• 9.379.078 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

General Käutner

Notary Wim Smaal

avatar van Adrenal

Adrenal

Ik heb de film zelf niet gezien maar ik vind deze recensie van Dennis van Dessel eerlijk gezegd wel erg grappig.

avatar van gotti

Klinkt als een jongetje die vroeger eens geen handtekening van de beste man heeft gekregen. Wat een kul recensie!

avatar van wibro

wibro

Adrenal schreef:

En nu ga jij deze film niet bekijken omdat zo'n flapdrol als Dennis van Dessel deze film de grond ingeboord heeft? Jij bent wel makkelijk te beïnvloeden zeg.

Mijn advies; Ga deze film bekijken en geef zelf jouw mening hierover.

avatar van Adrenal

Adrenal

Huh? Vanwaar haal je dat nu?

Hij lijkt inderdaad wel wat op z'n teentjes getrapt. Ik vind Verhoeven toch ook een regisseur die weet waarmee hij bezig is. Desalniettemin vond dit stukje er grappig:

Maar mijn favoriet is een scène waarin Derek de Lint met een intense blik de camera in staart terwijl hij zegt: "Waar dan ook..." (en de camera komt dichter) "hoe dan ook..." (de camera komt nog dichter) "wanneer dan ook..." (nóg dichter!) "die moffenhoer gaat eraan!" Jaja, er valt wat te lachen in Zwartboek'.

Ik kan er niets van zeggen want ik heb zelfs nog geen stuk van Zwartboek gezien.

avatar van maxo922

maxo922

goede film met veel spanning. * 3,5

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Hehe, eindelijk gezien. Prima film inderdaad met een spannend en interessant verhaal. Nergens wordt het voorspelbaar of saai, en de plottwist is prima. Petje af voor Verhoeven om weer eens met een goed nederlands product te komen. Oogt heel internationaal en snel. Ook de taal is goed gesproken en niet zo traag of onfilmisch als in oudere NL films (en een hoop nieuwe nog steeds). Carice is bijzonder goed hier, maar ook de rest acteert uitstekend.

avatar van luigi22

luigi22

Dit is voor mij de beste nederlandse film die ik ooit gezien heb!!

avatar van otherfool

otherfool

wibro schreef:

En nu ga jij deze film niet bekijken omdat zo'n flapdrol als Dennis van Dessel deze film de grond ingeboord heeft?.

Geen idee wie deze 'flapdrol' is, maar met 'Als dit een roman was, zou hij vol uitroeptekens staan.' slaat-ie wel mooi de spijker op z'n kop...

Je kunt het wellicht beter met een spannend stripboek vergelijken.

Verhoeven is nogal een Dick Bos fan.

avatar van Bla

Bla

Eindelijk gekeken, beste Nederlandse film die ik tot nu heb gezien. 4,5* Carice van Houten is de bom.

avatar van sisidriver

sisidriver

echt helemaal in het verhaal meegegaan,toppertje

Earth

In de nieuwe biografie gaat Verhoeven in op de kritiek van de film, leuk op te lezen.

Eerder hadden we een heftige discussie over het begin, dat Rachel zo vrolijk was na wat er met de boerderij gebeurde. Verhoeven geeft toe dat deze overgang te abrupt is.

Ik vind het zelf ook een minder punt van de film.

Ter info: in de roman staat ook de verklaring. Er zitten enkele dagen tussen waarin ze leuk dingen doet en verliefd wordt, terwijl dat in de film uit niets blijkt.

Zelf geeft Verhoeven aan dat de treinreis op dat tijdstip in de film qua tijd "gesmokkeld" is. Ik zelf denk nog steeds dat er begin 1945 nog wel wat treinen reden, natuurlijk veel minder vanwege de spoorwegstaking. Volgens mij waren er nog wel NSB-ers of Duitsers te vinden die voor wat treinvervoer konden zorgen. Er worden in 1945 immers door de geallierden ook treinen beschoten.

Zonder alle discussies weer te beginnen is het denk ik leuk voor de geinteresseerden de biografie te lezen.

avatar van mruzbeck212

mruzbeck212

Goede film. De Nederlandse film met het hoogste budget tot op dit moment. Nou, dat zie je er ook wel van af! En dan nog die mooie Clarice van Houten, die ook nog erg goed acteerd. Geweldig.

avatar van Bakshi

Bakshi

Best een mooie film. Maar wat al meer geschreven is: een aantal storende en zeer onlogische wendingen in het verhaal.

Bakshi schreef:

Die storende fouten vallen wel mee vind ik, het zijn er een paar. In een beetje film zitten die er altijd wel in. Daarbij komt nog dat een heleboel van die fouten zo worden geinterpreteerd terwijl ze niet fout zijn. Ook die discussie is hier al lang en breed geweest.

avatar van filmfan(tast)

filmfan(tast)

Een prachtige detective tegen de achtergrond van WOll. Met historische elementen die waar zijn gebeurd. ‘Soldaat Van Oranje’ revisited, maar dan vanuit de ogen van een joodse vrouw. De helden blijken niet zulke helden te zijn en de onschuldige is ook weer niet zo onschuldig. Een omstreden thema voor een koopje verfilmd (18 miljoen, ons bint zuunig). Het onderwerp is nog steeds controversieel, vandaar dat de film wellicht niet genomineerd is voor een Oscar. Net als met Floris kan Verhoeven nog steeds een mooie film maken, die zich laat bekijken als een Duitse krimi. Er zijn nogal verwijzingen naar Soldaat. Neem alleen al de balkonscène. Hetzelfde huis van de held uit het eerste deel . Alsof Hans Akkermans het alter ego van Erik Lanshof is. Mooie film.

Moge Verhoeven het geld bij elkaar krijgen voor z’n Jezus film. Een van zijn volgende projecten

filmfan(tast) schreef:

Dat is wel heel ver gezocht. Het balkon is in ieder geval niet hetzelfde.

avatar van Aapje81

Aapje81

De twee sterren die ik geef zijn voor Van Houten en Koch. De rest is zeer matig. Zoals wel vaker verliest Verhoeven zich in oppervlakkigheid en perversiteiten die geen nut hebben. Het scenario is matig, het acteerwerk is zwak met uitzondering van de hoofdrolspelers

Het enige talent dat Verhoeven heeft is het smaakvol in beeld brengen van blonde vrouwen en daarvoor waag ik mij toch altijd weer aan zijn films. Op de een of andere manier haalt hij toch altijd een goede acteerprestatie uit ze en dat is knap. Helaas vergeet hij dat er meer voor nodig is om een goede film te maken

avatar van mister blonde

mister blonde

Pim Fortuyn werd een paar jaar geleden gekozen als 'grootste' Nederlander. LOTR als beste film ooit. Shawshank staat zowel hier als op IMBD op 1. Lekker boeiend allemaal. Zo'n slechte film is het natuurlijk ook weer niet.

avatar van mister blonde

mister blonde

Adrenal schreef:

Erg flauw stukje, die zich uitsluitend richt op de zaken waar wat op aan te merken valt. Flauw geschreven, met flauwe pesterijen. De positieve kanten worden genoemd als eigenlijk niet van belang, wat onzin is. Makkelijk scoren.

avatar van Flipman

Flipman

Flipman schreef:

Ik ben nooit zo onder de indruk geweest van Paul Verhoeven z'n Amerikaanse films; Hollow Man vond ik ERG zwak. Komt ie HIERmee! GE-WEL-DIG!!!

Ik werd helemaal meegesleept! En aan het einde zitten nog verrassingen ook! En eigenlijk vraag je je de hele film niet af waarom ie deze titel draagt !

Meer zeg ik niet, want dat is al gebeurd, maar hij heeft m'n verwachtingen zeker overtroffen!

Tja, dat valt nu allemaal wel mee. Mooie film, hoor. Maar ja, dan vergelijk je het ook met Verhoevens eerdere werk. Nu is ie uitgeroepen tot Beste Nederlandse Film, maar dat verdient ie echt niet.

Van 4,5 naar 3,5 punten.

avatar van Quido

Quido

Wat maakt iedereen zich toch druk om zo'n publieksstemminkje ...

filmfan(tast) schreef:

Een omstreden thema voor een koopje verfilmd (18 miljoen, ons bint zuunig).

Vind het eigenlijk geen koopje, zeker voor nederlandse begrippen niet. Hoogste budget voor een NL-film ooit.

Neem bijv. een amerikaanse oorlogsfilm als Saving Private Ryan. Budget van 65.000.000. Lijkt veel, maar vergeet niet dat de helft al opgaat aan Tom Hanks en consorten. En ik verwacht niet dat Carice van Houten er voor deze film met 10 miljoen vandoor gaat.

Een en ander is te verklaren door het feit van de bioscoopopbrengst van Saving Private Ryan wereldwijd bijna een half miljard (!) is. In Nederland zal 20 miljoen het maximumbudget zijn, aangezien je nooit meer inkomsten zult genereren (of je moet een gigantisch internationaal succes weten te maken, maar het risico dat dat niet lukt is veel te groot).

avatar van cornelis

cornelis

Jeauhan schreef:

In Nederland zal 20 miljoen het maximumbudget zijn

Dat is veel meer dan het maximumbudget. Deze film was echt een enorme uitzondering, zoiets iets niet zomaar te herhalen.

SPR zal ook below-the-line fors duurder geweest zijn dan ZB, trouwens, al was het maar omdat SPR volgens mijn informatie 160 draaidagen had, tegenover iets meer dan 80 voor ZB.

avatar van Quentin

Quentin

4/5 miljoen lijkt me toch echt het maximum voor een Nederlandstalige productie.

Jeauhan

Tuurlijk niet. Deze film had als budget bijna 20 miljoen. Dan is dat toch het maximum, ook al is het een uitzondering? Ik kan het mis hebben maar 'meer dan het maximum' is niet mogelijk. Ik geef alleen de limiet aan, daarboven is het niet mogelijk de kosten terug te krijgen uit verkoop. Staat los van het feit of het nog vaak gaat gebeuren dat een NL-film een budget van meer dan 10 miljoen gaat hebben.

avatar van cornelis

cornelis

Ik kan het mis hebben maar 'meer dan het maximum' is niet mogelijk.

Je heb semantisch natuurlijk gelijk, maar ik vermoed dat je begrijpt wat (Quido en) ik bedoelde(n).

Meer dan 6 of 7 lijkt me al zo goed als uitgesloten. Zeker indien Nederlands gesproken.

Jeauhan

Bij Zwartboek is al een keer 18 miljoen uitgegeven. Ik zie niet in waarom dat in de toekomst niet weer kan gebeuren.

avatar van Quentin

Quentin

Co-produktie, niet geheel Nederlandstalig, internationaal gevestigde regisseur en internationale thematiek ... factoren die de meeste Nederlandse films niet bieden.