• 9.375.090 stemmen

Met onder meer: Michael Keaton, Jack Nicholson en Kim Basinger

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 13 oktober 1989

Plot Batman

"Justice is always darkest before the dawn."

Nadat hij als kind getuige was van de moord op zijn ouders heeft multimiljonair Bruce Wayne (Keaton) gezworen om de misdaad te bestrijden. Bij een overval op een chemische fabriek valt de misdadiger Jack Napier (Nicholson) door toedoen van Batman in een vat met zuur, waardoor hij misvormd raakt. Hij komt terug als de Joker en neemt de misdaad in de stad over. Batman is de enige die hem kan tegenhouden.

Jack Napier / The Joker

Bob the Goon

avatar van soom

soom

Jeauhan schreef:

Wat maakt Keaton van Bruce Wayne een inhoudsloze drol.

Echt waar? Ik zou zeggen, dat hij juist een erg geweldige Bruce Wayne neerzet, iets beter dan Christian Bale in de Batman-films van nu... .

avatar van The Oceanic Six

Ik vind Keaton ook subliem als Wayne. Misschien is Bale er beter in maar Keaton is een goede 2e.

Raar trouwens dat bepaalde leden Batman geen film vinden die de tands des tijd heeft doorstaan. Ik vind hem juist tijdloos. Schitterende setting, fraaie muziek, Nicholson in topvorm en genoeg actie, humor en emotie. Het is dat de 2 nieuwe Batmans echt nog beter zijn anders had ik deze nog altijd de beste genoemd.

Weertenaars recensie's neem ik toch altijd maar met een korrel zout gezien het overgeanalyseer en het muggeziften om details. Volgens mij kan je op die manier nauwelijks nog van een film genieten als je hem zo ontleed.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

soom schreef:

In manier van doen imo veel te stoïcijns voor iemand die tevens in een vleermuispak mag rondvliegen. Zeker als je Nicholson als tegenspeler hebt. Christian Bale: zelfde laken en pak.

avatar van tijn79

tijn79

Simpelweg een heerlijke comicverfilming, met Burton die (uiteraard) weet wat ie doet en een geweldige Jack Nicholson

avatar van Miron

Miron

Goede film, die naar mijn mening, met een beter uitgewerkt verhaal een top film had kunnen zijn.

De sfeer, beelden, setting etc. zijn fantastisch en hetzelfde geldt voor het opbouwende begin van het verhaal.

De karakters worden op een leuke wijze geïntroduceerd maar vooral de opkomst van the Joker (briljante rol van Nicholson) is in mijn ogen goed uitgewerkt.

Naarmate het verhaal zich vordert en the Joker zijn groter wordende plannen uitvoert wordt de film echter steeds drukker waardoor het opbouwende verhaal zich moet laten vervangen voor het stoerdere, simpele vermaak.

3,5 * voor de mooie opbouw, de geweldige Gotham sfeer en het strakke acteerwerk.

JacoBaco

Ik vind het lastig, maar ik denk dat ik Batman begins de beste Batmanfilm vind. Al scheelt het heel weinig met deze.

Na de vreselijk kinderachtige serie uit de jaren 60 en zelfs Batman the movie (1966) , neemt Burton een Batmanfilm weer serieus.

Deze film gaat over (vooral) de Joker en Batman. En de Joker is toch wel de populairste Batman villain zou ik zeggen.

Nadat Mel Gibson i.v.m. Lethal Weapon 2 de rol van Batman niet kon spelen, ging de keus naar Michael Keaton.

Keaton doet het heel goed als Batman. Als je van iemand niet verwacht dat hij Batman is, dan is hij het wel. Als Bruce Wayne is het een 1 of ander vaag kereltje met veel geld. Maar als Batman, moet je hem echt te vriend houden, anders ben je zuur.

Robin Williams zou de Joker spelen, maar die rol ging naar Jack Nicholson. En Jack speelt het perfect. Kleine moeite voor hem trouwens.

Gotham City wordt trouwens heel donker, sfeervol en kunstzinnig neergezet. Veel beter dan een soort Los Angels als in Begins en TDK. Ook bijvoorbeeld de Batmobile vind ik ook nu nog seeds beter dan dat ding uit Begins en TDK. Al vond ik in deze film de Batwing erg slecht.

Qua vormgeving, acteren enz.. zit het wel snor met Batman. Alleen het verhaal is nou niet bepaald hoogstaand. Over Bruce Wayne komen we bijvoorbeeld maar weinig te weten. Al vind ik dat niet zo erg. Hij houd alles lekker voor zichzelf. En verder is de film letterlijk en figuurlijk lekker donker en Batman wordt dus serieus genomen. Hier en daar een grapje van de Joker, maar daar is het tenslotte de Joker voor.

Het gevecht in de klokkentoren met een zooitje handlangers van de Joker in deze film is briljant. Er zitten wat komische momenten in dat gedeelte en de muziek is natuurlijk fantastisch op dat moment. Ook Prince laat zich vaak horen in deze film.

Bijna de beste Batmanfilm ooit gemaakt!

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Ik vind dat Batman teveel Bad Man is...

avatar van Frok

Frok

Redelijk goede film maar het verhaal is zeker niet top al is het acteerwerk dat dan weer wel vooral van Jack Nicholson dan.

Verhaal/Script .......................................... 2,50

Acteerwerk ............................................... 3,50

Cinematografie ....................................... 3,00

Muziek/Speelduur e.d. ........................... 2,50

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Keaton is ook een goede Batman.

avatar van Miron

Miron

Zo'n optel formule is echt een geweldige manier om films te beoordelen.

Not.

avatar van gukker

gukker

soom schreef:

Keaton speelt Bruce Wayne gewoon veel te saai. Dat brilletje van hem maakt dat alleen maar erger.

Bale speelt hem veel cooler en ik vind dat iemand die zo rijk is als Wayne moet dat ook uitstralen. Al klonk ie in The Dark Knight veel te verkouden

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

Deze film straalt tenminste die grimy, rauwe sfeer uit zoals Gotham City hoort te zijn, dit in tegenstelling tot die nieuwe Batman film The Dark Night....

Naomi Watts

Burton heeft een zeer sfeervolle stijl maar nog niet echt Gotham like, maar wel veel beter dan in TDK inderdaad.

JacoBaco

In principe is het gewoon een soort New York, maar Gotham City heeft zeker wel zijn eigen stijl ja.

Dit is altijd mijn beeld van Gotham City.

Naomi Watts

Lijkt er wat meer op, wat minder een sprookjes vibe, om over het New York van Nolan maar te zwijgen. Eigenlijk zou je gewoon Snyder moeten nemen, die kan wel een respectabel Gotham neerzetten denk ik. Is het visueel ook wat mooier, daar heeft Nolan helemaal geen kaas van gegeten.

JacoBaco

Dan maar Gotham City op de juiste manier uit de computer toveren. Dat levert voor mij hoogstwaarschijnlijk het essentiële extra'tje op wat de nieuwe Batman reeks nodig heeft.

Naomi Watts

Same here, en Harley Quinn introduceren als villain en een loveplot met Talia. Ook mogen Poison Ivy, Bane en Killer Croc ook wel eens overwogen worden.

JacoBaco

Harley Quinn mag absoluut haar opwachting maken in de volgende Batman. Hetzelfde geld voor Bane. In Batman & Robin wordt Bane afgeschilderd als een soort grote domme Mexicaanse Worstelaar, terwijl het juist een hele gevaarlijke intellectuele kerel is.

avatar van james_cameron

Nog steeds de moeite waard, deze duistere en sfeervolle eerste Batman-film. Qua spektakel niet heel bijzonder, maar de cast is prima en de production design erg mooi. De muziek van Danny Elfman is ook prachtig, vooral in de begincredits. Keaton is acceptabel in de hoofdrol en Nicholson zet een weergaloze Joker neer.

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

ah, vanavond maar eens checken.

weet dat ik hem goed vind maar aan de andere kant is het zolang geleden dus ben benieuwt wat ik er nu van vind!

avatar van Elineloves

Elineloves

combi schreef:

ah, vanavond maar eens checken.

Same here, als ik het red om zo laat wakker te blijven ga ik hem ook zeker kijken.

avatar van weaselweasel

weaselweasel

Keaton is een saaie acteur, maar het is tenminste wel een echte Batman. Dit in tegenstelling tot Christian Bale, die met dat stemmetje vooral een karikatuur neerzet (Heb Dark Knight laatst voor de 2e keer uitgezeten, en kon m'n lach nog steeds niet beheersen. Wat een blunder.)

Dit blijft één van de betere Batman-films, samen met het vervolg. En dat ligt vooral aan Tim Burton. Ben geen groot fan van hem, maar zijn stijl sluit naadloos aan met hoe Gotham eruit hoort te zien. Daar is m.i. geen regisseur meer overheen gekomen.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Ik vind Keaton een prima Batman. Maar ik vind Bale beter en ik heb me niet geïrriteerd aan zijn stem.

Het lijkt er trouwens op dat het gemiddelde is gestegen. Is dat na het uitbrengen van TDK gebeurd? Op IMDB is de score ook hoger. Of vergis ik me?

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

weaselweasel schreef:

Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn, al heb ik me de tweede keer bij TDK niet echt geergerd aan de stem, je moet er gewoon ff doorheen kijken

Jack Nicholson blijft geweldig als de Joker, hij zette hier echt een topprestatie neer.

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

hmm, herziening heeft niet goed gedaan, beetje soft allemaal, en wat de joker kwestie betreft het is me weer eens duidelijk geworden dat een beetje acteur een joker kan spelen, de make-up doet meer dan de helft.

zou ik moeten kiezen welke van de 2 beter is dan wint Jack Nicholson nipt.

oja, Bale is toch wel de veel betere Batman ondanks zn stem, als bruce wayne is Bale ongeevenaard in Begins en op de zelfde hoogte in TDK als hier wat Keaton betreft.

avatar van rep_robert

Vermakelijk film die wat meer als een Batman film oogt dan de nieuwe delen.

Je merkt goed dat Burton deze film heeft geregisseerd, Gotham City komt echt perfect over, de sfeer is uitmuntend en de stad zelf ziet er echt fenomenaal uit. Dit is iets wat de nieuwe Batman films missen in mijn ogen.

Het verhaal zelf is niet altijd even sterk, soms is het saai, langdradig en niet altijd even boeiend(misschien is 1 schurk te weinig voor een film van over de 2 uur?).

The Joker wordt wel retegoed neergezet door Nicholson, je merkt dat deze wat meer trouw is aan hoe de Joker echt is. Groot verschil met de rol van Ledger in TDK.

Michael Keaton is redelijk, heb wel betere Batmans gezien. Hij komt een beetje saai over en het sentiment is niet altijd even goed uitgewerkt in dit deel(overbodig?).

Wat ik wel een groot pluspunt vind is de Batmobiel, zo hoort een Batmobiel er uit te zien en het sentiment van vroeger komt op deze manier goed/beter bij mij naar boven.

Al met al is deze Batman film qua sfeer en trouwheid aan Batman gewoon veel beter dan de nieuwe delen. Het verhaal daarintegen laat soms wat steekjes vallen waardoor het geen topper is.

avatar van Parisa

Parisa

Ik sluit me grotendeels aan bij de vorige post.

- Burton is een sfeerman en laat Gotham City zien zoals dat hoort.

- Nickolson is een goede Joker. Hij voegt iets extra's toe aan de make up. Bijvoorbeeld zijn lachje, en ik kreeg het gevoel dat hij echt onvoorspelbaar en gevaarlijk was.

- Keaton speelt Wayne als een saaie rijke man, wat hij volgens mij ook is. Hij is een goede Batman, met eigen stem en moet daarom ook meer moeite doen om zijn eigen identiteit te verbergen. Dat laat Keaton goed zien.

- Alfred is hier absoluut the bomb.

Minpunt:

- Het groene gas uit de ballon was wel erg nep.

avatar van Parisa

Parisa

Haha. Zeker. Gremlins zijn ook leuke beestjes.

avatar van judgepaddy

judgepaddy

rep_robert schreef:

Vermakelijk film die wat meer als een Batman film oogt dan de nieuwe delen.

Klopt

Maar ik vind deze toch cooler:

Nananananana Batman!