• 9.375.183 stemmen

Genre: Fantasy / Drama

Alternatieve titel: Stephen King's The Green Mile

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tom Hanks, David Morse en Bonnie Hunt

IMDb beoordeling: 8,6 (1.542.760)

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 9 maart 2000

Plot The Green Mile

"Paul Edgecomb didn't believe in miracles. Until the day he met one."

Nu Paul Edgecomb zijn dagen slijt in een bejaardentehuis, kijkt hij terug op zijn leven als gevangenisbewaker. Jarenlang heeft hij dienst gedaan in de 'Dodengang' van de Cold Mountain gevangenis. Paul denkt vooral terug aan 1935. Ten tijde van de Grote Depressie ontwikkelde Edgecomb een bijzondere band met één van de gevangenen. De zwarte reus John Coffey werd beschuldigd van de verkrachting en de moord op twee kleine meisjes. Er was alleen iets heel bijzonders met hem aan de hand...

Paul Edgecomb

Dean Stanton

avatar van bvonk

bvonk

Ramon K schreef:

Tuurlijk is dat hun goed recht. Die mensen zijn dit als een meesterwerk; ik zie het als goedkoop doorzichtig sentiment. Mijn reactie van gisterennacht kwam er naar aanleiding van een tegenstrijdige reactie en een dooddoener daar bovenop. Net of het gemiddelde en eventuele prijzen een soort 'objectieve kwaliteit' aan de film geven!? En dan toch maar afsluiten met de beroemde (en trouwens tegenstrijdige)dooddoener: 'smaken verschillen'. In een discussie kun je toch beter echt op argumenten ingaan, niet?

Met het gemiddelde en de prijzen gaf ik alleen maar aan dat een grote groep mensen met daaronder de zo genamede "kenners" wel kwaliteit zien in deze film en er van genieten om naar te kijken. Ik wil ook best aangeven wat ik mooi vind aan de film maar het is mij al lang duidelijk dat sommige heel anders over die dingen denken en dat bedoel ik met smaken verschillen.

Maar maak er vooral van wat jij wil.

avatar van coño

coño

Ik geniet ook van een bepaald aspect van de film. Maar ik zie dit ook niet meer als simplistisch sentiment.

avatar van Pixel-blue

Pixel-blue

Een pracht film.Het verhaal is leuk en origineel met een donker randje daar hou ik wel van en. Hij is zeker meer dan een simpele sentimentele film, hij vertelt iets over het menselijk aard namelijk. Om bang te zijn voor het onbekenden en daar door verkeerde beslissingen te nemen en daar de vervolgen van in te zien met tikkeltje fantasy er in verwerkt . Top film naar mij idee

avatar van coño

coño

Deze film bevat veel symboliek: ben ik het ook absoluut mee eens. Ik vind The Green Mile een portret over onterechte bestraffing en menselijkheid.

avatar van Humphrey

Humphrey

Montorsi schreef:

Keihard?

Montorsi schreef:

Realistisch...

Lijken me inderdaad alles behalve toepasselijke termen.

Het is niet mijn gewoonte om ellenlange discussies te voeren over iemands mening over een film op dit forum, maar voor hen die moeite hebben met de termen "keihard" en "realistisch", lijken mij deze woorden hier netjes op hun plaats als je even het leven in de amigo in de dertiger jaren bekijkt : gek wordende gedetineerden, sadistische cipiers, minimum aan hygiëne, verloedering en een volledig gebrek aan ontspanning met uiteindelijk een vreselijke dood door de elektrische stoel. Voor wie die beelden niet realistisch en keihard genoeg zijn, nou ja, ieder zijn mening.

Het zou ook leuk zijn om mijn berichten volledig te lezen en niet er enkele woorden uit te pikken en te becommentariëren. Als je even verder leest schrijf ik ook dat het spirituele op een subtiele manier verweven is met die keiharde realiteit. Volgens Wikipedia : Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.

Het is me overduidelijk dat er een hoop fantasie in deze film aanwezig is. Maar fictie en realiteit zijn op een kunstige wijze met elkaar verweven.

Die dat niet ziet, begrijpt niks van de film.

avatar van Montorsi

Montorsi

Humphrey schreef:

Mja, dat moet je er dan wel bijbedenken hier, want wat er getoond wordt is vooral een soort sprookjesgevangenis waar de gevangenen en cipiers (beiden op 1 personage na) in harmonie met elkaar leven, en er bijvoorbeeld allerlei huisdieren gehouden mogen worden door de gevangenen. De termen die je noemt zullen zeker aanwezig zijn geweest in realiteit, maar waar blijkt dat uit dan hier? Die zogenaamde verloedering en gebrek aan hygiene zal ik wel gemist hebben in de klinische groene gang. Met andere woorden, totaal niet realistisch.

Ik had verder niet zo veel aan te merken op de rest van je commentaar, wel op je eerste twee krachttermen. Ja de film is fantasy en kent wat spiriualiteit, waarmee het best had kunnen scoren. Maar het prikkelt verder geen moment omdat er ongenuanceerde cliche goed en slecht poppetjes tussendoor wandelen, en het zeurderig en jankerig over komt bij mij.

Die dat niet ziet, begrijpt niks van de film.

Er valt niet zo veel te begrijpen, het is een sprookje, daar zitten wel vaker bovennatuurlijke elementen in. In vergelijking met bijvoorbeeld Pan's Labyrinth is dit toch wel aanzienlijk doorzichtiger en platter uitgewerkt wat mij betreft.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Van Pan's Labyrinth klopt sprookjestechnisch geen bal (was mijn bevinding). Dan is The Green Mile beter gestructureerd en daarmee beter inwerkend op het onbewuste (is mijn mening )

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Prima film, al even geleden gezien, binnenkort nog eens kijken

avatar van yasuhito

yasuhito

Zonder er inhoudelijk op in te gaan vindt ik dit toch één van de betere films, ga hem zeker nog een keer kijken.

avatar van mrkos

mrkos

Heftig, speelde prima in The Green Mile. R.I.P. MCD

avatar van Seifer

Seifer

Nooit geweten dat hij voor zijn acteercarrière bodyguard was van Will Smith en LL Cool J.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Erg treurig, hij was nog niet zo oud.

avatar van bvonk

bvonk

Rip, erg jammer. Naast the green mile vond ik hem ook geweldig in Sin City.

avatar van gijsvogel

gijsvogel

Reden om vanavond maar weer eens te kijken, blijft een prachtfilm met een verdiende eerste plaats in mijn persoonlijke top 10

avatar van The Oceanic Six

Ik denk dat ik de film deze week maar eens ga herkijken. Wilde ik toch al jaren eens doen, maar nu is het wel heel erg gepast.

avatar van P.C.96

P.C.96

Prachtige film. Door de donker-felle cinematografie heerst er een magische sfeer in de film. Met name de intermenselijke relaties die in de film worden uitgebeeld blijven heel erg boeiend en door het camerawerk wekken ze empathie. De karakters blijven stuk voor stuk uitermate interessant en dat komt ook omdat we telkens weer met andere personages te maken hebben. Sommige noemen dat cliché zwart-wit-verhoudingen maar persoonlijk vind ik het heel erg goed werken. We hebben sympathieke personages (de gevangenis-bewakers en nog specifiek John Coffey) en de sadistische rotzakken zoals Percy en Wild Bill. Tevens wordt er erg veel sympathie gewekt voor de relaties tussen de personages door gebruik te maken van close-ups en mise-en-scène. Deze film blijft indruk maken en heb hem van de week maar weer eens opgezet na het recent overleden van Michael Clarke Duncan. Toen vond ik dit weer zo'n prachtig stukje cinema.

avatar van simonisbest

simonisbest

heel emotioneel deze film, vooral het eind

super goede film

avatar van wstein

wstein

redelijke film, 3,0

sterk: bijzonder verhaal, goed geacteerd, 3 uur film in maar een paar ruimtes

zwak: vlakke personages, gebrek aan diepgang, veel gemaakte (opgelegde) emo

In mijn ogen is de film niet goed genoeg om zo opgehemeld te worden en te goed om zo maar neergesabeld te worden.

Er is ook nog een middenweg..

avatar van Larude

Larude

Zeker geen slechte film, maar zeer zeker wel de meest overschatte, alhier op moviemeter.

avatar van tattoobob

tattoobob

Heerlijke meeslepende film die geen moment verveeld!

Destijds in de bios gezien als sneak preview,he halve tamme?

Daarna nog vele malen gezien...

avatar van Rmie

Rmie

Aardige film dat wel. Ik heb me goed vermaakt.

Het is me niet duidelijk waarom gevangenis en misdaad films zo hoog scoren hier.

avatar van robin1877

robin1877

Prachtige film, zeer emotioneel. Pas op hier komt een spoiler!! Ik vond het einde zeer emotioneel omdat hij er toch voor koos om zichzelf te laat elektrocuteren.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

robin1877 schreef:

Je kunt ook de spoiler markeren als je een bericht schrijft (de tekst selecteren; en dan op het uitroepteken duwen).

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Rmie schreef:

Zowel The Shawshank Redemption als deze vind ik echt prachtige gevangenisfilms! The Green Mile raakt me gewoon. Ook Papillon vond ik de moeite waard trouwens.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Vandaag dan eindelijk gezien met dank aan RTL5.

Wat een geweldige film is dit zeg! Ondanks dat het verhaal puur fictief is, weet het te raken en laat het een blijvende indruk achter.

Hanks zette weer eens een geweldige rol neer, ik blijf hem één van de meest complete acteurs ooit vinden.

avatar van Triple G

Triple G

En wederom zitten kijken vanavond, voor de zoveelste maal. Het blijft een juweel. Natuurlijk, je moet er van houden. Veel sentiment en onrealistisch. Makkelijk scoren? Misschien. Daarom zwak? Geenszins.

Ik heb steeds weer naar een buitengewoon fantasy verhaal zitten kijken dat vriendelijk en uiterst onderhoudend wordt verteld. Op 't ene moment genietend van een warme, menselijke benadering van onmenselijke handelingen en 't andere moment van een harde en lelijke werkelijkheid die niets meer van doen heeft met vriendelijke fantasy.

Formidabel in beeld gebracht, uitstekende muzikale begeleiding en sterk geacteerd. Nee, geen hoogstaande art-house, noch ingewikkelde en/of originele plots. Wel een uitzonderlijk fraai sprookje over menselijk handelen. Op zijn tijd kan ik deze verpakking wel waarderen. Erg waarderen zelfs.

avatar van SunChaser

SunChaser

Prachtig

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Kort en krachtig zullen we maar zeggen

avatar van Alonzo

Alonzo

Laatst weer op tv gezien.

Zoals eerder is gezegd, Prachtig!

FAQ - Veel gestelde vragen

Welke Academy awards heeft The Green Mile gewonnen?

- Beste mannelijke bijrol (Michael Clarke Duncan) - Beste film - Beste geluid - Beste scenario

Wat is de speelduur van The Green Mile?

189 minuten