Genre: Thriller / Oorlog
Alternatieve titel: Black Book
Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Bekijk via CineMember
Bekijk via Viaplay
Bekijk via CANAL+
Plot Zwartboek
"To fight the enemy, she must become one of them."
In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.
Rachel Stein / Ellis de Vries
Gerben Kuipers
General Käutner
Notary Wim Smaal
Jeauhan
Niet geheel Nederlandstalig, internationaal gevestigde regisseur en internationale thematiek is in de toekomst volgens mij prima mogelijk voor een geheel Nederlandse productie.
Leland Palmer
Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zie het nog niet zo snel gebeuren.
Jeauhan
Toen Ard Schenk in '71 de 10km onder de 15 minuten schaatste zei iedereen dit wordt nooit meer verbeterd. Toen Karlstad dat 87 onder de 14 min schaatste zei iedereen dit wordt nooit meer verbeterd. Nu doet Kramer het in 12.41.
Zo gaat het met records.
Maar goed ik dwaal/we dwalen af dus ik hou er maar over op
cornelis
Bij Zwartboek is al een keer 18 miljoen uitgegeven. Ik zie niet in waarom dat in de toekomst niet weer kan gebeuren.
Alles kan. Of het in de lijn der verwachting ligt, is iets anders.
De film was tevoren niet voor 18mln gefinancierd, maar voor 12. Een deel van de gebruikte financieringsconstructie bestaat niet meer (sale&leaseback UK). Welke producent ontwikkelt (en investeert dus in) een dergelijk project met een beperkte slagingskans, en met uiterst geringe inverdiensten (vanwege noodzakelijke presales)?
De vergelijking met topsport gaat natuurlijk mank, al was het maar omdat topsporters het halen van snelle tijden tot doel hebben, en filmmakers niet alles in het werk stellen om een hoger budget te halen.
For the record, Zwartboek was verre van geheel Nederlands (crew, cast, producers).
Maar goed, we zijn het volgens mij in de basis helemaal niet oneens. Kan inderdaad zomaar zijn dat er binnen tien jaar weer zoiets gebeurt.
Jeauhan
Het gaat mij ook niet om de regel, maar om de uitzondering...en dan zijn we het inderdaad in de basis met elkaar eens.
Cosworth
Keek lekker weg en was boven mijn verwachting, een 4,5 dubbel en dwars!
JeanMaurice
Sebastian Koch is een van mijn favoriete acteurs van het moment en ook in deze film schittert hij naast Carice van Houten. Mooie film met een sterk eind.
navulverpakking
Ik hoopte toch wat meer van Michiel Huisman te zien..
Erg goed acteerwerk van Carice van Houten.
lyke
Goede oorlogsfilm met super acteerprestaties van Carice van Houten en de rest.
wimaroca
Carice van Houten is over een jaar of 10 de beste actrice die we ooit gehad hebben en zullen krijgen!
guylopez93
uitstekende oorlogsfilm
mooi verhaal, prima geacteerd, goede uitwerking, Carice van Houten is hier zeker op haar best, ze breekt door in Hollywood en we zullen zeker meer van haar zien in meer films. Johnny de Mol vond ik weer wat minder maar ik had ook niet meer van hem verwacht. Voor de rest was de film dik in orde en was het einde ook heel sterk.
gmx
Prima acteerwerk en een boeiend verhaal. Helaas zitten er een paar onlogische wendingen in het script, die ook al eerder zijn genoemd. Weet niet of deze al eerder zijn genoemd, maar hier stoorde ik me persoonlijk nogal aan:
* Het stuk met de insuline spuit, het snel de chocola eten, toch weer ontsnappen etc, iets TE toevallig allemaal
* De liquidatie van Muntze. Kom op zeg, Duitse wetten die nog uitgevoerd moeten worden na de bevrijding ?
* Die Duitse topgeneraal die hiertoe de opdracht geeft ?
* Muntze die hier niet eens tegen in gaat ?
* Muntze, een topgeneraal onder Hitler die eigenlijk gewoon eigenlijk een hele schappelijke, aardige baas is ?
* In die tijd hadden ze ook al draadloze lange afstands zenders ? Zo klein ? Kom op zeg.
* Draadloze telefoon in een jeep ?
En zo zijn er nog heel wat zwakheden, ben maar voorbij gegaan aan de punten die een paar pagina's terug ook al genoemd zijn.
Jammer, dit drukt de score, deze zat zo dicht bij een ECHT goede Nederlandse film, ik kan nu echt niet hoger komen dan:
3.5 *
cornelis
De genoemde order van generaal Foulkes, die de Duitsers toestond hun eigen manschappen te displineren (waar de Duitse majoor naar verwijst), is volgens de research van de makers historisch correct, en dergelijke executies hebben daadwerkelijk plaatsgevonden. Hoe bizar ook.
In de film wordt verteld dat dit een PTT-lijn is, niet draadloos dus.
Een (Canadese) militaire veldradio, geen telefoon.
Dit vind ik nog wel de vreemdste kritiek:
Bron ?
In de film wordt verteld dat dit een PTT-lijn is, niet draadloos dus.
Dat zou helemaal bizar zijn, dan zou toch heel simpel de ontvanger getraceerd kunnen worden ? En bovendien zou dan de hele tijd de telefoonlijn 'bezet' zijn en meteen opvallen.
Jep, thks:
"While German military tribunals could discipline their troops, after having surrendered to the Canadian forces, (under "Allied Military Standing Order No. 153"), Canadian military law should have prevailed, (with no death sentence for desertion, and with a delay of three months before any such execution). The execution of the SS officer, by way of showing a Canadian officer a German "death warrant" and citing "Article 153," was a fiction."
Tja, dat had ik je ook wel kunnen vertellen
Wat een onzin. Maar goed.
Ik hoorde ook dat het op waarheid gebaseerd was, maar zou nu ook wel willen weten hoe het precies zat.
cornelis
Op pag. 513 van de recent uitgekomen herziene biografie van Verhoeven spreekt Rob van Scheers van een soortgelijke gebeurtenis in IJmuiden, waar een aantal Duitse deserteurs - onder toezicht van de Canadezen - door een Duits peloton werd gefusilleerd. Hierop is de scene door Verhoeven en Soeteman (beide stevige researchers, trouwens) gebaseerd.
Dat het reglementair niet in orde was, wil niet zeggen dat het niet gebeurde. Over het al dan niet bestaan van aardige Duitsers en de (on)mogelijkheden van PTT-lijnen kunnen we vast nog lang en zinloos discussieren.
Probleem van periodefilms is dat die bij sommigen blijkbaar een overdreven wantrouwen op het gebied van historische correctheid veroorzaken.
Ik begrijp het fanatisme van veel mensen op dit vlak niet. Ok, sommige zaken zijn belangrijk, maar om nu zo te gaan zeuren over allerlei details...
Earth
Mij valt alleen weer op hoe makkelijk er ongefundeerd kritiek wordt geleverd op een aantal zaken die wel degelijk plaats hebben gevonden (cq. mogelijk zijn). Iets beter kijken en luisteren en daarna kritiek geven.
Er valt best wel kritiek te geven, maar de (in mijn ogen) echte kritiekpunten (de wel erg snelle brandweer in het begin en de opgewekte Ellis vlak na het bombardement) zie je weinig tot niet voorbij komen.
gmx
KOM OP zeg. Het is toch gewone common sense, dat na de oorlog de Duitse wetten niet meer golden ? Wat jou betreft had de film er dus als volgt uit kunnen zien:
[Duitse generaal] "Muntze, u wordt ter dood veroordeeld"
[Canadees] "Wacht eens even, de oorlog is afgelopen en Duitsland is verslagen"
[Duitse generaal] "Maakt niet uit, U mag dan wel de oorlog hebben gewonnen, dit is een Duitse wet en die geldt nog steeds"
[Canadees]"Ok, vooruit dan"
[Muntze]"Komt niks van in, ik heb hier het Duitse wetboek, daar staat in dat u als Canadees juist ter dood veroordeeld moet worden"
[Canadees] "Huh ? Laat eens zien dan ?"
[Munte laat Duitse artikel zien aan Canadees]
[Canadees] "Ja, het staat er echt, kut. Nou ja, dat moet dan maar"
Quentin
Wat wil je nou nog, er zijn genoeg bronnen die bevestigen dat het echt gebeurd is?
gmx
Laat er eens 1 zien dan waaruit blijkt dat een generaal (!!) na de oorlog door duitsers is afgeschoten. Echt, te idioot om er uberhaupt over te praten, generalen/officieren moeten toch eerst als oorlogsmisdadigers verhoord en berecht worden. Echt, de realiteits zin en common sense van sommige mensen hier ontbreekt echt geheel.
gmx
Ik ben het nog even na gaan zoeken en idd, er zijn na de oorlog nog 2 Duitsers ter dood veroordeeld bij Ijmuiden, zoals jij stelt. In dit paper staat dit voorval, dat jij aanhaalt, omschreven: http://www.wlu.ca/lcmsds/cmh/back%20issues/CMH/volume%202/issue%201/Madsen%20-%20Victims%20of%20Circumstance%20-%20the%20Execution%20of%20German%20Deserters%20by%20Surrendered%20German%20Troops%20Under%20Canadian%20Control.pdf
Als je dat artikel leest blijkt het echter om een geheel andere situatie te gaan. De Duitsers moesten geevacueerd worden en aangezien dit een enorme taak was, bedacht Canada dat het slim zou zijn om gebruik te maken van de Duitse leger structuur en deze werd dan ook weer gedeeltelijk hersteld, zodat de Duitsers zelf zorg zouden kunnen dragen voor hun evacuatie.
Onder dat Duitse 'management' zijn toen 2 *deserteurs* ter dood veroordeeld.
Een COMPLEET andere situatie uiteraard dan dit belachelijke onderdeel uit het script
Quido
Een andere situatie zeg je, dus waarom vergelijken met deze situatie (hoewel, als ik de bron vluchtig doorkijkt is de situatie juist treffend vergelijkbaar)? En internet is niet een allesomvattende bron, en vaak de meest onbetrouwbare. Dit ziet er wetenschappelijk uit, maar volgens mij heb je je ervan af gemaakt door enkel de conclusie te lezen. Volgens mij spreekt die bron niet eens tegen wat er in Zwartboek gebeurt.
Beluister het audiocommentaar van Soeteman anders eens, die legt veel situaties uit en bespreekt daarbij de bron(nen) die men gebruikt heeft. En ik weet het niet zeker, maar geloof deze kwestie ook.

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog-film 'Zwartboek' van Paul Verhoeven donderdag op televisie

Videoland heeft drie nieuwe indrukwekkende WOII-films toegevoegd aan het aanbod

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977