• 9.374.902 stemmen

The Road to Guantanamo (2006)

Drama / Documentaire | 95 minuten

Genre: Drama / Documentaire

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Michael Winterbottom en Mat Whitecross

Met onder meer: Riz Ahmed, Farhad Harun en Waqar Siddiqui

Gesproken taal: Engels en Urdu

Releasedatum: 1 juni 2006

Plot The Road to Guantanamo

"How far will we go in the name of security?"

Deels fictie, deels documentaire over the 'Tipton Three', drie Britse moslims die door Amerikanen in Afghanistan werden gearresteerd. Ze werden twee jaar in Guantanamo Bay vastgehouden, alvorens ze, zonder dat er een formele aanklacht tegen ze was ingediend, werden vrijgelaten.

Koekebakker

Oorspronkelijk voor de BBC-tv gemaakt, maar nu eerst geselecteerd voor Berlijn. In het hoofdprogramma moet hij het onder meer opnemen tegen Winterbottoms A Cock and Bull Story.

Koekebakker

The Road to Guantánamo won vandaag de regieprijs in Berlijn.

Hij wordt 9 maart eerst op televisie uitgezonden door het Britse Channel 4. Direct daarna wordt-ie tegelijk in de Britse bioscopen, op dvd en op internet uitgebracht.

avatar van ASroma

ASroma

lijkt me interressant

Koekebakker

Weet iemand of die internet- en dvd-release nou al is gestart? Een paar weken terug las ik overal dat die op 9 en 10 maart zou plaatsvinden...

avatar van hoogevener

hoogevener

ga hem deze week bekijken dus ben benieuwd

Een documentaire die helaas niet zo indrukwekkend en aangrijpend is als de echte feiten. Het is uiteraard een bijzonder trieste zaak en dat komt bij vlagen wel duidelijk naar voren in de docu.

Toch ben ik niet zo kapot van de vorm waarin het is gegoten (die echte Tipton three afgewisseld met acteurs) en het eerste gedeelte vind ik niet zo best geregisseerd, beetje warrig en onduidelijk. Het hele hoe en waarom dat ze werden opgepakt en hoe dat in z'n werk ging was wat vaag.

Tevens zijn er zoveel vragen die aan het einde onbeantwoord zijn het wordt maar niet duidelijk waarom ze niet gewoon met feiten op tafel kwamen dat ze daar nooit geweest waren, misschien was dat wel zo, maar in de docu wordt dat in die verhoren allemaal erg karig behandeld en dat vond ik nu juist het meest interessante.

Maar in z'n algemeenheid is het wel iets bijzonders om te zien natuurlijk, al ligt dat meer aan het verhaal dan aan de docu denk ik.

avatar van thibault14

thibault14

In het begin is het een beetje wennen aan de manier waarop alles in beeld is gebracht, maar eens die fase voorbij is het zeer ontroerend en confronterend het verhaal van die 3 jongens te volgen. Het is allesinds geen film die geschikt is om te bekijken met een zak popcorn in de hand. Dit toont nog maar eens wat het Amerikaans imperialisme teweeg kan brengen. 4*

Ik hou niet van docus, nog minder van oorlogsfilms, maar Winterbottom levert een verdomd indrukwekkend filmpje af. Had geen flauw idee waar de film rond draaide, enkel geprobeerd omdat ik zin had in wat meer Winterbottom films.

De docu stijl werkt echt perfect. Het geeft de film een zeker realisme mee dat de kern veel (erg veel zelfs) goed doet. Visueel sterke film ook, maar dan moet je wel een beetje tegen Winterbottom's wat warrige stijl kunnen. Staat in ieder geval helemaal niet in de weg van de inhoud, want alles is duidelijk te volgen en komt "logisch" over. Winterbottom houdt zich gelukkig bij de essentie, waardoor het nergens verveelt, en er ook nergens al te lang stilgestaan wordt bij bepaalde feiten.

De film haalt vooral keihard uit naar de onmenselijke toestanden tijdens zo'n oorlog. De Taliban en Amerika komen er ongeveer even slecht vanaf, kritiek wordt niet gespaard terwijl enig moreel opdringerig gevoel uitblijft. Vooral dat is lovenswaardig. Het relaas van de drie heren blijft gewoon dat, maar de boodschap is overduidelijk. Hotaru no Haka heeft dezelfde kracht in zich, al is de uitwerking hier wel tich keer harder.

Zoals steeds plooit Winterbottom er nog een ongelofelijk indrukwekkende soundtrack onder, waardoor bepaalde stukken net dat ietsje meer indrukwekkend zijn, en wat je overhoudt is een stevige stomp in de maag. Zoveel indrukwekkender dan al die zogenaamd "kritische" films over de vietnam oorlog. Winterbottom maakt ze belachelijk, en terecht.

4.5*. Geweldige film, geweldige regisseur. Vervelend lage score.

avatar van Jason28

Jason28

Het feit dat dit een anti-amerikaanse film heeft mij bewogen om deze film te bekijken, naar mijn mening zijn namelijk de Amerikanen de grootste schurken en deze film bewijst dit maar weer! De film was alleen op sommige momenten nogal langdradig maar het geeft een goeie blik op wat er zoal gebeurt is in Afghanistan maar dan uit de ogen van de slachtoffers. Ik vond het alleen nogal dom van die Pakistanen, wat deden die in godsnaam in Afghanistan, dat begrijp ik nog steeds niet. Verder een aangrijpende goeie film.

Bollocks. De film is even kritisch voor de andere partijen (al besteedt de film wel het meeste aandacht aan de Amerikaanse gevangenschap).

Eén van de weinige films die het enige echte slachtoffer van een oorlog in de kijker zet: de burgers.

avatar van bennie jolink

bennie jolink

De film begint erg sterk. Door de warrige manier van filmen krijg je een indrukwekkend beeld van de situatie waar de drie jongens zich in bevinden. Zowel voor de toeschouwer als de jongens zelf wordt het steeds onduidelijker wat er nou allemaal om ze heen gebeurt. Oorlog is chaos en er zijn geen "good guys".

Totdat het ineens wel duidelijk wordt: de gevangenis. Hier laat de film het een beetje afweten. De ondervragingen van de jongens maken geen spanning voelbaar, en het gevoel van jarenlang opgesloten zitten komt ook niet echt over.

Na de schokkende nieuwsbeelden over Guantanamo bay komt de gevangenis in deze film nogal braaf, zelfs saai, over.

Wel erg mooi vond ik de quote van Rumsfeld: "we houden ons het grootste gedeelte van de tijd heus wel aan de conventies van geneve" en die van Bush: "deze mensen hebben andere morele waarden dan u en ik"....(vrij vertaald)

Al met al is deze film wel een aanrader, al was het maar omdat we de hele "war on terrorism" bijna alleen maar vanuit amerikaans CNN-oogpunt te zien krijgen.

avatar van MFEO

MFEO

Bij Netwerk van woensdag 25-5 stukje over film gezien.

Als ik zie hoe die 3 jongens er uitzagen kan ik me goed voorstellen dat ze opgepakt zijn.

Combi van hoe ze er uitzagen en dat ze zich in afganistan (het Taliban land) ophielden.

Nee hoef deze film niet te zien. Weer zo'n propaganda film alleen dan weer vanuit een andere kant/hoek.

Hoe zagen ze er uit?

MFEO schreef:

TSSSS... hoe ze eruit zagen???? Jij vind het normaal dat wanneer je een donkere huidskleur hebt en een baard dat ze je oppakken en drie jaar martelen in een gevangenis?? WAT EEN DOMME OPMERKING VAN JE!!! Denk eens na voor je iets zegt!

avatar van Anarchist

Anarchist

was deze ooit op canvas?

Keutul

nee deze komt in juni pas in de bioscoop (in NL)

avatar van Anarchist

Anarchist

ahzo

ik ga em in ieder geval zeker zien

avatar van bartman

bartman

[..]

Zover als ik weet kunnen we propaganda omschrijven als representaties die geen correct beeld geven van de werkelijkheid om zo een bepaald politiek, economisch of moreel ideaal te promoten.

Zou je een concreet voorbeeld, of meerdere voorbeelden, uit de film kunnen noemen die precies dat doen? Als je dat niet kunt denk ik dat het geen goed idee is om hier (beschuldigend) te spreken over propaganda. Immers, als je geen voorbeelden kunt noemen dan schets je zélf een incorrect, of op zijn minst slecht onderbouwd, beeld van de werkelijkheid, wellicht om een bepaalde ideaal te promoten.

Dit is echter een forum waarop films qua vorm en inhoud worden beoordeeld, niet waar propaganda op wordt verspreid.

Tot dusver kan ik zelf géén oordeel over deze film vellen, daar ik hem nog niet gezien heb. Wel weet ik dat het thema me aanspreekt, dat het verhaal van deze jongens inderdaad waargebeurd is en dat ik hem snel wil zien.

En om toch nog even inhoudelijk op je reaktie in te gaan; deze drie jongens hadden idd als enig "bijzonder" kenmerk dat ze een baart en hoofddeksel droegen, niets eens traditionele kleding of iets dergelijks. Je opmerking lijkt vooralsnog dan ook erg ongepast. Als je deze jongens écht zo bijzonder vond, dan heb je blijkbaar een weinig reeël beeld van de samenstelling en uiterlijk van de wereldbevolking.

Keutul

Ik sluit me aan bij de mening van Bartman!

MFEO schreef:

Bij Netwerk van woensdag 25-5 stukje over film gezien.

Grappig, dit heb ik meer in de media gezien/gelezen de laatste tijd.

Het aparte is echter dat ze er helemaal niet zo uitzagen zoals ze er nu uitzien ten tijde dat ze opgepakt werden.

Er is al meedere keren door henzelf aangegeven dat ze die baarden nu enkel dragen als protest tegen Guantanamo Bay. Ze hadden daarvoor helemaal geen baarden.

(Buiten dat is het hebben van een baard en in Afghanistan lopen uiteraard nog geen reden om meteen opgepakt te worden, de halve wereld over gevlogen te worden, gemarteld te worden en maandenlag onterecht opgesloten te worden, dat begrijpt een kind nog wel, maar dat terzijde).

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Ik had het ook gezien in Netwerk. Smerige Amerikanen.

avatar van INCTRL

INCTRL

Ik heb het ook gezien in Netwerk. Smerige moslims

INCTRL schreef:

Ik heb het ook gezien in Netwerk. Smerige moslims

Verklaar je nader. In deze netwerkuitzending worden de wreedheden van Amerikanen tegen onschuldige moslims weergegeven. Die jongens hebben niets gedaan dus jou opmerking is naar mijn mening nergens op gebaseerd (of enkel op vooroordelen van jou ??) .

avatar van Peter. R

Peter. R

Ik heb deze Documentaire een tijdtje geleden al gezien.

wat ik er van vindt is dat het een geslaagde documontaire is. Dat wat je ziet allemaal niet zo precies is gegaan geloof ik wel. Het zal er best een stuk harder aan toegegaan zijn.

In Guantanamo bay en ook daar buiten.

Maar daar komen later nog wel groote zaken van naar buiten. Met beschuldigingen naar Buch en zijn corupte aanhang. Kan best dat ze dit ook afwimpelen net als de rest wat zoal in de history van de Amerikaanse geschidenis gebeurt is. Alles wat daar door een precident verkeert is gegaan, is nooit opgelost geweest.

Dus ook niet wat er in Guantanamo bay gebeurt is, en nog steeds gebeurt.

avatar van henkula

henkula

Goodfella_90 schreef:

Ik had het ook gezien in Netwerk. Smerige Amerikanen.

Kan best zijn, maar ik vraag me nog steeds af wat die gasten daar te zoeken hadden, een bruiloft, aan me neus, die dachten een relletje te gaan trappen!

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Wie weet. Maar dat is weer een hele andere discussie.

henkula schreef:

Trieste reactie.

Maar wat velen lijken te vergeten is dat de Taliban er in deze docu ook verdomd slecht vanaf komt. De Amerikanen krijgen het leeuwendeel van de speelduur, maar de drie jongens zaten dan ook veel langer gevangen daar.

Net die "neutralere" kijk op de oorlog vond ik zo sterk aan deze docu.

Mja, ik ken geen 1 docu waar de Taliban er WEL goed vanaf komt hoor.

Mja, ondertussen is het ook niet makkelijk meer docus te vinden waar de US er goed vanaf komt ...

Het gaat mij er vooral om dat de drie heren gewoon vertellen wat er met hen gebeurt is, en de gebeurtenissen schijnbaar waarheidsgetrouw weergegeven worden. Om dit enkel een anti-Amerikaanse docu te noemen vind ik een nogal kortzichtig.

Dat ben ik met je eens (al vind ik de meeste van die politieke docu's niet gewoon 'anti-Amerikaans').