Genre: Misdaad
Releasedatum: 18 januari 1973
Bekijk via Netflix
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Godfather
"An offer you can't refuse."
Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.
- IMDb (9,2 / 2199629)
- Trailer (YouTube)
- The Godfather (BoekMeter)
- The Godfather (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Carlo Rizzi
Captain McCluskey
Jack Woltz
bennyboy
ik heb deze film nou al twee keer gezien maar ik kan nog steeds niet stemmen. toen ik hem de eerste keer zag (was ik 13) viel het me tegen omdat er bijna geen actie in voorkomt, (tegenwoordig hoeft dat van mij al lang niet meer) dus heb ik hem nog eens gekeken. en ik kan weer niet stemmen. ik was al heel snel de draad kwijt wie wie was en ik vond de speelduur te lang om echt zwaar geconcentreerd te kijken. als ik 18/19 ben kijk ik em nog es. m,aar voor de lol ga ik 2 en 3 ook nog en herkijken. wie weet kan ik op die 2 wel stemmen. (3 volgde ik wel in 1 keer maar ben ik vergeten te stemmen xD)
mottsluhrev
Beste film aller tijden!!
De film bevat alles: spanning, sfeer, dreiging, actie, drama, humor,...
Bijna 3 uur durende film, maar in vergelijking met vele andere 'marathon'films waar je vaak enkele ogenblikken zit af te tellen naar het einde en het gevoel hebt dat de film minstens een halfuur korter kon, verveelt de Godfather geen minuut door de voortdurend donkere sfeer die je gedurende de hele film meesleept. Het enige minpunt van de film is wanneer hij ten einde is. Pacino, Duvall en Caan spelen hun rol uitmuntend, Marlon Brando is werkelijk F-A-N-T-A-S-T-I-S-C-H als de Godfatherl!!
Sergio Leone
Zonet gezien. Voor nu een 4,5*
De cast: magnifiek. Brando is ijzersterk als 'papa' Vito, maar Pacino moet absoluut niet onderdoen. Ook de anderen: Caan, Duvall,.. alle personages klopte.
De sfeer was geweldig, van in het begin zat je goed in de sfeer van de gangster-wereld, met Vito die het eerst voor het zeggen heeft en dan gaat het wat minder.. De sfeer die daarrond hing, briljant.
Om even uit de maffia-wereld te ontsnappen is er even de "vakantie" van Michael in Italië waar hij Apolliana huwt. Even een afwisseling, komt de film enkel ten goede.
Ik had wel de indruk dat die film iets vroeger mocht stoppen, het verhaal had voor mij sneller afgerond kunnen zijn. Maar of het nu een halfuur langer duurt of niet, vervelen deed het absoluut niet.
Zoals gezegd: een 4,5* voor nu, even laten bezinken, en dan nog eens beoordelen en waarschijnlijk in m'n top10 plaatsen.
stfuympos
Om even uit de maffia-wereld te ontsnappen is er even de "vakantie"
Sergio Leone
Mja, begrijp me niet verkeerd. De "vakantie" van Michael past in verhaal, hoort er gewoonweg bij, maar even uit de donkere 'onderwereld' ontsnappen naar het zonnige Sicilië.
DragQueen
Een kunstwerk van Coppola, met een cast van mythische proporties. er wordt meesterlijk geacteerd door Brando, maar ook zeker door Pacino. de andere rollen worden geheel passend ingevuld door o.a Caan en Duvall. verder is het verhaal ijzersterk, maar dat geldt ook voor de uitwerking van het geheel. dan bedoel ik de soundtrack, en het klasse camerawerk. de film is ook erg sfeervol, en bevat zowel actie, drama en humor. een klassieker wat mij betreft. 5 sterren.
Leo1954
- 2073 berichten
Ja, zonder meer een kunstwerk. Heb m weer eens opnieuw gekeken en in het begin wilde ik nog wijzen op de onvergetelijke scenes, de paardekop, de dubbele moord in dat mooie restaurantje, maar je kunt wel aan de gang blijven. De scenes zijn vrijwel allemaal perfect en een genot om te bekijknen. De film is spannend, prachtig en intelligent. De Siciliaanse periode eindigde imo niet helemaal 100 %, maar och, dat is ook spijkers op laag water zoeken. De ogen van Al Pacino, zo donker en toch vol met kracht, gave film.
Robbie_Helmond
Naar mijn mening de beste film die ooit gemaakt is en waarschijnlijk nooit overtroffen gaat worden door een andere film. Heb in eerdere berichten mensen het commentaar horen geven dat je deze film meerdere keren moet kijken om hem echt te waarderen, en daar sluit ik me volledig bij aan. Een vriend van me gaf de dvd boxset ergens begin van de eeuw voor mn verjaardag omdat hij zo'n fan was van deze film. Heb deel 1 zitten kijken en was niet meteen onder de indruk. Had hem hoogstens een 3.5 gegeven. Alleen als je deze film meerdere keren gezien hebt ga je kleine details waarderen en opvallen in de film. Niet alleen Pacino en Brando spelen subliem in deze film, naar mijn mening zijn ze gewoon de mafia mannen van NY. Dat is ook een van de grote pluspunten van deze film. Het word in geen enkele scene ongeloofwaardig. De enige echte Untouchables. Poeslief bij familie en in de media, maar koele moordenaars achter de schermen, die liegen, bedriegen en moorden om de (familie) zaken geregeld te hebben. En juist dat aspect word gewoon perfect uitgelicht in dit drieluik van M. Puzzo.
CannabisFristi
@ bennyboy: m,aar voor de lol ga ik 2 en 3 ook nog en herkijken. wie weet kan ik op die 2 wel stemmen
Lijkt me erg sterk als je deze film niet begrijpt, zo ingewikkeld is het verhaal ook niet...
s0njaa
Ik weet het niet hoor.. Ik ben niet kapot van deze film..
In vergelijking met de nummer 1 van de "toplijst" ..... snap ik niet zo goed waarom deze film zo hoog staat.. Misschien komt het omdat gangster/kill/etcetc mij niet zo kan boeien..
Moet wel toegeven dat de drie uur zo voorbij waren, maar meer dan 3 *** vind ik het niet waard..
Binnenkort nog even deel 2 en 3 kijken..
- 19752 berichten
Hoor wel vaker dat vrouwen er niet zoveel aan vinden. Misschien teveel geweld?
- 19752 berichten
Horror-geweld is toch anders dan het meer reële geweld in The Godfather. Als je ook ziet op imdb hoeveel meer mannen op deze film hebben gestemd dan vrouwen geeft al wel aan dat ze hem liever links laten liggen. Eenmaal wel gezien stemmen de vrouwen op imdb trouwens wel erg hoog.
CannabisFristi
Komt dat niet omdat mannen over het algemeen het begrip "macht" erg aantrekt?
Waardoor de film meer geliefd is dan bij vrouwen..
Erger me er overigens voor het eerst aan de bruiloft in de film,
Vind het een beetje te overdreven,de maffia(van toen zeker) zou toch wel wat beschaafder en minder opvallend zijn dan in de film gebracht word?
In ieder geval nog steeds zwaar genieten als ik de film aanzet.
yeyo
Ik vind juist dat de maffia een tikkeltje té beschaafd wordt voorgesteld in deze film.
CannabisFristi
Niet mee eens,als je er een beetje in verdiept merk je al gauw wel dat de filmwereld er een vrij geromantiseerd beeld van heeft gemaakt..
Asaharo
Dat bedoeld hij toch, dit is nota bene een film die behoort tot de stijl-stroming Romantiek.
Het beeld van de brave huisvaders en eervolle handel is meer een nobel en romantisch gegeven maar heeft niets van doen met de werkelijkheid. Het zorgt er ook voor dat de tijd waarin het zich afspeelt een mythisch karakter krijgt wat natuurlijk de bedoeling is van Coppola.
CannabisFristi
Maar wat die bruiloft betreft,gelooft iemand dat men dat zo deed?
CannabisFristi
Ik bedoel in de werkelijkheid in "die" tijd...
Asaharo
Neen, de bruiloft is ook een mythe. De boss kan wel degelijk een verzoek weigeren. Deze film is totaal niet serieus te nemen omdat dit ook helemaal niet de bedoeling is. Het is meer een familie-tragedie dan een echte maffia-film.
- 19752 berichten
Ik vind dat overigens een schitterend stukje dat al die knakkers binnenkomen bij de Don op die bruiloft. Of dit nou een mythe is of niet, heerlijk dat die scenes erin zijn gezet.
En geloof best dat er van die irritante fotografen en politie-agenten als hyena's nummerborden aan het opschrijven waren op dat soort dagen.
Asaharo
ja idem, de sfeer is schitterend en al die clichés die erin verwerkt zitten maken het voor veel liefhebbers wel amusant. Maar er is nu eenmaal een verschil tussen fictie en non-fictie, en dit is wel degelijk fictie.
dirkdenol
Beste filmreeks allertijden, De beste acteurs, Geweldig verhaal,en een film uit
1972 die (in mijn optiek)waarschijnlijk nooit overtroffen zal worden.en voor de mensen die hem langdraadig vinden zou ik zeggen,kijk hem nog een keer ,of wat ik heb gedaan een keer of 15.
de eerste keer kan verwarrend zijn met al die verschillende familienamen en zo. hoe vaker je deze film ziet hoe meer je er in zal ontdekken . ik hoop natuurlijk dat er ooit iets beters komt maar ja, ik denk dat dit voor mij nooit zal gebeuren....
sworsvism
Had de film in al die 17 levensjaren nog niet gezien, omdat ik dacht dat het niets voor mij zou zijn. Langdradige misdaadfilms zijn niet mijn favoriet. Maar dit was waanzinnig. Echt briljant. Ik dacht ook dat het moeilijk zou zijn om niet afgeleid te raken door de talloze dingen in de film die later zijn nagedaan in films die ik wel heb gezien. Niks bleek minder waar, het verhaal was zo boeiend, zo captivating dat ik geen moment afdwaalde.
Voor het eerst ook dat ik een jongere, minder afgeleefde Pacino aan het werk zie, en hoewel hij in zijn latere films ook fantastisch is, is hij hier wel echt op zijn best lijkt het.
Nogmaals: waanzinnig. Kan niet wachten om de overige delen te kijken.
CannabisFristi
Deel 2 is vooral erg de moeite waard!
2 verschillende verhaallijnen door elkaar.
Akron777
Ja, zeker afkijken. Als je van Pacino houdt moet je zeker weten het tweede deel zien, daar is hij echt onsterfelijk.
- 19752 berichten
Enige minpuntje in deel 2 vind ik dat de Niro een beetje geforceerd Italiaans praat. Komt er een stuk minder natuurlijk uit dan bij Pacino.
jumpstylemovie
Al Pacino acteerd inderdaad geweldig maar ben ik de enige die zich heeft lopen ergeren aan dat kut stemmetje van Marlon Brando? Hij speelt verder ook erg goed maar die stem kon ik echt niet waarderen.
jeffreyvdsluis
Heb deze film gekeken (had hem al een paar jaar liggen) en heb genoten, langdradig verhaal maar toch goed te begrijpen, ga dus zeker deel 2 & 3 kijken!

The Godfather: Part III
1990

The Godfather: Part II
1974

Het woord 'maffia' mocht niet in het script van 'The Godfather' voorkomen

'The Godfather' gaat van Netflix verdwijnen: 'Gewoon echt de beste film aller tijden op alle fronten'

Wat is 'de beste film allertijden'? Dit is waarom juist deze films altijd als eerste worden genoemd

Dit is waarom het woord 'maffia' geen enkele keer in 'The Godfather' te horen is

The Shawshank Redemption

C'era una Volta il West
Western, 1968

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
italiëverlies van geliefdelove at first sightitalian americangebaseerd op boekeuropasymbolismgangsterpatriarchwraakgeorganiseerde misdaadmaffiaadvocaatreligierevenge motivecrime familysicilian mafiareligious hypocrisygun violencerise to powermob bossdead horsegang violenceaggressivejaren 40jaren 50mafia war grandpart of trilogy intensepowerful