• 9.379.563 stemmen

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Rudy Youngblood, Dalia Hernández en Jonathan Brewer

Releasedatum: 11 januari 2007

Plot Apocalypto

"No one can outrun their destiny."

Tegen het einde van het Maya-tijdperk woont Jaguar Paw samen met zijn familie in een kleine Maya nederzetting in het bos. Op een dag wordt zijn dorp overvallen door een groep Maya uit een naburige gemeenschap. Hij weet zijn hoogzwangere vrouw en zoontje te verstoppen in een grot in de grond, maar wordt zelf gevangen genomen. Zal hij z'n vrouw en kinderen ooit nog terug zien?

avatar van nairobi

nairobi

Ondanks dat het hier en daar een beetje overtrokken is, soms idd iets te geweldadig, heb ik me ontzettend vermaakt met deze film. Het eind is heel erg goed, zal niet te veel verklappen, maar het omvat de hele film.

Zien mensen deze film. Voor de algemene film liefhebber is dit een aanrader zit namelijk alles in.!!

avatar van Belthazor

Belthazor

Het verbaast mij dat zoveel mensen denken dat de maya's zo slecht worden afgeschilderd. Mensen offeren hoorde gewoon bij hun geloof. Ook komt in de film naar voren dat ze in staat zijn mooie bouwwerken te maken. Ik zie geen enkele teken dat de maya's zichzelf vanbinnen uit vernietiegen. De film concentreerd zich op een groepje slavenvangers en de lokaale bosjesman. Eindelijk ook weer eens een regiseur die bloed durft te gebruiken. Prachtig

5.0

avatar van flawless

flawless

Wel heel erg gevarieerde meningen over deze film zeg

avatar van bertha

bertha

haha die hoofdrol speler lijkt op ronaldinho:p maar het was wel een leuke film. 4*

avatar van Tayama

Tayama

Interessante film van Mel Gibson. Een film over de Maya's, gesproken in hun eigen taal. Dat deed Gibson eerder, en dat moet hij ook blijven doen ook; Engelssprekende Maya's, grappig zou het in ieder geval minstens zijn.

Twee gevoelens bij deze film. Aan de ene kant erg vermaakt, aan de andere kant vond ik dat hun genialiteit zeer minimaal naar voren gebracht werd. Enkel bij de laatste [offer]scenes kwam een blik van hun genialiteit naar voren.

Het moment waar de zonsverduistering ontstond, en er enkele mensen op brute wijze geofferd waren, en duizenden mensen in een complete obsessieve roes verkeerden, veranderde de dag in de nacht. Ze vroegen hun God om nieuw licht; dat kregen ze. Op dat moment lacht de hoge priester.

Priesters hadden grote macht in hun tijd, waarschijnlijk de meeste macht van elk hoog persoon in hun volk. Zij waren degenen die in staat waren ongekende berekeningen uit te rekenen; waaronder het moment dat er een zonsverduistering onstaat. Daarom lacht hij; hij wist van te voren dat de zonsverduistering er aankwam, en dat het weer licht zou worden. Zijn volk niet.

Persoonlijk zou het voor mijn nog interessanter geweest zijn als dit feit wat verder uitgewerkt was. Het is nu bijna enkel een detail; waardoor volgens mij vele mensen puur denken dat Gibson het Maya volk als 'hersenloze debielen' afschilderd; terwijl toch wel duidelijk is dat hij [of zijn crew] het een en ander afweten van waar ze een film over maken.

Daarom denk ik dat vooral dit einde het hele verhaal overeind helpt, en er toch wel degelijk langer als een avondje over nagedacht is. Aardige film, niet compleet realistisch; toch moet niemand vergeten waartoe een volk of mens toe in staat is als er een tijd van onmogelijke oogst is. Geen eten, geen schoon water, ziektes; het volk ging ten onder aan een opeenvolging van ongelukkige gebeurtenissen. Dat er utieindelijk Spanjaarden [spanjaarden, toch?] het land ontdekten, ging het enkel nog sneller; het volk ging nu ook dood aan andere ziektes, die deze spanjaarden met zich meebrachten.

3,5

avatar van Quatro

Quatro

BobdH schreef:

Nou, nou... als je de geschiedenis een beetje kent, weet je dat dit einde verre van happy is. Aardig schrijnend, zelfs. De Spanjaarden die het gebied komen 'veroveren' zouden nog vele malen gruwelijker met de inheemse bevolking omgaan, dan deze zichzelf aandeed (waar de openingsquote ook naar hint; eerst de ondergang binnen de bevolking, daarna de algehele ondergang).

Onze hoofdpersoon denkt dan ook veilig te zijn, en gezien hij ervoor kiest het bos in te trekken zal hij dat nog wel eventjes zijn, maar de komst van de boten is enkel het naderende en onafwendbare onheil.

Je hebt helemaal gelijk...maar de film ging niet over spanjaarden.

avatar van Rmie

Rmie

Zaterdagochtend was de antropoloog Ruud van Akkeren op radio 1. Hij sprak over deze film. Volgens hem zijn er geen massagraven ontdekt van de maya's en geeft de film geen goed beeld van de maya- samenleving.

"Deze week is Apocalypto in première gegaan, de nieuwste productie van voormalig Hollywood-ster Mel Gibson. De film gaat over de ondergang van de Maya cultuur en Gibson heeft er weer een zeer bloedig spektakelstuk van gemaakt, gelijk zijn omstreden film 'The Passion of the Christ' van enkele jaren geleden. Apocalypto leidt dan ook weer tot heftige discussies mede omdat Gibson het niet zo nauw neemt met de historische feiten. Over de film en de Maya-cultuur gaan we praten met antropoloog Ruud van Akkeren die onlangs een roman schreef over de Maya's onder de titel 'De dans van de Trom'"

bron www.nieuwshow.nl

avatar van consilleri

consilleri

Ik vond het geen sterke film. Een grote achtervolging en Jefferson Farfan rent alleen maar. Ook het vele bloed en het ontbreken van een verhaal in het verhaal vond ik jammer. Voor mij 2,5 tot 3 sterren

Geen aanrader, vooral niet met vrouwen erbij

avatar van foxalert

foxalert

Wat een RUKfilm zeg! Dit moet dan DE film van het moment zijn? Ben blij dat ik hier mijn geld niet aan verspild heb door naar de bios te gaan!

Film hangt van toevalligheden aan elkaar. Zie spoilers hieronder....

1. Ik roep pappa als ik gevangen word

2. Ik kijk naar rechts en men ondekt dat er iemand in de put zit

3. Een eclips net op het moment dat hij de lul is

4. Een druppeltje boed vanuit de boom op 1 van de achtervolgers

5. Ik ken mn bos maar ren in het drijfzand

6. Het gaat regenen en ik ga bevallen in de grot. Heel toevallig weer.

Echt wat een rukfilm. Hier had Mel Gibson zoiets moois van kunnen maken als sommige dingen niet zo opzichtig waren!

Locatie verder wel prachtig en zeer goed camera werk op bepaalde momenten dus hij krijgt alleen daarvoor 2,5 ster. Qua inhoud een halve ster.

avatar van leenvg

leenvg

ik vond het een top film , goede opbouw van het verhaal, en een mooi einde

avatar van ronk

ronk

Het was maar goed dat ik hem niet in de bioscoop heb gezien.

Wat een waardeloze film.

Geschreeuw, bloed en klaar.

Sorry hoor begrijp niet dat er zo'n ophef over is.

avatar van Tayama

Tayama

Trouwens, iemand enig idee wat het idee achter de filmposter is? Ik kan er niet bij hoor.

De persoon op de voorgrond is een van de Maya's die de hoofdrolspeler constant achterna zat, met het staartje boven op z'n hoofd ( klik ), echter wie zijn dan de mensen met de fakkels? Volgens mij toch ook de Maya's vanuit de stad, die wederom de hoofdrolspeler achterna zaten??

Is het een fout silhouet van de hoofdrolspeler ( klik )? Of mis ik iets, ha ha.

avatar van YuLaw16

YuLaw16

Verwacht geen episch drama ala braveheart. Deze film moet je zien als je de historische feiten niet zo nauw neemt, cliches in een film niet zo erg vind en er tegen kan dat de film 90% uit actie bestaat. Dan kan het best een vermakelijke film zijn. Ik wacht echter nog op 300!

*2.5

avatar van Santino Corleone

Santino Corleone

Leuke film met vol actie en drama en is zeer bloederig.. Hij is vermakelijk maar is niet echt geloofwaardig op sommige momenten. Ik vond wel dat het goed verfilmd is en de spanning zat er voortdurend in..

avatar van jherb

jherb

vermakelijk, als je door de gekkigheden heenkijkt, 3.5

avatar van ladyg

ladyg

Spannende film! Af en toe een beetje TE bloederig, maar voor de rest goed verfilmd

avatar van iGeO

iGeO

Spannende film die voor mij geen minuut te lang duurde. De actie en drama in de film laat niets tot eigen fantasie over, want alles wat er gebeurt zie je ook letterlijk. Ik hou daar wel van.

Ik ging zowiezo al niet met een hoge verwachting naar deze film kijken, want ik was bang op een soort "The New World"-effect.

Maar dat was het gelukkig niet.

Voor mij 4*...

avatar van martenaria

martenaria

dank je igeo, ik was the new world bijna vergeten, moet jij er weer over beginnen.

Als je naar een film van of met Mel Gibson gaat kijken moet je niet achteraf gaan lopen mekkeren dat er veel bloed in voorkomt. Je hoeft je hand ook niet in het water te steken om te weten dat het nat is!!!!!!

avatar van as

as

martenaria schreef:

Beter lezen. En doe verder normaal.

avatar van patrick17

patrick17

Indrukwekkend en Geweldige film..Die totaal niet verveeld en waar veel actie in zit.Het verhaal zelf is gewoon redelijk.Geen groot verhaal maar wel 1 die prima wordt uitgevoerd.Die hoofdrol speler zette echt een prima rol neer.Spanning zat er goed in en een paar mooie scene's zoals die onthoofdingen.

4 *

avatar van Tommy The Cat

Tommy The Cat

Naar mijn smaak was het verhaal veel te oppervlakkig en in dat opzicht erg traag. Er zat veel meer potentie in dan dat er uit is gehaald, maar ik weet natuurlijk niet wat de bedoeling van Gibson met deze film is.

Aan de andere kant zit er wel veel spanning in de film en heb ik mij niet verveeld. De manier waarop mensen om het leven kwamen is bruut, maar geen horror. Daar houd ik wel van.

Visueel waan je je in een andere wereld. Dat is heel goed geslaagd. Het feit dat er geen engels wordt gesproken heeft hier ook een belangrijke rol in.

In de bioscoop gezien. Dat is wel de moeite waard.

Ik geef een 3,5

avatar van ainogard

ainogard

Super film

Ik zat er helemaal in en dacht er de volgende dag nog over na, dan is het voor mij een goede film.

Niet al te realistisch maar toch een mooi neer gezet.

Ook inderdaad mooi dat ze geen yankee engels spraken maar dat hadden we ook al gezien in the Passion of the Christ dat geeft meer betrokkenheid vind ik.

hij zit in mijn top 10 5 sterren

avatar van corvette

corvette

Echt een waanzinnige film, heel intrigerend, ik zat er dan ook al heel snel diep in. Het filmen in de eigen Maya taal was heel goed , maakt het geheel wat echter. Absoluut een aanrader

avatar van Esteban

Esteban

Er is besloten de film in Belgie niet in de bioscopen uit te brengen ... Hoe is dat nu mogelijk?

avatar van juztin

juztin

Esteban schreef:

waarom dan in hemelsnaam ????

zoveel verschil qwa bloed enz heb je niet als je kijkt naar actie/horror films die dat ook erg veel hebben.

verder vind ik dit echt een prachtige film, echt niet normaal

avatar van Cyberjoi

Cyberjoi

Het is een mooie en boeiende film. Het verhaal kent wel aardig wat cliche's maar dat neem ik op de koop toe.

Het boeiende van de film vind ik vooral de locaties, aankleding etc.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

De Mayas!?! Hmm, I realy don't think so mr Gibson. Aangezien het eens grote Maya rijk al rond 900 AD in verval raakte en er zo rond 1200 AD nauwelijks meer iets van over was (en dat is nog altijd ruim 2 eeuwen voordat de eerste spanjaard voet op midden- amerikaanse bodem zette). Nee, als er al een ooit bestaand volk model moet hebben gestaan ter inspiratie van de brute samenleving die hier ten tonele verschijnt dan moeten het de Azteken geweest zijn. Het meest barbaarste en geweldadigste indianen volk van midden-amerika, als enige niet vies van mensenoffers en volgens sommige zelfs niet van kanibalisme. De Azteken werden ook met tijd en wijle geplaagd door droogte en hongersnood maar was zeker geen van binnenuit zijnde civilistatie in verval! Nee, Mr Gibson de Azteken zijn echt met geweld veroverd door de spaanse katholieken met zwaard en bijbel.

Nu is enig historisch besef niet echt weggelegd voor good oll' Mel, evenals enig gevoel voor subtiliteit trouwens (waarom zien de goodguys er uit als braziliaanse voetballers en de badguys als een stel lelijke apen?). Nu hoeft dat ook niet altijd in een film maar als Mel Gibson zich met de historie gaat bemoeien wordt het toch altijd een beetje eng. Op de een of andere manier moet ik dan bij de Azteken-stad gelijk aan Sodom en Gomorrah denken, brrr.
Daarbuiten heeft de film, net als al die halfnaakte indiaanen, niet veel om het lijf. Gewoon een gruwelijk lompe actiefilm waarvan de laatste 3 kwartier zelfs erg vervelend beginnen te worden (en nog maar weer eens stukje rennen door het bos). En gruwelijkheden open en bloot laten zien is geen doel op zich en maken absoluut geen goede film dat weet Mel dan weer in 1x zeer duidelijk te maken. Het ziet er allemaal wel mooi uit, 2* daarvoor.

avatar van Bazza

Bazza

geweldige film...

avatar van zjandannybob

zjandannybob

dit is echt een geweldige film, mooie beelden. Op de scene met de panther na die er een beetje overdreven computer-made uitzag:p. er was geen enkel moment dat de film inzakt ofzo gewoon ruig tot aan het einde.

avatar van film-gek

film-gek

Madecineman schreef:

De maya's waren net zo wreed als de Azteken, alleen deden ze niet aan kanibalisme.Ook hadden ze in de 15e eeuw voordat de spanjaarden kwamen nog een paar steden in het zuidelijk hoogland en op het schiereiland Yucatan waar deze film zich afspeeld. De steden in het centrale laagland waren verlaten.