Genre: Drama / Thriller
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 1 maart 2007
Bekijk via Videoland
Plot Das Leben der Anderen
"Before the Fall of the Berlin Wall, East Germany's Secret Police Listened to Your Secrets."
In november 1984 krijgt de gezagsgetrouwe Stasi-agent Wiesler de opdracht, de succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en zijn levensgezel Christa-Maria Sieland te schaduwen. Wiesler wordt geconfronteerd met de voor hem vreemde wereld van liefde, literatuur en het vrije denken, waardoor hij zich de nutteloosheid van zijn bestaan realiseert. Hoe meer hij in aanraking komt met deze nieuwe wereld, hoe groter het besef groeit dat de Stasi ook zijn eigen leven ernstig beperkt.
Christa-Maria Sieland
Karl Wallner
Udo
Gregor Hessenstein
jeuletaxi
Zeer indrukwekkende film, en gelukkig een hoge score voor een superfilm.
Jammer dat hij afgelopen was en dat na ruim 2 uur.
Koch speelt altijd subliem.
Dikke aanrader naar mijn mening
filmamator
Onroerend verhaal dat goed is uitgewerkt. Casting was zeer goed evenals het acteerwerk (voornamelijk Mühe en Koch kwamen zeer overtuigend over) en de personages. Goed filmdebuut!
Zeer goed.
Mooi, goed geacteerde film waarbij ik zeker kan zien waarom de film de Oscar heeft gewonnen, maar het net niet helemaal overtuigend overkomt bij mij dankzij het einde.
Wat zeker goed is zijn de personages en het tijdsbeeld dat neergezet wordt. Zeer overtuigend en de film zuigt je enigszins mee het verhaal in. De emoties zijn prachtig en het grauwe Oost-Duitse gevoel sluipt ook bij jezelf naar binnen. De climax is echt briljant en als hier de film was geëindigd had Das Leben der Anderen een hogere waardering gekregen.
Maar om de 1 of andere reden maakt de film nog een keer of 3 een sprong in de toekomst. Alsof er verplicht voor de Oscar inzending nog een sentimenteel einde aan gebreid hoort te worden.
Wat dat betreft kon de film beter eindigen bij het moment dat Sieland zelfmoord had gepleegd of die scene erna dat Grubits bij Wiesler uit de auto stapt. Nu komt er nog een onnodige scene van 4,5 jaar later, gevolgd door 1 van 2 jaar later en nog een keer 1 van 2 jaar later achteraan. Iets teveel van het goede helaas.
Een solide 3,5*
Buffelsander
Ik kan niet begrijpen dat deze film zo hoog beoordeeld wordt. Ik heb me er met moeite doorheen gewerkt en ik vind het uiteindelijk 1 van de slechtste films die ik ooit gezien heb.
Pierre1965
Nou, dan heb je toch echt niet goed gekeken.
Begin maar opnieuw.!!
AGE-411
Ik raak dan wel benieuwd over wát je precies niet aanstond.
Alles klopte aan de film.
wavanbuuren
Ongetwijfeld een combinatie van je leeftijd en de DDR niet bewust hebben meegemaakt. Hierdoor mis je de finesse van de onderhuidse spanning waarin de film vrijwel ongeevenaard is. Best kans dat als je je wat meer in het onderwerp hebt verdiept en je het over tien jaar nog eens probeert, ie je beter bevalt.
bozzy
vooral het einde van de film is geniaal,als je dat niet mooi vind dan ga ik echt twijfelen aan je filmsmaak.
Buffelsander
Ik zal hem nog wel even bij 'nog zien' zetten, dus wie weet als ik me ooit nog eens heel erg verveel, dat ik hem nog eens kijk. Met het acteerwerk was niks mis, maar het verhaal kon mij gewoon echt niet boeien, hoe erg ik mijn best ook deed.
Verhoogd naar 2* voor het acteerwerk dan, maar het is en blijft ,waarschijnlijk, niet mijn filmpje
wibro
Dit schreef ik op 18 maart 2008 over deze film;
Goede film, maar toch wel enigszins overgewaardeerd. De film haalt het niet bij de andere film "4 maanden, 3 weken, 2 dagen", waarvan het verhaal zich ook in het voormalige communistische oostblok afspeelde.
Vandaag heb ik deze film opnieuw bekeken en ik kan niet anders zeggen dat dit een uitstekende film is die de paranoia in de socialistische heilstaat DDR perfect weergaf. De ondervragingstactieken en de afluistermethoden logen er niet om. Die uniformen van de stasi agenten deden mij trouwens wel erg denken aan die uniformen van de Gestapo en de SS van de Nationaal Socialistische heilstaat "Das Deutsche Reich". De Gestapo en Stasi hadden trouwens veel met elkaar gemeen. De "subversieve" elementen in de DDR werden weliswaar niet zoals in Nazi Duitsland geëlimineerd, maar dan toch wel geestelijk kapotgemaakt. Dat elimineren hoefde trouwens ook niet in de DDR want velen van die zogenaamde vijanden pleegden zelfmoord. Het zelfmoord percentage in de DDR was in die tijd op Hongarije na het hoogste in heel Europa. Niet verwonderlijk eigenlijk als je de beelden in deze film ziet.
Aanvankelijk had ik wel moeite met het trage tempo van deze film. Het duurde zeker drie kwartier voordat de film mij in de greep kreeg, maar daarna liet de film mij ook niet meer los. Het einde vond ik zonder meer schitterend. Over het acteren valt weinig negatiefs te zeggen. Vooral Ulrich Mühe in de rol van Stasi hauptmann Gerd Wiesler was groots. De oscar voor beste buitenlandse film van het jaar 2006 was daarom ook dik verdiend en van wat ik schreef over deze film in mij korte bericht van 18 maart 2008 neem ik daarom ook ruim afstand.
4,5* na herziening.
flikkers die STASI
Bedoel je dat ze altijd alles geflikt kregen en steeds de mensen iets flikten?
Fortune
Haha nee AGE-411.
Flikker is een scheldwoord in Nederland.
flikker:
bruinwerker, kontneuker, poot, sodemieter, Utrechtenaar, homo, nicht vlegel falie.
Maar hij zal er in ieder geval geen Utrechtenaren mee bedoelen al is dat voor mij ook een nieuwe betekenis aan het woord flikker.
AGE-411
Zo ver was ik wel al. (Is ook in Vlaanderen min of meer een scheldwoord).
Ik zag de connectie niet echt tussen de STASI en 'flikkers', en dus poogde ik dat op een sarcastische manier duidelijk te maken. (Vond het nogal een rare opmerking).
Ah, misschien moet ik ook stoppen met het maken van sarcastische opmerkingen, niemand heeft het toch door als ik er een maak.
Fortune
Ik vond het al een rare opmerking maar ben wel een fan van sarcasme en cynisme maar zie de humor er niet helemaal van in om het daar letterlijk te gaan nemen.
Ahhhhhh
Maar als je een
of een
en anders een
of een minder subtielere maar toch wel duidelijk dat het niet serieus bedoeld is een
erbij plaatst dan is het wel duidelijk.
Sergio Leone
Behoorlijk saai drama.
De film opent nochtans sterk. De afkeer tegen de Stasi neemt meteen toe. Helaas volgt dan 2 uur slappe brij dat uiteindelijk toch nog een goed slot met zich meebrengt.
Waarom het middenstuk zo saai is? Wel, de personages spreken niet aan. Als kijker krijg je geen connectie met Wiesler, omdat enkel zijn Stasi-activiteiten in beeld gebracht worden, en niet zijn "normaal" leven. Tevens zijn de mensen die hij moet schaduwen ook niet de meest interessante, maar da's natuurlijk heel persoonlijk.
Het acteerwerk is wisselend. Ik ken de acteurs niet, maar de Wiesler-vertolker doet het uitstekend. Ook de geschaduwden staan behoorlijk te acteren. Al de rest valt me tegen. Vooral Wieslers baas komt niet goed over.
Het camerawerk is risicoloos en bijgevolg ook wat saai. De muziek is dan weer wel geslaagd en kan dit nog een beetje compenseren.
Saai, maar met een goed begin en goed slot.
Gulle 2,5
Brigande
Indrukwekkende weergave van big brother is watching you, en hoe niemand daar aan kan ontsnappen, tenzij iemand lef genoeg heeft om op eigen risico niet meer aan het spel mee te doen.
K. V.
Het is er eindelijk ook gekomen om deze eens te bekijken. 'k vond het ook een goeie film. Overtuigende acteerprestaties en een goed einde maken er inderdaad een erg goeie film van.
MatthijsGr00t
Vrij saai drama en daardoor een erge tegenvaller. Das Leben der Anderen heb ik lang uitgesteld maar de reden daarvoor is mij vooraf nooit duidelijk geworden. Na het zien van deze film is mij het duidelijk geworden want dit was zeer matig. Het begin en het eind waren de moeite waard. Alles wat zich tussen die periode afspeelde was zeer matig. De opzet was best interessant maar de uitwerking daarvan was behoorlijk saai. Het verhaal kwam niet echt op me over waardoor het geheel zeer koud en oppervlakkig is overgekomen. 2,0*
MatthijsGr00t
Het is toch een film van Duitse komaf wat zich afspeelt tijdens de oorlog in het genre drama/(thriller)!?
PartyMarty
Hooguit tijdens de Koude Oorlog. Niet wat doorgaans verstaan wordt onder oorlogsfilm of -drama.
MatthijsGr00t
Ach, wat stom. Ik heb deze op dezelfde dag als Der Untergang gekeken en daardoor met het schrijven hiervan in de war geraakt. Dom, mijn excuses. Ik verander het meteen in het eerste bericht nu het nog kan
Bedankt voor de verbetering.
Kuck-x
Dat vermoeden had ik al, ik zag je bericht bij Der Untergang.
Enne... graag gedaan
wavanbuuren
Voor de beleving maakt dat een wereld van verschil natuurlijk. De koude oorlog is een unieke periode in de wereldgeschiedenis en de DDR neemt daar een hele bijzondere plaats in. Das Leben der Anderen slaagt er als geen ander in om de onderhuidse spanningen die bij die periode horen in beeld brengen. Jammer voor je dat dat bij jou kennelijk niet heeft gewerkt.
MatthijsGr00t
Ik heb de film ook vanuit dat oogpunt gezien en beleeft. Alleen hier even verkeerd beschreven door het verwisselen van Der Untergang met Das Leben der Anderen. Verder is die sfeer inderdaad niet overgekomen op mij. Dat is jammer en valt me ook tegen want ik vind dit soort films, met als uitgangspunt een goed verhaal en een juiste sfeer, vaak erg sterk.

Drie spionagefilms met een steengoede beoordeling

Vijf goed beoordeelde waargebeurde films op Videoland

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002