• 9.383.760 stemmen

Gesproken taal: Engels, Spaans, Arabisch en Latijn

Releasedatum: 12 januari 2006

Plot Jarhead

"Welcome to the suck."

Anthony Swofford, kortweg Swoff (Jake Gyllenhaal), wordt na zijn training als scherpschutter bij de mariniers uitgezonden naar het Midden-Oosten. De Eerste Golfoorlog is net begonnen en Swoff en zijn maten kunnen niet wachten om in de praktijk te brengen waar ze jaren op getraind hebben en te strijden tegen de grote vijand in de woestijn. Maar de werkelijkheid blijkt anders. Maandenlang moeten de mannen wachten totdat er iets gebeurt, terwijl de vijand in principe om elke hoek kan liggen en op ieder moment toe kan slaan. Swoff en z'n maten houden zich op de gloeiende zandvlaktes staande met sardonische kameraadschap en boosaardige humor, en dit allemaal in een land waar ze niks van weten, tegen een vijand waar ze niks van zien en voor een zaak waar ze weinig van snappen.

Anthony Swofford

Staff Sgt. Sykes

Lt. Col. Kazinski

Ramon Escobar

Fergus O'Donnell

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

Prachtige film alleen die scene als men die Irakese officier moet neerleggen en er komen plots een paar andere soldaten hun positie binnengestapt en zij zeggen dat ze alles gaan laten platgooien...waarna vervolgens Swoff en z'n spotter moedeloos worden en toch geen schot lossen in de oorlog.
Hadden ze dat nu eens gewoon gezegd aan diegene die de luchtaanval inroept, als ik dat zie vind ik dat ongelooflijk stom. Zeg toch gewoon dat je nog niet geschoten hebt en dat nu eens wil doen, dat je alleen maar dode vijanden hebt gezien etc. Had hij dat nu gewoon gezegd dat had men hem zeker dat pleziertje gegund...

avatar van JanVR

JanVR

De moderne Full Metal Jacket.

Even goed!

avatar van Minotaures

Minotaures

Vond hem wel redelijk. Het is alleen jammer dat er bijna geen zak van de oorlog te zien is, wat ik ervan heb verwacht.

avatar van Dirtdiver

Dirtdiver

Goede oorlogsfilm die een erg realistische blik laat weergeven van een veelvoorkomende soldaat zijn 'gedachtegangen'.

avatar van Asaharo

Asaharo

Thom1994 schreef:

Een goede , maar ook rare film.

Het verhaal begint leuk. De eerste 40 minuten kijken lekker door. Daarna begint de film vrij saai te worden. De hele film zit je eigelijk te wachten op een beetje actie, maar er gebeurt ( jammer genoeg ) helemaal niks.

Met iets meer actie & spanning had deze film veel beter geweest, en had ik het met zekerheid een "topfilm" kunnen noemen.

Het verhaal gaat dan ook over jongemannen die worden opgeleid om te doden maar dan op hun honger blijven zitten tijdens de oorlog. Verveling, hitte en het missen van vrouwelijk gezelschap versterken die frustraties. De hele film lang wachten ze op hun eigen oorlog, datgene wat hun instructeurs hun beloofd hebben maar die komt er gewoon niet. Dat je dan met dit soort argumenten afkomt versterkt eigenlijk wel het feit dat je de film helemaal niet begrepen hebt. Al bij al is deze film voor mij ook geen hoogvlieger en dat is vooral vanwege jake gyllenhaal en de ietwat infantiele soundtrack( bvb Nirvana) waarop men de zaken wou weergeven. Maar de film heeft wel een aantal zeer mooie scenes. ( de olievelden, de vlucht naar koeweit etc) Maar het geheel wist me niet te pakken.

Voor de users die deze film een absolute topper is kan ik de mini-serie Generation Kill aanraden. Die reeks geeft op een volwassen en objectieve manier weer hoe Amerikaanse soldaten zich bezighouden tijdens de invasie in het Midden-Oosten.(meerbepaald in Irak)

avatar van maarten541

maarten541

Schitterend camerawerk/editing! Ben over het algemeen niet zo'n liefhebber van dit genre, maar deze krijgt toch 3 dikke sterren!

avatar van predator 2

predator 2

een van de realistische oorlog films.niet iedereen krijgt actie te zien en dat geven ze in deze film goed weer.

avatar van Fixi88

Fixi88

Ik heb hem alweer een aantal jaar geleden gezien en kan me herinneren dat ik er niet veel aan vond. Misschien toch weer eens tijd om hem te herzien. Een oordeel heb ik er nu nog niet over.

avatar van van duijn

van duijn

avatar van T.A.

T.A.

van duijn schreef:

*1.0

Dan moet je actiefilms gaan kijken.

Dit geeft een oorlog is van een iets andere zijde weer.

Zoals bijv. onze overheid soldaten uitzend en dan zegt dat het geen vechtmissie is.

Ik vond de sfeer in de film geweldig.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Prima oorlogsfilm dat de verveling en frustatie van de soldaten laat zien.

Drie scenes zijn mij het meest bijgebleven:

- wanneer de soldaten naar Apocalypse Now kijken en juichen als muziek van Wagner voorbij komt.

- de verbrande lijken in de woestijn

- als de soldaten met hun wapens in de lucht schieten.

avatar van maxomaniak

maxomaniak

van duijn schreef:

*1.0

1 ster maar? Voor deze film? Het acteren kon wat beter maar voor de rest was het een goede film.

Als je graag 1en stemt moet je dat maar op echt slechte films doen, zoals 2012 Doomsday of 2012 Supernova o ja, Disaster movie is ook al zo'n slechte.

avatar van cbokhove

cbokhove

De saaiheid is terecht. daar gat het juist om. Goede film.

avatar van Chattingforum

Chattingforum

Zelf ben ik op een of andere manier echt dol op dit soort films:) Hij was geweldig:D

avatar van SaffraaN

SaffraaN

Vond t een prima film.

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Ik vond de film niet geweldig, maar hij was het kijken waard. Hij was inderdaad realistisch, niet iedereen krijgt vechten te zien. Die scène met dat porno was geweldig, zijn vrouw die zo'n filmpje stuurt. Hilarisch!

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Vaak heb ik wat moeite met Amerikaanse oorlogsfilms, omdat het altijd Amerikanen zijn de goodguys en de anderen de badguys is. Maar ik moet toegeven, er zit erg mooi spul tussen. Full Metal Jacket bijvoorbeeld, en Apocalypse Now (hoewel ik die nog een waardige herziening moet geven, hij is te ver weggezakt), en ook deze mag er wezen.

In het begin leek het een beetje op Full Metal Jacket met de drillseargant en "This is my rifle..." Waar ik twee dingen uit kan concluderen. 1: FMJ is realistisch en dit hoort bij de training/oorlog. 2: Deze film jat graag van goede films. Maargoed, de film begint al gauw een eigen leven te leiden. Het eerste deel van de film zit goed in elkaar, waar de training en het leven van de jonge gozers goed worden afgewisseld. De film heeft ook een paar goede (film)vondsten, zoals de scene met dit kan ik wel/niet zien. Later wordt de film wat meer een beladen oorlogsdrama, waar de mariniers vechten tegen verveling en alle problemen. Dit licht psychologisch deel is voor mij minstens zo interessant als het vlotte eerste deel, en heeft mij ook totaal niet verveeld. Tot het einde was het erg goed, en bij Tom Waits' Soldiers Things liepen de rillingen me over het lijf.

De regie is uitstekend. Ik zie nu pas dat ie geregisseerd is door Sam Mendes, waar ik alleen American Beauty van ken, maar ik denk dat ik met deze tweede film van hem (die ik gezien heb) wel veilig kan zeggen dat ik het een erg goede regisseur vindt, die mooie beelden, diepgang en tempo goed kan samensmelten tot een mooie film. Jarhead levert ook een aantal zeer fraaie shots op, met name met het vuur, en zoals ik al zei zitten er creatieve vondsten in de film. Jake Gyllenhaal overtuigt en zet een sympathieke rol neer, en de rest van de cast voldoet ook. Ik moet zeggen dat van de score me nu al zo goed als niets meer bijstaat, behalve de losse nummers van The Doors bijvoorbeeld, of Fight the Power en het prachtige Soldier's Things. Deze film kan ik niet betrappen op minpunten, het zou zomaar een schoolvoorbeeld kunnen zijn voor een goede (oorlogs)film.

Kortom, een mooie veelzijdige oorlogsfilm die op vele vlakken slaagt, en gewoon 100% vakkundig is gemaakt. Het is geen Full Metal Jacket of Apocalypse Now, desalnietemin een

avatar van D'eendt

D'eendt

Ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die deze film niks vonden. Ik zou zeggen ga dan een goede actiefilm of iets dergelijks kijken. Deze film gaat echter veel dieper. Persoonlijk vind ik het een ijzersterke film. Dit komt ten eerste door het goede acteerwerk. Ten tweede slokte deze film mij helemaal op. Ik werd meegenomen in de gekte die de soldaten daar hadden ervaren. Vooral de scene dat ze eindelijk twee officieren mogen neerschieten zorgde er voor dat ik op het puntje van mijn stoel zat. Ik wilde zelf gewoon zo graag dat zij eindelijk iemand neer mochten schieten dit betekent voor mij dat de film volledig in zijn missie is geslaagd.

avatar van scholtie

scholtie

Chattingforum schreef:

Jouw kunnen we niet serieus nemen. Jij geeft 90% van de film die je gezien hebt een 5.0

Je moet stemmen, niet een 5 geven als je film een beetje leuk vind.

Maar vond de film erg matig. Acteren was wel goed, maar vond het verhaal zeer matig. Al helemaal het begin, ik had zelf de neiging iets anders te gaan zien. Einde was wel wat beter.

Al met al een 2.5*

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Intrigerende film over oorlog die helemaal geen oorlog was in een vervreemdend gebied.. erg bizarre beelden zo nu en dan in de desert, itt andere recente veteran films. Ook goede hoofdrollen.. alleen de spanning en het verhaal laten natuurlijk iets te wensen over, maar dat is inherent aan hetgeen beschreven wordt.

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Blijft toch wel een hele intrigerende en bijzondere oorlogsfilm door het ontbreken van een oorlog. Desondanks ga je helemaal meeleven met de soldaten, vooral bij de torenscene. Half puntje erbij.

avatar van elandenburg

elandenburg

Goeie film. Waarom? Omdat hij vanaf begin tot eind niet verveeld en blijft boeien. Dat is voor mij toch een belangrijk criteria.

Voor de rest zou ik hem niet nog eens kijken, 1 keer is voldoende maar desondanks een aanrader.

avatar van Spetie

Degelijke film van Mendes, die vakkundig en goed gemaakt is en weer eens wat anders is dan de gebruikelijke oorlogsfilm, waar meestal de gevechten centraal staan. Hier gaat het echter vooral over de verveling van de mariniers en dat werkt Mendes best aardig uit. Aardig, want de film vertelt eigenlijk niets wat we nog niet wisten en probeert af en toe net wat te geforceerd relaxed over te komen. Desondanks boeit het best en spelen Gyllenhaal en vooral Sarsgaard sterke rollen. De film neemt zijn tijd, maar Mendes raffelt het op het einde een beetje af met zelfmoord van Sarsgaard die ik al aan zag komen. Verder kijkt het allemaal prima weg, waarbij de muziek trouwens ook niet verkeerd is.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Paard dat helemaal onder olie is, laat eigenlijk zien wat voor zieke oorlog dit was.

avatar van dj79

dj79

zeer goede film! geen geromantiseerd beeld van een oorlog, maar de realiteit die de zinloosheid aangeeft van een soldaat en de dilemma's die hij tegenkomt (doel van de oorlog is olie?, problemen met thuisfront, pil slikken die zorg voor het golfsyndroom etc.).

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

AddictedToMovies schreef:

Dit is min of meer een vraag. Heeft iemand een soort van antwoord?

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Okay...

1) Dat is de Rifleman's Creed van het Amerikaanse korps mariniers en ja die bestaan echt.

2) Als je goed jat heet dat eerbetoon (vraag maar aan Quentin Tarantino )

avatar van pimpamhenk

pimpamhenk

AddictedToMovies schreef:

Dit is min of meer een vraag. Heeft iemand een soort van antwoord?

Mij leek het meer een moddervette knipoog (niet voor niets komen woorden als 'maggot' en 'dogshit' terug in de speech van de drill-instructor). Dit alles om een later statement in de film meer kracht bij te zetten. Het ligt er in ieder geval enorm dik bovenop... té dik zou je zeggen. Later in de film wordt vermeld dat eigenlijk elke oorlog hetzelfde is. Waarom zou dat dan niet ook enigszins gelden voor films over de oorlog...

avatar van Mai*

Mai*

Ik vond het een heerlijke film. Humor dat in het leger vast staat daar houd ik wel van en dat zie je regelmatig terug. ook hoe moeilijk en zwaar deze trainingen zijn. Prachtig.

Je ziet niet echt gevechten, maar daar gaat de film ook niet over. Het gaat over de mensen die het doormaken, en ik moet zeggen dat de onzekerheden van dit vak als marine mooi naar voren komt. Acteurs speelde ook erg goed, behalve op het moment dat ze bij het stukje komen waar verkoolden mensen liggen, bedoel ik denk dat er toch wat anders in het echt gereageerd zou zijn....

Mooie film!

avatar van lantana

lantana

Interessante film.

Met name muziek en manier van knippen en plakken van scènes vond ik erg mooi. Alles wisselt elkaar af. Hardheid-Zachtheid, Chaos-Discipline, Snelheid-Loomte, en dan die constante prachtige bruin-beige waas.