• 9.378.471 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.621.556)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

T-Medic Irwin Wade

Captain Fred Hamill

Corporal Timothy Upham

Nomak schreef:

Ik snap niet waarom mensen kritiek hebben als er een Amerikaanse vlag in beeld komt. In werkelijkheid zullen er ook wel Amerikaanse vlaggen gewapperd hebben.

Daar heb je wel gelijk in, maar ik bedoel te zeggen dat het vaak zo overdreven wordt. Je begint al met een close-up van de vlag, zo van: "wat je nu gaat zien dat hebben wij gedaan". Dat zie ik zo vaak dat het gewoon irritant begint te worden. Dat er een vlag wappert op een voertuig of op een basis is niet meer dan logisch, maar dat overdreven inzoomen moeten ze eens achterwege laten.

Ik herinner mij ook nog een scene uit "We were soldiers", dan voeren ze een zwaar gewonde soldaat af in een helicopter en dan zie je ineens weer die vlag op de achtergrond (fade-in), gecombineerd met het gezicht van die stervende soldaat. Zo melig... . Terwijl dat op dat moment helemaal niet nodig was.

Ik snap het wel in het geval van Saving private Ryan, de Amerikanen zijn er super trots op (en terecht), maar persoonlijk vind ik dat er ook weer "te" dik op liggen en dat stoort mij.

Als ik een indrukwekkende oorlogsfilm kijk waarin iemand sterft, dan maakt dat op mij genoeg indruk, dan hoef ik niet herinnerd te worden aan welke kant hij stond.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Tja, oorlog, patriotisme, en heldenverering zijn nou eenmaal dingen die in het echte leven nauw met elkaar verbonden zijn. Ik vind het dan ook niet verwonderlijk dat het in een film ook zo is. Als het dan maar niet een overdosis is (zoals in Pearl Harbor). Dat is het niet in deze film, vandaar snap ik het gezever niet over moraaltjes.

avatar van Stephan

Stephan

Daar komt bij dat de vlag in beeld onderdeel is van de set. En die set schreeuwt je in het gezicht (als je er ooit zelf geweest bent): "Deze mensen stierven voor de vrijheid van Europa".

En de plek waar ze staan is een Amerikaans kerkhof.

Ik zou het een schande hebben gevonden als ze in die scène de vlag NIET zouden hebben laten zien.

Het wordt je overigens ook niet "constant" ingepeperd. De film is inmiddels alweer 12 jaar oud. Zolang de "westerse wereld" nog steeds op de funderingen van die mensen rust, mag er wat mij betreft gerust aan herinnerd worden. Zeker als het zo stijlvol gedaan wordt als in SPR.

@ Arnhemmer

Ik wist al dat iemand daarmee ging komen.

Ok, maar dat is dan een éénmalig iets. Ik ken de budgetten wel niet, maar als ik beide films bekijk kan ik me voorstellen dat Saving Private Ryan veel duurder was dan Schindler's List. Kan je Spielberg verwijten dat hij het geld wil terugverdienen?

Spielberg zag de opbrengst van Schindlers List als `bloedgeld` en doneerde daarom de opbrengst aan goede doelen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat Spielberg dat geld zou willen terugverdienen aan Saving Private Ryan, omdat ook de opbrengst hiervan, min of meer, als bloedgeld aangemerkt zou kunnen worden. Maar da`s natuurlijk mijn persoonlijke mening.

Stephan schreef:

En de plek waar ze staan is een Amerikaans kerkhof.

Gefeliciteerd Stephan!!! Je bent één van de zeer weinigen die de vlagscene precies op zijn waarde en juistheid weet in te schatten!!! Bravo !!!

avatar van Nomak

Nomak

Arnhemmer schreef:

Ik bedoel wel het geld dat hij of de geldschieters in Saving Private Ryan hebben gepompt.

En inderdaad, Stephan slaat de nagel op de kop. Mooi gezegd Stephan!

Arnhemmer schreef:

Nomak schreef:

Sorry, daar begreep ik je blijkbaar verkeerd.

avatar van Charmides

Charmides

Een goede film van Spielberg. Goede actie en een goed verhaal. Netjes

avatar van yorickk

yorickk

Als je dit een goede film vond MOET je Band of borthers kijken. Vind ik. Zit ook een vrij groot gedeelte in die ook Spr gemaakt hebben.

avatar van Minotaures

Minotaures

Ik hoop echt dat dit op Blu-ray komt. Zou prachtig staan, samen met andere 2de WO film en Band of Brothers.

Ik zie het nu al voor me, vooral de Slag om Ramelle en D-Day.

avatar van AngelTears

AngelTears

Een mooie en geweldige oorlogsfilm van Spielberg. Zeker één van de beste (oorlogs) films ooit.

avatar van R!chard

R!chard

Beste film die ik ooit heb gezien, heb hem letterlijk wel een stuk of 16 keer gezien en dat is echt waar.

staat boven aan in mijn lijst dus een zeker wel verdiende 5 sterren.

avatar van Asaharo

Asaharo

yorickk schreef:

Ik heb ergens iets gelezen dat er een nieuwe productie in de maak is( of al afgerond) die zowat de opvolger wordt van BoB. De serie heet '' The Pacific' en zal dus de 2e WO schetsen in Azie, dat andere continent in oorlog. Lijkt in ieder geval veelbelovend.

Asaharo schreef:

Dat gerucht hoor ik al 3 jaar, maar tot op heden heb ik er nog geen bewijs van gezien

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Geen bewijs ?

YouTube - The Pacific: Trailer (HBO)

The Pacific is a 2010 ten-part television World War II miniseries, produced by HBO, Seven Network Australia and DreamWorks, which will premiere March 14, 2010.[2]

IMDB: "The Pacific" (2010) - imdb.com

topic op MM: Overigen >> Televisie >> The Pacific

• 1908 stemmen

Daar sta ik ff met mijn bek vol tanden Jeroentjuhhhhh

Ik wacht er echt al jaren op na de eerste geruchten, ben op zoek geweest naar info e.d. maar kon nooit wat vinden. Maar nu komt The Pacific er dus echt aan. Het zal mij benieuwen of ze het niveau van Band of Brothers halen.

Dan nu maar weer on-topic over Saving Private Ryan?

Film Fan

Top film, erg goed geacteerd en een goede screenplay. Vanaf het eerste shot erg spannend in beeld gebracht. Deze film heeft alles in zich om een echte klasieker te worden, als hij dat al niet is.

avatar van jordidj1

jordidj1

de eerste scene is echt indrukwekkend, maar ook wel goor

verder is het een erg zielige film

maar niet op en top

4,5 ster

avatar van chevy93

chevy93

Voor een niet op en top film geef je best een hoog cijfer. Kan.

Maar zo zielig vond ik deze film niet hoor. Ik heb veel ergere oorlogsfilms gezien. Denk bv. aan Schindler's List.

jordidj1 schreef:

de eerste scene is echt indrukwekkend, maar ook wel goor

verder is het een erg zielige film

maar niet op en top

4,5 ster

Ik weet niet waar jij dan wel van onder de indruk raakt, maar het idee dat deze scene ook werkelijk zo is gegaan (lees de geschiedenisboeken er op na) was voor mij indrukwekkend.

avatar van TekJohnny

TekJohnny

Samen met B.O.B. de beste oorlogsfilm die ik ooit zag, verhaallijn is wellicht iets dunner als andere films. Ik bezit zo'n 50 oorlogsfilms, ook hele oude die een goed verhaal hebben. Ik hoop dat Spielberg samen met T. Hanks deze gaan reproduceren, dan komt een wens uit. Saving P. Ryan is lekker realistisch weergegeven, ik keek onlangs de making of, de acteurs hebben hun best gedaan ! Sprak in Normandië enkele veteranen, die de film ook hadden gezien. 1 dqaarvan sprak over de nearest thing if you haven't been there, zeg genoeg. Bravo Spielberg.

avatar van jacobz

jacobz

Inderdaad de beste oorlogsfilm ooit gemaakt. Spielberg, Hanks en Williams is ook een gouden combinatie natuurlijk.

Ik ben wel benieuwd naar de nieuwe serie van Spielberg

chevy93 schreef:

Maar zo zielig vond ik deze film niet hoor..

Ik had anders best wel medelijden met moeder Ryan. Ik vond haar scene behoorlijk hartverscheurend.

avatar van Kjelle

Kjelle

Vin Diesel speelt hier volledig zijn karakter. Die scène met dat kind in dat dorp met die sluipschutter is typisch Vin.

Een prachtige film die zeker de moeite waard is.

De beste oorlogsfilm ooit.

avatar van ewalk

ewalk

Minotaures schreef:

Hierbij van een duidelijkere website Steamboat Willie vs. Waffen-SS soldier. Het bevat een betere vergelijking, met foto's en al. Voor de mensen die het nog niet weten.

Vroeger dacht ik ook dat Mellish door dezelfde gevangene gedood werd, tot ik deze site zag en las.

Aanrader voor iedereen om het website bij sommige punten door te lezen. Staan alle materialen en manschappen die in Saving Privat Ryan genoemd en gefilmd werden.

Ik heb dus ook jaren met een verkeerd beeld rondgelopen!! Die Duitsers lijken ook allemaal op elkaar! Ik lees trouwens dat het scheren van het hoofd van de Waffen SS soldaten historisch incorrect is.

avatar van OliverDogg

OliverDogg

ewalk schreef:

Ze zien er cooler uit, maar het is wel fout het waren niet allemaal skinheads hoor

ewalk schreef:

Ik dus ook, ongelooflijk dat er een Saving Private Ryan online encyclopedie bestaat.

avatar van film_criticus

film_criticus

naast de dode moffen, de vliegende beenderen en opengeknalde darmen is het toch wel een slappe film. Alsof ze met zijn alle hun leven gaan wagen op één persoon op te sporen, alsof ze niks beters te doen hadden die tijd

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Lijkt ongeloofwaardig, maar zo ging (en gaat) het wel.

In hedendaagse oorlogvoering heb je geen kanonnenvoer meer. Als je eenmaal soldaat bent (na als rat behandeld te zijn tijdens je training) ben je deel van een 'band of brothers' waarbij iedereen evenveel waard is.

avatar van mnrk

mnrk

Een geweldige film van Steven Spielberg.

De opening van de film is zeer sterk en indrukwekkend, dan een tussenstuk van de film waar de acteurs goed naar voren komen en dan de afsluiting in het dorp.

De film kijkt lekker snel weg en laat een prima indruk achter, dit komt ook mede door het sterke acteerwerk van alle acteurs in de film.

Ik heb dan de film gezien met een DTS geluidspoor, dit kome deze film helemaal ten goede. Hopelijk komt deze ook uit op Blu-ray.

avatar van canciser

canciser

film_criticus schreef:

Als een soldaat een opdracht van bovenaf krijgt, dan volgt hij die. Of hij daarvoor zijn leven waagt of niet. En ik weet niet of jij nou zo Sadistisch bent, maar je laat die moeder toch niet achter met alleen maar dode zonen? Denk is na!