• 9.379.403 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

General Käutner

Notary Wim Smaal

avatar van wo2-Freak

wo2-Freak

Die films kun je niet met elkaar vergelijken...

avatar van Fikret8

Fikret8

SalsaLover schreef:

Ze herkent de jeep van ver terwijl hij nog onder een doek zit .

Ze herkende het kenteken, waar een paar scene's eerder over werd gesproken.

avatar van Gerritj

Gerritj

Zomaar een film, gekocht in Bangkok bij een straat kiosk, in het Nederlands.

Maar de eerste keer heb ik deze film afgezet na 5 minuten omdat de teksten in het begin afschuwelijk slecht waren.

Maar op basis van alle berichten hieronder nu na een half jaar toch uitgekeken. Gelukkig maar.

Werd opeens een klasse movie.

Het was soms wel lastig om de goeden en de kwaden te herkennen.

Vele jaren heb ik gewerkt bij de RVS. En van welke maatschappij was het notitieboekje?? Juist ja.

4.0

avatar van ruud_fr

ruud_fr

Gerritj schreef:

avatar van =michael=

=michael=

ruud_fr schreef:

als je dat bij elke film doet...

Kan je wel een hoop films ''kijken''

avatar van ruud_fr

ruud_fr

ja, 288 per dag

avatar van Gerritj

Gerritj

ruud_fr schreef:

als je dat bij elke film doet...

Niet in iedere film begint de tekst zo slecht gelukkig Ruud,

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Tijdens de ontsnappingscene word volgens mij 2x de persoon voor de verrader neergeschoten met een machinegeweer. Er hoefde maar een kogel erdoorheen te gaan en hij was dood geweest. Die Duitsers zorgden wel goed voor hun infiltranten moet ik zeggen. Zo'n foutjes vind ik toch jammer, anders had een halve ster meer gekregen.

Ook jammer van de openingscene, daar kon je toch al aan zien dat Carice het overleeft en, met een beetje logisch verstand dat Muntzedat niet zou doen. Voor een thriller toch ontzettend zonde.

avatar van berghti

berghti

Sterke film, maar té, zoals in veel Nederlandse films.

avatar van koekske007

koekske007

Super film, echt van genoten op een regenachtige zondagnamiddag

avatar van luigi22

luigi22

Zeer goede film die mij van het begin tot het eind bleef boeien..

Carice van Houten is geweldig:P

avatar van wibro

wibro

Wat ik goed vind in de oorlogsfilms van Paul Verhoeven en sowieso in alle nederlandse oorlogsfilms is dat de dialogen in de eigen taal worden gevoerd. Duitsers spreken altijd duits!

Voor een oorlogsfilm is dit voor mij zeer belangrijk. Het geeft zo een getrouw mogelijk beeld van de werkelijkheid.

Daarom ook is Zwartboek voor mij een goede film met uiteraard uitstekend acteerwerk van Carice van Houten.

avatar van Niels Alberts

Niels Alberts

Beste Nederlandse film van de afgelopen 15 jaar. En zeker de beste film van Paul Verhoeven. De film hield me van het begin tot het eind aan de buis gekluisterd. Van Houten en Koch spelen geweldig. Er is echt chemie tussen die 2. Echt een aanrader!

avatar van MARCUS CORVUS

MARCUS CORVUS

Leuke film. Ik ben sowieso al fan van NL films. Ik kan niet ontkennen dat er een hoop grut tussen zit, maar deze heeft mij zeer vermaakt.

Enorm 'leuke' wendingen in het verhaal sleuren de kijker van de ene naar de andere kant.

Er zijn weinig Amerikaanse films die hieraan kunnen tippen.

avatar van Flipman

Flipman

Ik ben nooit zo onder de indruk geweest van Paul Verhoeven z'n Amerikaanse films; Hollow Man vond ik ERG zwak. Komt ie HIERmee! GE-WEL-DIG!!!

Ik werd helemaal meegesleept! En aan het einde zitten nog verrassingen ook! En eigenlijk vraag je je de hele film niet af waarom ie deze titel draagt !

Meer zeg ik niet, want dat is al gebeurd, maar hij heeft m'n verwachtingen zeker overtroffen!

avatar van john constantine

john constantine

De beste nederlandse film ooit gemaakt, en meschien wel Verhoevens beste film!! IK ben echt totaal geen fan van nederlandse films, maar deze vond ik echt goed. IK verwachte er niet al te veel bij, maar de film is echt de hele tijd spannend, en dat daalt ook niet. Ik raad echt iedereen aan om deze film te gaan kijken. Hij krijg van mij een 5.0 omdat ik dit toch wel een meesterwerk vond!!!!

avatar van seth gecko

seth gecko

erg moeilijke om te beoordelen dit. In zeker opzicht is Verhoeven voor het eerst sinds lang terug in grote doen en mag hij lekker los gaan op de manier dat hij het zelf graag heeft.

een ouderwets jongetjesverhaal vertellen over gemene vijanden en stoere helden gekruid met de nodige pathos, seks en geweld.

het werkt op zich wel en het verhaal blijft best boeien, alleen is het plot , mede dankzij de uitwerking soms nogal aan de kitscherige, bijna stompzinnige kant met het personage van Theo als uitschieter
sterf godslasteraar!!!

er zitten wel meer van die bijna tenenkrullende over the top dingetjes in Zwartboek en de film heeft op het einde een overkill aan plotwendingen, maar al bij al is het geheel entertainend en spannend genoeg om te blijven boeien, veel daarvan is ook te danken aan Carice die zelfs een stereotiep geschreven personage overtuigend tot leven weet te brengen.

3***

avatar van Earth

Earth

seth gecko schreef:

sterf godslasteraar!!!

3***

Als je het boek van Zwartboek leest dan zul je zien dat Carice niet zo stereotiep is beschreven als je misschien zou denken. Voor mij staat vast dat ze een buitengewone prestatie heeft geleverd.

avatar van Bibelonseberg

Bibelonseberg

Met weinig woorden: Absolute topper!!!!!!

avatar van seth gecko

seth gecko

@ Earth

Wat jij zegt klopt niet. het boek is nu eenmaal niet het filmscript. het kan allemaal goed en wel zijn dat Rachel en anderen een stuk gelaagder uit de verf komen op papier.

het is het Script van Verhoeven en Zoeteman dat voor de film echter telt en daarin zijn nu eenmaal de personages behoorlijk stereotiep en de dialogen gekunsteld.

avatar van Earth

Earth

seth gecko schreef:

@ Earth

Dat er verschil is klopt zeker.

Ik heb alleen andere mening over de personages, ik vindt het niet gekunsteld en stereotiep, maar ja.. iedereen kijkt er anders naar.

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Na Soldaat van Oranje geef ik deze film ook het maximum. Mooi oorlogsverhaal, boeiend en mij geen moment verveeld, kortom prachtige Hollandse film. Tussen haakjes er was 1 grappig moment : die blote Duitser in het toilet.

avatar van Allepinie

Allepinie

Ik vond het een steengoede film. Had gedacht dat de film te lang zou lijken, maar dat viel ontzettend mee. Een puntje van kritiek, en dat vind ik moeilijk te omschrijven...

Ik had meer gevoeld voor een einde dat het verhaal voor meerdere mensen afsloot, en niet alleen voor Diegenen die over bleven... Dit maakt er weer echt een normale film van, ipv een speciaal verhaal.

Maar dan nog, 4* voor mij.

avatar van FixX

FixX

ik ben niet zo van de nederlandse film

maar deze film verbaasde me zeer in een goede zin dan

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Na 20 jaar Hollywood probeer Verhoeven het weer opnieuw in Nederland, om nog 1 keer een Nederlandse film te maken. Vermoedelijk, want hij is alweer van plan om terug naar Amerika te gaan. Ik dacht eerst dat hij nu wel weer in Nederland bleef.

Maargoed: Zwartboek was weer zo'n typische Verhoeven-film: veel bloot en sex en mensen die het intens uitkrijsen van de pijn als ze ook maar een schrammetje oplopen, veel schietwerk. Het lijkt dan eigenlijk soms net alsof het in de film alleen maar over de dingen hierboven gaat dan over de geschiedenis van WO II en de werkelijkheid ervan. Maar evengoed was dit een zeer mooie film geworden. Met een hele kluit beroemde en steengoede Nederlandse acteurs. (Tom Hoffman, Derek de Lint, Frank Lammers noem maar op) Carice van Houten ken ik trouwens alleen van Minoes maar speelde haar rol als Joodse vluchteling erg mooi. Een Jodin die zich aansluit bij een verzetsgroep en tegelijkertijd bevriend is met een Duitse officier en daardoor uiteindelijk een soort landveraadster word.

Het verhaal van de film is erg mooi opgezet, maar ik vraag me wel eens af waar Verhoeven dit nou precies op baseert: om de sex en de knalwerk, of gewoon de realisme van de 2de wereldoorlog. Maar ach... Daar ga ik verder niet moeilijk over doen. Van Verhoeven moet je dit soort dingen gewoon accepteren. Hij maakt daarintegen uitstekende films, zoal in Nederland als in Amerika (Alhoewel ik alleen maar Robocop en Total Recall heb gezien uit de US)

Een van de scenes wat ik nou best wel hillarisch vond was metdie katholieke verzetstrijder die overgehaalt werd de vijand die de groep moest liquideren neer te schieten. Maar dat weigert ie omdat dat tegen het geloof is. Ineens roept die vijand godverdomme en die katholiek doorzeeft hem en zegt: je vloekt! bam bam bam je vloekt!!

Prima Nederlandse come-back film van Paul Verhoeven. Was soms ook te vergelijken met Soldaat van Oranje. Uitstekende ruime verzameling acteurs en zeer mooie momenten.

(schrijf het bericht en plaats de stem wel een beetje laat want ik heb hem zaterdags gezien)

Ohja tip voor mensen die hem nog willen zien/hebben: De nieuwe Quality-film collection uitgave van de film ligt voor maar 6 euro bij Blokker.

avatar van ruudjuh222

ruudjuh222

Leuk geprobeerd maar het is weer een typisch nederlandse film.

Grof taalgebruik en veel seks. Het verhaal is opzich wel goed, daarom 2 sterren

avatar van neo

neo

Ik zag toch echt niet op iedere hoek van de filmstraat een Duitser de liefde bedrijven...

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Wel op zijn plaats in de quality film collection.

avatar van shockdog

shockdog