• 9.377.684 stemmen

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Avontuur / Sciencefiction | 115 minuten / 120 minuten (extended version)

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Speelduur: 115 minuten / 120 minuten (extended version)

Alternatieve titels: E.T. / E.T. en Zijn Avontuur op Aarde

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Henry Thomas, Drew Barrymore en Robert MacNaughton

Releasedatum: 2 december 1982

Plot E.T. the Extra-Terrestrial

"He is afraid. He is alone. He is three million light years from home."

De tienjarige Elliott woont samen met zijn moeder, broer en zusje in een bosrijke buitenwijk van Los Angeles. Op een dag ontdekt hij in de tuin een buitenaards wezentje. Elliott en het wezentje schrikken zich eerst te pletter, maar sluiten dan vriendschap. Elliott noemt het wezentje E.T. en verbergt het in een kast op zijn kamer. De jongen laat E.T. ook kennis maken met zijn broer en zijn zusje. E.T. raakt snel vertrouwd met het aardse leven. Toch heeft hij heimwee naar zijn planeet. Ondertussen begint de aardse atmosfeer zijn gezondheid aan te tasten. Ook Elliott voelt zich niet lekker. Hun band is immers zo hecht geworden dat ze dezelfde gevoelens ervaren.

avatar van rep_robert

Klopt, al heb ik gewoon wel die originele Theatrical cuts op dvd.

avatar van Akron777

Akron777

Dat is best jammer ja. Ik download zelf zeer zelden, maar nu wordt je min of meer gedwongen. Wie weet kom ik hem op vakantie nog eens een keer tegen.

avatar van mroffbeat

mroffbeat

Misschien een emotionele jeugd sentiment stem maar deze film zal altijd bij mij blijven..

Nog steeds een brok in mijn keel elke keer als ik hem weer eens uit de oude doos (lees: _storeddivx directory) haal..

Fantastisch..!

avatar van Hannibal

Hannibal

Same here. E.T. was mijn eerste bioscoopervaring. Ik heb dezelfde leeftijd als Henry Thomas en kon me dan ook perfect inleven. Ik wás Henry Thomas.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Deze film blijf ik voornamelijk waarderen vanwege het jeugdsentiment dat ik er bij heb. Het verhaal en en het wezentje blijven schattig.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Schattig onder voorbehoud!

E.T. is geen jeugdsentiment voor mij. Anno 2011 zag ik mij pas genoodzaakt om de film eens te onderwerpen aan een kijkbeurt. Het verhaal van het gezin en dan vooral het jochie dat geconfronteerd wordt met een verdwaalde Alien is bijzonder lief uitgewerkt. Helaas is de film gemaakt door een megalomane regisseur die een klein, lief verhaal over een bijzondere ontmoeting tussen mens en Alien niet genoeg vond.

Het moet allemaal grootser dan groots, er moet een spanningsboog in de film komen, de mensen moeten zich afvragen wie nou toch die mensen zijn die af en toe in beeld komen en duidelijk op zoek zijn naar de Alien. De regisseur geeft maar wat graag het idee dat het mensen zijn met snode plannen en dan blijkt het de NASA te zijn. Mag het de volgende keer wat intiemer meneer Spielberg?!

Kortom, een prima film met enkele overbodige mankementen die eigenlijk gemakkelijk verholpen hadden kunnen worden mits iemand het aan had gedurfd om Spielberg een corrigerende tik te verkopen toen hij op het idee kwam om enkele spannende elementen aan het verhaal toe te voegen. Dat had ook weer wat gescheeld in de speelduur. Een 3,5*

avatar van Jakobb

Jakobb

Net opnieuw bekeken en ik heb er geen spijt van! Ik vind dit nog altijd een fantastische film en E.T. is gewoon een geweldig personage. Op het einde de tranen alweer niet kunnen bedwingen (ik heb het einde van de film eigenlijk altijd troebel gezien omdat ik telkens weer moet huilen).

Ik twijfelde nog tussen 4,5 en 5,0, maar ik ga toch maar voor de volle 5 en een plaatsje in mijn top 10!

avatar van puckb96

puckb96

Blijft gewoon prachtig en emotioneel

avatar van Film Pegasus

Spielberg maakte naast enkele sterke films ook luchtige familiefilms. Iets waar hij goed in was, maar die (omdat het dan een familiefilm was) te braaf en te zoet werden. E.T. is daar één voorbeeld van. Het wezentje is zeer charmant en de kinderen gaan er helemaal in op. Dit geeft een warme gezellige film. Al is het soms wat gedateerd en valt als volwassenen de mindere acteerkwaliteit en het melige wel wat tegen. Ongetwijfeld is dit één van de betere familiefilms, wat ook de bedoeling van Spielberg was.

avatar van Wouter

Wat een rare laatste zin.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Wat vind je gedateerd dan, Film Pegasus?

Wouter schreef:

Wat een rare laatste zin.

Dat het de bedoeling was om een film te maken voor het gehele gezin en dus ook de jongere kijkers wou plezieren. 'Familiefilm' als genre heb ik altijd bizar gevonden. Staat los van het genre lijkt me en bevat gewoon een niveau dat geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen. Maar met 'familiefilm' als genre in het achterhoofd, gaat Spielberg naar mijn gevoel niet voluit voor een SF-film of avonturenfilm.

avatar van Reinbo

Dat het zich op kinderen richt komt gewoon voor uit het onderwerp. Film gaat immers over de vriendschappelijke relatie tussen een jongetje en een buitenaards wezen. Iets wat op zichzelf natuurlijk al enorm tot de verbeelding spreekt. Dan is er toch geen enkele aanleiding om voluit te gaat qua avontuur of SF.

Reinbo schreef:

Als Spielberg die vriendschappelijke relatie echt centraal wou zetten (en dat is ongetwijfeld zo) is dat inderdaad geen aanleiding voor avontuur of SF. Maar daardoor spreekt het mij persoonlijk ook iets minder aan, al blijft het natuurlijk wel een gewoon goeie film.

avatar van moneymaker

moneymaker

jeugd sentiment vandaag samen met mijn eigen kinderen gekeken

4 stars

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Morgen 14.30 te zien in grote zaal van Tuchinski.

avatar van Reinbo

TOP, net te ver weg voor mij. Was het in Rotterdam zou ik zeker zijn gegaan.

avatar van AC1

AC1

Simon Smith schreef:

Wat vind je gedateerd dan, Film Pegasus?

Ik ben Pegasus niet maar misschien dat de typisch jaren 80 tijdsgeest die in de film zit vervat wat gedateerd kan overkomen. Dat en de FX natuurlijk.

avatar van movie-edje

movie-edje

Het simpel verhaaltje!

Werkte spielberg uit in een wereld-spectakel!

Iedereen kent E.T. het vergeten wezentje, door zijn lot-genoten.

Alles zit in deze film, acktie, drama , humor,

Dit wezentje heeft mijn hart geraakt!

avatar van kurWA

kurWA

ja ja...jeugd sentiment

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Op www.thecinemasnob.com was deze week E.T. week. Daar doet hij reviews van wel 5 E.T. rip-offs. Waarvan twee uit Turkije en 1 porno. Daar komt nog bij dat hij ooit al een keer eerder een porno rip-off van E.T. heeft besproken.

Erg grappig, gewoon alleen al het feit dat er zoveel bestaan

avatar van daxclusive

daxclusive

E.T. heeft echt jaren in de kast gestaan, gisteren was de tijd rijp om de DVD in de DVD-speler te stoppen en aan te zetten. Verbaasde me, dat de film toch mooi en pakkend was. Prima verhaal, en E.T. was echt een leuk wezentje. 4*

avatar van K. V.

K. V.

Na meer dan 10 jaar deze film nog eens her bekeken en wat een goeie film toch. De film boeide van begin tot einde. Desondanks dat het al zo lang geleden was, kon 'k nog heel wat scènes herinneren (bv die quarantaine met die plastic tunnel). Ook erg sterk geacteerd van die kinderen.

Absoluut de stempel klassieker waardig

avatar van tal1b

ronengel

tal1b schreef:

Ga vanavond kijken!

Had een 4 (?), maar dit is echt 'n dikke 5

Idem. What was I thinking!?

avatar van mr_erp

mr_erp

Kan wel een klassieker zijn maar ik vond er eigenlijk niet veel aan.

Wat werd er 30 jaar terug trouwens slecht geacteerd en wat een irritante achtergrondmuziek.

Verder vond ik het geheel af en toe echt slaapverwekkend zo langdradig en is de film zo voorspelbaar als wat. Ik kon van tevoren al zeggen wat er ging gebeuren en dat zonder dat ik de film ooit eerder heb gezien.

Naar aanleiding van de hoge rating gekeken.. maar echt zware tegenvaller!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Grappig, de reden om deze film te kijken was dat mijn vriendinnetje toen ze klein was als favoriete knuffel een pop van E.T. had, van de film kijken was het echter nog nooit gekomen. Goede reden om deze eens uit de kast te trekken dus. Tijdens het kijken realiseerde ik me dat toen ik deze film voor het eerst in de bioscoop zag zij nog (net) niet geboren was

Afijn. Ik blijf het een erg leuke, innemende en grappige film vinden met recht een klassieker en een modern sprookje te noemen. Ik vond hem als kind al erg leuk en eigenlijk is dat niet zo veel veranderd. E.T is een charmant wezentje waarvan je makkelijk gelooft dat het echt is en geen rubber. De hechte vriendschap met de kinderen is erg goed en leuk gedaan en geheel vanuit het perspectief van de kinderen gezien. Vooral de symbiose die zich ontwikkeld tussen het wezentje en Elliot vond ik als kind erg fascinerend. De scene dat E.T. aan het bier gaat in zijn kamerjas is meesterlijk. De film ademt een heerlijk sfeertje van lekker onbezonnen avontuur. Van op je fiets de grote donkere bossen in, van een mysterie waar volwassenen niets van (mogen) weten. Sowieso vind ik Spielberg in E.T. erg sterk in de sfeerschepping. Vooral de jaren '80 atmosfeer heeft iets onbezorgds voor mij.

Goed de boze mannen in ruimtepakken blijken uiteindelijk toch niet zulke boze bedoelingen te hebben en deze spanningsboog lijkt me voor de kids beter te werken dan voor een ervaren filmkijker. Ik meen mij trouwens te herinneren dat Spielberg voor zijn 20th Anniversary Edition de pistolen heeft vervangen door CGI walkie-talkies... Wellicht dat Spielberg volgend jaar voor zijn 30th Anniversary Edition dit weer in ere kan herstellen?

E.T. verdient het wel want zelfs na 30 jaar vind ik (ook als volwassenen) dat deze film meer aan glans gewonnen heeft dan verloren.

De 4* blijven dan ook volop stralen.

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

Puur sentiment en blijft een erg leuke film, voor jong en oud. Ik vind het acteerwerk in tegenstelling tot wat sommigen hier beweren wel erg sterk.

avatar van seantogood

seantogood

Aangename film, voor die tijd waren het dure productiekosten die bij kwamen kijken.

Visueel best sterk E.T is ook heel realistisch gecreëerd.

Acteer presentaties waren oke, alhoewel Henry Thomas af en toe irritant gilde.

Drew Barrymore had een leuke script en speelde haar rol goed.

John Williams mag er wezen, orginele scores, alhoewel soms de muziek teveel van het goede was.

Goed geregisseerd de beelden lopen lekker over.

Uniek sprookje die jong en oud blijft verassen.

3,5

avatar van Sedna_de_zeeheks