• 9.380.115 stemmen

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Rudy Youngblood, Dalia Hernández en Jonathan Brewer

Releasedatum: 11 januari 2007

Plot Apocalypto

"No one can outrun their destiny."

Tegen het einde van het Maya-tijdperk woont Jaguar Paw samen met zijn familie in een kleine Maya nederzetting in het bos. Op een dag wordt zijn dorp overvallen door een groep Maya uit een naburige gemeenschap. Hij weet zijn hoogzwangere vrouw en zoontje te verstoppen in een grot in de grond, maar wordt zelf gevangen genomen. Zal hij z'n vrouw en kinderen ooit nog terug zien?

avatar van Riddick

Riddick

Jammer dat er zoveel verschillende meningen zijn over deze film.. Typisch Mel Gibson... Ik vond het een erg goede film... Op elke aspect dan ook... Zat geweldig goed inelkaar.. En goed geacteerd, door een vrij onbekende Cast... Geweldig gewoon 5*..

Ps: @bertha, ik vond ook dat hij soms op Ronaldinho leek haha...

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

film-gek schreef:

De maya's waren net zo wreed als de Azteken, alleen deden ze niet aan kanibalisme.Ook hadden ze in de 15e eeuw voordat de spanjaarden kwamen nog een paar steden in het zuidelijk hoogland en op het schiereiland Yucatan waar deze film zich afspeeld. De steden in het centrale laagland waren verlaten.

De Mayas waren volgens mij toch veel meer een agrarische gemeenschap en wat er rond 1450 nog over was waren alleen maar wat kleine nederzettingen en zeker geen stadstaten (voorzover die al aanwezig waren in de Maya-cultuur). Ik moest meer denken aan de Azteken bij het zien van deze film iig, maar goed ben ook maar hobby-ist op dat gebied Volgens mij heeft Mel Gibson gewoon van verschillende midden-amerikaanse culturen wat bij elkaar geschraapt en is de film historisch gezien verre van juist. Niet dat dat zo belangrijk is hoor, Gladiator en Ben-Hur zijn dat ook niet maar itt tot Apocalypto gaan die films nog ergens over. Apocalypto biedt afgezien van enkele visueel mooie scenes weinig meer dan rechtlijnige actie een hoop goed/slecht cliches en vond ik uiteindelijk behoorlijk saai.

En Mel Gibson blijf ik gewoon een beetje eng vinden...

avatar van zwijgplicht

zwijgplicht

Ik vond dit een zeer goede film, het einde is zeer goed,

De film is op sommige momenten een beetje voorspelbaar, maar ik vind dit één van de betere films van laatste tijd.

Geweldadig, genoeg bloed en sterk verhaal

ik geef hem een 5,0

avatar van zwijgplicht

zwijgplicht

film-gek schreef:

UITGELULD!!!!

avatar van iGeO

iGeO

iGeO schreef:

Spannende film die voor mij geen minuut te lang duurde. De actie en drama in de film laat niets tot eigen fantasie over, want alles wat er gebeurt zie je ook letterlijk. Ik hou daar wel van.

Ik ging zowiezo al niet met een hoge verwachting naar deze film kijken, want ik was bang op een soort "The New World"-effect.

Maar dat was het gelukkig niet.

Voor mij 4*...

martenaria schreef:

dank je igeo, ik was the new world bijna vergeten, moet jij er weer over beginnen.

Als je naar een film van of met Mel Gibson gaat kijken moet je niet achteraf gaan lopen mekkeren dat er veel bloed in voorkomt. Je hoeft je hand ook niet in het water te steken om te weten dat het nat is!!!!!!

as schreef:

Beter lezen. En doe verder normaal.

Ben blij dat jij me wél begrijpt "as".

Ik zie alleen niet wat jou mening is over deze film, of je mijn mening deelt.

Ben ik toch wel benieuwd naar...

avatar van as

as

Nog niet gezien. Vond alleen de reactie nogal 'naar'. Maar zodra ik de film heb gezien hoor je van me.

avatar van Esteban

Esteban

juztin schreef:

waarom dan in hemelsnaam ????

zoveel verschil qwa bloed enz heb je niet als je kijkt naar actie/horror films die dat ook erg veel hebben.

verder vind ik dit echt een prachtige film, echt niet normaal

Omdat het bioscoopbezoek in Nederland blijkbaar lelijk tegenvalt. Nu A-Film in Belgie ook films uitbrengt, dienen de Nederlanders blijkbaar als graadmeter. Ongelooflijk jammer, want in de grootsteden (studenten-steden) trekken deze films in Belgie meer dan voldoende. Een blunder van formaat, die beslissing.

Maar goed, genoeg off topic.

avatar van ellie

ellie

Aangrijpend, mooi, spannend gewoon must see 4*

avatar van neo

neo

Juan Mora Catlett, regisseur van Retorno a Aztlán (1991) heeft Gibson beschuldigd van plagiaat. Iemand van de filmcrew scheen een kopie van Catlett's'film te hebben gevraagd en hier enkele dollars voor betaald. Volgens de Mexicaan is er het een en ander overgenomen voor Apocalypto.

avatar van christophel

christophel

Wat een spannende mooie film!!!

Wel wat hard...maar, zeer goed geacteerd.

avatar van Edie

Edie

Ja, het acteerwerk was gewoon goed in orde, paar brute scènes máár dat hoort gewoon in deze film. Blijft boeien tot het einde... Gewoon 4,5 *

avatar van Scorpio11

Scorpio11

Een zeer bloedige film. Blijft spannend (bloedig) tot het einde. Typisch Gibson. Is bloederiger dan Braveheart uit 1995. Heeft o.a in 2000 "The Patriot" zelf met het (bloed)bijltje gehakt.

avatar van otherfool

otherfool

In ieder geval een boeiende film, over een grotendeels vergeten tijd en cultuur (door ons Westerlingen althans). Het tekent toch de lef van Gibson dat hij dit zo heeft willen maken, en het levert een redelijk unieke kijkervaring op.

Of het ook een goede film is, daar valt over te discussieren. Ik verbaas me hier ietwat over het hoge gemiddelde, want Apocalypto is eigenlijk een simpel en rechtlijnig verhaal, en dan ook nog met een hoog botte bijl gehalte. De film komt traag op gang, is soms over de top (hoe kunnen ze Jaguar Paw dag en nacht blijven volgen?), maar gelukkig is het einde precies goed.

3*.

avatar van Esteban

Esteban

Goed nieuw voor de Belgen, reacties hebben hun effect gehad. Apocalypto komt uit in Maart.

avatar van Zuidpool

Zuidpool

Beetje een dubbel gevoel aan deze film overgehouden.. Het goede acteerwerk door onbekende inheemse acteurs was een absoluut positieve verrassing. Ik vond de film echter wel onnodig bloederig en maagomkerend maar dat is persoonlijk. Ook het verhaal is wat dun na de verwachtingen die zijn gewekt. Al met aardig tijdverdrijf maar zeker niet meer dan dat.

avatar van jacksparrow

jacksparrow

Heb ook gemengde gevoelens over deze film.

De lokale acteurs waren gewoonweg goed. Het geheel is mooi in beeld gebracht. Daarvoor 2,5 sterren.

Maar het verhaal is flinterdun en hangt van een hoop geweldadige zaken aan elkaar waarbij Gibson ons weer meent op liters bloed te moeten trakteren. (waar heeft die vent toch last van???) Verder was de (geschiedkundige) logica volledig zoek.

Ik noem:

Een zotte voorspelling van een meisje uit het niets.

Een stam uit het bos die 2 dagen gaans van een grote "stad" woont en nog nooit eerder met elkaar in contact zijn geweest.

Stapels niet verbrande en begraven lijken in de buurt van de stad zonder dat iedereen dood gaat aan allelei ziektes.

Spanjaarden die plots aan land komen. En dat terwijl tegen die tijd van de volken die zicht met mensenoffers bezig hielden al een paar 100 jaar voorbij was.

En dan heb ik het nog niet eens over de handige (exact op tijd) zonsverduistering, op tijd opduikende poema's. slangen en gifkikkers, en baby's die in een vollopende put worden geboren.......

Weet dus eigenlijk niet of ik hem waardeloos of wel aardig vind...in iedergeval geen topper...

avatar van pawman_

pawman_

ronk schreef:

Het was maar goed dat ik hem niet in de bioscoop heb gezien.

Wat een waardeloze film.

Geschreeuw, bloed en klaar.

Sorry hoor begrijp niet dat er zo'n ophef over is.

..zeker in de war met Saw

avatar van bertkonterman

bertkonterman

Na Passion of the Christ was hij genomineerd, maar nu is de prijs uitgereikt: Mel Gibson is knettergek! Nul verhaal en alleen maar zinloos bloed. Ik kon het beeld van Gibson zoals hij in Soutpark wordt afgeschilderd tijdens de film niet loslaten.

2 aardig acterende Indianen/Inca's/Maya's maar die kunnen deze wanvertoning niet dragend maken.

avatar van kijkert

kijkert

bertkonterman schreef:

Klinkt alsof je een redelijk interessante film hebt gezien. Is dat zo?

avatar van selmadb23

selmadb23

IK vond het een zeer goede film en de vrij onbekende cast super super goed.

Hoop dat we nog meer van Mel kunnen verwachten.

avatar van sterling

sterling

ENGE MAN die mel gibson...........ik denk dat ie in zn volgende film zelf gaat meespelen, zoveel marteling en bloed daar wil mel de maniak zich graag in onderdompelen...............de man heeft er geweoon een fetish voor ,en wij maar braaf kijken zeker.................................kdacht t nie

avatar van Dr.Strangelove

Dr.Strangelove

Goed gefilmd mooie beelden maar wat voor mij de das om doet bij deze film is het beeld dat gibson van de maya's schept. Het verhaal doet sterk denken aan een oude western waarin per definitie de indianen slecht zijn. Gibson is volgens mij een sterk bevooroordeeld en bekrompen mens.

avatar van pawman_

pawman_

Dr.Strangelove schreef:

sterling schreef:

consilleri schreef:
Ik vond het geen sterke film. Een grote achtervolging en Jefferson Farfan rent alleen maar. Ook het vele bloed en het ontbreken van een verhaal in het verhaal vond ik jammer. Voor mij 2,5 tot 3 sterren

Geen aanrader, vooral niet met vrouwen erbij

ronk schreef:
Het was maar goed dat ik hem niet in de bioscoop heb gezien.
Wat een waardeloze film.
Geschreeuw, bloed en klaar.
Sorry hoor begrijp niet dat er zo'n ophef over is.

YuLaw16 schreef:
Verwacht geen episch drama ala braveheart. Deze film moet je zien als je de historische feiten niet zo nauw neemt, cliches in een film niet zo erg vind en er tegen kan dat de film 90% uit actie bestaat. Dan kan het best een vermakelijke film zijn. Ik wacht echter nog op 300!

*2.5

Santino Corleone schreef:
Leuke film met vol actie en drama en is zeer bloederig.. Hij is vermakelijk maar is niet echt geloofwaardig op sommige momenten. Ik vond wel dat het goed verfilmd is en de spanning zat er voortdurend in..

Madecineman schreef:
De Mayas!?! Hmm, I realy don't think so mr Gibson. Aangezien het eens grote Maya rijk al rond 900 AD in verval raakte en er zo rond 1200 AD nauwelijks meer iets van over was (en dat is nog altijd ruim 2 eeuwen voordat de eerste spanjaard voet op midden- amerikaanse bodem zette). Nee, als er al een ooit bestaand volk model moet hebben gestaan ter inspiratie van de brute samenleving die hier ten tonele verschijnt dan moeten het de Azteken geweest zijn. Het meest barbaarste en geweldadigste indianen volk van midden-amerika, als enige niet vies van mensenoffers en volgens sommige zelfs niet van kanibalisme. De Azteken werden ook met tijd en wijle geplaagd door droogte en hongersnood maar was zeker geen van binnenuit zijnde civilistatie in verval! Nee, Mr Gibson de Azteken zijn echt met geweld veroverd door de spaanse katholieken met zwaard en bijbel.

Nu is enig historisch besef niet echt weggelegd voor good oll' Mel, evenals enig gevoel voor subtiliteit trouwens (waarom zien de goodguys er uit als braziliaanse voetballers en de badguys als een stel lelijke apen?). Nu hoeft dat ook niet altijd in een film maar als Mel Gibson zich met de historie gaat bemoeien wordt het toch altijd een beetje eng. Op de een of andere manier moet ik dan bij de Azteken-stad gelijk aan Sodom en Gomorrah denken, brrr.
Daarbuiten heeft de film, net als al die halfnaakte indiaanen, niet veel om het lijf. Gewoon een gruwelijk lompe actiefilm waarvan de laatste 3 kwartier zelfs erg vervelend beginnen te worden (en nog maar weer eens stukje rennen door het bos). En gruwelijkheden open en bloot laten zien is geen doel op zich en maken absoluut geen goede film dat weet Mel dan weer in 1x zeer duidelijk te maken. Het ziet er allemaal wel mooi uit, 2* daarvoor.

Richard C schreef:
Ik vond het een aardige film, maar moet bekennen dat hij me wel tegenviel. Ik vond dat de Maya's als een stel rand debielen werden neergezet terwijl ze wiskundige berekeningen kunnen uitvoeren waar wij een computer voor nodig hebben, anyways, die eclipse zouden ze dus wel voorspelt hebben, en zoveel mensen ritueel slachten gaat mij ook veel te ver. Ik denk dat de maya's veel meer respect voor de mens en hun god hadden dan wat we normaal gesproken in een christelijke setting. Het tweede deel van de film deed me wel erg veel denken aan First Blood en had weinig meer te maken met de maya cultuur. Gemiste kans, 2,5 ster.

Echt ongelooflijk wat ik allemaal lees op deze en andere sites..

het is jammer dat zoveel mensen zelf zo kortzichtig zijn en zoveel vooroordelen hebben over Mel Gibson en z’n films,
daar heeft de media vooral z’n aandeel in . Die probeert al van te voren een bepaald beeld in je hoofd te prenten en je eigen visie te vertroebelen. Ik weet dat niet iedereen daarin trapt, maar de meeste.

deze film is helemaal nie zo geweldadig als ze de mensen willen doen geloven, gewoon PUUUUURE AAANSTELLERIJ!!! De Mayas waren toch een wreed volk of niet. En als Gibson geen of weinig geweld had laten zien was het ook niet goed geweest. Wat willen jullie nou zien,.. lieve mayas of wrede mayas.

En over harten die worden uitgerukt zie je ook nie letterlijk gebeuren (je ziet geen hand die friemelt in iemands borstkas), in tegenstelling tot Indiana Jones and the tempel of doom.

Braveheart was ook geweldadig maar daar klaagt vrijwel niemand over.. en what about de makers van Saw en al die horrorfilms van de laatste tijd ..die zijn zeker wel gezond van geest ...nee maar iedereen vindt Saw geweldig en houd ze b**k dicht. Shame.

Het lijkt of men tegenwoordig alleen wil zien wat ze willen zien en SPFX en wat de media voorschotelt en de leugens die ze hun verteld.
Ware vakmanschap wordt niet meer gewaardeerd lijkt t en niemand kijkt meer naar hoe een film is geregisseerd omdat ze al vanaf het eerste moment zelf bevooroordeeld zijn of hebben zelf geen verstand van films.

Sommige denken zelf beter te weten hoe de mayas hebben geleefd ( hoe weet je dat, was jij erbij toen in die tijd) zelfs oude geschriften, verhalen, tempels enz. kunnen je niet de totale waarheid vertellen) en evenmin kan een film dat.
Als je zo naar een film zit te kijken moet je volgens mij gewoon lekker thuis blijven en een geschiedenisboek openslaan. Sinds wanneer moet een historische film helemaal 100 % accuraat zijn,( film is niks anders dan illusie ), en Mel Gibson’s films komen voor mijn gevoel dichter bij de waarheid en zijn veel authentieker dan de meeste andere Hollywood films als Gladiator, Troy, Spartacus, (om maar te zwijgen over die vreselijk saaie Alexander) waar iedereen maar engels praat, nee dat is pas authentiek!!!

Mel Gibson is voor mij tot nu toe 1 van de beste regisseurs aller tijden en veel beter dan peter jackson.
Dit is tenminste iemand die weet wat regisseren en editting is hoe je de juiste muziek gebruikt en hoe je spanning moet opbouwen. Daar zou meneer jackson echt wat van kunnen leren en voor mij part had Gibson die hele LOTR serie zelf kunnen doen.
Ik heb me ook laten beinvloeden door die hele HYPe maar die films beginnen me nu mateloos te irriteren en zijn gewoon saai. ( het zou volgens de fans en de makers geen hollywood film zijn maar dat is juist wat het is geworden) het lijkt gewoon op een mooie Disney film dat goed verkoopt aan de massa maar geen volwaardige bewerking is van tolkins boek. waarom denk je dat rotk zoveel oscars heeft gehad,
maar iedereen lijkt gek te zijn geworden.
PJ wordt als een god verklaart en Gibson als een ziekelijke maniak...

Hebben jullie trouwens braindead (ik vin et een leuke film daarnie van) gezien? ..vertel me dan wie is pas gestoord. Ja maar dat was comedy zal je zeggen! Apocalypto is realistisch, en dan is et wel erg. ..whateve

Mel Gibson zn films zijn geen moment langdradig.
Het zou geweldig zijn als Gibson de Hobbit zou kunnen verfilmen maar ik vind dat hij ze tijd tog aan een beter project kan besteden, laat iemand anders maar de hobbit verpesten.Hollywood is volgens mij de hypocrietste filmindustrie ooit, want deze hele shit omtrent mel gibson is pas na passion of the christ ontstaan.

Mel Gibson wou gewoon een spannende historische actiefilm maken en daar is hij in geslaagd.

This film is not the truth, it’s only real if you want it to be, ..but as always you never know ..that’s the beauty of cinema.

Mensen kijk verder dan je neus lang is!!

Deze film is gewoon een meesterwerk gewoon een 5

zo dat moes er effe uit.

Nog iets..

foxalert schreef:
Wat een RUKfilm zeg! Dit moet dan DE film van het moment zijn? Ben blij dat ik hier mijn geld niet aan verspild heb door naar de bios te gaan!

Film hangt van toevalligheden aan elkaar. Zie spoilers hieronder....

1. Ik roep pappa als ik gevangen word

2. Ik kijk naar rechts en men ondekt dat er iemand in de put zit

3. Een eclips net op het moment dat hij de lul is

4. Een druppeltje boed vanuit de boom op 1 van de achtervolgers

5. Ik ken mn bos maar ren in het drijfzand

6. Het gaat regenen en ik ga bevallen in de grot. Heel toevallig weer.

Echt wat een rukfilm. Hier had Mel Gibson zoiets moois van kunnen maken als sommige dingen niet zo opzichtig waren!

Locatie verder wel prachtig en zeer goed camera werk op bepaalde momenten dus hij krijgt alleen daarvoor 2,5 ster. Qua inhoud een halve ster.

1. zodat hij me kan redden, wat moet ik dan zeggen?..’meneer’??

2. alleen Jaguar Paw weet wie in die put zit

3. zo ging de profetie ..toch? en trouwens is hij de
protagonist

4. gelukkig dat er maar op 1 achtervolger een druppel viel

5. ja maar ik weet hoe ik eruit moet komen

6. en ik was al vanaf het begin hoogzwanger

Zoals je ziet gebeurd alles gewoon zoals et moet gebeuren
..onee natuurlijk ..je zag et niet.

En toeval bestaat niet, maar dat weet jij natuurlijk ook niet

SIgh!!!! Ik word tog zo moe van sommige mensen, nie te geloven!!......

Ga anders de Matrix kijken ofzo… .............

I RESt My Case

avatar van film-gek

film-gek

ben het helemaal met je eens pawman_

avatar van Paranoid

Paranoid

leuke film maa niet meer dan een 3.5 *

avatar van Blood Duster

Blood Duster

Een wederom ijzersterke film van Mel Gibson, acteerwerk is wederom subliem. Enig minpuntje is het iele script en verassende einde. Neemt niet weg dat deze film van het begin tot het einde boeiend blijft

avatar van Kw@kje

Kw@kje

Hele mooie film, leuk om te zien hoe ze daar leven en wat voor gore dingen ze zoal doen

Top film 4,5 sterren

avatar van De Nederlander

De Nederlander

Echt super film.. k vraag me af of er nog een Deel 2 zou komen??? 4.5*

avatar van tdenissen

tdenissen

Bravo Mel, Bravo.

Deze film geeft een beeld bij wat je in geschiedenisles hebt gelezen en op discovery gehoord. Dat wordt dan ook nog eens gecombineerd met een super spannend verhaal en FANTASTISCHE scenes en verrassende draaien.

4.5* (en die worden niet veel gegeven)

avatar van YuLaw16

YuLaw16

pawman_ wat huil je nou?