menu

The Godfather: Part III (1990)

Alternatieve titel: The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone

mijn stem
3,85 (4211)
4211 stemmen

Verenigde Staten
Misdaad / Drama
162 minuten / 158 minuten ('The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone')

geregisseerd door Francis Ford Coppola
met Al Pacino, Diane Keaton en Andy Garcia

Een ouder wordende Michael Corleone probeert zichzelf en z'n familie af te scheiden van de gewelddadige onderwereld. Terwijl hij de Corleones probeert te koppelen aan het Vaticaan moet hij zich ondertussen bezighouden met een gangster die de bestaande machtsverhoudingen probeert te verstoren.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=zmTGhBD1iNE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Hendrick99
3,5
Mooi om te zien hoe de smaken verschillen. Deel-3 is zeker niet slecht, maar wel de minste van de drie, naar mijn mening. De acteerprestaties zijn dik in orde, maar de verhaallijn vind ik erg voorspelbaar. Sommige gebeurtenissen worden bovendien eindeloos uitgemolken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de scène in de opera. Het lijkt wel of die scène de halve film in beslag neemt.
Ik kom niet verder dan een krappe 3,5

4,0
Dit was een gewone film, geen meesterwerk zoals de eerste 2... In zekere zin bestaan er maar 2 Godfather-films...

avatar van stefan dias
4,0
jopie87 schreef:
Dit was een gewone film, geen meesterwerk zoals de eerste 2... In zekere zin bestaan er maar 2 Godfather-films...


Minder budget… minder budget. Op de finale na, geen enkele grootse scène…

4,0
Voor mij eigenlijk alleen geen 5 sterren omdat ze Duvall niet hebben kunnen overtuigen om mee te spelen. Tom Hagen is voor mij een beetje the missing link. Garcia echt een fantastische toevoeging. Ik vind het zelfs jammer dat er geen 4e is gekomen, gewoonweg omdat ik er niet genoeg van kan krijgen.

avatar van Fisico
3,5
Deel III van The godfather is minder sterk dan de eerste twee delen, maar is nog steeds voldoende beklijvend om het epos in stijl af te sluiten. Part III sluit het best aan bij de eerste film waarbij Michael door toedoen van zijn vader don Vito moet boeten voor de maffiose praktijken van de familie Corleone. Hoewel hij wilde had hij gewoon geen keuze om meegezogen te worden in de familietraditie. In deel II legt hij dan zijn eigen klemtonen als patron en stapelt hij zijn eigen zonden en misdaden op. Deel III zijn het dan de kinderen die ervan het slachtoffer worden, net zoals ook hij dat heeft ervaren in het verleden.

Het hoogtepunt van de film beperkt zich tot het laatste half uur waarbij de opera naar een climax leidt. Ook de laatste scène op Sicilië ondersteund door de theatrale klassieke muziek/opera is alles waarvoor de trilogie van de The godfather heeft gestaan. Liefde, verraad en familie staan centraal: familie is heilig, altijd en overal.

Al Pacino doet het uitstekend en zijn personage Michael is verouderd en ziet dat de wereld om hem heen is veranderd. Garcia is een mooi nieuw personage met heel wat potentieel. In het begin wat onstuimig, maar danig groeiend naarmate de vordert. Het verhaal met het Vaticaan is een mooi uitgangspunt voor de film, maar komt soms wat rommelig over. Al bij al een uitstekende afsluiter van het epos over het leven van één van de machtigste fictieve maffiafamilies in de (film)geschiedenis.

avatar van Melksnor
3,0
Geen beste rol van al pacino, waar in deel 2 hij in topvorm is krijg ik hier bijna medelijden, scene in het ziekenhuis met kay was slecht manman.. 7 jaar na deze rol speelt hij dan wel weer de pannen van het dak in donnie brasco, maar goed. Geen veelzijdige acteur.
Pluspunt in deel 3 is Andy Garcia die de zoon van Sonny geweldig speelt. 3*

avatar van Angel9999
4,5
Mijn favoriete deel en mede door Andy Garcia. De eerste keer dat ik dit deel zag, werd ik echt wel gegrepen bij mijn strot als het ware tijdens die cruciale scene ......De schreeuw die een tijd lang niet te horen was maar even wel, gaf mij kippenvel. Super goed geregisseerd.

avatar van Stanvijf2001
3,5
Ondanks dat ik me ermee heb vermaakt is dit toch wel een beetje jammer. Het acteerwerk is nog steeds geweldig en ook zitten er nog mooie scènes in, maar de sfeer van zijn 2 voorgangers is er gewoon helemaal vanaf en verder is het een beetje een overbodige film.

3,5

avatar van Bram0108
4,0
Deze film heeft mij toch kunnen verassen. Door de slechte recensies waren mijn verwachtingen ook niet zo hoog.

De eerste film van de reeks viel mij wat tegen. Ik denk dat het kwam doordat ik totaal iets anders verwachtte, als ik het nu zou zien verwacht ik het beter te vinden. De tweede film was echt fantastisch, alles klopte en het kan zeker een meesterwerk genoemd worden.

Nu de derde film. Een van de kritieken die ook hier vaak wordt genoemd, is dat de sfeer verdwenen is. Daar ben ik het deels mee eens. Vooral in het begin, het personage Micheal Corleone leek compleet veranderd en de stille Micheal van de vorige films leek totaal veranderd te zijn in een populair persoon. Gelukkig werd het snel beter. Dat de films telkens verschillend zijn en ook verbonden is denk ik ook de sterke formule van deze film.

De film had wel een aantal minpunten ten opzichte van zijn voorganger. Zo was de film grafisch gezien toch echt een stuk minder. Het grootste nadeel vind ik toch dat Tom Hagen plotseling verdwenen is. Doordat bijna alle bekende personages uit de familie (behalve Kay) inmiddels uit de film geschreven zijn wordt de film toch iets minder. Jammer dat Robert Duvall 1 miljoen dollar te weinig vond om terug te keren in de film.

Nog een minpunt wat ik bij alle 3 de films vind: soms kan ik echt niet meer volgen wie, wie is en welke personage vriend of vijand is. Maar des te meer reden om ze alle 3 nogmaals te bekijken.

De film introduceert ook leuke nieuwe personages zo is Vincent, de zoon van Sonny echt een leuke toevoeging en spelen de kinderen van Micheal nu ook een belangrijke rol. Al Pacino acteerde echt weer legendarisch. Maar de grootste verbetering vind ik wel het spannende einde, bij zowel de eerste als tweede film vond ik dat het einde een beetje tegenviel. In deze film werd het echt spannend, een enorm pluspunt.

Zeker een aanrader! Het vormt een goed einde van wat voor mij toch wel de mooiste filmreeks ooit is,
4*

avatar van Shadowed
3,5
Minste deel, maar niet slecht.

Inderdaad mee eens dat de sfeer die de eerste 2 delen zo goed maakte wel echt compleet weg is. Dat was opzicht al een minpunt, maar Coppola vroeg om 6 maanden om het script te schrijven en kreeg maar 6 weken, dus misschien is dat 1 aanleiding.

Sowieso loop je een beetje het risico dat niet alles 3 keer overgedaan kan worden, en daar valt GF 3 dus ook een beetje onder. Maar goed, het is absoluut geen slechte film. Pacino acteert weer behoorlijk, je ziet dat zijn ervaring duidelijk verbeterd is geworden.

Sofia Coppola vond ik een leuke toevoeging, Garcia trouwens ook. Coppola was wel lief namelijk, en Garcia acteert gewoon goed. Keaton vond ik irritanter eigenlijk, maar daarnaast was iedereen gewoon goed en acteerde geloofwaardig.

Het is allemaal wat minder theatraal, maar ook iets saaier. Alle ingrediënten die 1 en 2 ook deden komen hier wederom opnieuw terug waardoor het allemaal iets voorspelbaarder is. Daarmee bedoel ik de aanslag en laatste moorden op grote karakters. En zijn de dialogen wat zwakker waardoor het lijkt alsof Hollywood de pen iets meer heeft vastgehouden.

Visueel zit er natuurlijk een beetje verbetering in, en de slotfase in de opera was weer lekker spannend vormgegeven waardoor de dreiging gecombineerd met operamuziek weer volop aanwezig was. Het einde kwam behoorlijk bij me binnen trouwens. Ben er nog steeds over aan het denken. Pacino die oud en alleen in zijn stoel sterft, met de dood van zijn broer op zijn geweten en de gedachte dat hij de 3 belangrijkste vrouwen in zijn leven heeft verloren. Ik voelde hem helemaal.

Dat einde tilt hem nog wat naar boven. Voor de rest is het jammer dat de sfeer weg is en dat dit deel en wat "normalere" film is. Het unieke is inderdaad een beetje weg.

avatar van notsub
4,0
Ook het derde deel is van grote klasse. Er zijn hier frisse nieuwe impulsen met het Vaticaan, de opgegroeide kinderen van Michael en vooral Vincent, die de film zijn eigen gezicht geven. Natuurlijk blijven sommige aspecten iets te opzichtig een herhaling van zetten en is het wat mij betreft prima dat het bij drie delen is gebleven. Visueel blijven de beelden van de traditionele familie gebeurtenissen erg mooi en ook het Siciliaanse landschap is schitterend in de film verweven. Zo weet deel drie de identiteit van deze reeks moeiteloos voort te zetten, maar overtreft het niet wat deel één en twee al brachten.

avatar van grovonion
4,0
Een film die ik bijna 20 jaar voor me uit geschoven heb, waar ik bijna schrik voor had te kijken, want zo negatief waren de kritieken van dit 3de deel die ik leek op te vangen in de jaren 90. Deel 1 en 2 hadden zo een enorme indruk achter gelaten, dat ik die niet wilde bezoedelen met het 3de, zogenoemd inferieure deel.

Tijd heelt wonden en doet blijkbaar ook dergelijk onrationele emoties vervagen, en na het herkijken van deel 1 en 2 heb ik me dan ook eindelijk aan dit 3de deel gewaagd.

En wat blijkt? Het valt allemaal nog wel mee, natuurlijk is dit het minste deel, of tenminste ook in mijn ogen. En ja, de acteerprestatie van Sofia is behoorlijk opvallend. Zoalsof ze die blik van amateuristische zenuwachtigheid, die haar mond de hele tijd doet verkrampen maar niet weggewerkt krijgt. Maar was het me ook zo opgevallen als daar niet 38 jaren van herhaald naar wijzen op voorafgegaan was? Vermoedelijk niet. Ze sleurt toch iig de film niet helemaal naar onder.

Ik lees hieronder herhaaldelijk dat de magie die de eerste 2 delen hadden, of toch de speciale sfeer helemaal weg is, en dat snap ik wel, toch is dit nog duidelijk een godfather, ook al was er een lange strijd om wie de film zou maken welk budget het zou krijgen en verschillende draaiboek-wijzigingen aan vooraf gegaan. De keuze die uiteindelijk voor het vaticaan gevallen is, heeft dit deel een frisse toets. Het inbinden van de real-life korte regeringsduur van Johannes Paulus de eerste is enorm goed gedaan.
De film geeft een waardig einde aan de trilogie.

Een paar zaken de me negatief zijn opgevallen:


- de assasinatie van Don Lucchesi is enorm onrealistisch. Iemand met een plastic bril-montuur vermoorden lijkt me enorm moeilijk. Laat staan dat de moordenaar deze in essentie zelfmoordmissie op zich zou nemen.
-

avatar van cinemanukerke
4,0
Nog steeds zijn er kwatongen die beweren dat Godfather part III geen meesterwerk is. Dat velen bij een overzicht van beste films de nr 3 laten vallen (het stemt mij tevreden dat de Top 1000 een uitzondering is), doet ook geen goed. Bij deze willen we dan ook de film in eer herstellen. Kijk maar naar de eerste 5 minuten – dat is al wat Coppola nodig heeft om de film te situeren nl herfst, vervallen landhuis, spinnenwebben aan de ramen, de schorre stem van Al Pacino. We zijn namelijk in de laatste levensfase van Michael Corleone. Hij wil de gangster criminaliteit verlaten en zijn imperium legaliseren. Daarenboven is het ook een spirituele queste nl zijn geweten zuiveren van alle zonden. Het laatste drie kwartier is monumentale cinema. Heen en weer snijden van de opera Cavallaria Rustica naar de terechtstellingen van Corleone’s tegenstanders. Intussen zien we tijdens de opera parallellen met het plot. Daarom dus deel III in ons overzicht en daarom dus de stempel : briljant. Want het gerucht dat de makers het laatste deel louter voor het geld deden, blijkt niet te kloppen. Volgens de DVD track was er wel degelijk een persoonlijke motivatie doordat Coppola het verhaal van de familie Corleone met zijn eigen familie linkte. Michael Corleone probeert zijn familie samen te houden en ook Coppola heeft een groot familiehart (talrijke familieleden figuren in de film of werkten eraan mee). Deel 3 is wel degelijk een volwaardig sluitstuk en maakt de trilogie compleet. Meer hoeft er niet gezegd te worden. We zullen nog veel over de godfather spreken later en nog veel meer over Francis Ford Coppola daarom wijden we even uit naar een telg uit de familie Coppola nl Sofia Coppola. In de film speelt ze de dochter van Corleone die valt voor haar kozijn. Coppola had haar genomen omdat Wyona Ryder uitviel. Een plan B dus. Maar ook omdat hij in die rol een 19 jarige wou die onschuld uitstraalde en vond dat een non prof – wat zij is - dit beter kon dan gereputeerde (oudere) actrices. Er was veel kritiek over die vertolking en inderdaad niet de meest overtuigende van de ploeg maar meer dan 10 jaar later ontpopt Sofia zich tot een beloftevolle cineaste met haar debuut film 'The virgin suicides'. Knappe soundtrack van Air en een uitmuntend portret van jongeren onder de knoet van ouderlijk gezag. Haar volgende film ‘Lost in translation’ was een succes. Twee knappe acteerprestaties (Van Bill Murray en Scarlett Johansson), dosis humor en een rake emotionele tik voor de romantici onder ons. Ze mocht een speech houden om de oscar ‘best original screenplay’ in ontvangst te nemen en de critici blokletterden : a star is born. Daarna volgde 'Marie Antoinette'. Misschien een vreemde keuze, een kostuumfilm met groot budget en werd slecht onthaald door publiek. Wij daarentegen vonden het schitterend gemaakt. Eigenzinnig met een heerlijke connotatie tussen glimmer en glamour van rock en roll (door de soundtrack) en glimmer en glamour van het koningshuis (door de decadente levensstijl en door de kleuren fotografie). Een favoriet for sure. Met ‘Somewhere’ kregen we een sober maar trefzeker vader-dochter relatie. Het openingsbeeld (sportwagen die rondjes draait) vat reeds in toon (monotoon leven) en in vorm (droge registratie met statische camera ) de essentie mooi samen. Haar films zijn misschien niet mainstream (plot is meestal mager, ritme traag) maar dankzij een goede keuze van popsongs vallen de films wel buiten de stijve artfilms. Deze 4 opeenvolgende knappe films verraden thema’s als isolatie, vervreemding, existentiële crisis. Haar personages zijn outsiders in de entertaining/kunst sector en haar films zijn doordrongen van een visie op het medium. Papa Coppola mag wel degelijk trots zijn op zijn dochter. De nieuwe generatie neemt de fakkel over. Zo komen we weer naadloos uit bij GF III.

een uittreksel uit mijn boek 'mijn 100 favoriete films' met op nr 81 : The godfather - part III

4,0
Al met al minder dan de eerste twee. Bij tijd en wijle erg sterk. Toch maakt hij minder indruk dan de eerste twee.

avatar van Film Pegasus
4,0
Film Pegasus (moderator)
Het niveau van deel 1 werd nadien nooit evenaart, maar het eindresultaat is wel één van de beste trilogieën die er gemaakt werd. Een onderhouden consequente filmreeks dat ook goed weet het verhaal af te ronden. Het verhaal is verteld en ik zit niet echt te wachten op spin-offs, prequels of nog meer sequels.

Michael Corleone lijkt alles te hebben, maar is verscheurd tussen zijn leven als Godfather en het leven als een man die goed wil doen voor zijn familie en de maatschappij. Helaas zijn beide werelden aan elkaar verbonden en heeft elke keuze zijn prijs. Uiteindelijk zal hij verliezen en eenzaam eindigen omdat alle mensen die hij liefhad gestorven zijn of verdwenen uit zijn leven.

De film start eigenlijk wat laat vanaf de aanslag op Corleone en zijn partners als hij de opbrengst van zijn verkochte hotels verdeeld. Het teken dat niet alleen het gangsterleven gevaarlijk is, maar eruit stappen ook zijn prijs heeft. Echt veel hoogtepunten komen er nadien niet, al kon ik wel genieten van de eerste keer dat Tony Corleone voor zijn vader zingt, het lied dat hem terugbrengt naar zijn liefde uit Corleone die stierf na een aanslag. Ontroerend... Maar ook de actiescènes zijn best spannend.

De film is opnieuw vakmanschap. Knap dat ze ook effectief jaren gewacht hebben voor dit 3e deel, zodat het natuurlijk aanvoelt hoe iedereen ouder geworden is en we in een andere tijd leven. Herkenbaar door de wissel van pausen. Sofia Coppola wordt wel eens afgeschoten voor haar acteerwerk in deze film, ze kreeg zelfs een prijs voor slechtste actrice. Ze is zeker geen groot talent, maar echt slecht kan je haar ook niet noemen. Het valt misschien wat harder op naast de vele legendarische acteurs.

avatar van Filmkriebel
4,0
Zo, dan ook het derde deel achter de kiezen, die zich ditmaal twintig jaar na de tweede film afspeelt. Een ouder wordende Michael Corleone wil "legaal" zaken doen en de criminaliteit vaarwel zeggen. Hij koopt zich een weg naar een groot internationaal bedrijf door bemiddeling van het Vaticaan. Maar andere mafiabazen die eveneens betrokken zijn, zien dit niet zitten. Michael heeft nu ook een potentiële opvolger in zijn neef Vincent (de onwettige zoon van Sonny), de zuster Connie is een harde tante geworden en met zijn ex vrouw Kay worden de brokken terug aan elkaar gelijmd. Wat heel vreemd was in deze film was de neef-nicht relatie tussen Vincent en Corleone's dochter Mary. En daardoor krijgt deze derde Godfather een family soap gehalte die veel hoger ligt dan in de twee vorige films. Het betekent niet dat dit een slechtere film is : de storende flashbackstructuur van deel 2 zie je niet terug, er zijn enkele interessante links met de vorige Godfather films, die je vooraf best bekijkt alvorens deze derde op te zetten. Ook de tragische climax aan de opera vond ik sterk opgebouwd. Hitchcock deed het Coppola al eens voor in The Man who Knew Too Much. Sofia Coppola als Mary vond ik niet tegenvallen. Haar rol werd ferm bekritizeerd en werd beschouwd als nepotisme, maar ze voegt wel degelijk Italiaans charme aan het geheel. Andy Garcia vond ik in de jaren '90 een geweldig acteur, en dat bewijst hij hier opnieuw. En zo vind ik deze derde Godfather een beter deel dan het tweede. Maar natuurlijk tipt het niet aan de eerste film, die ik zal moeten verhogen naar 4,5* om consequent te blijven.

Godfather : 4 ---> 4,5*
Godfather part II : 3,5*
Godfather part III : 4*

avatar van soom
5,0
The only wealth in this world is children.

Ja, dat vind ik ook. Al heb ik ze niet, zal ik waarschijnlijk nooit zelf een kind ter wereld brengen, toch wel degelijk iets waar ik achter sta. Ook wat ik mooi vind en vond om te zien uitspreken. Kinderen (en daarmee mensen), zijn een geschenk. Stuk voor stuk.
Prachtig sluitstuk.
Ik ben nog altijd danig onder de indruk van Al, en wat mij betreft is Sofia Coppola, al heb ik best wel wat betere actrices gezien, een plaatje. Met die volle bos, loshangend haar en haar volle getuite lippen. Ik weet niet, ik zag bijna de aureool van onschuld boven haar hoofd hangen. Nee, ze kan inderdaad niet echt goed acteren, wat ik al schreef. Maar daarentegen kan neef Nicolas Cage er ook niets van en die heeft toch wel zijn sporen verdiend ghehe.
Verder was het wel echt op het niveau van deel 1. En dat is heel knap, gezien het feit dat er tussen deel II en deel III meer dan 20 jaar tijd zit. Die oudere, doorleefde kop van Al Pacino is gewoon een soort Vito Corleone, compleet met diens karakteristieken.

avatar van Filmkriebel
4,0
soom schreef:
The only wealth in this world is children.

Ja, dat vind ik ook.


Maar dan wel met een andere reden als Corleone hopelijk, die vooral een erfgenaam wil voor het peetvaderschap.

avatar van soom
5,0
Filmkriebel schreef:
Maar dan wel met een andere reden als Corleone hopelijk, die vooral een erfgenaam wil voor het peetvaderschap.
Haha ja, dat sowieso.

4,5
Filmkriebel schreef:
(quote)


Maar dan wel met een andere reden als Corleone hopelijk, die vooral een erfgenaam wil voor het peetvaderschap.


Och, dat is toch niet heel anders dan het motief van de meeste mensen die voor kinderen kiezen?
Of het nou een Peetvader of een Bakker of een Slager is lijkt me niet veel uit te maken.

avatar van kappeuter
3,5
kappeuter (crew)
THE GODFATHER CODA: THE DEATH OF MICHAEL CORLEONE | Official Trailer [HD] |YouTube

Paramount Movies schreef:
Celebrating the 30th Anniversary of The Godfather: Part III, director/screenwriter Francis Ford Coppola brings a definitive new edit and restoration of the final film in his epic Godfather trilogy—Mario Puzo’s THE GODFATHER, Coda: The Death of Michael Corleone. Michael Corleone (Al Pacino), now in his 60s, seeks to free his family from crime and find a suitable successor to his empire. That successor could be fiery Vincent (Andy Garcia)... but he may also be the spark that turns Michael's hope of business legitimacy into an inferno of mob violence. The film’s meticulously restored picture and sound, under the supervision of American Zoetrope and Paramount Pictures, includes a new beginning and ending, as well as changes to scenes, shots, and music cues. The resulting project reflects author Mario Puzo and Coppola’s original intentions of The Godfather: Part III, and delivers, in the words of Coppola, “a more appropriate conclusion to The Godfather and The Godfather: Part II.”’


avatar van Ajax&Litmanen1
3,5
En hiermee eindig ik het herkijken van de trilogie. Het is me wat tegengevallen. Alle films hebben een verlaging gekregen van me, al blijft deel 1 een monument van een film met een legendarische Marlon Brando. Maar deel 2 wist me gewoon niet meer te boeien, veel te rommelig en langdradig. Ik maakte me dus wat zorgen of ik deze afsluiter nog interessant genoeg zou vinden, maar gelukkig is dat wel zo. De film kijkt veel fijner dan de tweede film weg, doordat de focus gewoon op 1 persoon ligt.

De getoonde kwetsbaarheid en liefde voor de familie is mooi en er zitten een paar hele sterke stukken (het begin, de grote aanslag, de opera, het slot) in. Het is een waardig slot van een redelijk sterke trilogie. Technisch gezien zijn het briljante films, maar tegelijk duren ze me ook te lang en is lang niet alles de moeite van het volgen waard. Maar dat is persoonlijk, ik val niet echt voor maffia en misdaadepossen. Ik vraag me af of ik deze films in de toekomst nog eens ga zien. Het zal ieder geval lang duren.

3,5* (was 4*)

avatar van Maarten0402
4,0
Coda pre-ordered, ben erg benieuwd. Weer zin in na lange tijd, zeker deze.


avatar van Lebarron
4,0
Godfather Part III is het slot van het The Godfather saga. Michael Corleone wil de familie uit de criminaliteit halen. Hij verkoopt de casino's en wil zich met het geld inkopen in een vastgoedbedrijf Immobilliare. Helaas treft hij ook weer wat vijanden en dit keer zitten ze zelfs tot in de hoogste regionen van het Vaticaan. Part III wordt altijd als het lelijke eendje in de trilogie gezien maar dat is niet helemaal terecht. Hij heeft wat minpunten zoals Sofia Coppola als Mary Corleone en de afwezigheid van Tom Hagen(Robert Duvall) maar de film heeft ook sterke punten zoals de aanwezigheid van Andy Garcia, Joe Mantegna en Eli Wallach. De negatieve tendens overheerste echter maar objectief gezien is het verhaal vele malen spannender dan deel II. Bovendien loopt het ook vloeiender omdat er niet continue tussen heden en verleden geswitched wordt. Er zou eigenlijk nog een Godfather IV komen waarin Vincent Mancini(Garcia) de familie weer teruggebracht heeft naar de criminaliteit en hij aan zijn einde komt a'la Escobar. Helaas door de negatieve kritieken op deel 3 is dit idee destijds op een laag pitje gezet en sinds de dood van Puzo is het helemaal stil geworden rondom dit mogelijke vierde deel. Godfather part III is nu dus een prima afsluiter voor de Godfather-saga en zou met terugwerkende kracht alsnog de credits moeten krijgen die hij verdient. Van mij krijgt hij in elk geval 4*

avatar van kappeuter
3,5
kappeuter (crew)
Column Coen van Zwol - Coppola versnijdt een Godfather - NRC

NRC schreef:
Francis Ford Coppola is een fameus frutselaar voor wie een film nooit af is. Na ‘Apocalypse Now’ en ‘The Cotton Club’ heeft hij nu gesleuteld aan ‘The Godfather III’. Eigenlijk verandert er weinig, vindt Coen van Zwol. De film is misschien een klein beetje liever geworden, voor Coppola’s dochter Sofia.

avatar van harm1985
4,0
Kan erger, zijn maatje George Lucas heeft ervoor gezorgd dat we nooit meer de bioscoop versie van Star Wars zullen zien in HD of 4K. Gelukkig heb ik de Coppola Restauration van The Godfather nog.

avatar van dionj
4,0
Maarten0402 schreef:
Coda pre-ordered, ben erg benieuwd. Weer zin in na lange tijd, zeker deze.


Is de bluray regio B? Hoor veel mensen die deze versie ietsje beter vinden dan het origineel.

avatar van Maarten0402
4,0
dionj, ja hij is regio B. Ben nu weer de trilogy opnieuw aan het kijken.

Coda moet nog binnenkomen.

avatar van Apate
Begrijp niet dat men García zo goed vond in de ze film. En Sophia Coppola hielp ook niet echt (vreselijk zelfs). Maar goed smaken verschillen.

avatar van dionj
4,0
Coda-versie gezien; ik vind deze versie over het algemeen een stukje beter. Dat komt omdat het verhaal door het verwijderen van flashbacks een meer op zichzelf staand verhaal is.
In de eerste twee films is het acteerwerk uitmuntend. In dit deel is het acteren zeer onevenwichtig. Sofia Coppola is matig, maar ik neem haar niks kwalijk, ze had immers geen acteerervaring. Andy Garcia is daarom veel erger. Ook Pacino is erg onevenwichtig. Het lijkt wel of hij een ander personage is dan in de eerste twee delen. Ik vind hem in deze film eerder op een Tony Montana manier acteren.
Toch blijft het een bovengemiddelde film die het bij lange na niet haalt bij de voorgaande delen.


Gast
geplaatst: vandaag om 22:12 uur

geplaatst: vandaag om 22:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.