• 9.377.366 stemmen

Geregisseerd door: David Cronenberg

Met onder meer: Jennifer Jason Leigh, Jude Law en Ian Holm

Releasedatum: 24 juni 1999

Plot eXistenZ

"Play it. Live it. Kill for it."

Allegra Geller (Jennifer Jason Leigh) is de ontwerper van een virtual-reality spel eXistenZ. Ze staat op het punt om het spel te demonstreren en daarvoor worden 12 willekeurige spelers geselecteerd uit het publiek. De spelers worden aangesloten via hun ruggegraat op het spel, maar dan opeens is er iemand die dit wil boycotten en hij begint iedereen neer te schieten. Een bewaker (Jude Law) moet ervoor zorgen dat Allegra in veiligheid wordt gebracht.

avatar van mikey

mikey

11501150 schreef:

Hij was pas echt ranzig geweest als bijvoorbeeld kirsten dunst erin mee had gespeeld

Kirsten??

avatar van Hellbound

Hellbound

Dan kijk je niet als het ranzig is.. of denk gewoon dat het nep is.. niet piepen

avatar van Devastation HCT

Devastation HCT

11501150 schreef:

Ik zou eerder Meryl Streep noemen. En Nick Nolte ipv. Jude Law.

Dan zou het genre ook mogen worden aangepast.

Interessante film die zowel de kijkers als de hoofdrolspelers zelf op het verkeerde been wist te zetten. Bevat een boel uitstekende scènes, maar het geheel had beter afgewerkt kunnen worden. Jammer dat Jennifer Jason Leigh niet altijd even geloofwaardig acteerde.

En ik zou echt niet weten wat er ranzig aan de film zou zijn.

avatar van Phoenix

Phoenix

Deze film maakt me benieuwd naar meer werk van Cronenberg. Vond deze al best goed maar als Videodrome net zoiest is als dit, maar nog rauwer, absurder en grotesker dan moet ik die snel zien. Vond in deze film in ieder geval de pods, het pistool, etc. zeer cool vormgegeven, en de scène waarin het pistool wordt samengesteld meesterlijk. Wat was er nou precies ranzig? Oke, het was niet smakelijk, maar het kan toch vele malen erger.

Cast doet het prima. Jude Law bijvoorbeeld speelt 2 (eigenlijk 3) verschillende karakters. Holm heeft een heerlijk fout accent, zoals hij zelf al zegt . Plotsgewijs een leuke puzzel, maar het einde is logisch. Op zich niet slecht, maar het is al te vaak langsgekomen om opzienbarend te zijn. Aan het begin van de film overheerst de muziek nog wat maar dat wordt later rechtgetrokken. 3,5* en snel op zoek naar meer Cronenberg.

Vindt de poster trouwens afschuwelijk. Geeft een totaal verkeerd beeld van de film en je zou het haast een spoiler kunnen noemen.

avatar van TheOne

TheOne

De trailer liet meer verwachten dan waar was. De film vond ik niet goed en was ook niet echt spannend. Het einde vond ik zeker niet geweldig.

avatar van krabat

krabat

Heeft Willem Dafoe ook niet een rol in deze film?

avatar van Chr.s

Chr.s

krabat schreef:

Heeft Willem Dafoe ook niet een rol in deze film?

Ja.

avatar van Phoenix

Phoenix

En een best leuke, at that.

avatar van Tara

Tara

Het verhaal is wel origineel maar gaat eigenlijk nergens over. Ik vond dit een flauw fanta filmpje.

Ondanks dat fictie en realiteit door elkaar heen lopen is de film duidelijk te volgen, maar het maakt het er niet boeiender op. 1.5*

Tara schreef:

Het verhaal is wel origineel maar gaat eigenlijk nergens over.

Zo diepgaand is het verhaal inderdaad niet maar een feit is dat het geheel erg goed in elkaar zit en het wordt allemaal ontzettend leuk gebracht. Verder heeft de film een bijzonder beklemmend sfeer (zijn we gewend van Cronenebrg) en bevat enkele zeer Cronenbergiaanse, memorabele bizarre situaties. Spannend, donker, stijl(sfeer)vol, amusant, origineel, gory en voor meerdere herzieningen vatbaar..

avatar van Flipman

Flipman

Niet geweldig, niet slecht, ik moet 'm maar weer eens zien. Ik vond 'm ook wel leker absurd !

avatar van cempaka

cempaka

Erg leuke film! Lekker vreemd en soms ook wel een beetje smerig, maar het verhaal is bijzonder vermakelijk en er wordt zo grappig geacteerd dat ik daar gelukkig niet veel last van heb

avatar van frans bouwhuis

frans bouwhuis

beklemmend realistisch vind ik de film niet verglijkbaar met avalon maar toch

avatar van gondwana

gondwana

Heb videodrome nog niet gezien, maar wel net naked lunch.

Ik vond dat eXistenZ visueel erg op Naked Lunch was gebaseerd. Hier meldt men dat qua het qua verhaal op Videodrome aanleunt...

eXistenZ = videodrome + naked lunch ?

avatar van hellspawn666

hellspawn666

Dit is een van de slechtste films die ik ooit heb gezien. Ik vind dat je niet over een film kunt oordelen als je m niet helemaal gezien heb, maar ik vond deze zo slecht dat ik uit de bios ben gelopen....en dat wil echt wat zeggen.

Overdreven onnodig ranzig, slecht en saai verhaal.

avatar van jaspertje3

jaspertje3

Wat een ontzettend vreselijk afschuwelijke stomme film. Kan geen moment boeien, vreselijk overgewaardeerd.

Heb er geen goed woord voor over.. Bah!!

En smerig was 't ook al niet, als je dit al smerig vind dan heb je nog niet veel films gezien!

1 ster voor Jude Law en Willem Dafoe

avatar van Reinbo

hellspawn666 schreef:

Overdreven onnodig ranzig, slecht en saai verhaal.

Terwijl je deze film nu net helemaal uit moet zitten om hem te kunnen waarderen.

Het einde was de finale doodsteek van deze film vond ik.

avatar van Reinbo

Maar vaak zijn we het ook niet met je eens.....

avatar van aerogp1

aerogp1

grappig einde. ben er nog steeds niet uit of ze nou uit het spel zijn of niet whahaha.
Het kan me ook geen zak schelen want ik wil deze film zo gauw mogelijk vergeten!
Crap van de bovenste plank.
1 ster

Diesel

Cronenberg is not for all.

Ik vind eXistenz juist erg sfeervol en amusant.

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Dit vind ik ook zo'n prul.

een verhaal wat nergens over gaat.

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

Eindelijk helemaal afgezien, de geweldige, grappige en smerige vondsten (met als toppunt het pistool), het uitstekende acteerwerk en de vele leuke en onverwachte plottwists maken eXistenZ tot een van m'n favoriete films.

Lekker absurd, rauw, smerig en heel erg 'entertaining'.

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

Mc schreef:

Lekker absurd, rauw, smerig en heel erg 'entertaining'.

Toch maar een halfje verlaagd, de film past iets beter tussen m'n lijst met 4,5* films

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Leuke, vreemde film die je op het einde nog eens op het verkeerde been zet.

avatar van Dimi999

Dimi999

Ik vond dit best een goede film. Heel goed acteerwerk!!! best grappig, maar mag dat dan niet!!!

avatar van voskat

voskat

Slappe herhaling van het veel betere Videodrome.

Jammer.

avatar van robin00787

robin00787

En dan zeggen ze dat David Lynch vage films maakt; David Cronenberg kan er ook wel wat van. Gelukkig lijkt de film een stuk ingewikkelder dan die in werkelijkheid is. Tijdens de hele film hangt er een lekker sfeertje en je hebt constant het gevoel dat er iets onverwacht gaat gebeuren. Het einde is wel leuk, maar een film over zo'n onderwerp kun je volstoppen met dubbele bodems en twists. Ik had 'het spel' wel heel anders verwacht.

Anyway, een beetje vreemd maar wel lekker.

robin00787 schreef:

Anyway, een beetje vreemd maar wel lekker.

RL

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

voskat schreef:

Slappe herhaling van het veel betere Videodrome.

Jammer.