• 9.376.422 stemmen

Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Actie / Avontuur | 127 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Harrison Ford, Sean Connery en Alison Doody

Gesproken taal: Duits, Grieks, Engels en Arabisch

Releasedatum: 29 september 1989

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Indiana Jones and the Last Crusade

"Have the adventure of your life keeping up with the Joneses."

In 1912 zit een jonge Indiana Jones een bende achterna die een kostbaar kruis hebben gestolen. Wanneer het hem uiteindelijk gelukt is het juweel te bemachtigen en aan historicus Brody te overhandigen, kan hij opnieuw zijn baan als leraar oppikken. Op een dag wordt hij na schooltijd opgepikt en meegenomen naar de rijke Donovan. Deze bezit een steen, waarop een soort beschrijving staat die naar de Heilige Graal moet leiden. In het bezit van de notities van zijn vader reist Jones naar Venetië. Met de hulp van dokter Elsa Schneider vindt hij de ontbrekende schakel voor de locatie van de Graal. Eindelijk kan hij samen met zijn vader naar Afrika vertrekken, maar hij is natuurlijk niet de enige die de waardevolle Graal op de kop wil tikken...

avatar van Art

Art

speedy23 schreef:

Inderdaad, de films liepen goed en er werden onmiddellijk boeken bijgeschreven. Daarop zijn ook de versies van Young Indiana Jones gebaseerd...

Er zijn boeken over The Young Indiana Jones en over Indiana Jones. En die boeken over Indiana Jones zijn, zover ik ik weet, niet gebruikt voor een serie of een film

avatar van Pedorstroika

Pedorstroika

Ik vind dit ook de beste van de 3. Komt ook met name door de wisselwerking tussen Sean Connery en Harrison Ford. Erg leuk!

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Geweldige avonturenfilm met mooie sets, coole stunts, een aardig verhaaltje en zelfs Adolf is van de partij.

Stomste quote uit de film komt van Indiana Jones zelf als hij een paar soldaten ziet lopen en constateert: "Nazis. I hate these guys."

Doh

avatar van Ikkeuh

Ikkeuh

Veel beter dan deel 2.

Wat een combinatie Sean & Harrison, staat garant voor puik staaltje actie

avatar van De GeuS

De GeuS

Een behoorlijke verademing na "The temple of doom"; meer spanning, spectakel en humor en last but not least, de nazi's terug; 4 sterren....

avatar van PartyMarty

PartyMarty

chrystel schreef:

Ik heb geen idee of Indy nog ergens op gebaseerd is... ik hoop het eigenlijk niet, het zou zo zonde zijn!

Misschien wel geispireerd door King Solomon's Mines?

avatar van dutchcowboy

dutchcowboy

Het is inmiddels eind 2004 en ik heb nog steeds niks gehoord van een nieuwe Indiana Jones film. Ik vraag me echt af of Harrison Ford deze rol ooit nog een keer zal gaan vervullen. Ik denk dat er nog een aantal jaar wordt gewacht en dat er dan een nieuwe acteur Indiana Jones zal gaan spelen.

avatar van Wouter

Hij staat voor 2006. Maar niks is zeker, natuurlijk.

avatar van Wouter

Eerder gaf men al aan dat de oudjes Harrison Ford en Kate Capshaw mevrouw Spielberg, die ook in het tweede deel zat) er in zouden spelen. Volgens mij wordt het daar op geschreven.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Ex miss spielberg toch of nog steeds?

avatar van Wouter

Nog steeds, toch? Amy Irving is de ex.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik vind dit ook duidelijk de beste van de drie. Vooral door de goede humor en de goede mix van Harrison Ford en Sean Connery. Ook de actie is beter en er was weer een vergelijkbare scene als de eerste scene uit deel 1. Met zo'n vallen. Dit is lange tijd mijn favoriete avonturenfilm geweest, maar is ingehaald door Pirates of the Caribean. Dat neemt niet weg dat hij 4,5 sterren verdient.

avatar van Blokland

Blokland

*****

Wanneer komt de volgende Indiana Jones uit gvd!? Ik kan nauwelijks wachten!

avatar van Flipman

Flipman

Ik weet het niet, Blokland. Nu de filmtechnieken zijn gevorderd kunnen we aan de ene kant een groots spektakel verwachten, aan de andere kant een groots spektakel.

Wat ik bedoel is, dat ik bang ben dat we nu alles wel zo'n beetje gezien hebben. Na Tomb Raider en diens vervolg, de Mummyfilms en National Treasure, wara ik op de een of andere manier

totaal niet warm voor loop, vrees ik dat er qua originaliteit voor een volgende Indiana Jones film niet veel meer overblijft. Ik voorspel dat de fans teleurgesteld zullen worden met het derde vervolg, maar ik hoop natuurlijk vurig dat ik het mis heb!

avatar van flipsen

flipsen

Ja mede flipstra, ze moeten met heel wat origineels op de proppen komen, willen ze aan deze zeer geslaagde trilogie een goed vierde deel vastknopen.

avatar van the dude81

the dude81

Indy en zn ouwe rules in deze film. Ook goed was het terugbrengen van Sallah (Rhys-Davies) en Marcus Brody (Denholm Elliot). Dit was mn eerste film die ik bewust in de bios meemaakte en heeft zwaar indruk op me gemaakt. Alleen Lucas en Spielberg kunnen zoiets cools maken.

*****

avatar van The One Ring

The One Ring

flipsen schreef:

Laten we niet vergeten dat Indiana Jones niet overtroffen is door bovengenoemde voorbeelden. De enige avonturenfilm die ik beter vind dat Indy's avonturen is Pirates of the Carbean, maar die heeft toch alweer een beetje een andere stijl.

avatar van T_fuckin_montana

T_fuckin_montana

Pirates of the carabean kun je niet echt vergelijken, althans het verhaal wel denk ik maar de hoofd personen maken het verschil van een dag en een nacht. ik vindt persoonlijk Indiana Jones een stuk beter. Deze is helemaal de kroon op het epos met en geweldige link naar de werkijkheid in de tweedewereld oorlog. en een geniale rol van Sean Connery. 4*

avatar van HiLL

HiLL

persoonlijk vind ik dit de allerleukste van de drie.

en dat komt zeker ook door Sean Connery. maar verder vind ik hier de beste acties inzitten.

twee vond ik het minst.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Temple of Doom had in plaats van deze, de minst interessante van de 3, in de top 250 moeten staan.

avatar van Wouter

Eens. Beetje teveel familiefilm deze.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Temple of Doom had Kate Capshaw en te veel niet leuke humor. Vind dit ook de beste in de Indiana Jones reeks, komt ook zeker door Connery. Het einde is me altijd bijgebleven, brrr wat vond ik dat akelig vroeger.

avatar van Wouter

Connery speelde aardig, maar ik blijf hem misplaatst vinden in de reeks. Vond de film verder te veel grapjes, een flauwekulproloog, een matige plot en te weinig focus op Indy - ook weer door die vader.

Van Kapshaw had ik niet veel last.

De beste blijft natuurlijk de eerste: de perfecte avonturenfilm.

avatar van sju

sju

hmmm... vond ik niet. ik vond deze de beste, mede dankzij de humor en niet dat lelijke eind wat de eerste wel had

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

De beste Indy film. De humor gaf de doorslag tegenover de andere twee. Ik heb echt meerdere malen in een deuk gelegen. 4*

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Zeker de beste Indy film

De humor,de actie

En zelfs zo'n 20 jaar na James Bond is Connery nog altijd niet z'n charmes kwijt

Elsa: [to Indy] I'll never forget how vonderful it vas.

Professor Henry Jones: Why thank you. It was rather wonderful.

avatar van Phil Leotardo

Phil Leotardo

Vanavond weer kijken

avatar van girl siets

girl siets

ik ga deze film voor de eerste x zien. Ik hoop dat hij leuk is !!!

avatar van mikoz

mikoz

veel indiana jones films heb ik vroeger gezien ..

ik vond het prachtig .

4,5

duitslandsaving the worldvenice, italyholy graillibraryriddleouder-kindrelatiewhip schatnazientrapmentcrusader brotherhoodzeppelinbook burning vaderschattenjachtontsnappentanknazi officerboat chaseorder of the templars gestapowoestijnalleenstaande vadertraveling circusarchaeologistbible quotemiddeleeuwsboy scoutsadventurerindiana jonesarcheologygerman soldiermotorcycle chasehindenburggerman agent jaren 30biblical archaeology vader-zoon-relatieadolf hitlergerman languageknights templar nazi germanygerman soldiersmotorcycle-car chaseartifactsthe crusadesarcheologistreligious artifactsmotorbike with sidecarpetra, jordanarches national park, moab, utahcircus traingerman castle