eXistenZ (1999)
Geregisseerd door: David Cronenberg
Met onder meer: Jennifer Jason Leigh, Jude Law en Ian Holm
Releasedatum: 24 juni 1999
Plot eXistenZ
"Play it. Live it. Kill for it."
Allegra Geller (Jennifer Jason Leigh) is de ontwerper van een virtual-reality spel eXistenZ. Ze staat op het punt om het spel te demonstreren en daarvoor worden 12 willekeurige spelers geselecteerd uit het publiek. De spelers worden aangesloten via hun ruggegraat op het spel, maar dan opeens is er iemand die dit wil boycotten en hij begint iedereen neer te schieten. Een bewaker (Jude Law) moet ervoor zorgen dat Allegra in veiligheid wordt gebracht.
Allegra Geller
Seminar Leader
Merle
D'Arcy Nader
Chinese Waiter
Originele film. Volgens mij is dit een beetje gebasseerd op de komst van de Virituel Reality (VR). TOCH?
Straks ga je nog vertellen dat The Godfather iets te maken heeft met de maffia......
Justice4All
nixus
Ik ga me inderdaad afvragen of ik hier in een spelletje zit. Normaal ben ik niet iemand die in complottheorie gelooft, maar als ik al die positieve reacties van iedereen lees ga ik toch wel die kant op. Ik vond het een slechte film, o.a. het acteerwerk. Daarnaast zal hij wel erg vernieuwend vernuftig en ontzettend intelligent zijn maar ik had liever gezien dat de vele lagen en achterliggende gedachten in deze film op een compleet andere manier op het scherm waren gezet. Och ja, weer wat geleerd.
Impulz
Dat acteren klopt juist perfect! Ik weet niet of er gamers onder jullie zijn, maar als je bijvoorbeeld een game als Half-Life wel eens hebt gespeeld, dan weet je dat die characters zich op dezelfde manier gedragen en spreken zoals in de film
Ik vond het iig een gave film, en ben van mening dat aan het einde de game is afgelopen, en dat JJL en JL de opkomst van de VR games die gewoon -te- ver gaan willen tegengaan. Dus, are we still in the game? I do not think so
Just my 2 cents....
kimmie
je kan dan in principe ook zeggen dat hij alleen in het spel tegen moord is, als onderdeel van zijn personage dus. Zoiezo als je aanneemt dat het op het einde geen spel meer is, is het logisch dat hij tijdens het spelen de indruk probeert te wekken geen moordenaar te zijn. Maar goed, ik weet zelf niet wat ik denk, het kan naar mijn idee allebei
Queen_K
Ik vond het einde ook tegen vallen, die laatste zin had echt niet uitgesproken moeten worden
Ik weet zeker dat ze niet in het spel zitten, maar dat het alleen werd gezegd omdat het voor die 'kelner' leek alsof ze nog in het spel zaten omdat JL en JJL 'Death to..' enz zeiden. En natuurlijk om de kijkers aan het denken te zetten, al lukte dat neit bij mij. Ik had het al goed gevonden als ze gewoon terug waren in de echte en iedereen hadden vermoord.
Het verpeste de film niet voor mij, ik snap wel waarom het erin zat. 4*
mrdig
Vond hem een beetje tegenvallen, er gebeurt weinig en het einde voelde ik op de een of andere manier al van mijlen ver aankomen...
Jude Law maakte de film nog interessant...
willum
Rare film, slecht geacteerd door Jennifer Jason Leigh. Beetje warrig verhaal zonder een uiteindelijk doel.
Ik dacht steeds dat er achteraf nog wel een goed plot uit zou komen.... maar helaas.....
Wel leuk dat William Dafoe erin speelde. Die had ik sinds Platoon niet meer gezien
Ik geef hem 2*
Vond JJL helemaal niet slecht acteren, btw.
Vind haar trouwens een van de beste Amerikaanse actrices van de afgelopen 15 jaar.
SSeagal
Heerlijke verwarrende film van de hand van Cronenberg waar ik toch wel fan van ben. Zeer leuk bedacht verhaal, je blijft in de film. Alleen het einde was een beetje slap inderdaad. ***
pjotr
Wat vinden jullie dan allemaal slap aan het einde?
Ik vond het juist wel cool dat het in de game een beetje doorschemerde dat Allegra en Ted een relatie met elkaar hadden. En dat Ted Pikul in de game ook al spelontwikkelaar-omleg-neigingen had.
Ook het nepvachtje van de hond vond ik leuk gevonden...
Of stoort jullie die laatste 2 minuten? Waarin die aziaat vraagt of ze nog in de game zitten? dat had voor mij ook niet zo gehoeven.
FisherKing
JJ Leigh en Jude Law spelen fantastisch in een merkwaardige film, die tussen alle realiteiten door lijkt te glijden. Heerlijk en anders. Muziekscore van Howard Shore is erg OK.
En dat Einde, dat vond ik wel in het voorafgaande passen past gewoon erg goed in al die 3 eindes daarvoor
4 sterren.
Gijzco
Een van mijn persoonlijke favorieten. De meningen over Cronenberg als regisseur lopen erg uiteen; de een vindt zijn bizarre fantasieen walgelijk, de ander geniaal. Zijn werk is hoe dan ook controversieel. "eXistenZ" is naar mijn mening een van zijn beste films. Alles lijkt te kloppen in deze film, van het geniale script tot de adembenemende art direction. Jude Law is als altijd fantastisch en Willem Dafoe schittert in zijn bijrol als pompbediende Gas.
Cronenberg behandelt dezelfde vragen als de gebroeders Wachowski, in hun tegelijk uitgebrachte "The Matrix". Cronenberg past het probleem reeel/virtueel echter veel meer toe op het medium film. De vraag aan het eind, "Are we still in the game?" is eigenlijk niet relevant (voor de kijker), want dit alles speelt zich af binnen de fictieve wereld van de film. Ik kan me voorstellen dat dit open einde frustrerend is voor veel kijkers, die duidelijkheid willen. Maar een film die zo duidelijk de vraag stelt: "wat is echt?" kan naar mijn mening slechts met een vraagteken eindigen. Want hoe weet je het ooit zeker?
Beetje trieste film. Nogal saai in beeld gebracht, en het hielp ook al niet dat ik na 5 minuten het einde reeds voorspeld had (Niet dat het overduidelijk is, maar af en toe heb je zo iets van 'och nee, ze gaan er toch dit niet van maken'. Eerder al gehad bij The Usual Suspects).
Het einde was slap omdat je de vraag van mijlenver ziet aankomen, en deze amper relevant is. Als open einde is het nogal makkelijk, en het wordt eigenlijk tijd dat mensen zich de relevantie van de 'wat is echt' vraag eens gaan befilosoferen, in plaats hun tijd te verdoen met nutteloze vragen.
Dionysos
De filosofie heeft in de loop der tijd inderdaad veel nutteloze vragen en stellingen op tafel gegooid, maar daar zou ik deze toch ab-so-luut niet onder willen scharen hoor. Zeker vanuit de psychologie benaderd is dit ook juist een zeer relevante vraag.
Over de film: Lichtelijk briljant en tot nog toe een plaats in mijn top 10 waard, maar ik heb het idee dat-ie van zijn troon gestoten gaat worden door Videodrome, die morgen bezorgd wordt...
Mij spreekt Existenz me vele malen meer aan dan Videodrome. Dat Videodrome destijds baanbrekend was koop ik niet zoveel voor.
pjotr
Maar waarom vindt je eXistenZ sterker dan Videodrome ?
Ik vond juist Videodrome zo goed vanwege het ijzersterke einde en de beklemmende sfeer....oh ja....en Deborah Harry natuurlijk
Videodrome is zo'n beetje de moeder van eXistenZ.
Maar waarom vindt je eXistenZ sterker dan Videodrome ?
Eigenlijk simpelweg omdat het verhaal me meer aanspreekt. Het Droste effect vind ik goed werken.
Verder hangt er een merkwaardige sfeer in de film. Daar houd ik erg van.
Last but not least ben ik een grote Jennifer Jason Leigh fan.
Videodrome deed niet zoveel met me. Vond 'm goed, daar niet van, maar ik ben de film grotendeels alweer vergeten.
Zo een beetje duidelijker ?
Ja hoor...
En ik ben het volkomen met je eens, ik vind Videodrome alleen nóg beter (en rauwer).
thio95
Net gezien als een zo ongeveer verplicht (!) studie-onderdeel van een universitaire cursus.....maar wat een jammere uitwerking van een op zich origineel idee. Het is nu echt een one-issue film geworden, in alle lagen zit alleen maar game . De gehele film staat nu in het teken van een verbazing die men op het einde probeerde te wekken.....
pjotr
...maar wat een jammere uitwerking van een op zich origineel idee.
Veel regisseurs kunnen wat leren van de sfeer die in deze film neergezet wordt.
...in alle lagen zit alleen maar game .
thio95
In de film kan men een computerspel ervaren alsof het de echte wereld is. Waarom ervaart men dan in ene ook een wereld vol computerspelen? En waarom wordt het uiteindelijk een spel in een spel in een spel? Als ik droom droom ik toch ook niet dat ik droom dat ik droom? Maar het idee op zich van in een computerspel zitten en alles als echt ervaren is geestig gevonden. Maar waarom ook die smerige details?
Op de poster staat: "makes the matrix look like childs play". geef mij maar 100 keer liever the matrix. Zelfde basisidee, alleen dan veel zinvoller uitewerkt.
Met het idee vind ik echt niks mis, hoor. Alleen jammer dat het uiteindelijk nergens heen gaat. het (te makkelijke) einde verpest veel voor me.
Enne over wat je zei...
Moest plots denken aan Edgar Allan Poe:
"Is all that we see or seem
But a dream within a dream?"

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Lost Highway

Brazil
Fantasy / Sciencefiction, 1985

Rundskop
Misdaad / Drama, 2011
videogamehackerbodyguardpop starvirtuele realiteitdystopievirtual fight body horrornabije toekomst