• 9.378.621 stemmen

Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Actie / Avontuur | 127 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Harrison Ford, Sean Connery en Alison Doody

Gesproken taal: Duits, Grieks, Engels en Arabisch

Releasedatum: 29 september 1989

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Indiana Jones and the Last Crusade

"Have the adventure of your life keeping up with the Joneses."

In 1912 zit een jonge Indiana Jones een bende achterna die een kostbaar kruis hebben gestolen. Wanneer het hem uiteindelijk gelukt is het juweel te bemachtigen en aan historicus Brody te overhandigen, kan hij opnieuw zijn baan als leraar oppikken. Op een dag wordt hij na schooltijd opgepikt en meegenomen naar de rijke Donovan. Deze bezit een steen, waarop een soort beschrijving staat die naar de Heilige Graal moet leiden. In het bezit van de notities van zijn vader reist Jones naar Venetië. Met de hulp van dokter Elsa Schneider vindt hij de ontbrekende schakel voor de locatie van de Graal. Eindelijk kan hij samen met zijn vader naar Afrika vertrekken, maar hij is natuurlijk niet de enige die de waardevolle Graal op de kop wil tikken...

avatar van baspls

baspls

Geweldige film!!! Gaat weer iets meer terug naar Raiders of the Lost Ark. Mooie en goede film. Lucas en Kaufman zijn hier een beetje geholpen door andere schrijvers zoals Jeffrey Boam en de nederlander Menno Meyjes. Sean Connery doet het geweldig als Jones Sr. Denholm Elliott doet het weer geweldig als Marcus Brody die nu wat meer in actie komt als in de vorige films. John Rhys-Davies blijft geweldig als Salah en Julian Glover is een geweldige bad-guy. Prachtige opnamelocaties, Goede Muziek, Goed Verhaal en Heel erg Goed geacteerd. Goede Effecten, Geweldige film!

avatar van dualcia

dualcia

Tijdloos!

Ik hou van Indiana Jones en dit is absoluut mijn favoriet van de trilogie (ik heb nog steeds de 4e niet gezien, ik moet er toch maar eens aan) door de geweldige chemie tussen Sean Connery en Harrison Ford.

Connery speelt een geweldige rol met zijn droge grappen en ontzettend adorabele maniertjes in deze film. Ik heb stuk gelegen, wat een heerlijke scenes met die man En Ford is altijd geweldig als Indy met zijn geweldige charisma.

Ik kan geen genoeg krijgen van deze film dus ik verhoog mijn stem van een *4 naar 5 sterren

Ik vraag me nu ernstig af waarom ik deze eerder maar 4 sterren heb gegeven

avatar van blurp194

blurp194

Harrison Ford en Sean Connery zijn samen een geweldig stel. Geloofwaardig als zoon en vader, vullen ze elkaar prima aan en voeren hele gesprekken zonder woorden. Dat zou op zich al wel genoeg geweest zijn om de film te dragen, maar Alison Doody vult dat nog eens aan als perfecte vamp, van mooie jurk tot kek gesneden uniformpje. En Denholm Elliott als de stereotiepe verstrooide professor. En John Rhys-Davies als de regelaar. En een heel fijne bad guy van Julian Glover.

Dat levert een hele serie memorabele scènes op. Die van het vuur in de open haard bijvoorbeeld, en de manier waarop de telefoniste dan 'Alarm!' roept. Doe ik nog steeds wel eens, als de telefoon gaat of zoiets. Of de scene waarbij Alison Doody valt. Of de vechtpartij bovenop de rijdende tank, en het gedoe als Indy aan het kanonnetje blijft hangen. Of de handtekening van Adolf bij de boekverbranding - hoe verzin je het.

Als er al iets van een kritiekpuntje mogelijk is, dan vielen de puzzels aan het einde me altijd wat tegen. Maar da's maar een heel klein puntje.

avatar van VincentL

VincentL

Indiana Jones and the Last Crusade

Het derde deel al weer in de reeks. Ik heb ze tot nu toe alle drie vandaag gekeken dus ik kan ze goed met elkaar vergelijken. Waar ik deel 1 erg leuk vond en deel twee een zware teleurstelling ben ik eerst maar eens door de reacties hier op MM wezen snuffelen. Dit gaf mij gelukkig weer positieve energie om verder te gaan. Na het eten dus maar even opzetten en gaan met die banaan!

De leiders van het geheel, en dan met name Spielberg en Lucas hebben even gekozen voor bac to basic. De film lijkt heel veel op deel 1. Ik moet echter zeggen dat deze deel 1 weet te overtreffen. De Nazi's zijn weer de vijanden en de zoektocht gaat weer naar iets christelijks.
Het begin is hier gelukkig weer goed gekozen. Een jonge Indiana Jones weet een leuk en spannend begin neer te zetten. Net als in deel 1 heeft het gevonden voorwerp niets te maken met het daarop volgende verhaal, maar het is een welkom ontvangst.
Wat ik erg goed vond in dit deel t.o.v deel 1 is dat ze hier de zoektocht naar het voorwerp, de graal wat langer hebben laten duren. Eigenlijk het gehele middenstuk. Veel mooie locaties worden afgereisd en intriges zijn aan de orde van de dag. Spannend en heerlijk om naar te kijken.
Het einde is sterkt. Je hebt er wat fantasie voor nodig maar het is goed bedacht en geschoten. Niets realiteit, gewoon imaginaire fantasie! Mooi origineel vind ik. De ridder erbij vond ik leuk. Uiteindelijk eindigt het niet zoals je zou verwachten in de film. Elsa weet nog even goed een moralistisch punt neer te zetten door de menselijke hebzucht boven de goddelijke aanbidding te zetten.

Waar ik Ford in de vorige delen nogal oppervlakkig en flauw vond had ik dat hier geen enkel moment. Hij weet perfect aan te sluiten op zijn medespelers. Die ik echter toch boven hem uit vond stijgen.
Sean Connery vond ik de grootste meerwaarde in deze film. Met een constante humor maar ook een degelijke wijsheid weet hij een goede prestatie neer te zetten. De man was om te gieren en een genot om naar te kijken. Fantastisch!
Denholm Elliot en John Rhys-Davies waren met zijn tweeën ook een meerwaarde. Zij wisten vooral Ford te ondersteunen in zijn spel. Het was goed om Davies weer terug te zien in de film.
Doody weet een goede intrigante neer te zetten. Zowel goederik als slechterik. Eindelijk hadden we een dame die niet zo ongelofelijk dom, hysterisch en ergerlijk was. Alleen daar om al volle punten.

Over de weergave hoef ik het denk ik niet meer te hebben. Die is in alle films tot nu toe fenomenaal. Zelfs de special-effects die ik vooral in de vorige film van laag niveau vond waren hier prima op peil. Goed gedaan. Ook de muziek van Williams was weer op zijn plaats, ook al was hij niet vernieuwend.

Indiana Jones and the Last Crusade gaat zoals ik al zei over zijn voorgangers heen. Gewoon kijken dus!

avatar van scorsese

UItstekende film waarin Indiana Jones, samen met zijn vader, op zoek zijn naar de Heilige Graal. Een goed verhaal en de film zelf zit vol avontuur en actie. En deze actiescenes zijn spectaculair en mooi in beeld gebracht. Sean Connery is perfect gecast en vormt samen met Harrison Ford een plezant duo als vader en zoon.

avatar van AGE-411

AGE-411

3de film van de reeks, en ook een 3de keer dezelfde onzin op m’n bord.

Ik zal het dus ook kort houden, want mijn zin om dit soort films af te branden is na de eerste 2 delen op. Daarom dat ik ook tijdens de film geen lijst bij gehouden heb van stommiteiten en knulligheden. Maar die zijn - tot mijn grote ergernis - nog steeds in grote getalen aanwezig.
En ken je dat gevoel? Waar je bij het kijken van een film plaatsvervangende schaamte krijgt omdat de film zo belachelijk is? Dat had ik hier bij de scènes in Duitsland. Die waren echt verschrikkelijk belachelijk en rotslecht. (Ja, we zaten in deze film echt te wachten op Hitler )

Een groot pluspunt zou Sean Connery kunnen zijn. Men kon zijn komst aangrijpen om het concept van de film wat te wijzigen: Men kon zijn maturiteit laten overstralen op de hele film. Zo zou men de film net iets volwassener én realistischer kunnen maken.
Maar helaas. Zoals ik hierboven al schreef zit de film nog vol idioterie, en heeft Connery eigenlijk geen toegevoegde waarde in deze film.
Bovendien had de goede man had er ook geen zin in, want zijn acteerprestaties zijn niet bijzonder (tot zelfs slecht). Men had hem dus beter weggelaten.

Een van de weinige pluspuntjes die ik in deze film kan opnoemen is de manier waarop vader Jones dat vliegtuig uit de lucht haalt. Knap én realistisch gedaan. Zo wil ik het eigenlijk zien.

Het verhaal is niet bijzonder. Het is opnieuw standaard én verschrikkelijk voorspelbaar.
Bovendien zit er een gigantisch gat in (Iedereen moet dit toch opgemerkt hebben?): Je ziet Indiana Jones die net niet in een ravijn valt, in een poging de gouden graal alsnog te bemachtigen. Ik vraag me af waarom Indiana Jones bang is om in die ravijn te vallen? Hij is toch onsterfelijk? Hij overleeft zo’n val toch?
En dat feit maakt eigenlijk de 4de film bij voorbaat compleet overbodig. Dat belooft voor straks, wanneer ik het laatste deel ga kijken.

Als toemaatje nog een leuke bizariteit: De tempel die men laat zien is wel mooi opgekuist om 2000 jaar verborgen te zijn?
Het gaat hier dan ook om een gekende tempel in Petra (Jordanië). Misschien kunnen ze bij een volgende Indy-film Stonehenge gebruiken als een onbekend monument op een onbekende plaats? Of zou er nog iets bekender zijn?

Voor dit deel:

avatar van lars-pixar

lars-pixar

'Iets wat de hoofdpersonage in drang kan brengen kan in de minderheid zijn voor de film zelf'

Tijdens de Indiana Jones film reeks avond, deel drie: The Last Crusade (3,0*)

Na het doorkomen van het tweede deel is het tijd om de trilogy af te sluiten met het derde deel.

Toch blijft het een gewaagde poging om te zien dat er nog in een vierde vervolg film werd gemaakt.

Dit deel brengt je mee op een nieuw avontuur met jawel een extra nieuwe personage die er aan toegevoegd is!

We komen er achter dat Indiana Jones (Harrison Ford) een vader heeft, waar we ook achter komen is dat zijn vader (Sean Connery) vast gehouden wordt.

Dit lijkt ons een taak voor de zoon om zijn vader te bevrijden, na het begin in deze film met al veel actie en avontuurlijke momenten heeft Jones zijn vader gevonden.

De confrontatie tussen deze twee is meteen al opmerkelijk, de rol van Sean Connery wordt nogal komisch en onbenullig neergezet.

Niet dat het heel erg is, zolang dat maar geen invloeden heeft op Indiana Jones, wat net weer wel heeft.

Na deze ontmoeting komen ze samen in een avontuur terecht om het dagboek veilig te stellen,

twee uur lang lijkt het wel of het de taak is van Jones om zijn vader aan het lijntje te houden.

Elke poging die Jones neemt wordt tegen gehouden door zijn vader.

Het lijkt dan wel opgeven moment dat het allemaal komisch moet overkomen, maar persoonlijk ben ik daar niet overtuigd van en denk ik dat dit de film op het verkeerde spoor heeft gebracht.

Toch weet de film weer te vermaken en zit het vol met genoeg actie wat niet blijft hangen in een tempel of in een andere omgeving.

Het verhaal wordt doorgetrokken op verschillende plekken, wat weer ruimte maakt voor verschillende actie scene's.

Wat nog het beste blijft in elk deel van de Indiana Jones reeks is de regie van Steven Spielberg en de actie wat hij brengt in deze avonturen films!

Ook al heeft dit laatste deel mij wat teleurgesteld, verdient het niet een lage scoren.

avatar van John Barry

John Barry

Indiana Jones and the Last Crusade is een goede en vermakelijke actie/ avonturen film.

Persoonlijk is dit mijn favoriete Indiana Jones film en dit komt vooral door de meesterlijke rol van Sean Connery als Dr. Henry Jones, de vader van Indiana. Sean Connery acteert briljant. Connery zet een beetje een verstrooide professor neer die af en toe weet te verbazen. Zoals bijvoorbeeld op het moment dat Indiana en zijn vader lijken te worden beschoten door een vliegtuig en de kogels van Indiana blijken op te zijn. Henry komt met de geniale vinding om een groep ganzen op te jutten zodat die omhoog vliegen en tegen het vliegtuig aankomen waardoor het vliegtuig neerstoot. De onhandige man is zo dom nog niet!!!!!! Een keer in de film maakt Connery zelfs een James Bond achtige opmerking tegen een nazie.”Marcherende idioten zo als jullie moeten geen boeken verbranden meer lezen “. Een typische James Bond opmerking. Er word naar mijn idee op die momenten toch wel een beetje geknipoogd naar het feit dat Connenry vroeger Bond was. Eigenlijk had voor de grap nog heel even het Bond thema te horen moeten zijn in deze film. Dit brengt me dan even meteen naar de muziek. John Williams componeert voor deze film weer een goede soundtrack. Maar ik heb een kritiek punt. Ik vind het thema dat hij voor Jones senior heeft gemaakt een beetje te lollig overkomen. Een wat serieuzer thema voor de vader van Indiana was op zijn plaats geweest. Maar verder rest heeft Williams voor deze film weer uistekend werk afgeleverd.

Harrison Ford speelt in deze film de rol als held. Harrison Ford zet weer een geweldige acteer prestatie neer als Indiana Jones. Zijn scènes met Connery zijn meesterlijk en hilarisch. De chemie tussen Ford en Connery is goed. Connery speelt Ford soms zelfs een beetje van zijn sokken. Ford acteert nogmaals ook erg goed maar in deze film acteert Connery nog net iets beter. Sean Connenry is wat mij betreft echt een aanwinst voor deze film.

Dan de schurken. In alle Indiana Jones films vindt ik de schurken niet echt charismatisch overkomen. Echter Last Crusade is de uitzondering. In deze film krijgen we Julian Glover als Walter Donovan te zien als schurk. Glover zet een goede acteer prestatie neer. Hij acteert veruit het beste van alle Indiana Jones schurken die we in de serie voorbij hebben zien komen. Dit nu een Indiana Jones film waar we nog een beetje een charismatisch schurk te zien krijgen want dit ontbrak dus in de andere Indy films. Nu is Donovan natuurlijk weer niet de meest charismatische schurk ooit in de filmgeschiedenis , maar hij komt wel dreigent over en dat was bij de andere Jones schurken niet het geval.

Helaas hebben in deze film ook een personage wiens rol wat minder is . Dan heb ik het over Alison Doody als Dr. Elsa Schneider. Zij levert echt een matige acteer prestatie af. Doody acteert behoorlijk slecht. John Rhys-Davies als Sallah en Denholm Elliott als Dr. Marcus Brody acteerde dan wel weer wel goed. Al mocht Brody in deze film wel iets minder dom overkomen.

Dan de actie scènes. Want we krijgen in deze film weer een paar goede actie scènes te zien. De opening scene op de trein vond ik erg goed. ( River Phoenix zet overigens goed een jonge Indy neer ). We krijgen nog een leuke boot achtervolging in Venetië. Maar de beste actie scene vindt ik die met die tank in de woestijn. Een meesterlijke actie scene .

Een erg leuke scene vond ik die scene met de ratten. Ik vind die scènes met die enge beesten in de Jones films altijd heel leuk. Altijd een van de hoogtepunten van een Indiana Jones film. Je weet gewoon dat als je een Jones film ziet dat je zulke leuke scènes kan verwachten. Net zo als je kan verwachten dat het tempo wat te hoog ligt want:

Het tempo van de film ligt te hoog. Bij deze film heb je niet het gevoel dat het allemaal te langdradig is. Je hebt meer het gevoel dat het allemaal wat de snel gaat. Er gebeurt zo veel in een korte tijd, dat je als kijker af en toe wat behoefte krijgt aan rust. De film had wat meer rust momenten mogen hebben om de kijker wat op adem te laten komen. In deze Jones film krijgen we wel wat meer rust momenten dan in andere Jones films, dus het probleem speelt in deze film minder vergeleken met andere Jones films . Maar toch vindt ik ook dat deze film een wat te hoog tempo heeft. Je krijgt in de Indiana Jones films vaak een zo grote overvloed van gebeurtenissen voorgeschoteld in zo hoog tempo dat je als kijker niet de kans hebt om het allemaal te verwerken, waardoor de films soms wat gejaagd over komen. In Last Crusade speelt dit probleem dus ook, maar wel in mindere maten dan bij de andere Indiana Jones films.

Al met al hebben we met Last Crusade wat mij betreft de beste Indiana Jones film. We krijgen in deze film goede actie scènes en veel humor. En niet te vergeten de grote troef Sean Connery. De scènes tussen Ford en Connery zijn nogmaals geweldig. Dit is gewoon een erg goede film.

4 sterren voor deze film.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Na de veelal negatieve recensies rondom het donkere karakter en het expliciete geweld in The Temple Of Doom, besloten Spielberg en Lucas om het karakter van deze derde film een stuk luchtiger te maken.

De formule van Raider Of The Lost Ark wordt hier gekopieerd, waardoor The Last Crusade vaak erg veel weg heeft van de eerste film. Het plot is nagenoeg hetzelfde: Indiana Jones gaat op zoek naar een belangrijk archeologisch voorwerp en hij wordt op de hielen gezeten door de Nazi’s.

Toch weet The Last Crusade iets extra’s toe te voegen, namelijk de bijrol van Sean Connery als Indiana Jones’ vader. De wisselwerking tussen vader en zoon is briljant en zorgt ervoor dat deze film ondanks het bekende plot wederom een vermakelijke avonturenfilm wordt.

De komische, luchtige toon had wat mij betreft wel wat minder gemogen. Af en toe heeft The Last Crusade zelfs iets weg van een slapstick komedie. Het script van The Last Crusade is in mijn ogen ook het minste uit de reeks.

In de proloog van de film zien we River Phoenix als een jonge versie van Indiana Jones. Dit leidde in de jaren ’90 tot een (geflopte) tv-serie rondom de jongere jaren van Indiana Jones. In 2008 verscheen er na 19 jaar het langverwachte vierde deel.

avatar van wood23

wood23

Wat mogen we blij zijn met zo'n legendarische regisseur als Steven Spielberg die het ene meesterwerk na het andere aflevert.

De Indiana Jones films hebben een speciaal plekje in mijn hart veroverd.

Voor mij is het echt jeugdsentiment ten top.

Deze film is echt een meesterwerk in mijn ogen.

The last Crusade vind ik persoonlijk de allerbeste.

Zulke films maken ze tegenwoordig niet meer.

Helemaal geweldig 5 sterren

avatar van tbouwh

tbouwh

Wat mij betreft het beste deel uit de reeks. 2 uur lang wervelende actie, een fijn historisch mysterie, goed acteerwerk, iconische muziek en een flinke dosis humor op de koop toe. De rol die Connery vervult als Indy's vader is een gouden zet geweest. Het regent rake quotes en oneliners in the Last Crusade. Het plot rondom de Holy Grail moet niet al te serieus genomen worden; de verwerking van de mythe vond ik leuk en interessant, maar verder draait dit derde deel uiteraard puur om het kijkplezier.

Even getwijfeld over mijn score, maar ik vind deze nog net iets leuker/beter dan the Raiders. Heb me ieder moment van de film vermaakt, wat mij tot een kleine 4,5* brengt.

avatar van Film Pegasus

Film Pegasus schreef:

Indiana Jones, deel 3 nu al. Met favoriete acteur Sean Connery erbij kon dit niet mislopen. Na het vrij donkere gedeelte Temple of Doom, kon je al aanvoelen dat het veel luchtiger ging worden. Spielberg maakte trouwens dit 3e deel voor George Lucas, maar ook om na de vorige film (in hun ogen dan toch) een soort eerherstel te geven aan Jones. Dat maakt dat de film zelfs in vergelijking met Raiders of the lost ark veel meer humor bevat. Ik mis het avontuur wel, de scènes met puzzels die moeten opgelost worden. Jammer genoeg is dit de trend die ook in deel 4 werd volgehouden. Meer slapstick helaas, wat de film geen goed doet.

Wel goed aan de film is het duo Connery/Ford. Connery amuseert zich precies wel en speelt toch een andere rol dan we van hem gewoon zijn. De andere figuren zijn ofwel enorm belachelijk of missen gewoon alle dreiging. De film gaat met z'n tijd mee, dus komen we aan de periode van de nazi's. Dat geeft enkele goeie scènes, al komt er met een tegenstander als nazi Duitsland weinig weerwind voor Jones.

Lucas en Spielberg maken zoals gezegd er een zeer lichte film van met net iets te veel humor (waaronder flauwe slapstick). Toen ze de filmreeks begonnen was het idee van Lucas en Spielberg om een parodiefilm te maken op de avonturenfilms van de jaren '30 met een avonturier (Indiana Jones) die in benarde situaties terecht komt. The Last Crusade is eerder een parodie op Raiders of the lost ark geworden...

De film is nog steeds vermakelijk, maar duidelijk lichter dan z'n voorgangers. Waarschijnlijk als compensatie voor het donkere Temple of Doom. Brody werkt af en toe op de zenuwen. Bovendien is dit meer Da Vinci Code dan Raiders of the lost ark.

avatar van Flavio

Flavio

Weer een hele vooruitgang na Temple of Doom (die zo lijkt de consensus hier, ontzettend "donker" is, maar ik vond die juist luchtig en kinderachtig- niet de setting, die was letterlijk (grotten) en figuurlijk (kinderarbeid, mensoffers) donker, maar verder vond ik het maar een flauwe film- maar goed, dat terzijde).

Last Crusade heeft een beter verhaal, betere schurken, betere humor en er wordt ook een stuk beter in geacteerd. Ik zie ook veel liever het dubbelspel van Elsa dan het zeuren van de nuffige Willie.

Grootste pluspunt is de toevoeging van Connery, die de juiste toon weet te treffen. Ook is het fijn dat Denholm Elliot en John Rhys-Davies weer terug zijn. Beter hadden ze het hierbij gelaten maar helaas komt er nog een deel 4 dat je beter kunt overslaan.

avatar van LPMM

LPMM

Indy is back!
Na het toch veel mindere tweede deel uit de reeks pakt the Last Crusade het niveau van Raiders of the Lost Ark weer op en gaat daar misschien nog even overheen. Leuk om een aantal karakters uit de eerste film terug te zien keren en ook leuke humoristische stukken zoals de handtekening van Hitler. Er zit een goede chemie tussen Connery en Ford. Net zoals ik al zei bij zijn voorganger is ook bij deze film duidelijk te zien dat we hier met een Spielberg film te maken hebben.
Het is een avonturen film geworden zoals ze horen te zijn. Spielberg is meer terug gegaan naar de roots en dat levert een leuk avontuurtje op. Wat ik wel een gemiste kans vond is de manier waarop de jonge Indiana zijn angst voor slangen zou moeten hebben gekregen. Hij had het daarvoor duidelijk niet, gezien zijn uitspraak: 'It's just a snake'. Dat even simpel in een bak vol slangen vallen voor 1 seconde hem die grote angst heeft gegeven, vind ik toch wel jammer.

Toch blijft het zo - net zoals bij de voorgaande films - dat dit geen "geniale" film is. Daar is het toch te simplistisch voor, maar voor een avonturenfilm kun je het niet veel beter doen. 3,5*

avatar van coumi

coumi

Dankzij film1 kan ik de vier Indiana Jones films dezer dagen allen nog een keer zien, en dan blijkt eigenlijk dat ik ze ieder nog steeds zo beoordeel als toen ik ze destijds in de bioscoop zag. Deze crusade is een stuk beter dan Temple of Doom maar wel minder dan de eerste. De actie is hier dik in orde, de relativerende humor is volop aanwezig(soms zelfs iets te overdreven), Sean als pa Jones is grandioos en ook de toevoeging van een jongere indiana is leuk bedacht. Jammer dat deze film in het laatste half uur erg over the top gaat, waardoor het akelig dicht bij een parodie komt. Maar toch als slotsom: prima entertainment.

avatar van DVD-T

DVD-T

Looking for the Holy Grail..... And dad.

Mijn favoriete film in deze serie. Nog beter dan het eerste deel. Spielberg en zijn team hebben geleerd wat er mis is gegaan in het tweede deel en hebben dat dit keer achterwege gelaten. De film is meer in stijl met het eerste deel. Het eindresultaat is zelf nog beter dan Raiders geworden. Het begin alleen al is geweldig waarin een jonge Jones zijn eerste stappen zet om een avonturier te worden. Leuk om te zien hoe hij zich hier ontwikkelt tot Indiana Jones, inclusief angst voor slangen.

Net als Raiders is Last Crusade een aaneenschakeling van leuke scenes. Maar waar dat deel nergens echt episch aanvoelde, doet Last Crusade dat wel. Wat een geweldig verhaal heeft deze film en wat een hoop weergaloze actie scenes. Het begin, de boot achtervolging in Venetië, de motor scene, de woestijn scene en natuurlijk het memorabele slot. Maar niet alleen de actie scenes zijn memorabel. Neem dat moment in Berlijn. Geweldig. Daarnaast hebben we nog de toevoeging van Indy's vader. Doet de film erg veel goed. Ook leuk is de terugkeer van Sallah en Brody en Elsa Schneider komt erg goed uit de verf. Alles klopt gewoon in The Last Crusade.

Ik zeg het nu voor de derde keer, maar Ford is gewoon Indiana Jones. Je zou denken dat je niet veel mee kan met een rol na twee keer, maar niets is minder waar en Ford doet hier weer erg veel met zijn personage. Wat ook helpt is dat hij een erg goede chemie heeft met Sean Connery, die Indy's vader speelt. Perfecte casting. Alison Doody is geweldig als Elsa Schneider en is gelukkig niet zo oppervlakkig geschreven als Willie in Temple of Doom. Phoenix is geweldig als jonge Indy. De rest van de cast is ook erg goed.

Spielberg heeft hier weer de volle controle en brengt hier net zo veel fun mee als in Raiders. En dat merk je echt. Alles loopt gewoon weer een stuk vloeiender dan in Temple. Niks voelt geforceerd en iedereen heeft duidelijk plezier in zijn/haar werk. Wat kun je anders over elementen als editing, production design, sound design, make up, kostuums en effecten zeggen dan dat ze perfect zijn. De belangrijkste factor in de feel van Last Crusade is toch wel Williams. Dit is een van zijn beste scores die hij geschreven heeft. Vooral Scherzo for Motorcycle and Orchestra en de Grail theme zijn geweldige stukken.

Raiders mag dan het origineel zijn, ik heb altijd een beetje meer van het derde deel gehouden. En doe dat nu nog steeds. Dit is voor mij de ultieme Indiana Jones film.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Indiana Jones and the Temple of Doom bleek een tegenvaller voor velen (vooral de makers zelf) en dus moest Indiana Jones weer terug naar het niveau van Raiders. En wat doe je dan? Dan maak je een film die in bijna alle opzichten op Raiders lijkt. Personages uit die eerste film werden voor deel 3 weer teruggehaald, met een paar bekende gezichten als helden en de nazi's weer in de schurkenrol (iets minder memorabel als die uit Raiders, dat wel). Ook de luchtige toon van komedie en avontuur is terug en het tempo ligt weer zo hoog als bij Raiders; de film rolt van de ene actiesequentie in de volgende, beginnend bij een sterke openingsscène met een jonge Indy.

Resultaat: The Last Crusade is een erg vermakelijke avonturenfilm en al met al amusanter dan Temple of Doom (Kate Capshaw mocht godzijdank namelijk thuisblijven), maar is eigenlijk nergens beter dan Raiders of the Lost Ark. Het enige bijzondere in The Last Crusade is Sean Connery en zijn samenspel met Harrison Ford als vader en zoon Jones. De lekker droge humor (het moment dat ze tijdens een achtervolging worden ingehaald door die nazi in een vliegtuig zonder vleugels is hilarisch in zijn droogheid) en het gekibbel en de slapstick is een plezier om naar te kijken. Gelukkig dan ook dat deze vader-zoon relatie in The Last Crusade is verwerkt, want dat geeft The Last Crusade in ieder geval nog echt een eigen smoel en niet een simpele kopie van Raiders.

3,5 sterren.

avatar van Fisico

Fisico

Ok, een kleine recensie voor het slotstuk van de trilogie is ook een feit. Het moet alweer 15 tot 20 jaar geleden zijn dat ik deze Indiana Jones nog eens zag (behoudens fragmenten tijdens het zappen de voorbije jaren). Diverse keren gezien en telkens van genoten, ook nu weer, maar toch minder het wow-gevoel van destijds. Dit derde deel is opnieuw een pak luchtiger en amusanter dan The temple of doom. Heel veel grappige humormomenten, niet alleen het gekibbel tussen Jones Sr. en Jones Jr. - wat ik wel aangenaam vond - maar vooral tijdens actiemomenten. Ze zijn talloos die momenten, zo talloos dat ik ze naar het einde toe minder kon waarderen.

Er zijn veel gelijkenissen het het succesvolle Raiders of the lost ark, een concept dat toen geweldig goed scoorde. Een absolute meerwaarde was ook de beginscène met de jonge Indy. En Harrison Ford IS gewoon Indiana Jones, memorabele rol, nog steeds! Ook het samenspel en klik met Sean Connery zat goed. Alison Doody kreeg gelukkig wat meer présence en inhoud dan haar gillende voorgangster in The temple of doom.

The last crusade bevat een aantal erg leuke scènes: de achtervolging met de moto's is kort, maar heftig, maar vooral de rotstempel in Petra is legendarisch en uitermate spannend. Telkens een genot om terug te zien!

De reeks van Indiana Jones blijft een erg vermakelijke avonturenfilm die als filmliefhebber niet op je palmares mag ontbreken. De oude trilogie doorstaat ondanks de hier en daar gedateerde scènes goed de tand des tijds. Een dikke 3,5*!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Dus Indiana en zijn vader zijn onsterfelijk op het einde want beiden drinken uit de graal ? Waarom dan nog een vierde film maken waar hij in "levensgevaar" verkeert terwijl er geen vuiltje aan de lucht is. Waren ze The Last Crusade zo erg vergeten?

Niettemin is dit een heel goede aflevering, met veel humor en grote spectaculaire setpieces zoals Indiana tegen de Duitse tank. De grappen waren echt wel spitsvondig ook: haha, altijd weer lachen wanneer Hitler het notitieboekje van vader Jones tekent . Dit is amusement van het allerhoogste niveau. Was ook de enige Indy film die ik nog een stem moest geven.

Raiders of the Lost ark : 4,5*
Temple of Doom: 4*
Last Crusade : 4,5*
Kingdom of the Crystal Skull: 3,5*

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Dit derde deel is, tot nu toe, het beste deel.

Misschien is dat vooral ook te danken aan de prachtige bijdrage van Sean Connery.

Ook het verhaal is beter dan beide vorige en is ook beter gebracht.

Verder zijn de special effects ook in deze film stukken beter dan in beide vorige delen, en ook de muziekscore is zeer goed.

Nu is het afwachten wat deel 4 brengt, 18 jaar na dit deel !!

Dit blijft nog steeds het beste deel van alle 4 !!!

En dat is vooral te danken aan Sean Connery.

avatar van Shadowed

Shadowed

Leuk.

Maar voor mij tot nu toe echt de minste. Waarbij de eerste twee delen me ontzettend konden boeien betrapte ik bij dit deel dat ik toch soms niet aan het opletten was. Het verhaal is minder boeiend om te volgen. En dat is jammer.

Toch nog wel een tof deel op sommige momenten. De echte Indiana Jones sfeer is er een beetje uit, en de cast is duidelijk wel wat ouder geworden. Vooral Ford, hij doet zijn stunts allemaal wat minder soepel en dat is duidelijk te merken.

Sommige scenes blijven zeer iconisch en ik kan de film onmogelijk een onvoldoende geven. Maar dit deel kon me toch het minste boeien.

avatar van IH88

IH88

“But choose wisely, for while the true Grail will bring you life, the false Grail will take it from you.”

Indiana Jones and the Last Crusade blijft een geweldige film. De heerlijke combinatie van avontuur, actie, humor en de onderlinge chemie tussen de acteurs gaat niet snel vervelen. Harrison Ford en Sean Connery zijn als zoon/vader geweldig op dreef, en de chemie tussen beide acteergrootheden spat van het scherm.

De zoektocht naar de Heilige Graal wordt door Steven Spielberg op een fantasierijke, speelse en humorvolle manier gebracht, met actiescènes waarbij je op het puntje van je stoel zit en genoeg spanning waardoor de film geen moment verveelt. Spielberg houdt de vaart erin, en de locaties die de film aandoet zien er schitterend uit. Venetië, Oostenrijk, Jordanië, New Mexico etc... Het kan slechter. Denholm Elliott en John Rhys-Davies zijn weer geweldig, en ook Glover en Alison Doody zijn sterk op dreef. Het laatste gedeelte in de Canyon of the Crescent Moon is weergaloos, en ondanks dat ik het al ontelbare keren heb gezien blijft het geweldig om naar te kijken.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Net als de Temple of Doom een aanstekelijke en vermakelijk avonturenfilm waar humor weer een bepalende toon heeft.

Wat vooral centraal staat is de chemie tussen vader en zoon, ofwel Jones jr. versus Jones sr. De chemie, het sarcasme, oud zeer, het gekibbel en verschil in aanpak is van een aanstekelijk niveau. Vooral ook de wisselwerking tussen de avontuurlijke Jones, die men toch constant naar het leven staat, en de rustige en meer theoretisch aangelegde Jones sr. die het vluchten en aanslagen ontwijken allemaal maar als nieuw ervaart, is erg vermakelijk.

Jones sr.: You say this has been just another typical day for you huh?
Indiana Jones: NO. It's been better than most.

Verder lijkt er na ToD toch weer gekozen te zijn voor een herkenbaarder en inhoudelijker archeologisch doel. Waar vooral Raiders of the lost Ark 'inhoudelijk' heel veel brengt lijkt dat idee in de Temple of Doom weer geheel terzijde geschoven te zijn en vooral om avontuur te draaien en het verhaal ondergeschikt. In The Last Crusade lijken de lessen van beide voorgangers samengesmeed te worden tot deze pakkende en vermakelijke film. Dat wil zeggen met een inhoudelijk aansprekend verhaal dat iedereen, die zich iets van de bijbel herinnert, zal kennen, een hele dikke knipoog naar de setting en geschiedenis vlak voor de oorlog met de Nazi's en Hitler, met als bijzonder grappig moment het signeren van het boek door Hitler, en natuurlijk de wisselwerking tussen Jones jr. en Jones sr. Niet te vergeten dat Rhys-Davies en Elliot ook meer dan prima rollen neer zetten. Zelfs River Phoenix komt even voorbij. Overigens, die Allison Doody ziet er nog steeds uit om op te vreten. Weten we zeker dat ze niet stiekem wat uit die beker gedronken heeft?

Eindoordeel, werkelijk waar heerlijke en bijzonder vermakelijke film. Actie, beetje spanning, goed verhaal en vooral veel lachen geblazen. Maar puur omdat ze alle drie hun charme hebben geef ik alle drie de Indiana Jones film hetzelfde cijfer.

avatar van Kondoro

Kondoro

“Is there anyone here who speaks English? Or maybe even ancient Greek?”

En mens leert van zijn ‘fouten’ en zo deed ook Spielberg dit na toch wel een matig tweede deel deur uit te brengen. Hij maakt gelukkig een ontzettend harde comeback met een geweldig derde deel die eigenlijk de trilogie moet afsluiten, die ik zelfs op veel vlakken sterker vond dan het debuut film die al bijna niet meer beter kon leek te worden. Ik vond het verhaal heel erg interessant maar ook super tof om te volgen, en natuurlijk de setting was erg gaaf met de nazi’s en wederom ver terug in de tijd.

Ford maakt zijn naam nog beter, en weet voor de derde keer gewoon te schitteren in deze franchise. Een waar acteur die zich altijd voor alles geeft en alles aanpakt, heerlijk om altijd naar te kijken. Voor de rest vond ik de cast niet echt heel speciaal. Ja, Sean Connery stak er wat uit maar goed dat was voor mij de enige acteur. Zoals ik al zei, het verhaal was leuk. We volgen Jones die naar de heilige graal van Jezus Christus zoekt maar ook Hitler wil deze graal in zijn handen krijgen. Een heuse zoektocht en gevechten tussen Jones en de nazi’s ontstaan waardoor de film niet stil zit.

Voor mij de leukste film uit de reeks die ik zeker graag nog een keer op wil gaan zetten, heb genoten.

avatar van FlorisV

FlorisV

Misschien toch wel de leukste Indy. De eerste staat nog volop overeind, de tweede heb ik overgeslagen omdat ik die te vaak gezien heb en er ook wat minder leuke associaties mee heb, maar de grapjes in deze zijn net wat leuker. En de stunts en het spektakel doen zeker niet onder. Nu doet Connery geen enkele moeite tot een Amerikaans accent maar het acteerwerk van hem en Ford is plezierig. Ook de rest van de cast doet het prima. Rhys-Davies (Sallah) wordt alleen teveel het verhaal ingeforceerd en heeft eigenlijk ook weer weinig te doen. Elliott is een fijne toevoeging. We hebben hierna helaas nog maar weinig kunnen zien van de bevallige Doody. Fanatieke Star Wars fans zullen het karakter Donovan herkennen als General Veers in the Empire Strikes Back. Grote ontbrekende is Marion. Misschien vonden ze de actrice te oud (inmiddels 50). Maar het lijkt er meer op dat ze in elke film een andere leading lady wilde hebben.

De tweede helft is geweldig, met een enorme vaart, prachtige locaties en genoeg humorvolle actie. George Lucas was toen nog goed op dreef als scriptschrijver hoewel het nooit helemaal echt zijn ding was.

Hoogtepunt in elke Indy film is toch eigenlijk wel elke keer een fameus goor momentje dat nog net OK is voor 12 en ouder omdat het er ook wel grappig uit ziet. Ook deze keer erg gaaf gedaan.

Eigenlijk vreemd dat men, gezien de fantasierijke onzin in dit verhaal (en ook de vorige films), later zo ontzettend moeilijk is gaan doen over de Crystal Skull. Onsterfelijkheid, spoken, Jezus bestond echt, allemaal geen probleem. Maar iets van een andere wereld, nee dat kan echt niet...

avatar van filmfan0511

filmfan0511

The Last Crusade was in mijn herinnering een heel stuk sterker dan ik hem nu na herziening vind. Het verhaal was wat minder interessant en de film doet er ook wel een beetje over om wat op gang te komen had ik de indruk, maar bon, dit blijft niettemin vermaak van de bovenste plank, met dat lekkere feelgood gevoel waar Spielberg in uitblinkt. Qua humor is deze de grappigste van de reeks, vooral door de interactie tussen vader en zoon Jones. Sean Connery speelt een heel toffe rol, en Harrison Ford doet dit voor de derde keer op rij met een zichtbaar enthousiasme, al werd hij hier wel al een klein stukje ouder. Gooi daar nog wat andere leuke bijpersonages bij, avontuurlijke actie-scènes en een erg goed laatste kwartier, en je hebt weer een geslaagde Indiana Jones film. Toch vind ik deze keer Raiders of the Lost Ark wel de superieure film van de trilogie, terwijl ik dat vroeger altijd afwisselend deze of deel 2 vond.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Dertig jaar geleden in de bioscoop gezien, en de enige dingen die ik me ervan kon herinneren waren de scène met de brug en het plezier waarmee ik de film onderging. Die brug blijft sterk, maar de film zelf viel me toch een beetje tegen: ongeveer dezelfde formule als Raiders, maar daardoor ook een beetje belegen aandoend. Technisch superbe (hoewel de achtergrondprojectie bij de scène in het vliegtuig op DVD wel een beetje in het oog springt), de relatie tussen vader en zoon is best grappig, en de lange scène met de vrachtwagen en de tank is hilarisch, maar op de een of andere manier vond ik de film verder vooral een vermoeiende herhalingsoefening.

avatar van Movsin

Movsin

Na al wat hier al werd geschreven over deze film, valt er nog weinig aan toe te voegen.

Misschien toch dit.

Acte en Avontuur, maar ook heel veel humor, wat toelaat dat ook diegenen die niet bepaald voor dit genre gewonnen zijn, beseffen dat het louter om puur amusement gaat en geboeid blijven kijken.

Nog eens te onderstrepen de grandiose enscenering en de puike cast natuurlijk.

avatar van The Oceanic Six

- How did you know she was a Nazi?

- She talks in her sleep.

Ik heb me er er zeer op verheugd om deze film weer eens opnieuw te bekijken, nu op Bluray met duidelijk scherper en kleurrijker beeld. Deze reeks verdient het beste beeld en geluid, want ik zit alweer drie films lang te genieten en bij deze Last Crusade nog wel het meest. Want eerlijk, ik heb de film in ver het verleden de mindere van de originele trilogie genoemd en ik weet absoluut niet waarom, want dit is veruit de allerleukste Indiana Jones. Ik had de film de vorige keer al op 4,5* gezet en erkent dat deze film veel beter was dan ik daarvoor dacht en nu ben ik er nog meer onder de indruk van.

De grootste verbeterpunten? De terugkeer van de Nazi's als de vijand en Sean Connery! Harrison Ford is al fantastisch als Indiana, maar Sean Connery zijn vader maken is een absolute meesterzet geweest, want zijn rol is enorm boeiend en vooral grappig. Indiana miste in de vorige films soms wel een echt leuke sidekick om bijdehand tegen te doen. Ze waren er wel, maar absoluut niet van het niveau Sean Connery. En dat hij zijn vader speelt geeft beide rollen ook gewoon extra dimensie, want ze hebben nogal persoonlijke issues richting elkaar en staan bepaald niet op 1 lijn, dus zoals je kan verwachten zit de film vol gekibbel en gedoe voordat ze uiteraard nader tot elkaar komen. Niet origineel, maar leuker dan hier kan je het niet uitwerken. De chemie tussen beiden spat van het scherm en het is enorm zonde dat er geen vervolg op deze film met beide mannen samen kwam. Aan de andere kant was dit niet te evenaren, laat staan verbeteren dus misschien is het maar beter.

Ook als avonturenfilm is dit ontzettend leuk met historisch gemengd met Nazi's en prachtige locaties. De scène met Hitler is misschien too much, maar wel bijzonder leuk gedaan, zoals heel de film gewoon een grote glimlach op mijn gezicht bleef houden door het toffe verhaal, de heerlijke humor en de grootse actie. De scène met de tank is geniaal, maar ook de ontsnapping tijdens een brand en de motorachtervolging is ook zeker wel een klassiekertje.

En dan kom ik op het punt dat ik eens na ging denken of mijn score nog wel terecht was, maar eigenlijk heb ik geen enkele reden hier niet de volle punten aan te geven. Ik geef die zelden, maar hier is het gewoon logisch en dik verdiend. Beeld, geluid, muziek, twee acteerkanonnen. Misschien wel de beste avonturenfilm ooit gemaakt die ik toch eens vaker op moet zetten.

5* (was 4,5*)

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Met het herzien van de vier Indiana Jones films eindelijk tot de conclusie gekomen dat dit deel toch echt de beste en leukste is. Ik twijfelde altijd tussen Raiders en deze, maar na de herziening van gisteravond kan ik eindelijk een keuze maken.

De reden dat deze film zo goed is komt vooral door de perfecte chemie tussen Ford en Connery. Ze gaan beiden op zoek naar de Heilige Graal en moeten het, wederom, opnemen tegen een groep nazi's. Ze belanden in allerlei chaotische en spannende situaties op prachtige locaties waardoor de film van begin tot eind doordendert en vermaakt.

Eigenlijk kan ik geen enkel minpunt opnoemen aan deze film. Er zit geen slechte of saaie scène in, de scènes met de zeppelin of tank vergeet je nooit meer en de soundtrack is wederom fantastisch.

Verhoging naar de maximale score, vijf dik verdiende sterren.

duitslandsaving the worldvenice, italyholy graillibraryriddleouder-kindrelatiewhip schatnazientrapmentcrusader brotherhoodzeppelinbook burning vaderschattenjachtontsnappentanknazi officerboat chaseorder of the templars gestapowoestijnalleenstaande vadertraveling circusarchaeologistbible quotemiddeleeuwsboy scoutsadventurerindiana jonesarcheologygerman soldiermotorcycle chasehindenburggerman agent jaren 30biblical archaeology vader-zoon-relatieadolf hitlergerman languageknights templar nazi germanygerman soldiersmotorcycle-car chaseartifactsthe crusadesarcheologistreligious artifactsmotorbike with sidecarpetra, jordanarches national park, moab, utahcircus traingerman castle