• 9.377.371 stemmen

Raiders of the Lost Ark (1981)

Actie / Avontuur | 115 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titel: Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Harrison Ford, Karen Allen en Paul Freeman

IMDb beoordeling: 8,4 (1.102.413)

Gesproken taal: Engels, Spaans, Duits, Hebreeuws en Arabisch

Releasedatum: 13 augustus 1981

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Raiders of the Lost Ark

"The return of the great adventure."

Indiana Jones heeft maar één levensdoel: de wereld afreizen op zoek naar archeologische rijkdommen. Hij is een avonturier die voor niets terugschrikt om zijn doel te bereiken en zijn concurrenten te verslaan. Zijn voornaamste tegenstrever is Belloq, een gewetenloze Franse archeoloog in dienst van Nazi-Duitsland. In 1936 wil Hitler absoluut de Ark des Verbonds in zijn bezit krijgen. Indiana Jones krijgt de opdracht om de Ark te vinden voordat de Nazi's dat doen.

Indiana Jones

Dr. Marcus Brody

Barranca / Monkey Man

avatar van Wouter

film_kaza schreef:

Het spijt me maar zo'n geweldige film vond ik het niet.

Veel van deze scenes werden kennerlijk als klasieke beschouwd dus zijn ze vaak nagemaakt.

Roolende steen, schietgevechten, in een kuil met slangen.Omdat ik dit soort dingen al vaak gezien heb leek het meer op een ineenplakking van al die dingen. Terwijl het juist toen die tijd nieuw was.

Zo nieuw was het niet. Het was juist retro. Ging terug naar de films uit Speilbergs jeugd.

avatar van The One Ring

The One Ring

Dat is ook juist een van de attracties: een lekker nostalgische avonturenfilm die doet denken aan de jaren '30, '40 of '50, maar dan gemaakt met technieken uit de jaren '80. Topvermaak.

De enige reden waarom deze film geen 5 sterren van mij krijgt is doordat het einde niet echt past. Uiteindelijk maakt het niet uit of Indiana Jones bij dit alles betrokken was geweest. Haal Indy weg en de Nazi's zullen nog steeds sterven door de ark. Past niet helemaal bij een heldenfilm.

wo2-Freak

Waar is deze te koop, lijkt me wel leuk vooral omdat het tijdens de opkomst van de wo2 zich afspeelt!

(Zit deze niet gewoon in de 4 dvd-box die je bij de FRS voor €30,- kan kopen....?)

avatar van TonyMontana

TonyMontana

wo2-Freak schreef:

yep

avatar van The One Ring

The One Ring

wo2-Freak schreef:

Het speelt zich voor WO2 af, maar afgezien van de aanwezigheid van nazi's heeft de film daar totaal niets mee te maken. Verwacht dus geen oorlogsfilm en al helemaal geen geschiedenislesje.

avatar van parvus_flamma

parvus_flamma

Indiana Jones is geweldig :D Harrison Ford is geweldig :D

avatar van tommykonijn

tommykonijn

tommykonijn schreef:

Eindelijk weer eens een Topfilm gezien en daar heb ik lang op gewacht maar uiteindelijk toch nog een gezien maar het is vooral Harrison Ford die ik al eerder zag in Star Wars als Han Solo die het hier goed doet qua acteerprestaties en ook het Verhaal is mooi ingedacht en Goed Geregiseerd door Steven Spielberg .

*****

Ik heb de Film een half sterretje laten zakken naar herziening maar ik vind heem nog steeds Geweldig, Vooral fans van Star Wars karakter Han Solo zullen dit erg Goed vinden als je het mij vraagt .

The One Ring schreef:

Je hebt het totaal fout, in 1936 bezette de Duitsers alleen een stuk van de Rijn een gedeelte van Nederland. En het maakt mij totaal niets uit dat het NIET over wo2 gaat, (Gaat het eigenlijk wel want je kunt je vraag stellen: Hoe en wanneer is de wo2 begonnen?) Dus die jaren waren de belangrijkste voor de opkomst en de totale vernieting van miljoenen mensen.

- En ik koop de film vanwege het genre dus niet alleen vanwege dat.

Vandaag toevallig Indian Jones box aangeschaft

wo2-Freak

Een prachtige film van Steven Spielberg. Goed geacteerd. Wat mij opvalt is dat er wéér Nazi's in het spel zitten bij films van Steven Spielberg. Ook had de film met de Joodse Ark ofzo iets te maken, dat past goed eigenlijk wel: Steven = Joods, er zitten Nazi's in de film en ze willen een Joods-ding uit het verleden in hun bezit:P

Laatste scene met de geesten was we gaaf.

TOP film =4.5*

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Een avontuurlijke, spannende, gemene, grappig, leuke, fantasie, enerverende film met romantiek,

avatar van The Oceanic Six

Grandioos! Geweldig! Zonet heb ik de film voor het eerst gezien. Schandalig genoeg heb ik nooit een Indiana Jones film gekeken. Tot nu toe de sterkste, beste en meest vermakelijke actie-avonturenfilm die ik ooit heb bekeken.

Het verhaal is echt geweldig. Ik heb sowieso al veel interesse in het thema Nazi's en occulte zaken dus ik zat helemaal goed. Het is gewoon een ongelooflijk spannende film met genoeg sterke momenten. Denk oa aan de introscene waar Jones een gouden beeldje probeert te krijgen in de jungle. Of het gedeelte waar hij de Ark heeft gevonden in de onderaardse ruimte vol met slangen. Het einde is trouwens ook erg goed gedaan. Ik vond de special effecten daar behoorlijk goed. Niet te geloven dat ie film alweer uit 1981 is. Je ziet het er niet vanaf.
Harrison Ford zet echt een sterke rol neer. Indiana Jones is stoer maar tegelijk ook weer menselijk. Hij heeft niet a la Arnold Schwarzenegger elke 2 minuten een sterke one-liner maar wat ie zegt ie wel erg goed. Karen Allen zet als zijn side-chick (sorry, vond hem toepasselijk) een goede, overtuigende rol neer. Alhoewel haar rol vooral inhoudt dat ze steeds gered moet worden deed ze het toch leuk.
Tot slot een hele dikke pluim over de soundtrack. Die kende ik natuurlijk wel maar wat is ie goed. Een geweldig aanstekelijke melodie. Ik weet welke beltoon mijn telefoon de komende tijd krijgt.

4,5*/5

avatar van Doom

Doom

Hoewel 27 jaar te laat, heb ik dan toch eindelijk een Indiana Jones film gezien. Het deed mij heel erg denken aan National Treasure. Heerlijke vlotte actie scènes afgewisseld met aardige humor. Prima vermaak, maar eigenlijk ook niet meer dan dat.

avatar van seth gecko

seth gecko

eigenlijk zijn de indy films wel meer dan dat, het is het soort film dat 26 jaar na release nog steeds indruk maakt met grote wow factor, net als pakweg Jaws.

de film is dan ook geniaal in zijn eigen gevoel voor humor.
Ik bedoel maar, de Duitsers die wanhopig op zoek zijn naar het ultieme Joodse Symbool om als wapen te gebruiken? hoe ironisch kan een plot worden?

Ook de manier waarop Spielberg en Lucas constant de draak steken en tegelijk ode brengen aan dat oude genre door kleine van de pot gerukte toestanden en plotholes in het zaakje te stoppen komt lollig over. Hoe raakt Indy in de duikboot? bij aankomst op het eiland zie je enkel een natte Jones dus we kunnen aannemen dat hij constant aan de periscoop hing.

het is allemaal opgevat om het publiek een lekkere thrill ride vol actie en humor te brengen en daar slaagt de film nog steeds in. De actiescénes zien er qua opbouw en camerawerk stukken beter uit dan het gros wat je vandaag in de bios op je bord krijgt en zorgen samen met de Iconische soundtrack voor een opwindende filmervaring.

Gooi daar nog eens een extra scheut zelfrelativerende humor bij die duidelijk maakt dat de film zich zelf geen moment te serieus neemt en een Harrison Ford die bulkt van de uitstraling en met zijn kleine kwinkslagen en mimiek een heerlijke held neerzet die zijn hachje vaak simpelweg door dom geluk weet te redden en je krijgt werkelijk iets fenomaal knap.

Raiders of The Lost Ark blijft simpelweg éen van de leukste films ooit gemaakt
5*****

edit : @ One Ring

het einde maakt net deel uit van de humor, net als de plotholes is het hele opzet van het einde deel van de licht parodierende toon van de film.

avatar van lesamurai

lesamurai

parvus_flamma schreef:

Indiana Jones is geweldig :D Harrison Ford is geweldig :D

Het is inderdaad een fascinerende avontuursfilm van Steven Spielberg en Harrison Ford doet het ook heel goed, maar ik vindt de sfeer nogal 'te' Amerikaans en dit maakt het eerder een kinderfilm dan een spannende avontuursfilms, maar het is zeker een film die je ontspannen kan kijken en je kan er ook zeker van genieten. De film wordt overigens geproduceerd door; George Lucas (regisseur achter Star Wars).

avatar van glass

glass

Heerlijke film om te kijken ook na 3x is die nog erg leuk....

Spanning,humor ,aktie van alles wat!

een 4.5 van mij

avatar van wwelover

wwelover

In aanloop naar de nieuwste film van Spielberg wil ik eerst de andere 3 Indiana Jonesses zien, ben dus begonnen met deze.

Ford is een erg charismatisch persoon en is meer dan geschikt voor deze film.

Het verhaal zit goed in elkaar en is niet al te moeilijk om te volgen. De actie is van een hoog niveau. Maar het jammere aan de film is dat hij soms nog wat te overdreven is. Niet dat de film daar echt minder op werd. Enkel het einde. Het moment dat die geesten ofzo komen, ja dat was echt een telleurstelling. Vond dat weer een beetje te ver gezocht en pastte niet in de film

Humor was ook erg leuk. Zoals dat die gast helemaal overdreven met z'n zwaard doet en Jones hem koeltjes neerschiet, erg droog

Toch wel een 4*

avatar van The Oceanic Six

Juist de over de top gaande actie past zo goed bij deze film.

Het einde vond ik juist wel bij het mytische verhaal passen. Gelukkig ook omdat de special effects er goed genoeg uitzagen daar. Zoiets kan erg stom overkomen als het er nep uit ziet.

avatar van wwelover

wwelover

The Oceanic Six schreef:

Juist de over de top gaande actie past zo goed bij deze film.

Het zag er inderdaad niet nep/slecht uit. Alleen vind ik dat soort fratsen niet nodig bij deze film.

avatar van sofripa

sofripa

Heerlijke avonturenfilm. Wat mij betreft de start van een genre. En Ford is natuurlijk een prima acteur. 4*

avatar van dualcia

dualcia

Indiana Jones is toch wel één van de beste triliogieën (of hoe je dat ook schrijft) die er zijn.

Ik hou van Indiana Jones. De verhalen zijn echt extreem vet, en het is geweldig uitgewerkt.

En de muziek maakt het plaatje helemaal af. John Williams is echt mijn held, haha .

Het beginstukje was toch echt te vet. Met die spinnen, dat beeldje, de bal , en de boobytraps!

Love Indiana Jones (L)

avatar van Berniertje

Berniertje

Geweldige avonturen film. Leuk voor een gezzelig en spannend avondje met je vrienden. Dit is nou echt weer een film die de moeite waard is om te kopen. Een aanrader voor iedereen die hiervan houdt.

avatar van DieHard4

DieHard4

zeker een Heerlijke avonturen film, spanning, vermaak en een leuk retro/retro avondje.

avatar van serpente89

serpente89

super film klassieker.. net zo tijdloos als dat melodietje in de film als hij weer een keer goed bezig is. Ik had nog nooit van Indiana Jones gehoord , maarja in mijn levensjaren is er ook nog niet zo'n fantastische avonturenfilm geproduceerd. .

avatar van film88888

film88888

De Indiana Jones films is, en blijft wel de beste avontuur films aller tijden, en wordt je niet beu.

Harrison Ford speeld altijd goed, en zeker in het personage van Jones, en de rest van de cast was ook wel zeer goed vond ik.

Het plot is erg vermakelijk, met wel het knapste plot ooit in dit genre.

De film heeft ook wel niet alleen actie, of avontuur, maar echt van die grappige scene's vooral Ford steeld de show met de funny parts.

Steven Spielberg heeft echt met deze films juweeltjes gemaakt, en ik kijk voledig uit naar het 4de deel volgende maand!

4,5 sterren.

avatar van Jabba

Jabba

Een klassieker in zijn genre.

Na Star Wars (Han Solo) zet Harrison Ford hier weer een onvergetelijk personage neer.

De films blijven 25 jaar na dato nog steeds boeien. En da's toch wel de klasse van Steven Spielberg.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Ben benieuwd wanneer deze weer op tv komt, want ik wil 'm graag zien!

avatar van maerk

maerk

brabusRUS schreef:

Ben benieuwd wanneer deze weer op tv komt, want ik wil 'm graag zien!

-Zondag 4 mei op BBC 1, 21.00 - 23.00

-Maandag 5 mei op SBS 6 20.30 - 22.45 !!

avatar van Halcyon

Halcyon

En vandaag op VT4 (België).

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Halcyon schreef:

En vandaag op VT4 (België).

Een beetje teveel van het goede, terwijl er zoveel films zijn die ik nog niet gezien heb, spijtig. Ook op RTL-TVI spelen ze hem nu.

avatar van Lad

Lad

3,5 sterren, een goed verhaal, maar ik vind hem niet beter dan "the mummy."