• 9.384.338 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Gerben Kuipers

General Käutner

Notary Wim Smaal

afca_fanatic schreef:

...Ik lekker achteraan met 2 zakken chips te film bekeken.

Dus normaal gesproken heb je 4 zakken chips nodig voor een film. Ben ik blij dat je niet naast me zat en vice versa.

FisherKing schreef:

Onzin. Iedereen die op 't platteland ondergedoken zat, mocht, mits veilig, naar buiten. .

Neemt niet weg dat het binnen de film een rare keuze is. Wil je vertellen dat iemand ondergedoken is, laat je haar aan de kant van het water muziek spelen.

Quido schreef:

In de trailer is inderdaad een andere take gebruikt. Zo zijn er nog wel meer trucjes uitgehaald; dialoogzinnen over andere beelden geplakt, zinnen die betrekking hebben op een 'situatie' bij een andere bepaalde 'situatie' geplakt etc.

"Houdt het dan nooit op ... " vond ik in de trailer niet echt werken, maar in de film bezorgt het me steeds weer kippenvel. Subtiel opgebouwd door Carice.

Subtiel?

gerhardvelde schreef:

Helaas, zwartboek is niet wat ik er van verwacht had (en toch had kunnen verwachten, met zo'n budget?)... Het is toch niet onmogelijk een film én diepgang te geven én voor een breed publiek aantrekkelijk te maken? En dat het dan toch klinkt als een klok? (denk aan de film Simon)

Met de bezoekcijfers van Simon zou Zwartboek niet tevreden zijn, hoor.

avatar van FisherKing

FisherKing

Wouter schreef:

Waarom ? Want dan kun je elk shot wel betwisten. Dan klopt geen enkele scene. Memoreer ook even de beginscene's die daaraan vooraf gingen. Continue belediging. Nee, niet raar als je daar gaat zitten, echt niet. Zeker niet als muziekliefhebster.

Wouter schreef:

Noem mij iemand wie zoiets wél goed hadden kunnen spelen...

Rutger Hauer... elke goede acteur had zijn tekst aangepast.

Neemt niet weg dat het ook een vreselijke castingsfout is. Een dergelijk Godvresend karakter zou IMO een gestrest en gespannen gelaatsuitdrukking moeten hebben van het constante lijden en de zelfgkasteiing die dergelijke types zichzelf opleggen. De uitval had dan ook een hardverscheurende woede uitbasting moeten zijn, waarbij de innerlijke pijn uit het gezicht barst. Dus het casten van een verwende babyface asl J de Mol JR. is niet echt een sterke zet.

avatar van deStef

deStef

Nou, kun je net zo goed Aart Staartjes gebruiken. Ik zie meneer Aart toch meer als type godjunk dan Hauer.

avatar van Quido

Quido

Ja.

Deed me op de een of andere manier denken aan de geweldige, beroemde scène van Soutendijk in Van de Koele meren des doods, waar ik ook nog altijd kippenvel van krijg.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

wimspeedy56 schreef:

Verzoek: Wie kan mij van alle gebruikte feiten uit de film een site noemen, waar het waarheidsgehalte van de gebruikte informatie te vinden/uitgeplozen is ?

Voorbeeld: de scéne met de vluchtende officier en het Kriegsmarine schip lijkt mij helemaal 100 % verzonnen, of toch niet ? enz. enz. Wie helpt mij hierbij?

Waarom op zoek gaan naar waarheidsgehalte, als je weet dat het verhaal geïnspireerd is op meerdere toen bestaande situaties.

Enkele feiten zijn: er zaten ook joden in het verzet; er waren verraders onder verzetsmensen; er waren ook moffen die het nazi-regime afwezen. Ofwel: je kunt (in tijden van oorlog) niemand 'zomaar' vertrouwen. Feiten genoeg om een verhaal op te baseren, toch?

avatar van cornelis

cornelis

Die per boot vluchtende nazi is voor zover ik weet gebaseerd op de werkelijkheid. Net als de toestanden in die geimproviseerde gevangenis. En nog veel meer dingen, waar je het in eerste instantie misschien niet van zou vermoeden.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Sorry, tuurlijk kan het heel interessant zijn om te weten, welke aspecten werkelijk gebeurd zijn. Ik bedoelde meer: Maakt het al dan niet echt-gebeurd-zijn de filmbeleving anders?

avatar van Reinbo

Het is een verzonnen verhaal gebaseerd op waargebeurde zaken. Niet in het verhaal is dus echt gebeurd. Er zijn alleen wel soortgelijke situaties geweest.

avatar van SilverGun

SilverGun

Lekker lopende dialogen, fantastisch spel, mooi camerawerk en een zeer aangename vaart in het verhaal. Het vakmanschap en enthousiasme spat er vanaf. Jammer van die gekunstelde plottwist op het einde. Het is nogal onlogisch dat Hans al die moeite voor het verzet deed als het 'm puur om het geld zou gaan. Dat had heel wat makkelijker gekund. Maar dat kan de pret nauwelijks drukken, aangezien de film meer dan voldoende kwaliteiten heeft. Zwartboek verkent nergens daadwerkelijk de donkere kanten van het verzet en de Nederlanders in WOII, maar waarheidsgetrouwe aspecten en grijstinten worden vakkundig verweven in het goed doortimmerde verhaal.

Heerlijke film. 4*

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Ik vond het niet nodig dat Theo Maassen meedeed. Die haalde mij op dat moment weer een beetje uit het verhaal. En dat vind ik jammer, want het was een heftige scene.

avatar van sydney

sydney

Theo Maassen vind ik wel goed maar paste niet goed in de film, daar ben ik het mee eens. Johnny De Mol daarentegen vind ik niet eens een goed acteur. Ook die rol die hij speelde was niet overtuigend. Ik bleef maar Johnny de Mol zien. De top B-acteur. Ach je ziet maar, als je maar familie van... bent.

avatar van Bone*Thugs

Bone*Thugs

Goede film.....Paul leidt ons weer mooi om de tuin want op t end verwacht je niet dat de dokter de dader is!!
Heb echt genoten van deze film!! Ik denk dat deze het wel goed gaat doen!!

avatar van PeggySue

PeggySue

avatar van Quido

Quido

PeggySue schreef:

Wel jammer dat het weer een film over de Tweede Wereldoorlog moet zijn.

Weer ? Jammer omdat ... ?

PeggySue schreef:

Wel jammer dat het weer een film over de Tweede Wereldoorlog moet zijn.

Van alle eerdere films van Paul Verhoeven ging er slechts een over WO2 (Vooruit 2 als je Voorbij, Voorbij meerekend)

Reinbo schreef:

Rutger Hauer... elke goede acteur had zijn tekst aangepast..

Die had dat voorgesteld. Maar die keuze is uiteindelijk niet aan hem.

Bv. Goderdomme... hij zij Godverdomme! Ik zal hem godverdomme...... (Juist door het karakter ook zelf zijn in zijn woede Godverdomme te laten zeggen (Maar met de betekenis God verdom hem) was het geloofwaardiger geweest en was het comic relief ook sterker geweest. .

geen idee of het zo gezegd werd, maar dit is toch echt in de eerste instantie kritiek op het script. Ik houd voor het mislukken van die scene in de eerste instantie Soeteman en verhoeven verantwoordelijk.

Blij dat jij niet regisseert. Dit klinkt allemaal nog pathetischer....

avatar van ronmieke

ronmieke

Beste Nederlandse Film ooit vind ik, en maakt een zeer grote kans om een Oscar binnen te halen denk ik, alles zat erin, superspanning, prima dialogen en menselijke emoties die fabuleus door alle acteurs, ja sydney ook Johnny de Mol die gewoon een prima acteur, worden neergezet en het is zo goedkoop altijd als men zegt, "ja dat komt omdat die de zoon of dochter van is". Ik kan tal van Acteurs en Presentatoren op noemen van beroemde families die het op eigen kracht hebben gemaakt en het prima doen, want je kan wel De Mol, Krabbe, Van Veen, Douglas, Sheen, Brolin, om er maar een paar te noemen, als achternaam hebben, je moet het toch echt allemaal zelf doen.

Wouter schreef:

Blij dat jij niet regisseert. Dit klinkt allemaal nog pathetischer....

Misschien cast ik wel een acteur die me er uit redt.

avatar van ronmieke

ronmieke

Volgens mij begrijpt Wouter de Film niet helemaal, geeft niet hoor maar lever dan ook geen zinloze en nietszeggende kritiek.

avatar van Trip Fontaine

Trip Fontaine

Ja, Wouter, je mag dan wel denken dat je als regisseur echt iets van de film met het zwarte boek weet, maar nu hoor je eens van een ander dat ook jij er echt nul, nakko, niks van begrijpt...

Vergeleken met Verhoeven dan...

ronmieke schreef:

Volgens mij begrijpt Wouter de Film niet helemaal

Waaruit blijkt dat?

Redlop

Prachtig tijdloos verhaal. Romeo & Julia in WOII. Film bevatte wel een paar slordige foutjes, daarom slechts 4,5*

avatar van Hannibal

Hannibal

Gij zult niet doden!

Voor de liefhebbers: Johnny de Mol.

"Ik speel iemand die heel Christelijk is en gelooft in God."

Redlop

Dat was heel genant ja, maar om daar nou de hele film op af te rekenen.

avatar van Vamperia

Vamperia

Wat een ge-emmer zeg, over die Johnny de Mol. Tijd voor een I-hate-Johnny fanclub ? Laat die gozer voor wie hij is. Mij stoorde Johnny in ieder geval niet omdat ik de film gewoon spannend vond. Een wat mindere scene / acteur doet daar geen afbreuk aan.

ronmieke schreef:

Precies. Topacteurs, die Babette van Veen, Linda de Mol en Martijn Krabbé...