• 9.375.055 stemmen

Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Actie / Avontuur | 127 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Harrison Ford, Sean Connery en Alison Doody

Gesproken taal: Duits, Grieks, Engels en Arabisch

Releasedatum: 29 september 1989

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Indiana Jones and the Last Crusade

"Have the adventure of your life keeping up with the Joneses."

In 1912 zit een jonge Indiana Jones een bende achterna die een kostbaar kruis hebben gestolen. Wanneer het hem uiteindelijk gelukt is het juweel te bemachtigen en aan historicus Brody te overhandigen, kan hij opnieuw zijn baan als leraar oppikken. Op een dag wordt hij na schooltijd opgepikt en meegenomen naar de rijke Donovan. Deze bezit een steen, waarop een soort beschrijving staat die naar de Heilige Graal moet leiden. In het bezit van de notities van zijn vader reist Jones naar Venetië. Met de hulp van dokter Elsa Schneider vindt hij de ontbrekende schakel voor de locatie van de Graal. Eindelijk kan hij samen met zijn vader naar Afrika vertrekken, maar hij is natuurlijk niet de enige die de waardevolle Graal op de kop wil tikken...

Jordy

De beste Indy. De introductie van de vader van Indy (geweldig gespeeld door Connery), de prachtige locaties en de grappige manier waarop hij het opneemt tegen de Nazi's ("I hate these guys"): 4 sterren.

avatar van dttom

avatar van Michel2

Michel2

De enige flut-Indy?

Jordy

ik vind het opvallend dat er mensen zijn die Temple of Doom beter vinden dan deze... wat is er slecht aan dit deel dan?

avatar van neo

neo

Ik vind dit deel juist erg goed. Coole actiescenes en het zelfde avontuurlijke gevoel net als bij de vorige twee delen.

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Deze vind ik alleszins de grappigste.

avatar van Wouter

Wellicht ligt het eraan welke je eerder zag. Ik zag de tweede als eerste en daarna de eerste. Volgens mij kan er geen twijfel over bestaan welke de beste is: die eerste, dus. Bij de tweede koos men voor een donkerdere, gevaarlijkere film. Ook boeiend. De derde werd een soort kinderversie en wat mij betreft veruit de minste van de drie (maar flut vind ik overdreven). Wat Return of the Jedi voor Star Wars is, is the Last Crusade voor de Indiana Jones reeks.

avatar van Elgar

Elgar

Wat mij betreft het beste deel van de serie. Iets meer humor, mede dankzij de toevoeging van oude sok Connery. Het verhaal over de Knights Templar was boeiender dan de vorige verhalen (zeker Temple of Doom)....

Jordy

ik was misschien bevooroordeeld vanwege het *geweldige* lucasarts spel dat de verhaallijn volgt, dat ik 30x speelde VOOR ik de film zag, de film was hierdoor een fantastisch feest van herkenning.

Daarna (paar jaar later) heb ik ze alle drie in de goede volgorde gekeken, en vond ik deel drie nog steeds het beste. Deel 2 vond ik erg matig, erg simpel.

avatar van Jos2

Jos2

Vond het de minste. Niet serieus te nemen. Zwaktebod om in een keer met een vader en flauwe humor aan te komen zetten. Er is sprake van een vierde deel (alhoewel het suffe einde van dit deel een vervolg niet onmogelijk, maar wel lastig maakt). Van mij hoeft Connery daar niet in. Hopelijk keert men terug naar het echte avontuur ipv de kinderfilm.

avatar van vliegtuig13

vliegtuig13

De leukste Indy-film !!!!!!

avatar van Jerome-B

Jerome-B

Inderdaad een erg goed deel, veel spanning en goed acteerwerk. Een echt avontuur met veel actie en mooie decors en Sean Connery die erg goed de rol als de vader van Indiana Jones vertolkt. Indiana Jones and the Last Crusade krijgt van mij 4 sterren! Ook een beetje omdat ik Indiana Jones altijd al leuk heb gevonden en er boeken van gelezen heb.

avatar van IamBernie

IamBernie

Mijn favoriete Indy film ! Ford en Connery zijn echt vreselijk grappig !

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Heerlijke avonturenfilm. Geen meesterwerk, maar gewoon lekker onbekommerd kijken en inleven.

avatar van killerbee

killerbee

Vermaakelijk filmpje

avatar van Armin

Armin

Om een eerste deel te overtreffen moet je wel met wat bijzonders aankomen(bijv.Aliens).

Connery bood weliswaar iets extra's, maar zorgde niet voor een overtreffende trap.

Mijn volgorde: deel 1, 3, 2. ****

avatar van EmDee

EmDee

Om een eerste deel te overtreffen moet je wel met wat bijzonders aankomen(bijv. Aliens)
Moet je wel met een goed voorbeeld aankomen want met deze ben ik het iig niet mee eens.

Volgens Harrison Ford komt Indy deel 4 er aan. George Lucas en Frank Darabont zijn op dit moment met het script bezig en Ford en Spielberg hebben al vast een gaatje vrij gelaten in 2004, mocht het script bevallen.

Jordy

daar hadden we al een forumtopicje over geloof ik

Hmm...Opa Kos wordt traag

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

gekeken, en vond 'm een stuk minder dan toen ik 'm zag in de bios (toen ik -alweer- 14 was)

Gewoon niet mijn soort film.

Toch nog *** 3 *** voor "No ticket", "I hate these guys" en andere leuke one-liners.

avatar van jedymaster

jedymaster

indy 4 komt george lucas schrijft het script.

avatar van Macmanus

Macmanus

Dan komen er wel ewoks in voor

Maar nu is Harisson Ford ongeveer net zo oud als Sean Connery in dit deel was.

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

jedymaster schreef:

indy 4 komt george lucas schrijft het script.

Had gisteren in een interview met Spielberg gelezen dat een eerste script goedgekeurd is. Het zou van de hand van Frank Darabont zijn, en dus niet van George Lucas. Opnames beginnen waarschijnlijk midden 2004

avatar van Phooze

Phooze

Ik ben m nu op tv aan het kijken, maar het valt me wel erg op dat het allemaal muziek a la star wars is.... verder erg leuk, heb m heel vroeger alleens gezien, maar kan me er niet veel meer van herrineren. Ik zit nu op 3 sterren, even afkijken maar...

Het blijft 3 sterren.

avatar van gimli f

gimli f

Ik kan me niet herinneren dat ik deze film ooit heb gezien, terwijl ik me van de andere twee films wel legendarische beelden herinner.

Maar goed.

Als je de twintig ruim bent gepasseerd en deze film vele jaren later (nog?) eens bekijkt, dan valt het allemaal erg mee (of tegen, zo je wilt). Het script is oppervlakkig en redelijk simplistisch te noemen en het beklijft niet erg.

Ford speelt aardig en de humor en de conversaties tussen Connery en Ford zijn ook leuk te noemen.

Spielberg wilde eigenlijk eens een Bond-film regisseren, maar omdat dat niet mocht (geen Brit), heeft hij deze held maar gecreeerd. Wat mij betreft is deze film echter nog oppervlakkiger dan de gemiddelde Bond-film, ondanks het grote succes van deze films.

Dus: aardig vermaak, maar zeker niet meer dan dat.

avatar van GerwinF

GerwinF

Ik vind de Indy-films gewoon leuker dan de Bond-films

avatar van Linda

Linda

De allereerste Indiana Jones film die ik heb gezien. Ik was er toch wel erg benieuwd naar en ik vond hem echt hartstikke tof. Ik vond het verhaaltje en de spectaculaire scenes erg leuk. Connery had ook een erg leuke rol als papa Jones ,de grappen kwamen ook vooral van hem. Dus vanavond ga ik zeker Raiders of the lost ark kijken/opnemen. 4 sterren

avatar van Redlop

Redlop

kos schreef:

Dan is Harrison Ford al 62. Niet te geloven eigenlijk. De acteur die er eigenlijk ook weer in zou moeten spelen is Denholm Elliot die de keurige Engelsman en conservator Marcus Brody speelt. Denholm Elliot speelde eigenlijk altijd de keurige afgepaste Engelsman.

In 1992 is hij op Ibiza overleden aan Aids. Zo zie je maar weer...

duitslandsaving the worldvenice, italyholy graillibraryriddleouder-kindrelatiewhip schatnazientrapmentcrusader brotherhoodzeppelinbook burning vaderschattenjachtontsnappentanknazi officerboat chaseorder of the templars gestapowoestijnalleenstaande vadertraveling circusarchaeologistbible quotemiddeleeuwsboy scoutsadventurerindiana jonesarcheologygerman soldiermotorcycle chasehindenburggerman agent jaren 30biblical archaeology vader-zoon-relatieadolf hitlergerman languageknights templar nazi germanygerman soldiersmotorcycle-car chaseartifactsthe crusadesarcheologistreligious artifactsmotorbike with sidecarpetra, jordanarches national park, moab, utahcircus traingerman castle