• 9.373.511 stemmen

The Godfather: Part III (1990)

Misdaad / Drama | 162 minuten / 158 minuten ('The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone')

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 162 minuten / 158 minuten ('The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone')

Alternatieve titel: The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Al Pacino, Diane Keaton en Andy Garcia

Gesproken taal: Engels, Italiaans, Duits en Latijn

Releasedatum: 22 maart 1991

Plot The Godfather: Part III

"All the power on earth can't change destiny."

Een ouder wordende Michael Corleone probeert zichzelf en z'n familie af te scheiden van de gewelddadige onderwereld. Terwijl hij de Corleones probeert te koppelen aan het Vaticaan moet hij zich ondertussen bezighouden met een gangster die de bestaande machtsverhoudingen probeert te verstoren.

Michael Corleone

Mary Corleone

Cardinal Lamberto

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Het derde deel van de Godfather reeks vind ik even goed als deel een en twee. Net zoals in de voorgaande delen zitten hier weer een aantal memorabele scenes in, en er wordt weer ijzersterk geacteerd (behalve door Sofia Coppola, daar hadden ze beter een andere actrice voor kunnen inhuren). 4,5*.

avatar van starbright boy

Zo, nu eindelijk ook deel 3 gezien. Aardser en minder episch dan de eerste twee. Ik vond hem minder goed, maar niet heel veel. Mijn favoriete trilogie is het niet. maar ik snap wel waarom veel mensen dit zo mooi vinden.

avatar van 606

goede afsluiter van de trilogie vooral dat stukje met de vergadering dat er een aanslag wordt gepleegd en iedereen dood is behalve al pacino en garcia. 4,5 stemmen

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Sluit mij aan bij de grote meerderheid die deel 3 de minste van de triologie vind. Neemt niet weg dat ook deel 3 een erg goede film blijft hoor maar wel een met wat mindere puntjes. Iets wat ik in de eerste twee delen maar nauwelijks kon ontdekken. Deel 3 kwam wat langzaam op gang, eigenlijk begon ik hem pas echt erg goed te vinden toen de famillie Corleone terug was bij hun roots. Het einde is dan ook wel weer erg sterk en mooi verfilmd en krijgt ook weer wat het karakter van de eerste 2 delen. Vond het ook geen minpunt dat Don Michael zo verandert was. Dit in combinatie met de jonge Vincent (goed rol van Garcia trouwens) maakt de cirkel weer mooi rond. Verder hadden ze van mij dat hele gedoe met het vaticaan er wel uit mogen laten en ja... ook ik ben blij dat de lieftallige Sofia uiteindelijk voor een andere carriere heeft gekozen.

P.S. Ik zag Nicholas Cage op de aftiteling voorbij komen??? Wat heeft die met The Godfather III te maken?

avatar van italian

italian

zeker geen slechte opvolger van twee fantastische films!

integendeel: zelfs nog heel goed!!

het acteerwerk is een beetje afgezwakt maar Al Pacino en Andy Garcia zetten hun rollen heel geloofwaardig neer!

kwist niet dat Garcia zo'n goed acteur was en hij zeker niet miscast want deze rol staat hem echt op het lijf geschreven!

de muziek was weer zoals altijd prachtig en het camerawerk was in dit deel sterker als het vorige deel

ergerde me alleen aan het barslacht acteren van Sofia Coppola.hoe kan het kind van zo'n regisseur nu zo slecht acteren....

verder nog sterke make-up want Pacino zag er echt oud uit.ook heeft de film hele mooie lokaties

deze film mag gerust in mijn top 10 komen!!

avatar van otherfool

otherfool

Minste deel van de indrukwekkende trilogie. Garcia is niet slecht, maar ook bepaald geen De Niro, en je krijgt er toch een beetje een mosterd na de maaltijd gevoel bij. Als dit een stand-alone film was geweest was hij denkelijk al lang ergens in een vergeethoekje terecht gekomen.

3,5*.

avatar van Knisper

Knisper

Tja, Sofia was inderdaad niet de beste actrice van het stel, maar qua uiterlijk paste ze wel bij de rol vond ik.

Ik vind dit ook de minste van de trilogie. Eigenlijk omdat de film pas in het laatste half uur spannend wordt. Daarvoor is er een hoop gedoe met het Vaticaan en dat kon mij niet echt interesseren. Zoals ik al zei kwam dat het laatste half uur nog een beetje goed, doordat tijdens de opera een hele spannende sfeer ontstond.

Uiteindelijk nog 3,5*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Gisteravond gezien.....

Ik vond deze de minste van de 3. Als ze deze nou misschien in de jaren 70 hadden gemaakt was het misschien nog een toppertje geweest.

De halve sfeer van de eerste 2 delen is verdwenen en voor de rest zitten er gewoon saaie stukken in: Die 3 kwartier durende familiefeest in het begin BV. Al Pacino vond ik heel wat minder spelen in deze film.(in de vorige 2 delen was hij goed) Maar hierin moet ie nog even snel opa Corleone spelen met grijs beschilderd haar. En die Fonda en Sofia(zijn wel sexy) maar die zorgen voor tiener-achtige stukken. En dan nog zo'n stukje dat de Paus is overleden in 1979. Daar klopt ook helemaal niks van.

Maar sommige goede stukken: Die optocht in Little Italy, De stukjes op Sicilie en die opera scene.

Oh en het einde vond ik erg vaag: Hoe Coppola die triologie moest eindigen: Effe snel een stukje laten zien over Michael die 20 jaar later een hartaanval krijgt wat een slecht einde.

Maargoed een 3* maar. (zucht)

avatar van Shinobi

Shinobi

Iets minder dan deel 1 en 2, maar er zitten wel wat dingen tussen die het interessant houden, zoals dat Michael zich wil afscheiden van de gangster wereld.

Ik geef 'm 4 sterren.

avatar van serpico

serpico

Vreemd eigenlijk dat dit derde deel er nog kwam. Niet dat deel 2 zich er niet toe leende, maar meer dat ze hem nog maakten, terwijl hij zó anders was dan zijn 2 voorgangers.

Het was in ieder geval de eerste keer dat ik het verhaal helemaal begreep. Ik weet niet zeker of dat een pluspunt of een minpunt is, omdat het verhaal in deel 1 en 2 wél ingewikkeld was, maar daardoor om de één of andere reden ook enorm sfeervol. Dat had deze derde, sowieso voor een groot deel vrij sfeerloze film, dus al niet. De Don wil zijn macht nog meer uitbreiden, en ondertussen pakt hij zijn relatie met zijn vrouw weer op en vind hij in Andy Garcia's karakter een waardige opvolger. In het kort is dat wel het verhaal. Dit keer werd er nóg meer nadruk gelegd op het familie-gebeuren bij de Corleones, en ontfermt Pacino zich zelfs over een neef. Allemaal prima, maar dat werkte allemaal gewoon niet zo goed. Zowel Garcia als zijn vriendinnetje Sofia Coppola acteerden slecht, al dan niet barslecht. En om de één of andere reden had dat ook gelijk tot gevolg dat alles wat zich om hen heen afspeelde niet boeide of overtuigde. De enige die nog wél boeide was Pacino.

Maar in dit laatste deel van de trilogie begaat niet echt nieuwe memorabele acties, het is meer een persoonlijke terugblik op wat hij allemaal heeft uitgevreten en het berouw dat hij voelt. Opzich wel goed, natuurlijk, maar Pacino verliest zijn geweldige uitstraling die de 2 voorafgaande delen maakte tot wat ze zijn. Hij is wat meer een oud grijs mannetje geworden. Hierdoor vond ik de eerste helft van de film maar matig. Er werden duidelijk lijntjes uitgezet voor een goed verhaal, maar vooral de romance tussen Michaels dochter en Vinnie werkte gewoon niet. Aardig om te zien, maar ook niet veel meer dan dat.

De tweede helft was beter. Sfeervoller en sterker. Pacino wist medeleven op te roepen en de scènes die zich afspelen in het opera-theater waren het hoogtepunt van de film. De scène op de trap had ook ijzersterk kunnen zijn, en kwam daar in de buurt, maar alweer zat het vreselijke acteerwerk van Coppola in de weg. Heeft zij nog een Razzie gekregen voor die prestatie of niet? Had van mij zomaar gemogen. Het komt denk ik daardoor dat het niveau van zijn 2 voorgangers niet wordt gehaald, want dat was gewoon een unieke combinatie van sterk verhaalvertellen en nagenoeg perfect acteerwerk. Als er dan iets aan één van de factoren schort, zoals hier, haalt dat meteen de filmwaardering omlaag.

Aardige film, maar verre van super. Komt nergens in de buurt van deel 1 of 2. Behalve dat eindshot, dat was de beste van de hele trilogie! Heeft hij 3 films lang alles op alles gezet voor zijn familie, sterft hij uiteindelijk helemaal alleen op een bankje in de zon met een hondje. Een onverwacht briljant eindshot. Daarvoor toch nog een flinke

avatar van korenbloem02

korenbloem02

De godfather 1 en 2 hebben nog history's waarde hebben en blijven trouw aan het verhaal van puzo. Dit is puur als film geschreven, en mist de diepgang en maatschappelijke kritiek wat deel 1 en 2 wel hebben. ik vind die sofia Coppola erg slecht gecast. Maar ben volgens mij niet de enige. Andy Garcia macho character, spiegelde een balans tussen sonny en micheal. Maar ook symboliseert hij de gansters van de jaren 90. De whiseguy's worden publieke macho's (denk maar aan John Gotti). Hoe realistische Coppola de hedendaagse maffia neer ook wilde zetten, het is hem niet gelukt zoals bij deel 1 en 2. Misschien kwam het omdat er publieke veel meer bekend was over de maffia. Er waren publieke rechtzaken in zowel sicilie als amerika tegen de maffia, honderde boeken en films zijn er al weer gemaakt. Het realistische (en openheid) lijkt te missen in the godfather 3, Coppola voegt hierom verschillende sensaties toe aan de film, zoals de helicopter scene, het complot met de roomse kerk, ect maar het weegt niet op tegen deel 1 en 2.

Maar zoals Silvio Dante (van the sopranos) zei: They did't understand the movie. Dit is een goede ganster film, die zeker niet onder doet voor films als, goodfellas, etc.

Alleen dit is het kleine g0eestelijke gehandicapte in vergelijking met zijn 2 geniale broers. Een onder gesneeuwd maffia klassiekertje

"Every time i thought i was out, they pull me back in".

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Hehe, eindelijk The Godfather - reeks gekolonialiseerd!

Gelukkig weer stukken beter dan het 2de deel. Al Pacino kon mij nu weer wel bekoren, omdat hij berustender in bepaalde zaken was geworden en vooral omdat hij zich hier veel kwetsbaarder opstelde. Zijn uiterlijke machtsvertoon in het vorige deel paste niet bij de matige acties die we daar te zien kregen.

De actie in deze film is veel beter gespreid en zorgde zelfs voor een verassingselement. Gave, helikopteraanval op de hoge heren. De subplot met het hele Vaticaan had ook wel wat. Het was wel boeiend om erachter te komen wat de beweegredenen van het Vaticaan waren om met zo `n duistere figuur in zee te gaan. De scenes in Europa zagen er wel mooi afgewerkt uit, heel anders in ieder geval dan het wat grauwe Amerika.

De film werkt echt naar een prachtige climax toe in het operagebouw. Een lang, uitgesponnen scene waarin de kaarten meerdere malen veranderden. De uiteindelijke climax bleek niet heftig genoeg, maar mocht er wel wezen. Net zoals de film weer veel meer levendigheid uit wist te stralen, dankzij de terugkeer in de feestelijkere contrijen. De moorden aan het einde werden nu ook beter in beeld gebracht, zeker ervan uitgaande dat Michael zich nu niet veilig achter een serre waande.

Gewoon een vermakelijke film. Haalt het net niet bij het 1ste deel. 3,5*

Eindelijk ook de trilogie volledig gezien.

Valt ergens tussen deel 1 en deel 2 in. Het is inderdaad wat minder sfeervol dan deel 1, maar dit is wel het deel waar het visuele het best uit de verf komt. Niet dat er echt geweldige dingen te zien zijn, maar de platte look van deel 2 is gelukkig weg.

Film kent een aardig begin, waar vooral de manier van machtsuitbreiding interessant is om volgen. Wanneer Pacino terug in aanraking komt met de mafia verzandt de film al redelijk snel in z'n oude patroon. Jammer.

Hele stuk in Italie is grotendeels overbodig tot de opera begint en eigenlijk de mooiste scene uit de gehele trilogie aantreedt. Werkt naar een mooie climax toe.

Alles wat daarna gebeurt is weer een heel pak minder. Vond de trappenscene echt helemaal niks. Verder inderdaad Coppola die toch opvallend slecht door het beeld hopt. Rare keuze van papa.

Uiteindelijk is dit ook weer een veel te lange film waar het hele middendeel uitermate saai is. Visueel degelijk, muziekkeuze is best duf en braaf verder. Gelukkig zit er nog een mooie scene op het eind, daarvoor vooral 1.5*

PS: Nooit geweten van Cage trouwens, keek ook even raar toen ik zijn naam zag voorbijkomen.

avatar van Zinema

Een mooi laatste deel van de trilogy maar de magie is enigzins verdwenen. Evengoed toch een goede film en een waardig sluitstuk van het maffia-epos. Met name Pacino is vanouds sterk. Goed.

avatar van huVILEub

huVILEub

Geweldig vervolg. Niet zo goed als deel 2 maar toch geniaal. Al Pacino speelt weer geweldig. Het loopje wat je zag in de eerdere films zie je terug alleen dan verouderd. Geniaal. Er zijn wel enkele acteurs bijgekomen die wat slechter waren, maar het is gewoon geweldig. Briljant van begin tot het eind, de hele serie.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Ten opzichte van deel 1 en 2 wordt dit als het mindere deel gezien, maar dan nog is het een prima slotstuk van een geniale trilogie met wederom een intrigerend en ingenieus verhaal. Al Pacino levert een formidabele prestatie. Sofia Coppola, die veel bekritiseerd is voor haar rol in deze film, vond ik trouwens best wel meevallen. Wel jammer dat Tom Hagen niet meer meedeed...

avatar van mr. Prizzi

mr. Prizzi

Pastichio Rocker schreef:

Doe eens wat voorbeelden waar dat slechte scenario precies ontspoord en welke castmembers verkeerd zijn gecast? En doe die vergelijking met Tony Montana er dan ook maar gelijk bij.

Het hele script van Puzo is gebaseerd op het boek van David Yallop over de mysterieuze dood van Paus john paul I. Daarin komen ook de Siciliaanse en Amerikaanse Mafiorganisaties aan bod die hun drugswinsten lieten witwassen door bankiers als Michele Sindona en Roberto Calvi via hun relaties met de Vaticaanse bank zoals Aartsbisschop Marcinkus.
Dit hele verhaal had dus vooral te maken met de financiele kant van de drugshandel (pizza-connectie) en met enorme politieke corruptie. Het is dus hoogst onaanemelijk om de Corleone's te plaatsen in deze Italiaanse context gezien de voorgaande geschiedenis in deel 1 en 2 alsmede dat
drugshandel taboe was voor de Corleone-familie.

andere voorbeelden van een ontspoort scenario:
#Een vrouw (Connie Corleone) die de moord goedkeurt op Zaza ?
#Vincent (Garcia) die een incestieuze neef-relatie aangaat met Mary Corleone ?

# Geen enkele Gangster gedroeg zich in die tijd zoals werd geacteerd in Godfather 3 en de Hollywood-achtige moordaanslagen waarbij vooral de helikopter-scene bijna lachwekkend was.
Er is geen enkele mafia-aanslag in de geschiedenis die daar in de verste verte op zou kunnen lijken.

Sofia Coppola (vooral vanwege haar dialogen), Joe Montegna en George Hamilton waren voorbeelden van slechte casting. En het gemis van Robert Duvall was daarom des te groter.
Vergelijk Montegna en Hamilton ook eens met de vooral onbekende (en daardoor realistischer) gezichten uit deel 1 en 2.

Michael Corleone's karakter kwam totaal niet meer overeen met het ingetogen spel uit de voorgaande delen en ik zag in hem meer een Tony Montana op leeftijd, vandaar de vergelijking.
Bovendien wordt zijn karakter op oude leeftijd nog steeds neergezet als een man die het slachtoffer
is en blijft van zijn omgeving en daar zelfs bij een priester vergeving om vraagt.
Hier wordt het katholicisme er bij gehaald waar het niet past en opnieuw volstrekt ongeloofwaardig is. Dat Mafioso's zaken deden met het Vaticaan had ik veel liever meer uitgewerkt gezien.

Neem een gemiddelde aflevering van de Soprano's en je hebt een veel interessanter en realistischer beeld van de Mafia dan dit overbodige Godfather-vervolg.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

The Godfather III; een aardig, maar weinig opvallend afsluitend deel van de Godfather trilogie. Ben geen groot liefhebber van de eerste twee films, maar het verschil tussen die twee films en deze laatste is aardig duidelijk. Veel langgerekte scènes met eigenlijk maar weinig memorabele personages. Gelukkig leunt de film vooral op Pacino, die op een sterke manier terug in de huid van Michael Corleone is gekropen. Verder kent de film zeker zijn momenten, zeker de finale rondom de opera is sterk.

En tja, Sofia Coppola springt er inderdaad uit met een erg matig optreden. Dacht in eerste instantie dat het maar een kleine rolletje zou zijn, maar het bleek uiteindelijk nog een aardig grote rol. Jammer. Maar goed, verder vermaakt deze derde Godfather op zich prima, echter memorabel was dit niet bepaald. Vraag me dan ook af of deze film zo aangeschreven zou staan als dit een stand- alone film was en niet het afsluitende deel van de Godfather serie. Denk zelfs dat weinig mensen 'm dan nog zouden herinneren.

3 sterren.

avatar van chevy93

chevy93

The Godfather-trilogie. Waarschijnlijk is hij niet aan mij besteed. De film gaat te traag en er gebeurt te weinig. Het enige interessante zijn de dialogen en laat dat mij nou net niet boeien. Dan wordt het al gauw een lange zit. Daar waar in Part I het nog allemaal spannend was, was het in Part II en III alleen maar slaapverwekkend. Dat moet je letterlijk nemen, want ik ben bij beide films in slaap gevallen.

Bij dit deel heb ik het toch nog redelijk lang volgehouden (bijna 2 uur) en heb het laatste uurtje dan ook later gekeken. De film begon heel goed en ik dacht dat de trilogie toch nog een waardig einde zou krijgen. Jammer genoeg bleef het alleen goed in het begin en de langdradigheid ging het overnemen.

Dat laatste uurtje is mij wel wat beter bevallen en het was zowaar nog een prettig uurtje. Ook wederom met die lange dialogen, maar vanaf het moment dat er naar de opera toegewerkt werd was het echt een mooi stuk. Vooral het einde was erg mooi.

2,5* voor de muziek, het begin en het laatste uurtje.

avatar van The One Ring

The One Ring

Toen ik net op MovieMeter was noemde ik The Godfather Part III de beste film van de trilogie. Dat zegt waarschijnlijk meer over mij vijf en een half jaar geleden dan over deze film. Niet dat deze afsluiter een echt slecht is, maar vergeleken met de twee voorgaande delen stelt het geen klap voor.

Wellicht komt het door de manier waarop het tot stand kwam. Coppola had na de commerciële flop Tucker: A Man and His Dream (ongezien door mij) een hit nodig om zijn bedrijfje Zoetrope te kunnen laten bestaan. En wat zou gemakkelijker een hit worden dan een nieuwe Godfather? Het script moest in zes weken af zijn en het schrijven ging moeizaam, want er werden steeds weer elementen toegevoegd en geschrapt. Belangrijk is vooral dat Tom Hagen, die oorspronkelijk een onmisbare rol in het verhaal zou spelen, uit het scenario verwijdert moest worden, omdat de studio Duvall hetzelfde salaris wilde geven als hij kreeg voor deel 1 en 2, zelfs als dat betekende dat veel kleine bijrolacteurs veel meer kregen. Duvall eiste een hoger bedrag, maar werd uiteindelijk niet aangenomen. Een ander castingprobleem ontstond toen Winona Ryder wegviel voor de rol van Michaels dochter en vervangen werd door Sofia Coppola.

Hoe dan ook, er kwam een script uitrollen dat niet helemaal zo was als gepland. Zo las ik dat er mogelijk een idee was dat Hagen zaken deed met het Vaticaan, namens Michael, maar dat het Vaticaan Hagen liet ombrengen, wat zou resulteren in een wraakactie van Michael. Het plot zou verder waarschijnlijk wel veel lijken op die van nu, maar de uiteindelijke film mist het element van broederschap dat zo belangrijk is in de andere delen. Wraak op de moord van Hagen klinkt, al is het maar om de moord op Fredo te compenseren, als iets wat beter bij Michael. Hoewel Michaels leven hier zelf op het spel staat voelde het verhaal soms aan alsof Michael vooral de paus wilde redden, wat niet helemaal een richting is waar ik het personage verwacht in te zien gaan na de vorige delen en het voelt flauw aan.

Een ander belangrijk kritiekpunt is dat deel 3 toch vooral overbodig aanvoelt, misschien ook door het snel en moeizaam geschreven script (dat eigenlijk nog aardig in elkaar steekt ondanks alle moeilijkheden). Bij Part II had ik het gevoel naar een onmisbaar onderdeel van Part I te kijken, zo goed liepen de twee in elkaar over. Part II verdiepte het materiaal. Part III daarentegen voelt meer aan als een voetnoet, alsof we slechts kijken naar Michael die wat reflecteerd op de gebeurtenissen in de vorige twee delen. Daartussenin zit nog wel weer een nieuw plot met wederom een machtstrijd verweven, maar die verhaalelementen komen in ieder deel op hetzelfde neer en zijn niet de hoofdattractie. Waarschijnlijk was er nog een verhaallijn te vertellen over Michael die niet overbodig aanvoelde, maar dat is niet deze film. Het stoorde me ook dat Michael ineens weer een stuk sympatieker is dan in Part II: de angel wordt uit de trilogie getrokken. Daarnaast mist de film gewoon iemand als Tom Hagen, aangezien de broederband een deel van de ziel van de trilogie vormt. In dit deel is nog wel Connie Corleone over, maar traditioneel worden vrouwen bij de Corleones buiten de zaken gehouden. Om van Connie ineens een manipulatief personage te maken valt buiten haar karakter van de vorige twee delen.

Dit is duidelijk een minder geïnspireerde film dan de vorige delen. Je voelt het aan alles: van de sfeer, de casting van veel bijrollen tot aan de moordscènes. Het is goed, maar veel minder krachtig uitgevoerd en zelfs wat simpeler. Er zijn hoogtepunten, zeker de opera en de casting van Eli Wallach, maar weinig kan zich meten met de hoogtepunten van de eerdere delen. Ik zou willen zeggen dat deze op zichzelf nog beste aardig is, maar het zijn grotendeels ook de herrinneringen aan zijn voorganger waarop hij steunt. De vergelijking met die twee films is een vloek en een zeker voor Part III.

Ik verlaag naar 3 sterren.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Lang niet zo goed als de delen ervoor, maar nog zeker wel een klassieker.

Ik ben het met Piratje eens dat deel 2 toch echt het beste was. Deze film was nét iets te lang en niet altijd even boeiend in het begin. Het einde bevat een jammerlijke fout: het jachtgeweer dat afgepakt/niet afgepakt wordt op het bordes voor het theater, daarnaast vond ik de beveiliging ook niet bijster slim.

De rol van Mary wordt slapjes vertolkt door Sofia Coppola, en sommige vader/dochter scenes tussen haar en Pacino zijn dan ook bizar slecht! In de loop van de film verbeterd dit wel, en met Andy Garcia werkt het schijnbaar perfect. Garcia overigens, wat een prima acteur! Eigenlijk zou een vierde deel met hem best een optie zijn, want als iemand overtuigde in dit laatste deel, dan was hij het wel.

Al met al een mooi uitgesponnen verhaal, dat een ietwat saai begin en een te lang einde heeft. De slotscene is wel heel goed trouwens.

4 sterren.

avatar van Number23

Number23

Is het raar dat ik dit het beste deel uit de reeks vindt?? The Godfather-reeks werkt misschien volgens hetzelfde trucje (opbouwende climax en boem, iedereen gaat eraan), het is enorm meeslepend. Net als wijn worden acteurs beter als ze ouder worden, hier ook het geval. Deze ervaren Pacino bevalt me beter dan de jongere. Maar wat maakt hem nu beter dan deel 1 voor mij?? Misschien het feit dat de kerk en het Vaticaan er zo bij gesleurd worden. Want Kay heeft wel gelijk, Michael gebruikt de kerk om zijn zonden weg te spoelen. Op het einde is er de gebruikelijke climax, maar met wat extra's erbij. En niet zomaar wat, wat een acteerwerk/ontknoping!!!

avatar van scorsese

Wederom een geweldig vervolg waarin Michael Corleone een desperate poging waagd om op een legale manier zaken te doen. Verhaaltechnisch erg sterk en het sluit ook weer op een logische en geloofwaardige manier aan bij de vorige twee delen. Wellicht iets minder mythisch door de wat modernere setting. Verder een mooie montage tijdens het opera-gedeelte, waarbij de schreeuw van Al Pacino op het einde door merg en been gaat.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Waardige afsluiter.

If only. If only Francis Ford Coppola meer tijd had gekregen. Want dat is wat het laatste deel van een fantastische trilogie wat de das omdoet: het lijkt gehaast gemaakt. Dat merk je vooral aan het verhaal, dat bij momenten wat rommelig oogt. Ook de dialogen hebben duidelijk geleden onder het tijdgebrek, want ze zijn lang niet zo gevat als in de voorgaande delen.
Maar daarmee is al het negatieve ook wel gezegd. Zijn voorgangers overtreffen doet het nergens, maar een film dat geen meesterwerk is, kan nog altijd een goede film zijn.

In het derde en laatste deel van de Godfather-trilogie draait het voornamelijk om de pogingen die Michael Corleone doet om de illegaliteit te ontsnappen. Helaas voor hem lukt dat niet zo goed en krijgt hij wederom met louche zaken te maken. Dat misdaadgedeelte wordt gered door de opkomst van Vincent Mancini, want speciaal is het allemaal niet. Het dramagedeelte rondom Michaels spijt is interessanter.
Daar Part lll zich 20 jaar na Part ll afspeelt, is de sfeerbeleving helemaal anders. Het ‘lege’ Amerika van de naoorlogse periode heeft plaatsgemaakt voor een gemoderniseerde versie. Het poëtische is er wat af, en het is dan ook een slimme zet van Coppola geweest om het verhaal al snel naar het sfeervolle Sicilië te verplaatsen.
Vanaf dan stijgt het niveau immers zienderogen. We krijgen een geweldige climax met de spannende operascène en de tragische laatste scène waarin Michael moederziel alleen sterft. Door ook nog eens gebruik te maken van flashbacks uit deel l en ll weet Coppola toch nog extra gevoel over te brengen en bleef ik wederom met een krop in de keel achter.

Al Pacino is net wat minder dan in de voorgaande delen. Bij de aanvang van de film heeft Michael al een bocht van 180 graden gemaakt en het is spijtig dat we nergens in de film de meedogenloze maffiabaas terugzien. Anderzijds weet hij het tragische van Michaels levenswandel goed over te brengen.
Wat dit deel ook mist in vergelijking met de vorige, is een stevige ondersteunende cast. Het verdwijnen van Robert Duvall is een serieus gemis. Een nochtans sterke Andy Garcia – de perfecte acteur om de nieuwe generatie voor te stellen – kan dit niet behelpen. Hij wordt hierbij ook niet echt geholpen door het script. Zijn personage krijgt een leuke intro en een sterk slot, maar wat daar tussenin zit is niet echt iets om over naar huis te schrijven. Eli Wallach is gewoon goed, net als Diane Keaton en Talia Shire. Sofia Coppola is wat minder, maar uiteindelijk valt dat allemaal nog wel mee. Ze is door velen afgekraakt indertijd, maar slechts weinigen steken dat op de puberale karakterschets van haar personage.

Francis Ford Coppola komt hier beter uit de verf als regisseur dan als schrijver. De regie is immers top – de operascène is en blijft om van te smullen. Het script daarentegen had beter gemoeten, maar het is natuurlijk niet zijn fout dat de studio geen geduld had. Uiteindelijk is dat doodzonde. Coppola heeft immers alles uit de kast gehaald wat er uit te halen was, helaas stak er niet zoveel in.

Het hoge cijfer van de vorige keer wordt wat krapper, maar het einde is zo mooi dat ik het gewoon laat staan.
4,5

"Just when I thought I was out.. they pull me back in."

avatar van BBarbie

BBarbie

Laatste deel van de Godfather-trilogie is veruit de minste. Nog steeds een boeiende film, maar het verhaal, het acteerwerk en de muziek is allemaal net iets minder dan bij zijn grandioze voorgangers. Niettemin 'verplichte kost' als de geschiedenis van de Corleone's wilt voltooien.

avatar van Spetie

The Godfather Part III is het derde en laatste deel uit de trilogie en daarnaast ook duidelijke de minste van de trilogie.

Het valt me vaak op dat vervolgen, die echt jaren later gemaakt zijn toch vaak enigszins uit de toon vallen bij de andere films uit een reeks. Dat merkte ik onder andere bij Indiana Jones en bij de Die hard, maar ook hier kun je het zien, al is dit derde deel overigens geen slechte film. Net als in de andere twee Godfather films keren ook hier de thema's verraad, geweld, corruptie en gescheurde familierelaties weer terug.

Gelukkig speelt Al Pacino ook hier weer de rol van Michael Corleone. In alle drie de delen behaalt hij een ontzettend hoog niveau, zo ook hier waar hij een oudere, wat sympathiekere man neerzet. De rest van de cast doet het ook naar behoren, waarbij vooral Elli Wallach en in mindere mate Andy Garcia fijne nieuwe personages zijn. Toch zijn de karakters wat minder memorabel dan in de andere twee delen. Het loopt allemaal verder wel lekker en Coppola maakt ook hier gebruik van een fijne cinematografie, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van bruine kleurtinten.

Het echte hoogtepunt is de operascène, die zeer krachtig is en memorabel. De rest van de film is dat echter niet. Zonder het met de twee voorgaande delen te vergelijken, is dit een goed gemaakte film met goed acteerwerk, een degelijke regie en cinematografie, die soms wat langdradig aanvoelt, maar richting het einde op een mooie manier toch nog tot uitbarsting komt.

avatar van Insignificance

Insignificance

Mosterd na de maaltijd of een toetje. Wat mij betreft iets van beide. Coppola is wat al te nadrukkelijk in de weer met het sleutelen aan zijn thema's, zodat een vrij groot deel van de film wordt ingeruimd voor Michele's worsteling met wat hij geworden is. Dat ging in de vorige delen toch iets subtieler c.q. vlotter. Wel iets dat opvallend wordt afgerond op de trappen, maar het gaat ergens halverwege toch iets teveel slepen. Het dochtertje helpt ook niet bepaald mee.

Wanneer de focus ligt op het verlangen om volledig legaal te opereren, gaat het beduidend soepeler. Het levert een klinkende zin op, maar ook de gebruikelijke grote scènes zijn weer in het oog springend. En als je toch al bezig bent met een trilogie die aanschurkt tegen een opera, is het natuurlijk niet zo'n gek idee om het verhaal van Michele Corleone te laten climaxen rondom zo'n opera. Het hapert hier en daar, maar al met al toch nog een waardige afsluiter.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Ook dit derde deel is wederom een prachtige film.

Al Pacino is net als in de andere 2 delen op zijn best.

Goede vertolking ook van Andy Garcia en ook het debuut van Sofia Coppola is uitstekend.

Ik heb genoten van deze film evenals van de eerste 2, de trilogie is zeer de moeite waard, en waarschijnlijk het beste gangster-epos ooit op film.

Ook deze opnieuw bekeken in de gerestaureerde versie op blu-ray.

Men heeft er een prachtig resultaat mee bereikt ede film, duurt net als beide vorige trouwens, ook nog iets langer.

De moeite meer dan waard !!

avatar van Mitchel_M&M

Mitchel_M&M

Vandaag maar eens het laatste deel van the Godfather-Trilogie gekeken.
Ondanks dat hij het niveau van de oude 2 delen niet haalt(had ik ook wel verwacht) vond ik het een mooie afsluiter van de beste trilogie die ik heb gezien!
Al Pacino acteerde weer goed en de rest van de cast deed het ook bij lange na niet slecht.
De beste scene was natuurlijk de Operascene met natuurlijk het trieste moment dat Mary word neergeschoten door die huurmoordenaar. . Als laatste vond ik het leuk, dat net zoals in de andere 2 films, je weer tijdens iets belangrijks,dit keer de Opera, ziet hoe al de vijanden worden vermoord.

Al met al een mooie film en een waardige afsluiter voor de beste trilogie 4*.

avatar van Decec

Decec

Een goede misdaad/drama/mysterie/thriller film...

Prima verhaal...

Uitstekend acteerwerk...

Bekende acteurs Al Pacino en Andy Garcia...

Mooi HD kwaliteit...

Perfect achtergrond geluid/muziek