Genre: Drama / Oorlog
Releasedatum: 28 november 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot The Pianist
"Music was his passion. Survival was his masterpiece."
Op 23 september 1939 speelt de jonge pianist Wladyslaw Szpilman voor de radio 'Nocturne in d-mineur' van Frédéric Chopin. Door het lawaai van de bombardementen kan hij zichzelf nauwelijks horen. Een halfuur na afloop van dit optreden wordt de zaal van de Poolse omroep geraakt en is de radio definitief uit de ether. De gevolgen van de bezetting voor Warschau zijn afschuwelijk: het getto, de joodse opstand, de deportaties. Maar terwijl zijn volledige familie en vele vrienden worden uitgemoord, tracht Szpilman te overleven in de gehavende stad. Hij krijgt daarbij hulp van Poolse verzetsstrijders.
Władysław 'Władek' Szpilman
Halina Szpilman
Jurek
SS Slapping Father
Da Jando
Ik ben het wel met mr.frielink eens. Ik denk ook dat mijn verwachtingen te hoog waren. De film sloeg nou niet echt bepaald als een bom bij me in. Ok, er zaten wel schokkende scenes in, o.a. de scenes die mr. frielink in zijn spoiler tags heeft staan, maar om een of andere reden kwamen ze niet echt schokkend bij me over. Ja, ik dacht soms wel van " ziek!" maar een brok in m'n keel oid... nee. Mischien kwam het omdat er vijf vrienden waren die er weleens doorheen wilden kwebbelen maar dat weet ik niet zeker. Daarom ga ik hem binnenkort nog eens kijken.
Ook had ik niet echt een meelevend gevoel met Wladyslaw. (spel ik dat goed?
)Ok, je kunt je voorstellen hoe erg het is om steeds onder te duiken en te vluchten maar in de film kwam het voor mijn gevoel niet erg indrukwekkend over.
Aan de andere kant natuurlijk prachtige beelden (de scene dat hij door de verwoestte straat loopt bijv.) en hoewel ik er normaal gesproken niet van hou, vond ik het pianospel voor de duitser erg mooi.
Zeker geen slechte film, maar had er meer van verwacht. Voorlopig 4*
Edit: toch maar 3,5*
jay73
Zeker geen slechte film, maar had er meer van verwacht. Voorlopig 4*
Hoge verwachtingen had ik inmiddels ook wel gekregen. Hoe kan het ook anders?Tegelijkertijd zat ik eerlijk gezegd niet zo te wachten op weer een dramatische WOII-film.
Ik heb hem dan toch eindelijk gezien.
Wat kan ik zeggen? De hoge verwachtingen zijn volledig ingelost. Ik ben diep onder de indruk van deze film.
Dit is typisch een film die ik zeer hoog waardeer maar toch niet snel weer zal bekijken.
Peter
Misschien waren mijn verwachtingen te hoog. Misschien heb ik de film teveel vergeleken met Schindlers List.Ik vond de film namelijk niét geweldig. Begrijp me niet verkeerd, het ziet er allemaal indrukwekkend uit, en is allemaal erg realistisch weergegeven, maar de film kon me op sommige momenten niet erg boeien.Er zat te weinig plotontwikkeling in naar mijn mening. Vluchten, onderduiken, verhuizen, onderduiken etc. etc. Waarschijnlijk was het ook Polanski's doel om de leefsituatie van de Joden toentertijd op een realistische en verantwoorde manier weer te geven, en is daar ook in geslaagd.Dat neemt echter niet weg dat het verhaal eigelijk niet erg veel voorstelt. Ook vond ik dat er té weinig muziek in zat, in tegenstelling tot Schindlers List, waarin zowat de gehele film wordt voorzien van prachtige muziek. Hierdoor bleven getrachtte emoties uit bij bepaalde scenes.Tot zover de negatieve kritieken.
Met al het respect: ik word een beetje moe van alle negatieve diepzinnige analyses. Ik begrijp dat een mening persoonlijk en subjectief is, maar deze film 4 sterren geven omdat de muziek niet voldoende aanwezig is en het geen Schindlers list II is (thank God), vind ik nou niet bepaald goede argumentatie. Schindlers list is, naar mijn mening, meer als een documentaire gefilmd. The pianist is eenvoudig, beangstigend en gruwelijk. Een aangrijpend relaas over iemand die wil overleven terwijl de wereld om hem heen instort. 5 sterren en respect voor Roman Polanski!
herman78
Jammer dat jij blijkbaar muziek nodig hebt om tot bepaalde emoties geroerd te worden. Ik heb de muziek echt geen moment gemist in The Pianist. Wat mij betreft zou meer gebruik van muziek gedurende de film zelfs afbreuk hebben gedaan aan het cathartische einde van de film!
T.O.
Buiten die muziek ben ik het wel eens met Mr Frielink. Goede film hoor, maar geen meesterwerk.
mr.Frielink
Goh..ik word juist moe van al die kortzichtige analyses, vooral in de horrorsector van de site. Trouwens, wat is er mis met negatieve diepzinnige analyses? We zijn hier om een film te bespreken, en dan mág je toch ook je kritieken er op los laten? Als ik iets slecht aan een film vind, zeg ik dat.
Waarom niet? ik vind muziek een heel belangrijk aspect in een film, en als ik daar kritiek op heb, dan kan dat echt een hele ster verschil maken. het uitblijven van muziek hoeft opzich geen probleem te zijn, maar ik miste het in deze film op sommige momenten. 4 sterren vind ik trouwens hoog hoor,en de volgens jou "lage waardering" komt niet alleen door de muziek, zoals al eerder beschreven.
Agony
- 1985 berichten
JLO/50CenT FaN
Dit vind ik echt een mooie film deze ga ik ook zeker nog bij mijn verzameling aanschaffen. Goed acteerwerk mooie opnames gewoon een goeie film. Kreeg er wel emoties bij. 4 sterren
M. Rodriguez Fan
De film kon me geen enkel moment echt boeien. Het is ook niet mijn genre al is het wel zeer indrukwekkend weergegeven. 3 sterren.
santana
Juweeltje! 5 sterren is m.i. de enige juiste weerspiegeling voor de kwaliteit van deze film. Topper in dit genre.
armitage
Het mag wel in de krant, ik ben het met je eens. Het was voor mij een film meer torenhoge verwachtingen (oscars en lof van MM
). Maar die werden voor mij niet ingelost. De vraag die mij steeds parten bleef spelen was: "Wat voegt dit nu nog toe aan wat ik al heb gezien aan dit type films". En voor mij wat het antwoord: "Bar weinig". Het is goed gemaakt en brengt de verschrikkingen effectief in beeld, maar ik was na afloop toch blij dat het er op zat. Ook het acteerwerk van Adrien Brody kon mij niet altijd even overtuigen. Met name tegen het einde toe was het voor mij net niet. Vraag me niet waarom, het gevoel was er. Maar desalniettemin een goede film, sterk in elkaar zittend verhaal, mooie shots en toch scenes die je niet snel vergeet. 4*
M. Rodriguez Fan
De Oscars hebben de laatste tijd geen verstand meer. Volgens mij maken ze gewoon gebruik van een soort pre crime systeem. (3 oudjes in een bad, lottoballen). Dat systeem heeft dus gefaald.
SE7EN
Op de kaft stond " Indrukwekkender dan Shindlers list" niet dus.
Wel indrukwekkend maar ik heb altijd argewaan als op de kaft zoiets staat, meestal klopt dat dan niet! let er maar eens op bij andere films, je ziet ook wel eens zogenaamde kranten berichten op de kaft staan als " beste thriller ooit gemaakt" en dan blijkt het gewoon een snertfilm te zijn. Evengoed wel 3 punten waard deze Pianist
anginaman
Een regelrechte topfilm. Deze film richt zich meer op het overleven in een oorlog dan over het winnen ervan. Kortom ik vond het een originele film. Zeker 5 sterren waard.
Banjo
- 2046 berichten
[quote]SE7EN schreef:
Op de kaft stond " Indrukwekkender dan Shindlers list" niet dus.
Wel indrukwekkend maar ik heb altijd argewaan als op de kaft zoiets staat
-------------------------------------------
belachelijk dat ze zoiets er op zetten!.
dan zou ik m niet eens huren. maar goed
ik heb deze film nog niet gezien en om beoordelingen te zien is het een top film in zijn soort.
haagseharry
Beetje onzin om dat op de kaft te zetten. Smerige verkooptruc.
gandalf
Verdacht Joods
Maaruh, de film vond ik toch wel steengoed. Ik vond het gewoon jammer dat ie afgelopen was. het was niet echt duidelijk dat die opstand in het ghetto een aantal weken duurde eigenlijk
herman78
Ik twijfel, maar zelf zou ik zeker niet zo'n grap maken.
Ik sprak trouwens gisteren iemand die vond dat The Pianist opvallend veel aan Spielberg deed denken. Dat kwam wat hem betreft vooral door het einde. Zijn argument was dat dit vooral in de structuur schuilde: in de meeste Polanski films zit je aan het einde altijd nog met een zekere spanning opgescheept, maar bij The Pianist is hier helemaal geen sprake van (wat heet, het einde is een ware catharsis).
BoordAppel
gaat bovenstaande reactie niet iets te ver?
Tssss. Staat dr n smiley achter is t weer niet goed. Duidelijk als grap bedoeld, ik vond m wel lache. En jij bent toch ook een South Park fan?
mister blonde
idd. ik ben zo iemand die vind dat je overal grappen over mag maken, zolang het maar duidelijk is dat het een grap is.
Bovendien wat de joden is aangedaan is verschrikkelijk, maar betekent dat je in de verdere geschiedenis geen grappen meer mag maken over dit volk?? lijkt me van niet...
Wel een behoorlijk misplaatste grap dan (en in mijn ogen nogal dom, maar dat terzijde).
EmDee
Ik zou deze reactie bij deze film zelf niet geplaatst hebben denk ik, maar ik kon er de humor wel van inzien.
Tonyvdb
kan me helemaal vinden in Emdee en Mr.Blonde, vond deze grap zelf minder geslaagd, maar vind wel dat met alles kan gelachen worden, op twee voorwaarden :
-Voorwaarde 1 : het mag niet zwaar kwetsend zijn
-Voorwaarde 2 : het moet vooral GRAPPIG zijn.
-Voorwaarde 1 : het mag niet zwaar kwetsend zijn
Maar waar leg je dan de grens. Wat de één kwetsend vind, vind de ander heel gewoon.
Tonyvdb
Dat is voor iedereen anders,
dus zal er tot het einde der tijden, tot de laatste grap verteld is, tot de laatste cartoon is getekend, tot de laatste "witz" getapt is, altijd stof tot discussie zijn over het al dan niet kwetsend en/of grappig zijn van een grap.
Zodoende is het vrij nutteloos om er een polemiek aan te wijden, want niemand zal afwijken van zijn mening.
Amen.
Jos2
gaat bovenstaande reactie niet iets te ver?
Niet TE PC, Jordy...

De top vijf best beoordeelde waargebeurde films aller tijden

Daar zit muziek in: De meest tot de verbeelding sprekende muzikale biografieën

Waargebeurde WOII-film 'The Pianist' van Roman Polanski verdwijnt later deze maand van Netflix

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999