijn vriendin Mikaela dan ontdekken dat het leger van plan is zowel de vijandige Decepticons als de vredelievende Autobots te vernietigen, proberen ze een nieuw plan te bedenken om de Decepticons te stoppen.

Sam Witwicky

Glen Whitmann

avatar van Dark Hawk

Dark Hawk

tomola schreef:

waar heeft hij naar zitten kijken?.....

Naar een "Transformers" film die met een klein beetje logica en betere verhaallijn, veel beter had kunnen zijn. Ik heb em toen deze uit kwam zelfs in de bioscoop bekeken, maar dat viel zwaar tegen.

Ik vindt het niet erg als men een oude tv-serie of film vernieuwend uitbrengt. Maar als men dit dan doet, geef dan op zijn minst een goed verhaal weer. Dit is weer typisch zo'n ondoordachte film met alleen maar wat CG effecten.

avatar van Thorongil

Thorongil

Leuke film, geweldige effects zoals ze van auto/straaljager of tank naar robot transformeren. Soms is het wel eens onduidelijk welke robot nu juist tegen wie vecht en is de actie chaotisch.

Het hoofdpersonage Witwicky is erg sympathiek als klungelige tiener en zijn relatie met Bumblebee wordt goed uitgediept. Het vrouwelijk schoon, Megan Fox, is een lust voor het oog. De soundtrack is ook subliem en blijft in je hoofd hangen.

Een entertainende blockbuster, waarbij niet te veel nagedacht hoort te worden. Robots, explosies, knappe vrouwen, wat moet een man nog meer eisen van een film?

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Moest me eigenlijk schamen dat ik nu pas ben begonnen met de eerste Transformers. De reden was eigenlijk dat Transformers eerder een klote uitgave had en dat ik wachtte op een betere uitgave. Transformers was weer typisch op zijn Bay's: weer miljoenen aan effecten en schade en heel veel actie en visuele hoogstandjes. Shia LaBeouf is weer goed bezig als nerd die kennis maakt met de autobots en de andere wondertjes. En die word ook vergezeld door de bloedmooie Megan Fox. Verder zit er niet zo'n megaverhaal in. Het is gewoon weer typisch vermaak. Alles is weer goed inelkaar gezet, de futuristische gehalte zit er ook stevig in, de autobots fraai gemaakt en het humorisme is ook sterk aanwezig. En ja... er gaat een hoop stuk.

Zeker niet verkeerd en ook voor ouderen het kijken waard. Maar dan ook slechts voor vermaak he en niet als je in een serieuze bui bent. Maarja... bij welke Bay-film kan je dat nou niet zeggen.

avatar van Hassink

Hassink

Wat een slechte film: slecht verhaal en slecht geacteerd. Wat mij vooral stoorde is dat het duidelijk de bedoeling was om er een soort humor in te verwerken. Deze is echt slecht en enorm kinderachtig waarmee heel de film onderuit wordt gehaald.

De twee sterren zijn nog voor het Megan Fox en de overige visuele kwaliteit van de film.

avatar van rolfkunst

rolfkunst

Briljante film, en nog briljantere soundtrack! Ik vind dat film muziek goed is, als je de spanning van de film ook nog proeft als je de soundtrack alleen luistert, en dat is bij deze dus precies het geval. Ik ben sowieso wel fan van soundtracks gemaakt door Steve Jablonsky. Special effects waren ronduit geweldig, je kunt zeggen dat het weer een Amerikaanse show-off is, maar ik stond er bij te kwijlen.

+ Special Effects

+ Megan Fox

+ Lekker over de top

+ Zo snel als die robots bewegen (net Citroën trouwens, destijds)

+ Heerlijke Amerikaanse stoerdoenerij..

+ Duurt lekker lang, niet binnen 90 minuten afgelopen.

- Euhm...

Een dikke vier sterren van mij!

avatar van rep_robert

Ongeveer de derde(misschien de vierde) herziening achter de rug met het oog op deel 3 dat binnenkort ook uitkomt. Ik blijf erbij dat Transformers echt topvermaak blijft. De 2,5 uur vliegen voorbij en het actiegeweld dat Bay je voorschotelt is weer fenomenaal. Er schijnt veel kritiek te zijn op het "chaotisch" filmen van de actie, maar ik vind de gevechten tussen de Autobots en Decepticons echt prachtig in beeld gebracht, af en toe prachtie slowmotions.

De film en dan vooral de Autobots en Decepticons zijn ook prachtig weergegeven en het transformeren van hun aardse vormen(auto's, tanks, straaljagers) naar hun oorspronkelijke robot vorm is werkelijkwaar fingerlicking mooi. Het klopt tot in de details.

Acteerwerk is redelijk pover, maar dankzij de heetheid van Fox valt het allemaal prima weg te kijken. De humor valt wel prima te pruimen, snap dat gezeik eerlijk gezegd nooit zo op die humor. Dat houdt de film luchtig, iets wat ik wel een belangrijk punt vind in een blockbuster. In deel 2 gaan ze wel een beetje over de schreef met de humor.

Daarnaast is het belerende toontje van Optimus Prime af en toe wel vervelend, dat had wel minder gemogen. Echter staat dit niet 2,5 uur top vermaak uit de weg.

3,5* blijven staan.

avatar van blurp194

blurp194

Heerlijke film, met prachtige beelden, veel spektakel, veel special effects, en een simpel verhaal. Tenminste, zo lijkt het - je mist de clou niet als je even afgeleid wordt, maar toch zitten er meer dan voldoende details in het verhaal om het de moeite waard te maken om een beetje op te letten.

Voor de stijl van de beelden en de actiescenes speelt de film natuurlijk schaamteloos leentjebuur bij T2 - eigenlijk mis ik ten opzichte van die film alleen de geniale oneliners van Arnie. Hoewel er toch wel een paar erg leuke grappen subtiel in het verhaal terugkomen (let bijvoorbeeld eens op de slogan die op de politieauto-Decepticon staat).

En ook mooie robots, nog - zowel de Autobots (in mooie kleuren) als de Decepticons (stemmig legergroen) zijn perfect uitgewerkt, zowel in de robotvorm als in de undercover vorm - en de transformaties worden ook mooi in beeld gebracht.

Wat ook mooi meewerkt in de film zijn de beelden van mooie locaties - daar is overduidelijk veel aandacht aan besteed. Waar mooie voorbeelden van zijn in de scenes in en om de Hoover-dam en de binnenkant van de dam - nouja, in het verhaal dan.

Over het acteren hoef ik maar weinig te zeggen... Megan Fox

Leuk gedaan, mooie film. Vier punten - en dat is dan inclusief Megan-bonus

avatar van The Oceanic Six

Met het oog op de 3e film uit de Transformers reeks over een klein maandje in de bios heb ik maar eens besloten om de eerdere delen eens te herzien. Gisteravond was Transformers 1 aan de beurt.

Ik ben als kind nooit bezig geweest met de Transformers. Mij boeiden die robots nooit zo en ik heb de serie vroeger ook nooit gekeken. Lekker interessant, de strijd tussen Autotron en Magnetron of hoe heten ze

Gelukkig heeft Bay er nog best een aardige film van gemaakt. Een film met vechtende robots moet je in een tijd maken waarin je met de computer de meest waanzinnige effecten kan creëren. En toegeven, dat is zeer goed gelukt. Alles ziet er zeer flitsend en gelikt uit. De bots komen stoer over en ook de actie is prima in orde. Al kregen we wel heel veel close-ups te zien, terwijl ik soms liever wat meer uit gezoomde beelden had willen zien.

Helaas worden de gevechten wel snel wat saai. Hoe flitsend het er ook uit ziet, het lijkt wel snel allemaal op elkaar. Wat dat betreft vond ik de lange intro een stuk interessanter. Ik vind het altijd wel gaaf om de mensheid in paniek te zien tegen iets onverslaanbaars. De intro op de legerbasis was dan ook bijzonder geslaagd.

Daarna worden Shia LaBeouf en Megan Fox geintroduceerd en wordt het plot gestart. Ik ben geen fan van LaBeouf, maar hij doet het wel aardig. In Indiana Jones 4 was hij een stuk slechter om eens wat te noemen. Megan Fox is de eye-candy van de film en dat werkt best, want sjongejonge wat is zij vreselijk lekker zeg! Meer stelt haar rol ook niet voor, want dan weer wel jammer is. Het geforceerde liefdesplotje tussen de kneus en de chick is wel weer vergezocht en niet echt nodig, maar ik vond het niet enorm storend.

Wat wel storend was, dat zijn de enorme crappy dialogen en soms treurige humor. Maar vooral die dialogen waren slecht, helemaal als die Optimus Prime zijn clichématige geneuzel over de mensheid begint te brabbelen. Bay, Bay, Bay...had je niet een goede scriptschrijver in kunnen huren? Dit was soms pijnlijk slecht.

Ironhide: Why are we fighting to save the humans? They're a primitive and violent race.

Optimus Prime: Were we so different? They're a young species. They have much to learn. But I've seen goodness in them. Freedom is the right of all sentient beings

Echt waar zeg....

Maar laat ik niet te negatief eindigen. Transformers is een behoorlijke blockbuster geworden vol met actie. Verwacht geen filmisch wereldwonder. Je krijgt wat je verwacht van een Michael Bay film. Niet voor iedereen weggelegd dus.

Nu maar eens aan Transformers 2 gaan beginnen...staat me bij als een stuk matiger.

3,5* stonden en blijven staan.

avatar van gizmo_o

gizmo_o

Zoals ik al dacht, een verstand-op-nul-en-kijken-maar-film.

Eerlijk is eerlijk, de SE zijn indrukwekkend, maar dat zijn de dialogen (in negatieve zin) ook met regelmaat. Gelukkig zat er nog de nodige humor in, want deze films moeten zichzelf uiteraard niet te serieus nemen . De actie was soms wat chaotisch, maar niet slecht.

De acteurs doen het wel aardig, waarbij Fox het van haar looks moet hebben, maar erg sterk werd er nergens geacteerd.

Al met al redelijk, maar ik ben bang dat deel 2 en 3 nog minder zullen uitvallen.

avatar van tristanrc1

tristanrc1

Een beetje een onzinnige maar, zeker voor een Michael Bay film, best vermakelijk. Het acteerwerk van Shia LaBeouf is niet slecht, en ook het verhaaltje is ook onderhoudend genoeg. Maar het gaat natuurlijk om de spectaculaire special effects in de vorm van veranderende robots.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Dit is wel echt een strakke actie film hoor. De actie/SFX zijn bijzonder goed en Bay weet er zoals tijd een heel spektakel van te maken.

Pluspunten zijn dus de mooie SFX, maar ik vond ook het camerawerk top. En beide Camaro's waren erg mooi. Normaal vind ik dat oude model lang niet zo mooi als de FireBird uitvoering maar deze was erg strak.

De minpunten bestaan voor mij vooraal uit de groote clichés, vooral bij de relatie tussen Sam en Mikaela. Dat had je natuurlijk al aan zien kunnen komen voordat je de film nog maar in de speler drukt. Megan Fox vind ik trouwens ook niet zo apart knap (volgens mij ben ik 1 van de enige maar goed )

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ook maar eens begonnen met de Transformers-films. Ik wist dat films waar Bay aan het roer staat garant staan voor spektakel, maar dit slaat werkelijk alles.

Het begin is goed en wekt meteen interesse. Je vraagt jezelf al snel af hoe de film zich zal ontwikkelen en met wat voor een doel de Deceptions en Autobots zich op aarde begeven. En op zich is het verhaal nog niet het minste. Er is in ieder geval goed in te komen waarom ze elkaar de schroothoop op schieten.

Maar er zitten ook een hoop haken en ogen aan. Zo zitten er verschrikkelijke dialogen tussen. Als Megan Fox tegen LaBeouf zegt dat ze blij is dat ze in de auto gestapt is, word ik meteen misselijk. En ook de Transformers moeten hun mond maar houden want daar komt ook weinig zinnigs uit.

Ook de eindscene duurde me te lang en kon door alle hectiek de Autobots niet meer van de Decepticons onderscheiden.

Toch is het wel lekker vermaak en ga ik me zeker aan de volgende twee delen wagen. Ben benieuwd of die me beter bevallen, want stiekem is dit toch wel een beetje een kleine teleurstelling..

avatar van TMP

TMP

Een aardige actiefilm. Het verhaal zit best redelijk in elkaar, hoewel de actie duidelijk centraal staat. De actie is ook zeker in orde, al zijn sommige scenes rommelig en vallen Autobots en Decepticons soms nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Het acteerwerk is in het algemeen redelijk, de dialogen zijn soms erg matig. Als actiefilm zeker geslaagd, al had het iets minder lang mogen duren.

avatar van scorsese

Aardige film waarin een jongen zijn eerste auto krijgt, en erachter komt dat het een robot is. Een avontuurlijk verhaal dat vooral door de lengte soms wat inzakt. Veel spectaculaire en bombastische actie-scenes met uitstekende special effects. Ook al zien de robots er zeer gedetailleerd en complex uit, ze hebben toch wat kinderachtigs. Shia LaBeouf is goed gecast. Met gemak 3.0 sterren.

avatar van Black Math

Black Math

Om meerdere redenen wilde ik deze film zien. Ik heb ooit in de bioscoop de trailer van deze film gezien, en die zag er erg spectaculair uit. Echter, in die tijd lag bij mij de prioriteit vooral bij het verhaal, en daarom vond ik destijds de aankondiging "Een film van Michael Bay" nou niet echt een goede promotie. We zijn inmiddels jaren later, en ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe ik tegenwoordig tegen films van Bay aankijk. Tel daar bovenop dat ik ook eigenlijk erg nieuwsgierig ben naar Pacific Rim, die volgens mij in hetzelfde straatje ligt, dus het leek me wel aardig om eerst de Transformer films te kijken.

Met het Transformers universum ben ik totaal niet vertrouwd. Ik had als kind één Transformers-straaljager speeltje, maar dat was het. Mijn zwager is wel een groot fan, die heeft ook een flinke collectie. Met hem had ik, in de tijd dat ik nog veel anime keek, een discussie over de oorsprong van Transformers. Japans, zei hij, ik dacht juist dat het Marvel was, want ik was het nog nooit tegen gekomen op de anime-sites. Er bleken wel degelijk anime-series te zijn, maar op anidb scoren ze bijzonder laag. Het is wellicht daarom dat ik ze nooit ben tegengekomen. Wikipedia leert dat de oorsprong wel degelijk Japans is in de vorm van speelgoed. Dat werd door Amerikanen geïmporteerd en herdoopt tot Transformers. Er werd een verhaallijn van Optimus Prime en Megatron bij verzonnen, daar werden vervolgens anime-series over gemaakt en (dus toch) een Marvel stripreeks.

Voor de fans ongetwijfeld gesneden koek, voor mij niet. Maar om het eindelijk over de film Transformers te hebben. Die voldeed behoorlijk aan de verwachtingen. Verhaal stelt niet veel voor, een soundtrack die naar kitsch neigt, en wat personages betreft komen alle clichés voorbij: wat jeugd, een paar militairen, wat computernerds en op het einde komt het allemaal samen. Net Independence Day. De aanloop is lang. Te lang, maar de climax als alle transformers compleet los gaan tegen elkaar is wel behoorlijk spetterend. Wat dat betreft heeft de trailer destijds niet te weinig beloofd. Ook de humor is wisselend, soms doet het me niet veel, maar om de radiofragment-keuzes tijdens het autoritje met Fox kon ik wel weer lachen.

De positieve en negatieve punten houden elkaar behoorlijk in evenwicht en mijn score is er ook naar: een krappe 2,5*. Ik heb begrepen dat in het tweede deel de aanloop veel korter is, dus wellicht kan ik die een significant hogere score uitdelen.

avatar van Film Pegasus

Een film die ik met veel plezier nog eens opnieuw bekijk. Michael Bay wordt door velen vergruisd, maar hij slaagt er in om in z'n film geweldige actie te leveren met een vleugje humor. Veel andere blockbustermakers zetten de humor in de actie zelf, zodat beiden niet werken. Deze eerste Transformers is ondertussen al 7 jaar oud, maar is nog steeds enorm fris qua effects en actie. De film kwam 2 jaar voor Avatar uit, waarmee ik wil zeggen dat het ook zonder 3D kan.

Het mooiste aan de film is de precisie waarmee de Transformers zich omzetten van robot naar vervoersmiddel (en omgekeerd). En niet één keer, maar de hele tijd met de nodige actie. De mensen zelf vallen nogal mee, maar gelukkig niet de slapstickfiguren. Het is er soms wel wat over, maar in veel blockbusters komen er ergere figuren opduiken. Bovendien zijn acteurs als Jon Voight en Josh Duhamel hier best goed bezig voor de ietwat serieuzere scènes naast namen als Shia LaBoeuf en John Torturro.

Terecht trouwens 3 Oscarnominaties en duidelijk een film die de tand des tijds zeer goed kan weerstaan. Doet me wat denken aan Jurassic Park die jaren later ook heeft bewezen waarom het zo'n tijdloze film was in zijn genre.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

De redelijke openingsscène doet je nog geloven dat Transformers niet zo heel slecht is. Maar na deze sequentie gaat het mis en krijgen we ruim twee uur aan geschreeuw, chaos, explosies en alles behalve grappige comic relief om de oren geslingerd. Shia LaBeouf doet niets anders dan "O my God" en "no no no" schreeuwen, terwijl alle personages om hen heen zogenaamd grappig moeten zijn. Zijn ouders doen een barslechte imitatie van Eugene Levy uit American Pie, Anthony Anderson is huiveringwekkend irritant met zijn hysterische gegil en er wordt een hele scène neergezet om John Turturro in zijn ondergoed te krijgen. Fijn.

Uiteraard mag je verwachten dat personages en dialogen niet het sterkste punt van een Michael Bay- productie zijn, de man moet het toch vooral hebben van helikopters bij ondergaande zon, explosies, lens flares en bombastische muziek. En dat krijg je dan ook meer dan genoeg in Transformers. De actie is echter zo chaotisch en lelijk gefilmd dat je als kijker echt geen flauw benul hebt wat er allemaal gebeurd. Als je de robots dan ook nog eens moeilijk uit elkaar kan houden, is het vooral een lange tijd doelloos naar het scherm staren tot het allemaal voorbij is.

1,5 sterren.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Eerste deel uit de Transformers-reeks en nog altijd veruit de beste.

Op actiegebied stelt de film niet teleur en de special-effects zien er indrukwekkend uit. Dat het verhaal en de karakters naar de achtergrond worden geschoven ten faveure van de actie mag bij een regisseur als Michael Bay niet als een verassing heten. De menselijke acteurs zijn saai en het zijn de Transformers die de show stelen.

avatar van Brabants

Brabants

Transformers is een blockbuster pur sang wat ook niet anders kan, aangezien deze is geregisseerd door Michael Bay met Steven Spielberg als uitvoerend producent. De film is een combinatie van computeranimatie met live-action en cinematografisch is niet anders dan zeer hoogstaand. Qua verhaal kun je stellen dat de personages wat oppervlakkig blijven en eigenlijk zielloze karikaturen zijn, maar de vele vechtscènes, achtervolgingen en aanslagen maken de film tot een explosief succes. Daarvoor zit het verhaal dienstbaar in mekaar en is deze vertaling van plastic speelgoed naar een actie/sciencefictionfilm zeer geslaagd. Vele jongetjes van toen zullen nu als volwassen mannen hun vingertjes hebben afgelikt na het zien van deze film en hun Autobots en Decepticons weer van zolder hebben gehaald.(LoL)

avatar van IH88

IH88

“Why are we fighting to save the humans? They're a primitive and violent race.”

Subtiel kan je de films van Michael Bay niet noemen en Transformers is daar weer een goed voorbeeld van. Actie met een hoofdletter A, mager uitgewerkte personages, een verhaal dat op één A4 kan, acteurs die niet alleen voor hun acteertalent zijn gecast en oja, heel veel actie. Storend is dat geenszins en zeker niet als het allemaal zo vermakelijk wordt opgediend als in Transformers.

Er wordt echt de tijd genomen om een soort van verhaal te vertellen en het grootste pluspunt is de humor. Bay maakt zijn belachelijke actiefilms soms iets te serieus maar hier begrijpt iedereen dat je het allemaal niet te serieus moet nemen. LaBeouf en Fox (wauw!) hebben een verbazingwekkend leuke chemie en het is plezierig om naar hun geflirt te kijken. Dat ik dat ooit nog eens zou zeggen... Maar de Transformers zijn het belangrijkste en die zien er spectaculair uit. Vooral Bumblebee en Optimus Prime zijn echt geweldig. De actie ziet er spectaculair uit en op het laatst is er wat overkill, maar dat valt te verwachten bij een Bay film. Lekkere actiefilm!

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Ik vind dit een bijzonder geslaagde SF-film.

Prachtige special effects, veel actie om van te smullen en nog een aardig scenario ook.

Het acteerwerk is prima, niet van hoogstaande kwaliteit, maar het kan er best mee door.

Toch leuk dat grote namen als Jon Voight en John Turturro hieraan meewerken, wat betekent dat het toch niet zo'n slecht script zal zijn geweest toen zij het in handen kregen, trouwens, Turturro zorgt voor een komische noot in deze prent en doet dat ook heel aardig.

2u15 minuten, zonder verveling, ik heb aan deze film veel plezier beleefd en kijk al uit naar het vervolg...

Het was dus een wel een tijd geelden dat ik deze film nog eens had gezien.

Ondertussen op de kop kunnen tikken in de Blu-ray versie en bijgevolg eens opnieuw bekeken.

Voor mij blijft deze film goed, puur amusement weliswaar.

Ik heb er opnieuw van genoten en door de Blu-ray versie heeft hij nog meer te bieden, vooral wat het geluid betreft !!

De bedoeling is ze allemaal eens opnieuw te bekijken in het vooruitzicht van deel 5.

avatar van Kondoro

Kondoro

Ook deze film reeks moet ik nog eens herzien, op de laatste na. ‘Transformers’ staat al enige tijd hoog in de lijst om eens te herzien, en deze wou ik best graag kijken. Van de week moest ik even met spoed naar de tandarts waarop ik vrij was erna, en dan maar gelijk deze film aangegooid omdat ik op dat moment niet veel meer had te doen. De film is stiekem nog best genieten, hoewel het gewoon continu over de top is, blijft het toch leuk om naar te kijken en hangt er ook een kleine jeugdsentiment aan vast. Ja, ik heb weer prima genoten van de film, zoals ik er eigenlijk al van gewend was.

“Wow! This is the coolest thing I've ever seen! Explosions everywhere! This is easily a hundred times cooler than Armageddon... I swear to God!”

De bovenste quote verklapt niet veel van de film maar, laat maar weer zien waar we heen gaan door Michael Bay aan het roer te zetten van een actie film want die explosies kwamen er wel. Bay zet hier gewoon weer een leuke, goeie film neer en persoonlijk kan ik altijd wel genieten van de beste man zijn films. Transformers is weer typisch zo’n film die bij het eerste deel echt gaaf is, hij voelt nog steeds nieuw en fris aan terwijl de film al wel weer een tijdje mee gaat. Shia LaBeouf speelt een perfecte rol als Sam Witwicky, die ik persoonlijk meer kon waarderen dan Mark Wahlberg die zich later in de film dringt. Tja, Megan Fox.. Daar kun je veel over zeggen, wat is het toch een genot om naar te kijken, prachtige vrouw. Toch vind ik Megan nooit echt geweldig acteren, kan aan mij liggen maar ik word van haar acteerkunsten niet warm of koud dus ook in deze film had ze naar mijn mening geen bijzondere rol. Voor de rest is de cast niet héél breed, Tyrese Gibson komt nog even langs huppelen maar de rest van de cast daar word niet al te veel aandacht aan besteed, of nou ja aan Josh Duhamel nog wel maar dat is ook wel de laatste.

Naar mijn mening volgen we eigenlijk twee korte verhalen die zich later bij elkaar toevoegen. We volgen het verhaal van Shia LaBeouf als Sam Witwicky, en we volgen een deel het verhaal van Josh Duhamel als Captain Lennox. Dit was vooral omdat Shia in aanmerking kwam met bumblebee, één van de transformers. Zo kwam hij er achter dat er iets niet goed zat, en dat de auto kon transformeren naar een robot. Lennox moest vechten tegen een robot, dit was een decepticon die zich voordeed als neergestorte helikopter. Tijdens de aanval op een militaire basis moest Lennox vluchten en dit doet hij met wat meerdere soldaten. Eenmaal vluchtende komen ze erachter dat ze achtervolgd worden, en niet door mensen. De robothelikopter heeft een robot schorpioen vrij gelaten die achter de heren aan gegaan was, ze worden aangevallen en na veel vechten weten ze er van te winnen. Eenmaal gewonnen te hebben valt Lennox een beetje weg, en word LeBeouf wat belangrijker in de film, dit kwam ook meer een deels omdat hij natuurlijk de hoofdrol bevatte maar ook omdat we de autobots vanuit zijn perspectief leerden kennen.

Het verhaal was nog best leuk. We volgen de decepticons en de autobots, de decepticons willen graag het menselijk ras vernietigen en de autobots willen dit uiteraard tegen houden. Het verhaal draait vervolgens om de familie Witwicky waar de opa van Sam ooit een ontdekking heeft gedaan op ‘Megatron’, die kun je eigenlijk beschouwen als de leider van de decepticons. De opa van Sam had toen een bril op die de coördinaten bevat van de plek waar een kubus ligt, met deze kubus kan de decepticons het menselijke ras doen uitsterven. Vevolgens leren we kennis maken met onder andere Optimus Prime, het leidend figuur van de autobtos die samen met Sam en de rest van de autobots de kubus in veiligheid proberen te krijgen.

“My name is Optimus Prime. We are Autonomous Robotic Organisms from the planet Cybertron.”

In het begin van de film zijn de autobots nog wat uit het zicht, en zien we de decepticons bezig met hacken van geheime informatie om zo bij de bril te komen. Wanneer de autobots opgeroepen waren begon het feestje en kwamen de hardere knokpartijen tussen de twee rivaliserende groepen tot stand. Nu was het aan Sam en Optimus Prima (en de rest natuurlijk) de taak om de kubus en het menselijk ras in veiligheid te brengen. Dit gepaarde met veel bombarie, explosies en geweld waardoor je rechtop in de stoel kon gaan zitten. Voor de rest is het verhaal niet zo ontzettend bijzonder en zijn deze woorden een hele compacte samenvatting van de film.

“You A-holes are in trouble now. Gentlemen, I want to introduce you to my friend, Optimus Prime.”

Yep, dan was de film nog best te genieten. Eind goed al goed hebben de autobots de decepticons uitgemoord en lijkt alles weer veilig, tot het vervolg want we gaan gewoon lekker verder. Prima vermaakt met ‘transformers’ en het blijft nog steeds een beetje aanvoelen als een klein jongens film, toen ik onder andere deze film voor het eerst zag, het blijft toch een mooi zicht voor je ogen. De CGI zag er prima aan, en ga zo maar door. De 144 minuten was misschien soms iets te lang maar, daar raasde je vooral op het eind snel door heen.

avatar van Fisico

Fisico

Blockbusters zijn niet echt mijn favoriete genre, dus vallen meestal ook niet in de smaak. Deze Transformere dus ook niet. Meestal vallen deze soort films door de mand omwille van het lazy script. De zoektocht naar de bril van de oude ontdekkingsreiziger en uiteindelijk die kubus was tenenkrullend. Die kubus, op zich niet meer dan een veredelde schoendoos - qua omvang en qua gewicht - was meer hilarisch dan dat het spannend was.

De autorobots deden nog wel leuke dingen, maar hun stemmen vond ik vrij monotoon. De geforceerde humor sloeg niet echt aan, zeker niet wanneer er autorobots aan te pas kwamen. De actie is typisch Bay, over the top, maar spectaculair. Beetje te snel ook soms zodat je niet alles altijd in overschouwing kon nemen.

Shia LaBeouf deed het verrassend goed en ook Fox is een beauty. Er zat wel een zekere chemie tussen de twee. Zijn poging om haar te versieren of haar mooi in beeld te brengen, was prima uitgevoerd. De andere personages waren wat leeg en clichématig. Dan doel ik vooral op die alwijze vrouwelijke nerd en die drol van sector 7. CGI best ok, inhoudelijk te zwak.

avatar van Shadowed

Shadowed

Ok.

Typisch Bay. Over the top high-budget spektakel. Ook in Transformers dus. Nooit geïnteresseerd geweest in deze franchise geweest, maar wel in Bay als regisseur, en dit is toch wel een van zijn "hoogtepunten". Dat laat hij zien met mooie special effects en bombastische actiesscenes.

De robots zijn natuurlijk erg fraai gedaan, maar dat maakt de film niet meteen een meesterwerk. Bay had ook beter niet kunnen kiezen voor die cliche karakters. Die slimme vrouwelijke persoon, daarvan zie je GELIJK dat dit weer zo'n betweter zal worden die in het begin weggeworpen wordt en later toch maar in overweging wordt genomen.

Ook andere karakters hebben weinig verdieping en is alles wat je eigenlijk over hebt grootste actiescenes, die eigenlijk ook vrij saai zijn tot het laatste uur waar de film veel beter wordt en mooie actiescenes worden neergezet. Vanwege het visuele niveau kan ik het onmogelijk een onvoldoende geven en krijgt het een zesje.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1988 stemmen

2 Sterren voor de schoonheid van Megan Fox. Voor de rest een belachelijke film zoals enkel Michael Bay ze kan maken, met te snel camerawerk, overbodig veel explosies en kinderachtige auto-robotjes... zucht, saai!

avatar van FlorisV

FlorisV

De eerste keer dat ik hem zag was ik blij verrast dat het nog best een leuke film kon zijn, want ik hield mijn hart vast dat een op zich leuke franchise flink vernaggeld zou worden. En terecht want de typische Michael Bay elementen zijn wel degelijk aanwezig:

-luidruchtige macho's en militair machtsvertoon;

-een dikke neger die zich als een kind aanstelt;

-een schlemiel die zich teveel autoriteit aanmeet;

-andere grappig bedoelde vervelio's zoals dat kleine robotje;

-lompe seksgrappen;

-een wel erg hoerig opgemaakte en aangeklede ordinaire del (even voor de Megan Fox fans: mijn kritiek richt zich veel meer op de goedkope manier waarop Bay haar tentoonstelt dan op Fox zelf);

-explosies;

-nog meer explosies.

Toch zitten er ook aardige dingen in, Bumblebee's interacties met Sam, stevige geluidseffecten, de geweldige stem van Optimus (en het is amper geluidseffect, Peter Cullen doet dit sinds mensenheugenis magnifiek). De effecten zijn behoorlijk goed gedaan ook, hoewel de transformaties wel erg snel gaan.

Maar ik had bij een tweede kijkbeurt niet eens meer zin om alle actiescenes te bekijken. Het is allemaal te lang en te veel. Wat bij Bay's films vaak ontbreekt is iets van een spanningsboog en gedoseerde, strakke actie. Minder is echt meer. En de humor is vaak gewoon te lomp. Een Bay film is vaak een te grote portie patat met een veel te dikke lel mayonaise eroverheen gekwakt. Maar in ieder geval waren de frietjes bij deze eerste nog enigszins krokant.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Eerlijk is eerlijk, deze film had toch nèt wat meer plot dan ik me herinnerde van de eerste keer dat ik hem zag, met aparte lijntjes voor andere personages (Sam en Mikaela, de soldaten in Qatar, de militaire top, de hackers), John Turturro heeft zoals wel vaker een sterke bijrol, en de CGI ziet er ook vijftien jaar later nog prima uit, maar de lengte van de film is toch wel een behoorlijk obstakel, en bij het eindgevecht vloeit alle interesse uit mij weg. Al die auto's en beatboxen die via een soort Rubik's Cube-gemanipuleer plotseling reusachtige robots worden, ik kan er niet zo veel mee.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Transformers van Michael Bay, nou...daar kon je wel haast vergif op innemen dat ik dat echt niet ging kijken. Maar eenmaal uit de collega donatie verhuisdoos gevist vatte ik gisteren toch het idee op serieus voor deze film te gaan zitten omdat naar vooral een bericht en cijfer te geven waar ik de uitkomst al van wist. Want de momenten die ik gezien inc trailers vond ik een ware ergernis door de geluiden mix rond de robots als die bewogen, veranderen of wat dan ook. Wat een irritatie vind ik dat alleen als ik een trailer zag...maak ik op basis daarvan een film af...? Nee, niet alleen daarop, tevens omdat ik niet zoveel met Transformers heb, de regisseur en de vermoede overdaad aan geweld en opgeklopt spektakel. Een mooie poster had ik trouwens wel vroeger can de Transformers en ik meen ook ooit een auto/robot gehad te hebben. Maar goed genoeg gelul, draaien met die film....

En tja, van het begin moet de film het niet hebben die qua muziek, montage en belichting wel weer typisch Bay betreft. Dan is er het zogenaamde buitenbeentje Sam die wel extreem goed kan lullen en overtuigen, uiteraard een veel te knap wijf, stoor ik me regelmatig aan dat die twee kinderen genoemd worden terwijl ze overduidelijk ouder zijn, zitten die twee goedgelovige ouders van Sam op het randje en is de autoverkoper Bernie Mac echt een verschrikking. De fijne Chevy Camaro uit '77 daar gelaten.

Waar daarna de Chevy teleurstelt in het vervolg van de film door te veranderen in een nieuw model krijgt de film daarentegen juist eerm bepaalde swung over zich en blijkt de film toch een aantal best wel leuke momenten te hebben met het verstoppertje in de tuin als best wel grappig. Ook fraai in het begin trouwens de Spectre gunship en A-10 Warthogs in actie. Prima is verder de cast met Voight en Turturro, ook leuk natuurlijk Fox en Rachael Taylor. De geluidenmix buiten beschouwing gelaten, nog steeds iets dat overbodig voelt, lijkt Transformers zo rond de helft richting het einde toch op een stabiel cijfer af te koersen en zelfs wel meer dan. Maar helaas doet de finale in de stad met zijn overdaad aan geweld en vernieling dat weer een beetje kantelen en vraag ik me zoals vaker af welke stumper dat allemaal gaat opruimen of zelfs maar betalen. Ik vermoed dat het een teken is dat ik ouder wordt.

Transformers is wat dat betreft een wedstrijdje turven tussen aardige momenten en iets mindere momenten, en zo blijkt ook tot mijn eigen verrassing dat de film door zijn prima middenstuk toch echt wel vermaakt en zo zijn swung heeft en als eindproduct uiteindelijk prima scoort.

avatar van mrklm

mrklm

Tiener Sam Witwicky [Shia LaBeouf] is verbijsterd wanneer zijn goedkope eerste tweedehands auto letterlijke over een eigen wil blijkt te beschikken. Later ontdekt hij dat hij de spreekwoordelijke sleutel bezit om de Aarde te redden van verwoesting door de Decepticons, omdat hij een relikwie bezit van zijn overgrootvader [William Morgan Sheppaard], een Poolreiziger die in 1897 een opzienbarende ontdekking waarvan de gevolgen nu pas duidelijk worden. Megan Fox speelt de love interest, de dochter van een automonteur, Josh Duhamel de kapitein wiens eenheid als eerste geconfronteerd wordt met de aanwezigheid van Transformers op Aarde, Jon Voight de minister van Defensie die voor een aantal moeilijke beslissingen komt te staan. De eerste 90 minuten zijn uitstekend, mede door de originele uitwerking van de groeiende band tussen Sam en Bumblebee [Mark Ryan]. De worsteling van de Transformers met de taal is een leuke terugkerende grap. Zolang de mensen centraal staan, is dit erg leuk. Wanneer de Autobots en de Decepticons elkaar te lijf gaan, vervalt het in een weinig enerverende spiraal van explosies en vernielingen die alle vervolgen (en andere genregenoten) zouden teisteren. Enkele stemacteurs uit de oorspronkelijke serie keren terug in hun rollen, waaronder Peter Cullen als Optimus Prime.