The Godfather: Part III (1990)
Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 162 minuten / 158 minuten ('The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone')
Alternatieve titel: The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone
Geregisseerd door: Francis Ford Coppola
Met onder meer: Al Pacino, Diane Keaton en Andy Garcia
Gesproken taal: Engels, Italiaans, Duits en Latijn
Releasedatum: 22 maart 1991
Bekijk via Netflix
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Godfather: Part III
"All the power on earth can't change destiny."
Een ouder wordende Michael Corleone probeert zichzelf en z'n familie af te scheiden van de gewelddadige onderwereld. Terwijl hij de Corleones probeert te koppelen aan het Vaticaan moet hij zich ondertussen bezighouden met een gangster die de bestaande machtsverhoudingen probeert te verstoren.
Michael Corleone
Grace Hamilton
Mary Corleone
Cardinal Lamberto
linxde1
Het einde maakt het hem toch wel. Geniaal en hartverscheurend. Mooi gedaan ook door Michael's schreeuw voor 10 seconden te dempen.
Kippenvel kreeg ik er van.
The Godfather Part III is het derde en laatste deel uit de trilogie en daarnaast ook duidelijke de minste van de trilogie.
Het valt me vaak op dat vervolgen, die echt jaren later gemaakt zijn toch vaak enigszins uit de toon vallen bij de andere films uit een reeks. Dat merkte ik onder andere bij Indiana Jones en bij de Die hard, maar ook hier kun je het zien, al is dit derde deel overigens geen slechte film. Net als in de andere twee Godfather films keren ook hier de thema's verraad, geweld, corruptie en gescheurde familierelaties weer terug.
Gelukkig speelt Al Pacino ook hier weer de rol van Michael Corleone. In alle drie de delen behaalt hij een ontzettend hoog niveau, zo ook hier waar hij een oudere, wat sympathiekere man neerzet. De rest van de cast doet het ook naar behoren, waarbij vooral Elli Wallach en in mindere mate Andy Garcia fijne nieuwe personages zijn. Toch zijn de karakters wat minder memorabel dan in de andere twee delen. Het loopt allemaal verder wel lekker en Coppola maakt ook hier gebruik van een fijne cinematografie, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van bruine kleurtinten.
Het echte hoogtepunt is de operascène, die zeer krachtig is en memorabel. De rest van de film is dat echter niet. Zonder het met de twee voorgaande delen te vergelijken, is dit een goed gemaakte film met goed acteerwerk, een degelijke regie en cinematografie, die soms wat langdradig aanvoelt, maar richting het einde op een mooie manier toch nog tot uitbarsting komt.
Insignificance
Mosterd na de maaltijd of een toetje. Wat mij betreft iets van beide. Coppola is wat al te nadrukkelijk in de weer met het sleutelen aan zijn thema's, zodat een vrij groot deel van de film wordt ingeruimd voor Michele's worsteling met wat hij geworden is. Dat ging in de vorige delen toch iets subtieler c.q. vlotter. Wel iets dat opvallend wordt afgerond op de trappen, maar het gaat ergens halverwege toch iets teveel slepen. Het dochtertje helpt ook niet bepaald mee.
Wanneer de focus ligt op het verlangen om volledig legaal te opereren, gaat het beduidend soepeler. Het levert een klinkende zin op, maar ook de gebruikelijke grote scènes zijn weer in het oog springend. En als je toch al bezig bent met een trilogie die aanschurkt tegen een opera, is het natuurlijk niet zo'n gek idee om het verhaal van Michele Corleone te laten climaxen rondom zo'n opera. Het hapert hier en daar, maar al met al toch nog een waardige afsluiter.
Dhr. PBVD
Heel veel mensen beschouwen de afsluiter van de trilogie als het minste deel in de cyclus, en daar ben ik het ook helemaal mee eens maar dat maakt hem naar mijn mening niet minder mooi.
Ik vind het altijd leuk hoe Michael Corleone al de 60 nadert qua leeftijd terwijl Al Pacino destijds toen nog in de 50 was: dus nog best wel relatief jong. Dit hebben ze dus mooi met make-up kunnen verouderen. Verder is de cinematografie van The Godfather Part III ook weer gewoon om van te smullen. Ook de familie-tragedies worden mooi neergezet met ijzersterk acteerwerk. De nieuwkomer Andy Garcia past ook helemaal in dit plaatje. Hij zet ook een heel erg sterke rol neer als de zoon van Sonny (James Caan's personage uit deel 1).
Inderdaad: het minste deel uit de cyclus maar ook gewoon weer een prachtig verhaal en allemaal super mooi neergezet.
Marteineke
Deze film heeft de mooiste scene ooit en de meest fantastische acteerprestatie ooit. De schreeuw van Pacino. Munch had er een schilderij van kunnen maken,
FANTASTISCH!! En dan eerst geen geluid, magnifiek, kippenvel.
Curriculum
Minste deel uit de trilogie. Desalniettemin is het een zeer aandoenlijke film. De emotie die hij vertoont als zijn dochter wordt geelimineerd door de onverbiddelijke Mosca de Montelepre. Het eind is dan ook zeer werkelijk, zeer emotioneel. en hartverscheurend. De gerenommeerde personages van de Corleone familie zijn gestorven. Michael stierf op een oude leeftijd, alleen bij zijn huis. Vergezeld door enkel een hond.
Tarkus
Ook dit derde deel is wederom een prachtige film.
Al Pacino is net als in de andere 2 delen op zijn best.
Goede vertolking ook van Andy Garcia en ook het debuut van Sofia Coppola is uitstekend.
Ik heb genoten van deze film evenals van de eerste 2, de trilogie is zeer de moeite waard, en waarschijnlijk het beste gangster-epos ooit op film.
Ook deze opnieuw bekeken in de gerestaureerde versie op blu-ray.
Men heeft er een prachtig resultaat mee bereikt ede film, duurt net als beide vorige trouwens, ook nog iets langer.
De moeite meer dan waard !!
Mitchel_M&M
Vandaag maar eens het laatste deel van the Godfather-Trilogie gekeken.
Ondanks dat hij het niveau van de oude 2 delen niet haalt(had ik ook wel verwacht) vond ik het een mooie afsluiter van de beste trilogie die ik heb gezien!
Al Pacino acteerde weer goed en de rest van de cast deed het ook bij lange na niet slecht.
De beste scene was natuurlijk de Operascene met natuurlijk het trieste moment dat Mary word neergeschoten door die huurmoordenaar. . Als laatste vond ik het leuk, dat net zoals in de andere 2 films, je weer tijdens iets belangrijks,dit keer de Opera, ziet hoe al de vijanden worden vermoord.
Al met al een mooie film en een waardige afsluiter voor de beste trilogie 4*.
mnrk
Just when I thought I was out... they pull me back in.
Deze 3e Godfather film is een waardige afsluiter geworden van een geweldige trilogie door Francis Ford Coppola...
Het verhaal wordt net zoals in de vorige 2 films prima gebracht en wordt ook zeer indrukwekkend afgesloten (Het doodschieten van Mary en de emotie die erop volgt en dan het uiteindelijk overlijden van de Don zelf)....
Ook de cast in dit deel is weer dik in orde , Al Pacino speelt gewoon wederom super en wordt goed bijgestaan door Andy Garcia en de mooie Sofia Coppola...
En om alles compleet te maken is ook weer de soundtrack in orde...
Carmine Coppola - The Godfather: Part III (1990) - MusicMeter.nl
Dh PING
Het 3de en laatste deel over de Corleone-familie is een perfecte samensmelting van een uitstekende verhaallijn, geweldige personages en schitterende cinematografie.
Het opening bij het Vaticaan vond ik een leuk begin, hoewel het op het begin ook best wel bizar is als je de vorige delen hebt gezien.
Wat met name boeiend was was hoe Michael, nu hij de 60 jaar nadert, omgaat met het feit dat hij zijn broer heeft vermoord en verantwoordelijk is voor meerdere criminele praktijken uit het verleden.
Het bijrolletje van Sofia Coppola, dochter van de regisseur Francis Ford Coppola, was best wel leuk hoewel haar acteerwerk ook weer niet het beste is.
Het einde sloeg mij als een mokerslag. Na de geweldige scène in het Opera-theater wordt Michael's dochter per ongeluk doodgeschoten door iemand die eigenlijk Michael wil vermoorden. Die shots van de vrouwen met wie hij heeft gedanst in de vorige delen waarna we hem zien sterven als een eenzame gebroken man. Dit wordt geleidt met prachtige cinematografie.
Deze roman van Mario Puzo is uiteindelijk verfilmd tot een schitterende Mafia-saga die terechte klassiekers zijn geworden.
Ook dit laatste deel krijgt van mij 5 sterren!
Dra. Pouke
Ik vond het een goede film, maar in vergelijking met de vorige twee klassiekers mistte ik bij deze film toch wel een beetje het "maffia gevoel".
Het is in ieder geval ook een heel andere film dan Part I en Part II, waarbij die meer een registratie waren van de Corleone familie, gaat deze meer over Michael's rouw en dat vond ik wel goed. Maar af en toe zitten er wat saaie stukken in, wat niet was bij de eerste twee delen.
Verder toch wel een goede film.
3,5
Decec
Een goede misdaad/drama/mysterie/thriller film...
Prima verhaal...
Uitstekend acteerwerk...
Bekende acteurs Al Pacino en Andy Garcia...
Mooi HD kwaliteit...
Perfect achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
JeroenFR08
Beetje aan de langdradige en vergezochte kant voor mij. Lijkt me meer dat hij is gemaakt om nog even te cashen. Vond het dochtertje van de regisseur zwak spelen. Garcia vond ik wel leuk, speelde zo dat je kon zien dat het een zoon van zijn vader is.
3.5 voor het goede einde.
VincentL
The Godfather: Part III
Het einde of een heropening van The Godfather-reeks? Ze kwamen hier een beetje laat mee hé? Desalniettemin hebben ze de crew weer op weten te trommelen. Pacino in ieder geval... De twee voorgangers van deze film is een moeilijke opgave, een heel moeilijke opgave. Dit niveau haalt de film dan ook geen enkel moment. Al zaten er zeker erg sterke stukken tussen.
Het verhaal is iets bombastischer geworden. Het complot is groter dan die van de voorgaande delen. Het steekt misschien wel iets te vernuftig in elkaar.
Een vrij sterk begin tref je aan met de oudere Michael Corleone. Zijn poging tot binding met de kerk is voor mij persoonlijk goed gekozen. Het lag er alleen te dik bovenop dat de Aartsbisschop bij de slechterikken zou horen. Daarna breidt het verhaal zich uit naar Sicilië en weet de film aardig te boeien. Iets dramatischer dan misdaad is het gevolg. Vincent is een leuk personage in de film en brengt iets van de oude Michael terug. De naam is natuurlijk fenomenaal gekozen
De film stevent af op een goed einde. Op het moment dat de huurmoordenaar Michael wilde doden, met de Opera op de achtergrond, kreeg ik weer even het gevoel uit deel 1 terug. Het gevoel dat ik daarvoor eigenlijk de hele tijd gemist had.
Het zeer dramatische einde had van mij iets minder gemogen, maar was goed. De laatste scène blikt weer heel erg terug naar deel 1. Goed gedaan.
Al Pacino speelt gewoon sterk. Een iets sentimenteler personage zet hij dit maal neer. De stoïcijnse Michael is verleden tijd. Toch weet hij daarmee minder te boeien dan in deel 1. Het karakter dat hij neer wist te zetten was gewoon een vast gegeven in The Godfather 1 en 2. Ik twijfel dus eigenlijk nog een beetje.
Diane Keaton speelt een rolletje puur voor wat dramatiek in de film. De overtuiging was wel degelijk in het spel en was om aan te zien, maar als ex van Al was ze in de film geen pré.
Andy Garcia wist het personage van Al uit deel 1 en 2 te nabootsen. Wel eens waar in mindere mate, maar erg leuk. Hij weet sterk te acteren en boeit de gehele tijd.
Joe Mantegna had nog wel een grappige bijrol. De man had uiteindelijk helemaal niets met het verhaal te maken maar werd het ongelukkige slachtoffer van slim uitgespeelde intriges. Hij wist met zijn arrogantie en ijdelheid een goede prestatie te plaatsen.
Ik vond de film visueel gezien grotendeels wat mager. Pas op Sicilië kwamen er een paar mooie shots tussen. Simpel, maar mooi. Toch ontbrak de sfeer bij mij grotendeels. Er miste gewoon iets ondefinieerbaars. Voor zover er sfeer was droeg de muziek daar veel aan bij. Nogmaals bij de Opera was het oude gevoel terug.
Een goede afsluiter van deze trilogie. Één van de beste die er is, maar ik denk toch niet dé beste. Het niveau van zijn voorgangers wordt nooit bereikt. Toch is het een zeer prettige film om weg te kijken.
rubinhabers
Iets minder als de andere delen maar zeker een 5 sterren waardering waard!
MichaelMovie
Minst goede deel van de trilogie, maar toch nog een goede film.
Een waardige afsluiter.
Flavio
Herzien- en hoewel het onderdoet voor zn voorgangers een goede film.
Wel een aantal storende factoren, met name Sofia Coppola, die zelf gelukkig ook inzag dat ze niet kan acteren en een prima regiseur werd. Maar what was Francis thinking- toen hij zn dochter koos voor de rol van Mary. Ze levert haar zinnen af zonder overtuiging- ik vermoed dat paps kritiekloos was en alles met haar erin in 1 take opnam anders zijn die belabberde scenes niet te verklaren. De chemie tussen haar en Andy Garcia is niet-bestaand.
Daar tegenover staat de fijne rol van Al Pacino en ook wel van Diane Keaton, de intrige met het Vaticaan (op feiten gebaseerd), en het terugkeren van een paar oudgedienden: Al Neri, de lijfwacht op Sicilie, Johnny Fontaine maar het zullen er meer zijn.
Deel 1: op eenzame hoogte
Deel 2: goed vervolg
Deel 3: redelijk
hel1
Pacino en Garcia, fantastisch. Ik deel de kritieken op Sofia niet, prachtige vrouw en voldoende acterend voor deze rol. Maar het verhaal is zo tegenvallend. Er zijn echt 'dode' momenten. De eindscene vind ik echt te ongeloofwaardig. Garcia die twee mislukte bodyguards inhuurt, terwijl hij zojuist een miljoenenimperium van zijn oom overgedragen heeft gekregen. Een huurmoordenaar die Pacino wil vermoorden voor geld en vervolgens in het drukke publiek hem doodschiet, wetende dat het zelfmoord is. Hij deed het voor geld toch? Heb je weinig aan als je dood bent. En dan al helemaal zijn zoon die hem helpt door met een wapen bij een bandje te gaan zingen, toekijkende hoe zijn vader vermoord wordt. En dan Sofia die dood wordt geschoten, het lag er de hele film al zo dik bovenop. Maar toch, het is de Godfather.... daarom een 3
JeroenFR08
Deel om nog even te cashen van Coppola en Puzo. Vind t verhaal matig. Wel spelen ze het weer leuk. In vergelijking met deel 1 en deel 2 valt deze in het niet.
mikey
Wat ik echt slecht vond in deze film was toen mikey een suikerattack kreeg en vroeg naar sinaasappelsap en snoep. Een monnik werkelijk binnen 1 seconde kwam aangesneld met een kan verse jus plus tientallen twixen, marsjes en bounties. Ik zou daar een kwartier voor nodig hebben in amsterdam maar op sicilie misschien wel een dag!
tbouwh
Na het bekijken van deel 1 en 2, 2 fantastische films, die na de 1e kijkbeurt linea recta in mijn top-10 belandden, ben ik het meteen doorgegaan met het slot van de trilogie. Waar deel 1 en 2 echter voelen als 2 enorm verbonden delen, is deel 3 duidelijk aangetast door de tand des tijds. 16 jaar is lang; Keaton en Al Pacino zijn duidelijk veel ouder geworden, en sommige karakters zijn verdwenen ( Tom Hagen bijvoorbeeld ). Toch ben ik erg blij dat deze film nog gemaakt is.
Het gehele Vaticaanse complot zorgde ervoor dat de film een geheel andere sfeer had, omdat het aspect van onderlinge families die elkaar het leven zuur maken verdwenen is. Ook komt veel minder het Godfather-gedeelte naar voren ( het verrichten van diensten, wat het betekent om Don te zijn ).
Dit is duidelijk een film die dient om Pacino´s plotlijn te laten eindigen, en het verhaal een waardige afsluiter te geven.
Is dit gelukt? jazeker. Ik miste dan wel het gevoel van de eerste 2 films, de spanning was constant aanwezig en ik wist me van begin tot eind geboeid. Het acteerwerk en de filmmuziek zijn weer van wereldklasse. Garcia zet een aardige rol neer maar het is wederom Al Pacino die alle credits verdient. Een groot minpunt is wel het miscasten van Mary. Zij acteerde tam en ongeloofwaardig. Jammer.
Het laatste halfuur van de film vond ik fenomenaal. De spanning was voelbaar en werd perfect opgebouwd. Het einde van Michael´s vijanden, in de film voltrokken op hetzelfde ogenblik, viel te verwachten, gezien de gelijksoortige einden van deel 1 en 2. De schreeuw van Pacino, en het wijd opengesperde gezicht dat daaraan voorafging toen zijn dochter gedood werd, was indrukwekkend. Wat een acteerwerk.
5* zit er niet in: daarvoor miste net dat klein beetje feeling van deel 1 en 2.
Desondanks is dit een geweldige film en een waardige afsluiter van de reeks. 4,5*
baspls
"Just when I thought I was out... they pull me back in."
Het langverwachte vervolg op The Godfather: Part 2. Hoewel Francis Ford Coppola al die tijd geen vervolg wou maken ging hij uiteindelijk toch akkoord. Hij kreeg echter erg weinig geld en tijd voor het maken van de film in verhouding met waar hij om gevraagd had, dit omdat de producent perse de kerk-release wou halen. Coppola zou niet tevreden zijn over het resultaat omdat hij veel dingen niet beter heeft kunnen uitwerken en door toedoen van de studio een aantal personages (waaronder Tom Hagen) zijn verdwenen.
Een in middels aardig verouderde Al Pacino kruipt weer in de rol van Michael. Diane Keaton die ook aardig veroudert is vertolkt weer Kay. Erg grappig is dat Micheal's dochter Mary word gespeeld door Sofia Coppola de dochter van de regisseur Francis Ford Coppola. Haar tante, de zus van Micheal word gespeeld door haar echte tante Talia Shire (Talia Rose Coppola). Ook zit de moeder van regisseur Martin Scorsese in een scene. Verder speelt Eli 'Tuco' Wallach ook een goede rol als Don Altobello, die aanvankelijk door Frank Sinatra gespeeld zou gaan worden. Andy Garcia, die ik sprekend op de jonge Al Pacino vond lijken, speelt Michael's neefje Vincent.
Don Michael Corleone probeert de familie steeds legaler te maken en helemaal af te schermen van de criminele wereld. Hij doet veel aan liefdadigheid en begint banden met het Vaticaan op te bouwen. Hij wil een bedrijf van het Vaticaan overnemen en in een grote international veranderen. Hij krijgt echter problemen door een jonge gangster die de boel komt verstoren. Zijn neef Vincent vraagt hem om hulp, maar hij lijkt meer op zijn vader dan op Michael...
Ik vind het goed dat ze deze nog gemaakt hebben. Deel 2 was geen goede afsluiter voor het Godfather-verhaal, deze wel. Hoewel ik de banden met het Vaticaan en het liefdadigheidsgebeuren maar wat vaag vind (grappig is ook dat Paramound Pictures deels van het Vaticaan is) vond ik dat er veel sterke kanten aan het plot van deze laatste film zaten. Ik miste sommige personages wel erg, Tom Hagen in het bijzonder. Ik ben het met Coppola eens dat hij een essentieel personage voor het verhaal was. Veel dingen uit deze film waren eigenlijk het idee voor het einde van het eerste deel of het tweede deel maar zijn toen niet doorgegaan. Het einde van de film vond ik erg sterk. Erg mooi dat ze beelden uit de eerdere films weer laten zien op een geschikt moment. Het drama-gehalte van de film is erg goed.
Ik was bang dat ze in dit deel erg modern zouden gaan doen en er een typische jaren '90 vertoning van zouden maken. Godzijdank is dat niet gebeurt, Coppala heeft de stijl van de vorige films goed kunnen aanhouden. Wel moet ik zeggen dat ik dit deel gedateerder vind overkomen dan de eerdere twee delen. De kleuren van het beeld ect. Toch is de cinematografie weer erg goed en vond ik sommige scenes heel erg sterk opgenomen.
Weer erg mooie muziek, de gebruikelijke thema muziek en verder muziek van Carmine Coppola.
Een waardige afsluiter van de Godfather-reeks.
-Acteurs 8/10
-Verhaal 8/10
-Cinematografie 9/10
-Muziek 9/10
-Algemeen 9/10
Flavio
Ik dacht altijd dat Robert Duvall niet in de film zat vanwege te hoge salariseisen? Hoe dan ook een gemis.
baspls
De studio zou niet akkoord zijn gegaan met het salaris dat hij eiste, Coppola zou hem persoonlijk koste wat het kost in de film willen hebben. Tenminste dat las ik op IMDb.
Flavio
OK ik heb het even nagelezen op IMDb, de studio wilde Duvall kennelijk maar 1/9e bieden van wat ze de andere hoofdrolspelers gaven. Dat lijkt me inderdaad niet correct. Gelukkig dat ze niet een andere acteur hebben genomen voor de rol van Tom Hagen, al was ik wel benieuwd naar de verhaallijn.
ambrosini
Mijn tip is om een dag vrij te plannen puur voor alle 3 delen van Godfather.. Deze film geeft aan hoe een familie ontstaat wat er allemaal wordt beleefd. Alle gemaakt keuzes hebben ook consequenties.
JeroenFR08
Zou ik toch deel 3 skippen.

The Godfather: Part II
1974