• 9.378.371 stemmen

Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)

Western | 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Genre: Western

Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 22 januari 2009

Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo

"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.

Tuco Ramirez

Bill Carson / Jackson

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

rep_robert schreef:

Heeft niet echt veel nut om een gebande user te quoten

Ik quote hem toen ie nog niet geband was..

avatar van rep_robert

Sorry, my mistake

avatar van Bruens

Bruens

In welk jaar was de re-release?

2002 of 3 als ik mij niet vergis. Duurde wel een paar jaar,

avatar van chevy93

chevy93

Wikipedia schreef:

In 2002, the film was restored with the 14 minutes of scenes cut for US release re-inserted into the film. Clint Eastwood and Eli Wallach were brought back in to dub their characters' lines more than 35 years after the film's original release. Voice actor Simon Prescott substituted for Lee Van Cleef who had died in 1989. Other voice actors filled in for actors who had since died. In 2004, MGM released this version in a two-disc special edition DVD.

In 2009 kwam deze film in de Nederlandse bioscopen. Ik weet of ze daar gewoon deze versie hebben vertoond.

avatar van Bruens

Bruens

Thankss

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ik heb me de afgelopen 2 dagen gewaagd aan een herziening van de trilogie en verbaas eigenlijk mezelf dat ik 'For a few dollars more' de beste van de 3 vind.

Ik zie 'The Good, The Bad and The Ugly' nu voor de 3e keer en kom steeds weer uit op 4 sterren.
Allereerst wil ik zeggen dat ik het acteerwerk van de 3 hoofdrolspelers prima vind, met Tuco als uitschieter. Leuke rol als 'de Gemene', maar hij krijgt het voor mekaar dat je medelijden met hem krijgt op een gegeven moment.
Zoveel pech kan alleen hem ten deel vallen, maar aan de andere kant vraagt hij er natuurlijk ook zelf om.

Het verhaal vond ik hier en daar langdradig.
De film begint sterk met de introductie van de 3, maar na verloop van tijd, zeker na de eerste kennismaking met het leger wordt het wat saaier.
Ook de 2e keer dat ze het leger tegenkomen en de brug opblazen verslapte mijn aandacht iets.

Natuurlijk eindigt de film geweldig, met het duel maar een verhoging van de score zit er niet in.
De voor mij iets te lange speelduur waardoor het wat saaier wordt sommige gedeelten bepaalt voor mij dat voor nu 4* genoeg is.
Ondanks weer een prachtige soundtrack van Morricone (al vond ik die in For a few dollars more beter), en dat ik het een hele goede film vind moet deze het 2e deel van de trilogie voor laten gaan.
Geen schande lijkt me..

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Ik vind het helemaal niet zo gek dat je 'For a Few Dollars More' iets beter vind.

Dat vind ik zelf namelijk ook. Er zit meer tempo in die film, het verhaal vind ik iets interessanter en de soundtrack vind ik ook mooier.

Kleine 4,0* voor deze en een stabiele 4,5* voor 'A Few Dollars...'

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

boozebelly schreef:

Kleine 4,0* voor deze en een stabiele 4,5* voor 'A Few Dollars...'

Dan zijn wij het voor 100% met elkaar eens!

ehs21

Ik hoor daar ook bij hoor, al heeft het voor mij ook vooral met jeugdsentiment te maken. For a few dollars more was verreweg de beste western die ik in mn tienerjaren zag. Pas later zag ik TGTBTU en fistfull maar die konden er toch niet tegenop.

Jonesy

Mwah het was voornamelijk de scene waarin de handlangers van the Bad worden opgejaagd in dat stadje wat de rek iets uit de film haalt. Maar tegelijkertijd zorgt die er ook voor dat de band tussen The good en Ugly duidelijk wordt. De brugscene vond ik echt ongelovelijk prachtig,

avatar van BBarbie

BBarbie

Ik kan me herinneren, dat ik zo'n 40 jaar geleden teleurgesteld de bioscoop verliet toen ik "Il Buono etc." voor het eerst gezien had. Ik heb nu de re-release bekeken, waarmee ze tot mijn stomme verbazing de film niet ingekort, maar nog langer gemaakt hebben.

Mijn probleem is dat ik als maar zit te wachten, wanneer het nu eens spannend gaat worden. Dat is eigenlijk alleen het geval in de openingsscene en helemaal op het einde

op het kerkhof
. Daar tussenin bereikt de spanning amper het niveau van een jongensboek.

Leone probeert dat te compenseren door er een flinke dosis (soms leuke, soms flauwe) humor in te stoppen en door de rauwe plaatjes, maar daarmee wordt het in mijn ogen nog geen geweldige film. Er zijn veel betere westerns gemaakt en ook Leone heeft veel beter werk afgeleverd', met name C'Era Una Volta il West.

Film bevat ook een aantal schoonheidsfoutjes en af en toe is de logica ver te zoeken.

Zo is het zwaar aangetaste gelaat van Clint Eastwood wel erg snel weer puntgaaf na zijn verblijf in het klooster.
Tenslotte ging de themamuziek in telkens een andere uitvoering mij op d'n duur aardig te irriteren (maar dat kan ook komen omdat de film maar bleef duren en duren).

Ik vind 3* meer dan genoeg.

avatar van Driello

Driello

??? Volgens mij is het helemaal niet de bedoeling geweest er een 'spannende' film van te maken. Het verteld een verhaal over drie verschillende types wiens levens met elkaar in aanraking komen en dat tegen de achtergrond van de burgeroorlog. Het verhaal is sterk en naar mijn mening origineel, de achtergrond is zeer boeiend en sfeervol neergezet en ik zie, afgezien van de scenes tussen Tuco en zijn broer eigenlijk nergens een overbodige scene. Het is geen 'anderhalf uurs' film, maar zo is de film ook niet opgezet. Het is een epos over een aantal verhaallijnen in het Amerika ten tijden van de burgeroorlog. Het lijkt me erg moeilijk dat even effectief in anderhalf uur te proppen. Dit is een van die films waarvoor je eens lekker gaat zitten, met een lekkere zak chips, lekker drankje op een regenachtige zondagmiddag. Even een uitstapje naar een andere wereld en tijd.

ehs21

mwa dat komt ook wel door de tijd waarin ie gemaakt is. Zou je exact hetzelfde verhaal nu gaan maken dan zou er minstens 40 min afgaan denk ik. Tempo ligt natuurlijk gewoon vrij laag maar dat is normaal voor een film uit de jaren 60.

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

ehs21 schreef:

Het tempo was toen niet traag, maar gewoon goed. Veel films van de afgelopen 20 jaar zijn te snel. Het is maar hoe je het bekijk.

avatar van yeyo

yeyo

Ik hoor dat vaak 'oude films zijn trager', maar snap niet goed wat erachter zit. Heeft het met montagetechnieken te maken of zo? Er zijn alleszins genoeg hedendaagse speelfilms met een zelfde speelduur (Lord of the Rings) die ik veel langdradiger vind.

filmliefhebber92 schreef:

Ik zeg ook niet dat het slecht is toch? Bijv bij de introductie van The Bad met dat eten etc. Zorgt natuurlijk voor een heerlijke spanningsopbouw maar een trage scene is het wel

avatar van Driello

Driello

ehs21 schreef:

Ik heb niet het idee dat dit iets typisch van de jaren 60 is. Ik denk dat er in nagenoeg bijna alle scenes een goede hoeveelheid tijd wordt genomen om de scene een BTW te laten hebben. Wat wellicht van invloed op de beleving is, is de meer dynamische hedendaagse camera-voering. Supersnel van standpunt wisselen, kortere shots, meer bewegende camera enz. Het oogt dan allemaal wat dynamischer en sneller en wellicht lijkt het dan ook allemaal wat sneller te gaan. Ik zie niet in hoe deze film in minder tijd ook zo effectief verteld kan worden. Maar goed, dat is wellicht mijn wat starre voorliefde voor de wat oudere films. Ik waaardeer het als er door de regisseur nog de tijd wordt genomen om een verhaal te vertellen. De wereld om ons heen is tegenwoordig al snel genoeg. Nou ja, eh.....niet in Zambai natuurlijk. Maar allee,, men begrijpt wat ik bedoel. Toch?

avatar van Kabouter Lesley

Kabouter Lesley

Superfilm. Heerlijke avonturenwestern met kei-keigoeie acteerprestaties van vooral Eli Wallach. Clint Eastwood de koele/coole kikker. Lee Van Cleef de perfecte badguy met die haakneus van hem.

Erg leuk deuntje en een sublieme shoout-out.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

geweldig sfeervolle western film

avatar van Oscars-Buzz

Oscars-Buzz

en de muziek komt ook zo lomp over..

Je hebt het goede, het slechte en het lelijke..en dat moet 160 min duren..nou ik heb 80 min ofzo wel genoeg gevonden hoor.

Maja ik kan begrijpen dat het in de jaren 60 heel erg goed was maar ik geef het een 1.

avatar van AGE-411

AGE-411

en de muziek komt ook zo lomp over..

Misschien kan je de film ook zitten kijken? Lijkt me een pak comfortabeler.

Jonesy

Haha, en het is niet alleen in de jaren 60 heul goed hoor.

avatar van Brix

• 19684 berichten

Oscars-Buzz schreef:

Had de film gisteren lopen kijken

Misschien had je er even bij moeten gaan zitten

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

en de muziek komt ook zo lomp over..

Jammer dat je zo'n prachtige film niet kunt waarderen. Aan je onderbouwing te zien verwachtte je volgens mij ook totaal iets anders...

avatar van Oscars-Buzz

Oscars-Buzz

Al ging ik ervoor zitten..alsnog een 1 als cijfer

avatar van stfuympos

stfuympos

Al ging ik ervoor zitten..alsnog een 1 als cijfer

al ging je er bij liggen.

avatar van AGE-411

AGE-411

stfuympos schreef:

al ging je er bij liggen.

Mja, ik ben er zeker van dat hij de film nog wel zal leren waarderen naarmate de leeftijd vordert. Ik weet niet of ik deze film zo geniaal zou gevonden hebben pakweg 5 jaar geleden.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Off-topic verwijderd.

Jonesy

Hmm kan me herinneren dat ik once upon a time in the west zag toen ik een jaar of 12 was. Vond dat toen al geweldig. En vraag me wel eens af of dat echt met de leeftijd komt. Gebeurt me vaak genoeg dat ik TGTBATU op zet en dit ook oudere mensen niet echt kan boeien. Waar ik dan weer totaal niks van begrijp haha.