Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)
Genre: Western
Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)
Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke
Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach
Gesproken taal: Italiaans
Releasedatum: 22 januari 2009
Bekijk via Prime Video
Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo
"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Tuco Henchman
Bill Carson / Jackson
Baker
Nomak
Zelfs als je enorm dronken bent van carnaval, is er geen excuus voor dit soort onzin.
Tonypulp
Hmm ik kan er niet inkomen hoe jij die sfeer beoordeeld. De muziek, karakters omgeving zijn gewoon goed en toepasselijk voor de sfeer van deze film en dat wil zeggen. Het gevoel dat deze film jou moet geven.
Als dit voor een genre gewoon zeer goed is hoe kan je dit dan beoordelen als slecht?
Omdat iedereen z'n mening daarover kan hebben, het is geen feit dat dit op de perfecte manier sfeervol is, daar kun je namelijk (gelukkig) altijd over twisten. Ik kom vast nog wel een western tegen die naar mijn maatstaven sfeervol is, TGTBTU is dat niet.
Vind ik een beetje een vreemde en misschien wel kortzichtige manier van beoordelen.
Ik vind het vooral vreemd en kortzichtig dat jij schijnbaar niet in kunt zien dat niet iedereen dit als favoriete western zal zien, can't please 'em all.
Ach ik zal je waarschijnlijk nooit kunnen overtuigen maar het feit dat je "the good the bad and the WEIRD" beter vond als deze vind ik toch echt de druppel.
Is niet eens vergelijkbaar..
Jonesy
Het is ook niet mijn favoriete western maar een 2 is wel erg laag. En hoezo is deze niet vergelijkbaar met good bad weird?? je sleept hem zelf aan als crossover die je wel bevalt..
Stu-Pot
Wat vond je van de shoot-out op het einde? Toch behoorlijk sfeervol neen?
Stu-Pot
Potenties van beide films zijn volledig verschillend me dunkt. Je gaat Jurassic Park toch ook niet gaan vergelijken met Raptor?
Tonypulp
& the weird is een actiefilm in een western setting, die gaf ik alleen even aan als mijn 'opstapje' richting het genre, omdat die western elementen tussen de actie door erg leuk werkte.
Wat vond je van de shoot-out op het einde? Toch behoorlijk sfeervol neen?
Opzich wel, ik zie dat ik het vergeten ben om aan te geven maar ik vond dat die scene zich, ondanks dat het heel fijn is neergezet, zichzelf voorbij schoot door de lengte. De opbouw ging voor mijn gevoel over z'n momentum heen. Desalniettemin erg tof, aantal knappe camera standpunten en behoorlijke muzikale begeleiding, helaas niet optimaal uitgepakt voor mij.
chevy93
Mag je onzin vinden, maar ik ben het wel met jeroentjuhhhhh eens. Niet dat Eastwood slecht acteert ofzo, maar ik vind hem verre van stoer, en sympathiek is ie ook niet echt.
stoer bn, bw; -der, -st 1 flink en sterk:
Hij is nog net geen synoniem van stoer. Kijk alleen al naar de eindscène. Het gemak waarmee hij het doet. En elke schietscène eigenlijk.
Mijn beeld over deze film verandert wellicht nog na het zien van andere westerns, ik heb op dit moment geen vergelijkingsmateriaal en dat is wel belangrijk. Dus een herziening kan altijd nog, als er andere genre werkjes goed bevallen.
Nomak
Want hij moet sympathiek overkomen? Of ben jij nog steeds een naïeveling die gelooft dat The Good nog altijd voor De Goede staat?
stoer bn, bw; -der, -st 1 flink en sterk:
chevy93
Blondie niet stoer vinden is hetzelfde als Chaplin niet dom vinden of Lecter niet kwaadaardig vinden. Het klopt gewoon niet. Angel Eyes let overigens ook maar met een schuin oog op Tuco, omdat hij weet dat Blondie de echte bedreiging is.
Zo was ik best benieuwd naar Eastwood, maar die levert een weinig memorabele prestatie af. Misschien vat ik het niet, maar hij is niet stoer, hij is niet sympathiek, hij straalt niets uit en zijn delivery is ook benedenmaats.
Hear hear!
Nomak
Angel Eyes is bij voorbaat kansloos, ook al let hij maar half op Tuco. Die afleiding is al voldoende.
Jonesy
Haha Jeroentje, ik vind het prachtig dat je van sommige dingen in TGTBATU toch zo genoten hebt
Gezien je liefde voor japanse films (als ik je lijstje mag aannemen) kan ik binnen de spaghetti western altijd nog the Fighting fists of shanghai Joe aanraden haha. Maar aangezien Leone min of meer toch wel de standaard heeft gezet binnen de spaghetti westerns zijn er denk ik maar weinig die je dan wel zult waarderen.
Leone's Duck you sucker en once upon a time in america zijn beiden wel in een nieuwer tijdperk. Misschien is dat wat als je enkel een hebt aan de rauwe western setting maar wel wil genieten van het camerawerk enzovoort.
Jonesy
Of oosterse films moet ik dan zeker zeggen.
Oh god ook nog mensen met een 0.5 haha
ik vind deze discussie wel mooi geweest geloof ik.
mikey
Een duel met zijn 3en is toch raar. Je kan eigenlijk alleen maar hopen dat diegene die het op jou gemunt heeft wordt neergeschoten. En dan heb jij alle tijd om de die andere uit te schakelen. Of geen van je tegenstanders richten op jou.. dan wordt het erg makkelijk.
Het enige wat je zelf in de hand heb is heel snel schieten.
Trouwens, als je goed oplet knikt Blondie naar Tuco (ik pak Angel eyes wel) waardoor Angel Eyes heel zenuwachtig wordt. Daarmee haalt Blonde zijn 'vriend' uit de brand.
Nomak
Laten we vooral niet vergeten dat Tuco ook gewoon een uitstekende schutter is.
Angel Eyes is zelfs nog zwaarder in het nadeel dan ik dacht.
En kijk eens naar de opstelling tijdens dat duel. Angel Eyes is de enige die zijn twee tegenstanders niet tegelijkertijd kan zien. Aan de ene kant staat Tuco en aan de andere kant staat Blondie. Zowel Tuco als Blondie staan zo opgesteld dat ze beide mannen in één bliksveld kunnen zien.
mikey
MoFeDu
Als er dan echt zo moeilijk gedaan moet worden. Van dale: stoer: 1. nors, stug, onvriendelijk 2 groot, zwaar, krachtig van lichaamsbouw 3 onbuigzaam op geestelijk gebied.
Uitgaande van definitie 1 lijkt me dat we Clint zeker wel stoer kunnen noemen, maar ik denk niet dat mensen hem nu meer gaan waarden ofzo.
PhongForce
Saaiste film die ik ooit heb gezien, vooral het thema is echt zoo kinderachtig..
Je hebt Goed, kwaad en de lelijke.. sjonge jonge, hoort dat niet in een kleuterklas ofzo dat ze dat moeten leren die drie? goed, kwaad en lelijk?
Ik dacht een vette western te zien maar in plaats daarvan leek het alsof ik naar NickKids keek
Enige wat ik cool vond was dat liedje

Enige wat ik cool vond was dat liedje
Over NickKids gesproken...wat een niveau in bovenstaande post zeg..
Je hebt werkelijk geen flauw idee waar je over praat he? Typisch een troll bericht.
Jammer dat dat bericht weer blijft staan en de rest allemaal is verwijderd. Hadden we het vannacht ook al over A&L. Dit is puur een bericht om reacties uit te lokken.
PhongForce
Moeilijk he om te accepteren hoe iemand een film beleeft op zijn/haar eigen manier. Het is mijn mening dus en jah als ik het een saaie film vond en kinderachtig een beetje mag dat niet ?
Ik ga hier echt niet op in, zwaar is het he ? iemand die Good,bad and ugly niks aan vind.
Doei
Sergio Leone
Doei
Dat ge deze film niet goed vindt, mag uiteraard, maar een fatsoenlijke beargumentatie mag ook.
PhongForce
Ja ik vind het een beetje kinderachtig sorry, misschien omdat de film zoo oud is en die muziekje er steeds in etc.
en ik omschrijf wat er door mij heengaat terwijl ik hem keek.. mag dat niet?!
Knisper(moderator) klaagt er niet over hoor..Dus ik leg het uit hoe ik de film vond en ineens word ik uitgescholden voor mongoolen-kind.
Jonesy
En dat vind je vreemd? sorry hoor grapjas, ik kan ook niet begrijpen dat mensen hier serieus op ingaan wat een hilariteit.
Sergio Leone
Ik citeer:
"Enige wat ik cool vond was dat liedje".
Eerst vind je het liedje cool, om nu kinderachtig te vinden?
Akron777
Gisteren voor de tweede keer gezien, ineens was ik helemaal in de sfeer van de ACW. Erg goed allemaal. Het is niet zozeer het verhaal, maar de scènes er tussenin die het hem doen. Toen ik dat eenmaal door had, was het gewoon genieten.
Ik citeer:
"Enige wat ik cool vond was dat liedje".
Eerst vind je het liedje cool, om nu kinderachtig te vinden?
Heeft niet echt veel nut om een gebande user te quoten

Per Qualche Dollaro in Più
1965

Per un Pugno di Dollari
1964

Sergio Leone's 'Dollar Trilogy' krijgt nieuwe 4K releases: 'Grenst tegen het perfecte aan'

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Sergio Leone gebruikte gebaren in plaats van woorden om Clint Eastwood te regisseren

Prime Video gaat binnenkort deze tien topfilms uit het aanbod verwijderen

The Godfather

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003
premie jagervluchtelinggoudanti herogallowshuurmoordenaarlegeroutlawgun battleschietpartijmoral ambiguityspaghetti westerngraveyardamerican civil warstolen gold complexhidden golddollars trilogyla trilogie dollarsthe dollar trilogy suspensefulgun deathcemetaryconfederate gold