Genre: Drama / Thriller
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 1 maart 2007
Bekijk via Videoland
Plot Das Leben der Anderen
"Before the Fall of the Berlin Wall, East Germany's Secret Police Listened to Your Secrets."
In november 1984 krijgt de gezagsgetrouwe Stasi-agent Wiesler de opdracht, de succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en zijn levensgezel Christa-Maria Sieland te schaduwen. Wiesler wordt geconfronteerd met de voor hem vreemde wereld van liefde, literatuur en het vrije denken, waardoor hij zich de nutteloosheid van zijn bestaan realiseert. Hoe meer hij in aanraking komt met deze nieuwe wereld, hoe groter het besef groeit dat de Stasi ook zijn eigen leven ernstig beperkt.
Christa-Maria Sieland
Karl Wallner
Udo
Gregor Hessenstein
Driello
Jammer genoeg is het audiovisueel helemaal niks
Wat bedoel je daar mee? Ik kan niet volgen wat er mis is met het audiovisuele van deze film.
Fortune
Het camerawerk is heel erg standaard erg recht toe, recht aan.
Voor de rest vind ik de dat de omgevingen soms wel erg simpel waren.
Driello
Hmmmm.....ja, en daarmee sluiten ze dan precies aan bij de sfeer van die tijd in Oost-Duitsland en bij de sfeer die ze in de film wilden bewerkstelligen, lijkt me. Dat het niet heel spetterend en spectaculair is, dat komt de film volgens mij alleen maar ten goede. Ik snap dus wel wat je wilde aangeven, maar dat is juist niet als kritiek op de film toe te passen naar mijn mening.
Fortune
De sfeer vind ik dan ook dik in orde. Maar heb de film ook een hoog punt gegeven en de nadruk ligt ook niet op het audiovisuele maar is dan wel een verschil tussen een 4 en een 5 bij mij.
Dat de omgevingen en kamers erg simpel zijn om meer de sfeer van die tijd mee te geven is ook wel in orde maar dat het camerawerk hetzelfde moet zijn vind ik een ander verhaal.
Threeohthree
Het camerawerk komt inderdaad niet ten goede van de film. Al is het op deze manier wel toegankelijker. Oost Duitse sfeer heb ik verder geen verstand van.
wavanbuuren
Tsja, in die periode in de DDR was er nou eenmaal weinig sprake van frivoliteiten voor de gemiddelde staatsburger. Het had m.i. volledig misplaatst geweest om allerlei moderne trucs toe te passen. Ieder zijn ding, maar ik ben juist enorm blij met deze sobere aanpak.
narva77 (crew films)
Dat zogenaamde "sobere" camerawerk en kleurgebruik past juist PRECIES bij het Oost-Duitsland van de jaren '70 en '80.
Arthouse-camerawerk of snelle montage à la Tom Tykwer of Guy Ritchie zouden bij deze film compleet de plank misslaan vind ik en denk ik!
Driello
Dus, strekking van het verhaal: het camerawerk is zeer sober wat voor sommigen de film minder aantrekkelijk maakt om naar te kijken en voor anderen juist aantrekkelijker omdat het beter aansluit bij de sfeer die er wordt gecreeerd. Of toch net weer anders?
TMP
Uitstekende film. De grauwe DDR wordt prima weergegeven. Sterk geacteerd door Mühe.
MaartenD
Wauw! Das het enige wat ik kon zeggen na afloop van dit pareltje. Bijna niet te geloven dat dit een debuutfilm is!
Eerst en vooral een pluim voor Ulrich Muhe, die door heel subtiel spel een prachtige Stasi-kapitein Wiesler neerzet. Vanaf de eerste scéne wordt de claustrofobische en harteloze sfeer in de DDR prachtig neergezet. De kritische student die vindt dat 40 uur aan een stuk ondervragen wel een béétje onmenselijk is wordt direct aangekruist, want je mag niet vergeten dat deze ondervraagden 'vijanden zijn van het socialisme!'. Heerlijk.
Maar blijkbaar bestaan er in deze DDR meer motieven voor het in de gaten houden van mogelijke kritische geesten. Cultuurminister Hempf heeft een oogje op de vrouw van toneelschrijver Dreyman en wil via valse verdenkingen zijn concurrent uit de weg ruimen.
Stasi-kapitein en opper-communist Wiesler krijgt daarbij de taak Dreyman 24/24 te surveilleren om hem met een beetje geluk te betrappen op enkele onkuise gedachten.
De eenzame Wiesler verliest zich echter al snel in de charmante wereld van Dreyman
en diens vrouw (Christa-Maria, die bovendien actrice is, wat de hele zaak niet bepaald gemakkelijker maakt) en komt zo tot besef dat zijn eigen leventje best betekenisloos is. Het web van complotten, kromme machtsverhoudingen, gebroken artiesten, klikspanen onder druk en een dappere DDR'er dat hierop volgt laat je als kijken achter als een ware puinhoop.
Het camerawerk is inderdaad sober, maar stoort dit? Deze film is voor mij 100 procent plot-driven en daarbij verwacht ik precies hetgeen wat ik heb gezien. Mooie, strakke shots die met doordachte camerastandpunten het verhaal vertellen, zonder deze te herleiden tot overambitieuze kunstzinnige portretjes. Niet dat ik persé tegenstandig ben van dit soort camerawerk, maar bij deze film vond ik het simpelweg niet nodig.
Ik las ergens dat dit een soort antwoord is op het vrolijk-ironische 'Goodbye Lenin' uit 2003. Die laatste is zeker geen slechte film maar ik weet toch al dat deze oneindig duistere "Das Leben der Anderen" me langer op de hielen zal zitten.
Eerste film sinds November die 5 sterren krijgt, en verdiend!
Driello
Herzien en verhoogd naar een 4. Niet om een potje te kiften, maar juist om de discussie hieronder.Ik vind het van visie getuigen om een film over een sobere (sombere?) omgeving en tijd ook technisch sober en somber te maken.
david bohm
Mooie film over het leven in de voormalige DDR. Vond het niet zo zeer een aangrijpende film, meer een interessante geschiedenisles met sterk acteerwerk en scenario. Het ziet er ook allemaal fraai Ossi uit.
Vier sterren
dimi303
Zéér sterke film waarin Stasi-agent Wiesler ( een briljante Ulrich Mühe ) tijdens een afluister opdracht beetje bij beetje zijn emotieloos harnas rond zich ziet afbrokkelen en meer en meer betrokken raakt bij het leven van George Dreyman. Hij ontdekt dat er meer is dan alleen maar het systeem en dat niet iedereen de vijand van het regime. Schitterende uitgeschreven dialogen tussen iederéén die maar in de film voorkomt. Een meesterwerk!!!
Partyboooi
Eindelijk gekeken afgelopen maandag, na al die loftuigingen en goeie recensies besloten om eens goed er voor te gaan zitten. Het is een aardig verhaal maar niet echt mijn ding denk ik. Ikzelf zou er geen 4 of 5 sterren voor kunnen geven, dus ik geef er 3 omdat het wel een goed verhaal is en in een tijd speelt en in een land waar wij weinig vanaf weten wsl.
tjaendan
Prachtige film. Rustig en aangrijpend tegelijk. 4,5*
Vond het einde de film echt afronden. Schitterend gedaan. Geen standaard "happy end".
Stuzzie
Ik heb deze film vandaag gezien tijdens een college Filosofie en ik moet toegeven dat de film me, vanaf bijna het begin, boeide en dat ik er helemaal in zat.
Ik voelde mee met de personages en dan met name Wietser en de schrijver.
Ik vond dat de cast goed en overtuigend speelden en dat de sfeer passend was voor de film.
Daarnaast kon ik de film goed volgen, sommige anderen helaas niet helemaal, en als ik alles op tel geef ik de film een 4,5*
brookie
Het camerawerk komt inderdaad niet ten goede van de film. Al is het op deze
manier wel toegankelijker. Oost Duitse sfeer heb ik verder geen verstand van.
Jij verdient een pak op je broek!
Eindelijk gezien; interessante film!
Das leben der anderen was een titel die me op 1 of andere manier een lange tijd niet aansprak, maar na het lezen van een hoop lovende verhalen heb ik hem toch maar eens gekocht.
Uitstekende film, al vond ik de film niet zo fantastisch als het wel erg hoge gemiddelde hier doet vermoeden. Waarom maken ze film als deze toch altijd zo onnodig lang? Met een dikke 130 minuten was het een lange film, maar er had best wel een kwartiertje tot twintig minuten vanaf gekund denk ik. Das leben der anderen heeft vaak momenten dat de film een beetje in zakte.
Toch is er wel heel veel wat ik goed vind aan de film. Zo is de hele sfeer erg sterk. Vooral het gevoel wat mensen hadden, dat ze niks konden zeggen omdat ze anders opgepakt konden worden vind ik erg sterk. De Stasi methoden worden ook helder getoond en zijn geen pretje. Denk aan de ondervraging in het begin van de film die 40 uur duurde.Onmenselijk.
Er zitten een hoop kleine momenten in waarbij je denkt ‘’bizar’’. De student bij een college die een kruisje achter zijn naam krijgt bij een kritische vraag over het regime of de jonge officier die voor zijn carrière moet vrezen na een onschuldige mop.. Moeilijk te bevatten dat dit alles nog niet eens zo heel lang geleden gebeurde in ons buurland.
Het plot zelf viel me wel wat tegen. Het kwam wat traag op gang en was tussendoor ook niet altijd boeiend, al vond ik het wel fascinerend om te zien hoever de Stasi ging om aan informatie te komen. Behoorlijk ziek om mensen thuis de gehele dag af te luisteren. Wel een sterke rol van Hauptman Wiesler die in gewetensnood komt. Wel jammer dat je de plottwisten aan ziet komen met het ‘’verraad’’ van Christa-Maria en de tweede huiszoeking waarbij de typemachine weggehaald is door Wiesler.. Echt spannend vond ik de film daarom ook niet zo. Het is meer grote verbazing over wat een regime allemaal denkt te kunnen maken.
Das leben der anderen is een sterke film geworden. Sfeervol, fascinerend maar niet elke minuut even boeiend. Ik ga er nu 3,5* voor geven, maar wie weet ga ik hem nog eens verhogen na herziening.
Greeneyelady1
Maar natuurlijk moet deze film in mijn top 10 komen.
Ik heb ontzettend genoten van deze film. Lees de reacties hierboven om te achterhalen wat ik precies bedoel. Ik zou dan enkel in de herhaling vallen.
Een film die me heeft geraakt. Heb er vannacht zelfs over gedroomd. Dat doe ik anders nooit!
Gewoon zien en dan zelf beslissen of de film in je top 10 behoord of niet.
Wat alleen een half puntje heeft gekost, is het feit dat het hier en daar net wat te lang duurde.. Maar goed... geduld is een schone zaak..
Gollem
Ook eindelijk gekeken en wat 'n schitterende film! Meesterlijk debuut en 'n terechte Oscarwinnaar als je 't mij vraagt (hoewel ik niet meer weet wat de andere genomineerde films voor 'Beste Niet-Engelstalige Film' in dat jaar waren en of ik ze allemaal gezien heb).
Akron777
Echt een fantastische film over een van de meest indrukwekkende gebeurtenissen in het na-oorlogse Duitsland. Ik was een aantal jaar terug naar een museum over de Stasi in Oost-Berlijn. Het is gewoon opmerkelijk als je ziet hoe het er allemaal aan toe ging. Afgetapte telefoonlijnen en woonkamers, het eruit filteren van "verdachte" post, geur-"samples" maken van het achterwerk van verdachten, etc. Mensen waren gewoon bang om thuis hun mond nog open te trekken. Kinderen werden op scholen ondervraagt of in de val gelokt met allerlei onschuldig lijkende vragen. Een meesterlijke film die een plek tussen de andere klassiekers verdient. De film die naar mijn mening de sfeer van voormalig Oost-Duitsland het best weergeeft. 5*
maurice32
voor jaren gezien deze film en begreep de film toen niet goed of vervolgde de film niet goed , kan ook .
vandaag weer gezien en wat is het toch een geweldige film ... 5 sterren
abdalfawaz
Wat een prachtige film. Moet telkens aan Syrië denken bij het kijken van deze film. Wat een geheime dienst teweegbrengt in het leven van mensen en het inperken van hun vrijheden.
tomzorz
Prachtig uitgebeelde strijd om persoonlijke en morele vrijheid. Werkelijk hallucinant hoe ver zulke ideologieën kunnen gaan, zeker als je bedenkt dat het nog niet eens zo gek lang geleden is…
ikpraatniet
Deze film bewijst maar weer dat ook buitenlandse films toppers kunnen zijn.
Eva-D
Film net gezien en wat een topfilm! Wat betreft het filmwerk; past precies bij de sfeer van die tijd en bij het gevoel van een van de hoofdrolspelers. Na de film bleef ik in de sfeer van het verhaal hangen.......film komt wel iets traag op gang. Zeer zeker een aanrader ( vooral voor mensen die geïnteresseerd zijn in de gang van zaken mbt Stasi - DDR) 5 sterren wat mij betreft!
chevy93
Doorgaans liggen films in de top 100 mij erg goed. Ook deze leek bij voorbaat erg leuk te zijn, maar dat viel toch wel even tegen. Het is vooral erg eentonig en er had best een half uurtje af gemogen. Een interessant thema en het verhaal is best aardig bedacht, maar de uitwerking is zo... saai wil ik het niet noemen... droog. Het is niet slecht, ik heb me geen moment verveeld, maar het doet je absoluut niet versteld staan. Het soort cinema dat je kijkt, maar waar je achteraf geen hoogtepunt kan noemen. Vandaar ook mijn veilige voldoende. Hoewel die er niet zou zijn geweest zonder de prachtige score. Dat is het enige aan Das Leben der Anderen dat echt goed is. Overdreven hoge score, maar valt wel enigszins te begrijpen.

Drie spionagefilms met een steengoede beoordeling

Vijf goed beoordeelde waargebeurde films op Videoland

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002