• 11.278 nieuwsartikelen
 • 163.474 films
 • 10.415 series
 • 30.335 seizoenen
 • 617.992 acteurs
 • 193.915 gebruikers
 • 9.025.872 stemmen
Avatar
 
banner banner

The Godfather: Part III (1990)

Misdaad / Drama | 162 minuten / 158 minuten ('The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone')
3,84 4.369 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 162 minuten / 158 minuten ('The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone')

Alternatieve titel: The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Al Pacino, Diane Keaton en Andy Garcia

IMDb beoordeling: 7,6 (425.156)

Gesproken taal: Engels, Italiaans, Duits en Latijn

Releasedatum: 22 maart 1991

Plot The Godfather: Part III

"All the power on earth can't change destiny."

Een ouder wordende Michael Corleone probeert zichzelf en z'n familie af te scheiden van de gewelddadige onderwereld. Terwijl hij de Corleones probeert te koppelen aan het Vaticaan moet hij zich ondertussen bezighouden met een gangster die de bestaande machtsverhoudingen probeert te verstoren.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Michael Corleone

Connie Corleone Rizzi

Vincent Mancini

Don Altobello

B.J. Harrison

Grace Hamilton

Mary Corleone

Cardinal Lamberto

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Apate

Apate

 • 37 berichten
 • 2 stemmen

Begrijp niet dat men García zo goed vond in de ze film. En Sophia Coppola hielp ook niet echt (vreselijk zelfs). Maar goed smaken verschillen.


avatar van dionj

dionj

 • 575 berichten
 • 726 stemmen

Coda-versie gezien; ik vind deze versie over het algemeen een stukje beter. Dat komt omdat het verhaal door het verwijderen van flashbacks een meer op zichzelf staand verhaal is.

In de eerste twee films is het acteerwerk uitmuntend. In dit deel is het acteren zeer onevenwichtig. Sofia Coppola is matig, maar ik neem haar niks kwalijk, ze had immers geen acteerervaring. Andy Garcia is daarom veel erger. Ook Pacino is erg onevenwichtig. Het lijkt wel of hij een ander personage is dan in de eerste twee delen. Ik vind hem in deze film eerder op een Tony Montana manier acteren.

Toch blijft het een bovengemiddelde film die het bij lange na niet haalt bij de voorgaande delen.avatar van BobbyShmurda

BobbyShmurda

 • 90 berichten
 • 73 stemmen

Andy Garcia bizar slecht. De look die ze Al Pacino hebben gegeven (gedwongen z’n haar te knippen) ook belachelijk.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3157 berichten
 • 2322 stemmen

Deel 3 ter voltooiing van de trilogie want als je aan iets begint moet je het ook afmaken. Een deel dat ik, hoewel al eens gezien, bij voorbaat onnodig vond, want wat kan een dergelijk deel 16 jaar na het geroemde tweede deel nog toevoegen? Bij dat niveau komt deel 3 dan ook niet in de buurt, maar een behoorlijke film is het uiteindelijk toch nog wel.

Italianen moeten wel gek zijn op dergelijke familie feestjes, want ja hoor, we zitten vanaf het begin alweer in een feestje waar The Don het weer uitermate druk heeft met zaken. Meteen openbaart zich daar ook al de zaak waar het veel in de film om zal draaien, namelijk Joey Zaza en Vincent. Het is vervolgens Vincent, vertolkt door Andy Garcia, die de film met zijn opvliegende karakter kleur geeft. We volgen als vanzelfsprekend de nodige aanslagen zo links en rechts, duistere dealtjes en afspraken worden beklonken en grootse vergaderingen met meer families, en betrekkingen op Sicilië en de katholieke kerk komen voorbij. De aanslag bij Vincent thuis is vermakelijk, de aanslag met de heli en tijdens de processie best spectaculaire en de paniekaanval in de keuken is goed.

Maar ja het blijft een gangsterfilm en daarmee niet mijn genre, al dat gekonkel boeit mij niet zo, het duurt me ook nog eens te lang. Bovendien kan het karakter Michael me niet echt boeien, dat deed hij in Part 2 ook al niet. Pluspunten zijn dan toch zeker Garcia als de heethoofdige Vincent, de appel valt niet ver van de boom, en het moet gezegd dat Vincent veel sjeu aan de film geeft. De eindscene waarin met verschillende aanslagen weer een hoop losse eindjes aan elkaar geknoopt worden is best aardig en verder is Joe Mantgena best te pruimen als blaaskaak Zaza. En dat is het dan ook wel wat deze trilogie betreft. Zeker de minste van de drie maar geen slechte film ook al spreekt het mij niet echt aan.


avatar van GothamCity

GothamCity

 • 84 berichten
 • 155 stemmen

Goede afsluiter van deze schitterende trilogie.


avatar van KingJ

KingJ

 • 350 berichten
 • 486 stemmen

in tegenstelling tot bij vele anderen is deel drie mijn favoriete deel..

gisteren de ‘Coda’ versie (2020) gezien:

nog steeds mooi & traag (misschien wel iets trager), iets gedateerd misschien, het einde (laatste +/- 20 minuten) blijft ronduit schitterend naar mijn idee


avatar van Brabants

Brabants

 • 2719 berichten
 • 2035 stemmen

The Godfather: Part 3 is een bijster irritante film en een gedrocht binnen de trilogie. Alle inspiratie is er al uit en de acteurs lijken hier plichtmatig werk te verrichten. Ze hebben er op de een of andere manier duidelijk geen zin in of het acteerwerk is hier an sich gewoon slecht. Ga me er verder niet zo druk om maken maar het is wel een smet op de trilogie, jammer!


avatar van Basto

Basto

 • 10223 berichten
 • 6850 stemmen

Godfather Coda

Wat een waanzinnige herziening was dit. Godfather III of in dit geval de Coda versie van Coppola is niets minder dan een groots meesterwerk.

Waar te beginnen?

Ik heb de film te lang geleden voor het laatst gezien om goed te duiden waar de verschillen tussen deze versie en de oorspronkelijke release zitten. Maar deze versie vind ik echt geweldig!  Misschien is het de andere montage, maar het kan ook aan mijn eigen leeftijd liggen, of is de film gewoon mooi verouderd. Wellicht is het dat de film nu minder moet op boksen tegen de verwachtingen en vooroordelen op basis van de eerste twee. Of komt het gewoon door de inleiding van Coppola dat alles beter op z’n plaatst valt: Coda, een soort spiegel, reflectie, samenvatting en afronding van de eerste twee delen? Het maakt niet uit. Dit is gewoon grootse Cinema!

Laat ik toelichten wat deze film zo groots maakt aan de hand van een klein voorbeeld. Ik herzag laatst Carlito’s Way, een dijk van een film. Ook met Pacino die een oude gangster speelt die op het rechte pad wil. Een film van DePalma, niet de minste. Maar waar Carlito investeerde in een aandeel in een tweederangs nachtclub en een paar lokale punks de les leest, probeert Michael Corleone in de openingsscene het vastgoedbedrijf van het Vaticaan in handen te krijgen, terwijl hij in conflict raakt met de top van de Italiaanse maffia. En zo gaat het de volle 2,5 uur door. Groot, groter, Coppola!

Elke familiebijeenkomst is een feest vol zag en dans. Elk overleg een theatraal schimmenspel met licht en donker. Elke moord wordt ingeleid door op z’n minst een processie, buurtfeest of beide ineen. En als er dan vanuit het niets een aanslag wordt gepleegd, gaat dat begeleid door het meest geniale gebruik van driedimensionaal sound design!

Zo wordt je als kijker 2,5 uur meegesleept in een groots theaterstuk dat langs New York, Vegas en Sicilië leidt. Een spiegeling van de eerdere delen.

Hoogtepunt is natuurlijk opera omgeven huurmoordenaars, waar Coppola ons met een fantastische opbouw naar het dodelijke eindspel leidt. Hartverscheurend.

Man, wat is dit goed! Hopelijk heeft de man nog één film in zich.

5*


avatar van Boneka

Boneka

 • 2414 berichten
 • 1280 stemmen

The Coda: The Death of Michael Corleone heeft inmiddels 3 versies zie ik. Zojuist naar de langste versie gekeken uiteraard op 4K waarbij er gekozen is om wat beelden toe te voegen en zelfs te verwijderen. Opvallend in deze langste versie is er geknipt op het eind! We zien Michael hier dus niet doodgaan Maar goed heb dit deel altijd heel erg sterk gevonden. Samen met het eerste deel het sterkst van deze trilogie. Het begint dan wel wat saai maar richting het eind wordt hij zo indrukwekkend boeiend. Daarbij speelt letterlijk de muziek ook een grote hoofdrol. De 4K versie is een beetje zoals de andere twee delen. Niet indrukwekkend mooi wel een stuk beter dan de 2K scan. Heb begrepen dat met name Francis Ford Coppola juist deze koperachtige kleuren erin wilde houden. Leuk dat zijn dochter Sofia hier ook een prachtige rol in speelt Deed toch wel pijn dat ze op het eind moest sterven op de trap. De film geeft ook een goed beeld over de kerk (Banco Ambrosiano) in Rome met zowat de rijkste bank. Niet gek dat de maffia daar interesse in hadden of nog steeds in hebben

Film 4.0
Beeld 4.0 (4K)
Geluid 4.0
Extra's 5.0


avatar van frans123

frans123

 • 3971 berichten
 • 1032 stemmen

Een overbodig deel 3 , waarin niets overblijft van Michael Corleone , een lulletje rozenwater in dit deel, alle grandeur kwijt is, en Garcia een soort Robin speelt. Overbodige rol van Diane Keaton als de ex. Dochter van Coppola mocht ook opdraven , en zoon Corleone zingt er op los...pfffff . Is het slecht? Nee, het blijft indrukwekkend , alleen al het laatste half uur, maar kan niet tippen aan de eerste delen , die boeiend en spannend waren, wat dit deel volkomen mist. Het ouwehoert maar door en dat maakt het een lange zit , waarin feitelijk niets gebeurt.

Toch al met al een indrukwekkende trilogie over de familie Corleone. .

De muziek met name is indrukwekkend Zelden zo'n goede , passende filmmuziek gehoord.

Scoren deel 1 en 2 makkelijk een 5* , deze een kleine 3*.( kan er niks aan doen....gaaaaaap)

ik heb veel stukken snel doorgezapt....


avatar van frans123

frans123

 • 3971 berichten
 • 1032 stemmen

Curriculum schreef:
Minste deel uit de trilogie. Desalniettemin is het een zeer aandoenlijke film. De emotie die hij vertoont als zijn dochter wordt geelimineerd door de onverbiddelijke Mosca de Montelepre. Het eind is dan ook zeer werkelijk, zeer emotioneel. en hartverscheurend. De gerenommeerde personages van de Corleone familie zijn gestorven. Michael stierf op een oude leeftijd, alleen bij zijn huis. Vergezeld door enkel een hond.

4.0*...wil je een zakdoek????


avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

 • 4228 berichten
 • 1334 stemmen

Nogal een flauwe reactie franske.....


avatar van K. V.

K. V.

 • 4124 berichten
 • 3604 stemmen

Tijd voor het laatste deel. Ondertussen zijn de acteurs al heel wat ouder. De film bevatte misschien wat minder actiescènes, maar storend vond ik het niet. Ook de langere speelduur viel nog goed mee. Wel een indrukwekkend einde.


avatar van Basto

Basto

 • 10223 berichten
 • 6850 stemmen

K. V. schreef:

Tijd voor het laatste deel. Ondertussen zijn de acteurs al heel wat ouder. De film bevatte misschien wat minder actiescènes, maar storend vond ik het niet. Ook de langere speelduur viel nog goed mee. Wel een indrukwekkend einde.

Zag je de originele of de Coda versie?


avatar van K. V.

K. V.

 • 4124 berichten
 • 3604 stemmen

Basto schreef:

(quote)

Zag je de originele of de Coda versie?

De originele versie.


avatar van Basto

Basto

 • 10223 berichten
 • 6850 stemmen

K. V. schreef:

(quote)

De originele versie.

Ik vond de Coda versie beter.


avatar van Kondoro

Kondoro

 • 10774 berichten
 • 2523 stemmen

“Just when I thought I was out... they pull me back in.”

De afgelopen week heb ik de eerste twee ‘The Godfather’ films al gezien, waarvan het eerste deel echt om te smullen was. Deel twee vond ik zelf al wat minder, dat kwam voornamelijk nog alleen door de lange speelduur (wat al gauw een uur langer was dan deze film). Voor de rest bevatte die film nog heel veel ingrediënten die de film ook een topper maakte. Deze film is weer een grote stap achteruit, en ik vind dit toch wel het slapste deel van de drie. Waar deze film wederom voor mij de mist in gaat is de onwijs lange speelduur. Ze zouden wel gedacht hebben, na een ruime zestien jaar wachten de fans wel op een deel drie en willen ze maar al te graag een nieuw deel hebben, helaas kwam het zo niet binnen. Ik vond het allemaal niet echt heel boeiend, zeker niet als hij dezelfde naam draagt als de twee films uit de jaren zeventig.

De film mist heel veel elementen waar de vorige twee films echt mij mee te pakken hadden. Ik vond de vorige films een stuk harder, deze film mist toch de nodige actie, en buiten een paar schietscènes en hier en daar wat actie alleen daar blijft het wel bij. Daardoor mist de film voor mij toch behoorlijk wat vaart, het is heel veel gelul maar, ik vond het allemaal niet zo interessant meer. In ieder geval niet zo interessant als bij de eerste en tweede film van deze reeks. Ook mist de film de nodige duisternis, vooral de eerste film is op heel veel vlakken onwijs duister wat het kille sfeertje aansloeg, het tweede deel nam dit sfeertje min of meer over maar, was al minder en hier is de film het volledig kwijt. Daardoor kwam de film ook niet in de goede sfeer in mijn ogen, en ook dat is wel een pijnpunt om op te noemen. Voor de rest weet de film ook niet echt bepaald een interessant verhaal te tonen, al is het best prima te volgen. Daar lag het allemaal niet aan.

Qua cast is deze film wel weer erg sterk hoor. Uiteraard en gelukkig dat ‘Al Pacino’ hier rustig zijn rolletje weer op pakt, als dit niet zo was geweest mocht deze film er ook echt niet komen. Hij weet ook dat hij weer op een vertrouwd plekje zit en deed het overigens prima. Hij is dan wel weer een paar jaartjes ouder geworden, zijn rol is er ook naar gemaakt. Ik vond zijn acteerwerk gewoon wederom sterk hoor, daar was niks om op aan te merken. Ook ‘Diane Keaton’ vond ik het prima doen, niet echt heel bijzonder overigens. Ik vond wat dat betreft ‘Andy Garcia’ een stuk sterker. Prachtige rol van ‘Vincent Mancini’.

Ik denk echter dat ik daar ook wel het meeste mee heb gezegd. Ik vond gewoon gros van deze film niet zo boeiend, en dat zeg ik al wel vaker maar, gezien de twee voorgangers doet deze film echt ten onder, en eigenlijk nog weinig eer aan. Het is overigens wel gewoon vet om door te gaan met de ‘Corleone’ familie maar, het einde is dan ook wel voldoende. Gelukkig zijn ze niet doorgegaan met het uitmelken van deze serie.

Over een langere tijd wil ik deze trilogie echt nog wel een keer opnieuw kijken, en ik heb ook een waanzinnige week gehad (ik heb de films meermaals verdeeld over verschillende dagen) en voor mij toch wel de pioneers in de gangsterfilms, helaas voor mij ook tegelijkertijd niet de beste gangsterfilm die ik gezien heb. Ik heb deze films voor de top 1000 gezien, en daar mogen twee van de drie dan ook mooi in stralen.


avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 5609 berichten
 • 2221 stemmen

Volgens de IMDb-trivia was Al Pacino het niet eens met hoe Michael in deze film werd uitgebeeld: hij geloofde niet dat Michael ooit spijt of wroeging over zijn daden zou hebben, met name over de moord op zijn broer, en daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Des te fideler dan dat Pacino niet alleen toezegde toch de rol een derde maal te willen spelen, maar dat hij daarbij dan ook nog eens zo'n sterke en kwetsbare vertolking afleverde. Mede daardoor is dit een mooie afronding van de cyclus, waarbij opvalt dat de drie delen ook cinematografisch een eenheid vormen, met dank aan cameraman Gordon Willis die ook bij dit derde deel aan boord was. Van het gewraakte slechte spel van Sofia Coppola heb ik eigenlijk geen last (hoogstens erger ik me wat aan die vervelende opgetrokken linker mondhoek), en er zijn lekkere bijrollen voor Talia Shire en Eli Wallach, maar verder is dit vooral ook de film waarin ik voor het eerst bewust Andy Garcia zag. Na afloop had ik goede hoop dat hij ooit in de voetsporen van mensen als Pacino en De Niro zou kunnen treden, maar die belofte heeft hij eigenlijk nooit helemaal waargemaakt, helaas.


avatar van Basto

Basto

 • 10223 berichten
 • 6850 stemmen

You know, Michael, now that you're so respectable I think you're more dangerous than you ever were.

Ik vind dit derde deel echt fantastisch! Allereerst vind ik het enorm interessant om te zien hoe het Michael eindelijk lukt om de Corleone’s de bovenwereld in te loodsen, om vervolgens te ontdekken dat het spel daar net zo smerig wordt gespeeld. Ook de verwevenheid met het Vaticaan en de maffia is een sterke zet.

Enig minpuntje vind ik niet de casting van Sophia, maar ik vind juist Andy Garcia te overdreven dprlen. Kan me slecht voorstellen dat Michael hem toch het voordeel van de twijfel geeft. Daarvoor is hij veel te explosief.

Maar goed, het politieke spel, de vergadering in Atlanta en vooral de sublieme eindscene bij de opera maken ook dit tot een meesterwerk. (Zag de Coda versie)

10/10


avatar van martijn011

martijn011

 • 2003 berichten
 • 1299 stemmen

Daar de herziening van het tweede deel erg positief uitpakte, geldt dat helaas andersom voor dit laatste deel.

In dit derde deel probeert Michael het bedrijf van zijn familie legitiem te maken. Hij raakt betrokken bij het Vaticaan en probeert politieke connecties te gebruiken om zijn doelen te bereiken. Ondertussen ontstaan er interne conflicten binnen de familie en wordt Michael geconfronteerd met de gevolgen van zijn verleden.

In z'n geheel genomen is deze derde film in alles het minst. Het verhaal is lang niet zo sterk als in de eerste twee delen en de personages worden lang niet zo goed uitgewerkt. Ook heb ik m'n twijfels bij de toch wel rigoureuze karakterverandering van Michael.

Gelukkig is niet alles slecht en zijn er ook weer heel veel dingen goed. Al Pacino acteert, ondanks alles, toch wel gewoon erg sterk en ook Andy Garcia is een welkome toevoeging.

De sfeer van de jaren '70 en '80 wordt prachtig weergegeven en de cinematografie en muziek dragen ook bij aan de algehele kwaliteit van de film.

Halfje verlaging, 3.5*


avatar van SergioMalick

SergioMalick

 • 990 berichten
 • 1622 stemmen

De opera, de trap, de Cavalleria van Mascagni, de schreeuw, de flashbacks en de stoel. Voor mij één van de hoogtepunten in de hele cinema. Had hetzelfde gevoel in Once Upon a Time in the West waar Jill aankomt met de trein en je het shot ziet van het stadje. Soms kunnen een aantal minuten film je zo ontzettend ontroeren en laten genieten.

Als film is dit derde deel een stuk beter dan ik in mijn geheugen had. Deel 1 is cinematografisch en qua tempo wat constanter. Toch is dit derde deel toch wat onderschat naar mijn mening. Het tempo ligt wat lager, maar staat dan ook gelijk aan de inhoud. Die vraagt ook om een ander tempo. En zeker met de opera in het verschiet is een herziening zeer waardevol.


avatar van Maarten0402

Maarten0402

 • 552 berichten
 • 494 stemmen

Roger Thornhill schreef:

Volgens de IMDb-trivia was Al Pacino het niet eens met hoe Michael in deze film werd uitgebeeld: hij geloofde niet dat Michael ooit spijt of wroeging over zijn daden zou hebben, met name over de moord op zijn broer, en daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Des te fideler dan dat Pacino niet alleen toezegde toch de rol een derde maal te willen spelen, maar dat hij daarbij dan ook nog eens zo'n sterke en kwetsbare vertolking afleverde. Mede daardoor is dit een mooie afronding van de cyclus, waarbij opvalt dat de drie delen ook cinematografisch een eenheid vormen, met dank aan cameraman Gordon Willis die ook bij dit derde deel aan boord was. Van het gewraakte slechte spel van Sofia Coppola heb ik eigenlijk geen last (hoogstens erger ik me wat aan die vervelende opgetrokken linker mondhoek), en er zijn lekkere bijrollen voor Talia Shire en Eli Wallach, maar verder is dit vooral ook de film waarin ik voor het eerst bewust Andy Garcia zag. Na afloop had ik goede hoop dat hij ooit in de voetsporen van mensen als Pacino en De Niro zou kunnen treden, maar die belofte heeft hij eigenlijk nooit helemaal waargemaakt, helaas.

Ik vind Andy Garcia eigenlijk best heel gaaf de hele film alleen de rare abrupte ommekeer tot Don en hoe snel hij mellow wordt en veel slimmer wordt in zo'n korte tijd vind ik jammer. Ja met Michael (Al Pacino) gebeurde ook een ommekeer in zijn personage, maar daar werd wel de tijd voor genomen.


avatar van wood23

wood23

 • 352 berichten
 • 243 stemmen

Hele sterke godfather film wel heel anders dan de eerste 2 maar dat kan gauw gaan,het niveau van die 2 films wordt hier niet gehaald maar ondanks dat een goede afsluiter van deze trilogie.


avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

 • 459 berichten
 • 457 stemmen

Ik vind dit deel beduidend minder dan de eerste 2 die meesterlijk zijn. De rol van Al Pacino heeft aan kracht ingeboet (ouderdom en te zachtaardig ?), de rol die zijn dochter speelt vind ik vrij overbodig en enigzins storend (de dochter van Francis Ford Coppola....), de zangcarriere van Michaels zoon (hoe verzin je het), dat gedoe met het Vaticaan (uit het niets in vergelijk met deel 1 en 2) en ook de opkomst van neef Vincento vind ik niet logisch of erg overtuigend in het script. Vincento is aan het begin van de film een enorme heethoofd en totaal ongeschikt als nieuwe Don, maar ontwikkeld zich in korte tijd tot Michaels opvolger. Het is onvermijdelijk om Deel 3 niet te gaan vergelijken met deel 1 en 2. Het is immers een trilogie en je kijkt deze film niet als aparte film. Helaas mis je niet veel aan dit deel. Voor mij ontbreekt het typische maffia-sfeertje wat je in overvloed in eerste 2 delen had. Deel 3 is te kunstmatig voor mij. Ik kom niet verder dan 3*