• 9.375.307 stemmen

Met onder meer: Michael Keaton, Jack Nicholson en Kim Basinger

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 13 oktober 1989

Plot Batman

"Justice is always darkest before the dawn."

Nadat hij als kind getuige was van de moord op zijn ouders heeft multimiljonair Bruce Wayne (Keaton) gezworen om de misdaad te bestrijden. Bij een overval op een chemische fabriek valt de misdadiger Jack Napier (Nicholson) door toedoen van Batman in een vat met zuur, waardoor hij misvormd raakt. Hij komt terug als de Joker en neemt de misdaad in de stad over. Batman is de enige die hem kan tegenhouden.

Jack Napier / The Joker

Bruce Wayne / Batman

Vicki Vale

Alexander Knox

Commissioner James Gordon

Alfred Pennyworth

Bob the Goon

Uuhh, blijkbaar wel. Zal wel met één of andere knock-out te maken hebben vermoed ik ?

avatar van Fredo Corleone

Fredo Corleone

Volgens mij heb je de film niet helemaal begrepen Onderhond.

Daarnaast is het gewoon weg een feit dat Nicholson goed acteerd, of je zijn personage nou leuk of niet leuk vind, het is een voortreffelijke interpretatie.

avatar van italian

italian

Fredo Corleone schreef:

Volgens mij heb je de film niet helemaal begrepen Onderhond.

ik denk dat er niet te veel te begrijpen valt bij Batman,

je moet er echt geen dieperliggende betekenis achter zoeken. het is gewoon een heerlijk superheldactiefilm

avatar van The One Ring

The One Ring

Precies, de knock-out van de jaren '80:

Reinbo schreef:

Paris, Texas – Batman

0-1

4-3 Batman

The One Ring schreef:

Maar ik durf eigenlijk te wedden dat jij Paris, Texas beter zult vinden dan Batman, Onderhond.

Onderhond schreef:

Da's gewaagd . Zal ze beiden eens op m'n to-see lijstje zetten.

Ik moest gewoon gelijk krijgen

avatar van neo

neo

Fredo Corleone schreef:

Mag ieder dat voor zichzelf bepalen?

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Vond hem leuk.

Die Keaton kon goed Batman naspelen en de decors waren ook prima.

Ook Nickolson als Joker, een humorist en sadist te gelijk

3,0

avatar van Fredo Corleone

Fredo Corleone

italian schreef:

ik denk dat er niet te veel te begrijpen valt bij Batman,

Precies, en wie denkt dat deze film zich serieus neemt heeft hem blijkbaar niet begrepen, want de film neemt zich geen seconde serieus.

Robin Williams was trouwens de andere kandidaat voor de Joker (dus niet Dafoe) en godzijdank is hij het niet geworden.

avatar van olivier

olivier

Onderhond schreef:

Schumacher komt veel dichter bij mijn visie van Batman.

Soms denk ik dat je dit soort onbegrijpelijke opmerkingen spuit om een burgeroorlog te creëren. 'Batman' een "zooi" vinden is één zaak - al begrijp ik niet dat je er niet in slaagt je te verliezen in deze heerlijk spannende jongensfilm met geheel eigen look -, maar de Batmanfilms van opperidioot Schumacher nu al boven deze stellen... Maakt het bijzonder bont moet ik zeggen!

Gewoon rustig ademhalen en dan komt het allemaal wel weer goed. Of probeer een keer in te gaan op mijn kritiek.

avatar van olivier

olivier

Enig gevoel voor humor mon cher? Kan zeer moeilijk ingaan op je argumenten. Ben het immers met geen van allen eens en lijkt me bijzonder stom om een welles/nietes discussie te beginnen. Vond 'batman' een hoogst onderhoudende, feërieke jongensfilm die uitblinkt qua acteerprestaties, stijl, montage, decor, muziek en midden tussen humor en sérieux. Bijzonder zwart sfeertje, dat perfect wordt doorspekt met strip-humor. Burton kiest voor enige juiste aanpak hoor!

Gevoel voor humor, geen probleem. Gevoel voor overdreven dramatiek wat minder. Zie mijn kritiek bij menig Kubrick film.

Anyway, aangezien je toch niet wil ingaan op argumenten (en terecht verder) zie ik niet in wat er verder nog te zeggen valt. Ik vind de muziek kut, acteerprestaties idem dito, gespeend van enige humor en teleurstellend zwart "randje".

Heb al meer dan genoeg woorden vuil gemaakt aan een film die zich niet boven de Rambo franchise weet te hijsen.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Het blijft mijn favoriete batman film, het ziet er echt allemaal mooi uit. Vind die muziek in het begin altijd zo mooi

avatar van dr channard

dr channard

Batman ruleert, heil jack nicholson als de joker, one of my favourite bad guys.

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Jack Nicolson is de ultieme Joker.

Jammer dat het een soort Prince film is geworden.

De soundtrack vind ik dan ook het slechtste van de film, voor de rest is het een donkere film zoals batman hoort te zijn.

avatar van Flipman

Flipman

De soundtrack van Prince vond je niks, maar de score van Danny Elfman dan?

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Dat is wel mooi, sfeervol.

Toch springt Prince er letterlijk uit en dat vind ik niet zo bijzonder

avatar van JurassicPark

JurassicPark

een 4,0. ja het is een van de eerste echte batman film dus hij is wel bijzonder. maar het is een leuke batman film maar niet de beste.

avatar van Patat

Patat

Aangezien ik al een aantal jaren fan ben van Warner Brothers Movie World Madrid, waar één van de themagedeeltes Gotham City is met o.a. de wervelende coaster Batman: la Fuga, werd het dringend tijd om de films eens te bekijken. Gek genoeg heb ik me nooit erg geïnteresseerd in het superherogenre: ubersterke figuren die het opnemen tegen slechterikken? Wat kon daar nu boeiend aan zijn? Zulke films leken me heel voorspelbaar en overdreven.

Uiteindelijk ben ik een blij man nu ik de eerste Batman heb bekeken. Niet alleen de prachtige themamuziek en verscheidene decors kon ik zo herkennen vanuit Warner Brothers Movie World Madrid, maar het was ook leuk om de eerder statische figuren uit het park te zien in hun originele settings met een eigen achtergrondgeschiedenis. Zo was het enorm leuk om te zien hoe Jack zich ontplooit tot de Joker. Ik zat ook te wachten op de andere vijanden van Batman, maar ik veronderstel dat die in de volgende films nog aan bod komen.

Het verhaal van Batman is misschien weinig verrassends, maar het is echt genieten van begin tot einde. De film bezit een aantal mooie scènes, vooral de actiescènes tussen Batman en Joker, maar ook de scènes tussen de Joker en Vicki zijn erg goed (soms grappig, soms tergend sadistisch).

Supergoede film, enkel het iets te langdradige begin van de film weerhoudt me van een maximum score.

Mijn oordeel: een zeer goede 4,5/5.

Ik ben zelf een groot batman fan..ik ken de series de films en de strips..maar ik moet zeggen dat burtons versie van batman best wel goed is..en voor de mensen die zeggen 'geef mij clooney maar'..dat is natuurlijk ieder voor zich..maar in mijn ogen..clooney zette echt een belachelijke batman neer..hij lacht..hij maakt grapjes...dat is superman..niet batman..ik ken batman als de duistere strijder die geobsedeerd is met het redden van z'n stad..chagerijnig en vastberaden..een echte eenling..burton zette dat best wel goed neer..al moet ik zeggen dat de keus van commissioner gordon beter had gekund..en hun relatie iets duidelijker had mogen uitgelegd worden..ook vind ik het vreemd dat joker ineens verantwoordelijk was voor de dood van de wayne's..maar ja..het gaf wel een soort van ironie..keaton was een slimme keus..en vickey vale ook wel..hij is zeker wel beter als 2..want het origineel is meestal beter als het vervolg..dat vind ik tenminste...hij krijgt van mij 7 sterren..hij houdt zich aan alle elementen uit de batman van nu..en heeft sommige dingen zelfs gestart..niemand zit te wachten op een vernieuwde adam west batman toch ?

Jildou schreef:

Doe mij George Clooney maar!!!!!

je bent duidelijk geen batman kenner

Hobbes schreef:

dat zonder meer.

dan kan ik je de eerste 2 titels die ik noemde ten zeerste aanraden

ik heb dark victory nog niet in m'n bezit maar ik ben er nog steeds naar op zoek. maar voor de rest vind ik toch dat de film z'n eigen plaatsje heeft in het batman universum.

avatar van Friac

Friac

Jan van Ooyen schreef:

Ik denk er anders over. Ik meld er meteen even bij dat ik niet zo'n Batmankenner ben en mijn liefde voor het personage ontstaan is door de eerste twee Burtonfilms.

Het was alweer een tijd geleden dat ik Batman nog eens gezien had en het blijft een erg leuke blockbuster om te bekijken: het verhaal is goed, de slechterik stààt er, de liefdesaffaire tussen Wayne en Vale zit best leuk in elkaar (beter dan in Batman Returns) en de muziek is schitterend.

Echter heb ik bij deze film dezelfde kritiek als bij Batman Returns, en dat is dat ik, ondanks de behoorlijke speelduur van 120 minuten, het gevoel heb dat alles net iets te snel wordt afgehandeld. Met het verhaal dat tijdens het eerste half uur wordt opgebouwd hadden ze er makkelijk een extra 30 minuten aan kunnen toevoegen. De confrontatie tussen Batman en the Joker (tussen deze twee personages, niet tussen Batman en the Joker's handlangers) duurde mij iets te kort en ik blijf met het gevoel zitten dat the Joker een imposanter einde verdiende.

Batman Returns heeft bij mij een streepje voor omdat deze in mijn ogen net iets meer de tragiek van de personages in beeld brengt en de donkere romantiek sterker in zich draagt. Los van dat alles vind ik dat Returns er ook iets gelikter uitziet dan Batman.

Batman is een aanrader voor elke filmliefhebber, maar mijn voorkeur blijft uitgaan naar Batman Returns (met Batman op de tweede plaats).

Friac schreef:

Nja is ieders eigen mening he..ik vind returns ook wel goed hoor. Maar wat je zegt over de tijd enzo is inderdaad wel waar. De confrontatie was wel kort..niet te vergeten niet echt origineel..ik bedoel,alweer een bad-guy die de diepte in plomperd. Nja is te vaak gedaan. Ik vind batman begins ook heel erg goed ! die zet batman, year one mooi op z'n plek. Z'n origine is goed uitgelegd enzo alleen vind ik kathy holmes een klein minpuntje..

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

vond het een leuke batman film, goed geacteerd, goed verhaal.. krijgt een goede 3*** van mij..

avatar van jack-sparrow

jack-sparrow

prachtig acteerwerk door Michael Keaton

ik geef hem 3.0

vooral voor acteerwerk en verhaal

avatar van Ghola

Ghola

Onderhond schreef:

Wat mij het meest stoort in deze film is de serieux. Er wordt veel gepraat over Burton's "donkere randje", iets wat mi niet eens op zijn plaats is in een film als deze.

Ik denk niet dat je een verhaal dat serieus verteld wordt, per se serieus moet opvatten. Nu vond ik het ook wel mee vallen, hoor, dat donkere randje. Ikzelf heb toch erg genoten van de film. Zoals in meer heldenfilms steelt de bad-guy de show. De rol van Joker is Nicholson op het lijf geschreven. Het is nipt, maar ik denk dat ik hier een kleine 3,5* aan kwijt kan.

avatar van Tenshinhan

Tenshinhan

Goede film.

Leuk sfeertje, leuk en simpel super held verhaal (die zich gelukkig niet al te serieus neemt), Keaton als Batman, goede soundtrack en het is gewoon geweldig om Nicholson als de Joker te zien. De actie scènes zijn dan wel een stuk minder, dat is dus duidelijk niet Burton’s best punt, maar goed…. 4.0 sterren.

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Ik vind dit zo'n verrukelijke film ik kan deze elke week kijken serieus. Keaton is superleuk en wordt lekker duister gemaakt door burton. Die kim basinger speelt wat droog maar dat boeit me niet. Nicholson is zo goed als the joker, en hij maakt het zo leuk. Eigenlijk is de 1e batman niks meer dan een stripverhaal maar dat is juist zo leuk!

Kijkt lekker weg en de joker zorgt voor de beste amusement van de batman-reeks. De decors zijn werkelijk verbluffend de muziek is ook aardig alles bijelkaar is gewoon een hele leuke/ gezellige film zeker de moeite waard

(hoger geven kan ik wel maar een beetje te overdreven voor batman)

avatar van FeX

FeX

Coole film, de beste van alle Batmanfilms!

avatar van veron35

veron35

de beste batman film samen met batman returns.