• 9.376.808 stemmen

Genre: Fantasy / Drama

Alternatieve titel: Stephen King's The Green Mile

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tom Hanks, David Morse en Bonnie Hunt

IMDb beoordeling: 8,6 (1.543.053)

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 9 maart 2000

Plot The Green Mile

"Paul Edgecomb didn't believe in miracles. Until the day he met one."

Nu Paul Edgecomb zijn dagen slijt in een bejaardentehuis, kijkt hij terug op zijn leven als gevangenisbewaker. Jarenlang heeft hij dienst gedaan in de 'Dodengang' van de Cold Mountain gevangenis. Paul denkt vooral terug aan 1935. Ten tijde van de Grote Depressie ontwikkelde Edgecomb een bijzondere band met één van de gevangenen. De zwarte reus John Coffey werd beschuldigd van de verkrachting en de moord op twee kleine meisjes. Er was alleen iets heel bijzonders met hem aan de hand...

Paul Edgecomb

Dean Stanton

avatar van Jordy

Jordy

cornelis schreef:

Kwalijk vind ik de filosofie dat er zoiets als een Slecht Iemand bestaat

Maar het is toch duidelijk een fantasy film? Ik ergerde me niet aan de aanname dat Het Kwaad bestaat, net zoals ik dat bij Star Wars ook niet doe

BoordAppel schreef:
- dat de directeur niets zou geloven wat ie niet zag.
- Ze hadden Percy niet op de correcte wijze aan de kant kunnen zetten omdat hij vrienden had op hooggeplaatste plaatsen.

Ja, zo kan ik het ook. Ik laat iemand iets zeggen waardoor het klopt. De directeur heeft veel meer redenen om Coffey als medicijnman bij zijn vrouw te laten dan wie dan ook.
Percy is meermalen te pakken, maar als een stel mafiosi besluiten de bewakers de man zelf onderling wel in de hand te houden. Dat ze hem een halve nacht in de isoleer hebben laten zitten vlak voor hij begint te schieten, wordt ook makkelijk van tafel geveegd, niemand die er naar vraagt, niemand die er over nadenkt.
Een stelregel in filmscripts is: hoe later het toeval, hoe slechter de film. Dat juist die redneck de eigenlijke dader is van de misdaad waarvoor Coffey is veroordeeld is een schoolvoorbeeld van 'te makkelijk' en eigenlijk zelfs stupide.

Jordy schreef:

Ik wel. Vooral ook omdat dit kwaad volledig ongenuanceerd gebracht wordt (itt Star Wars overigens).

Het ontbreken van die nuance vind ik kwalijk. Zeker in deze tijden.

cornelis schreef:

Denk nou ns ff na. Voor de directeur is Coffey een kindermoordenaar. Die laat ie toch zn huis niet in? Zeker niet omdat het zon enorm grote gast is. Ik vind het volkomen logisch.

Natuurlijk vraagt er niemand naar. Niemand weet dat hij in de isoleer heeft gezeten.

Als jij het toeval zo erg vindt waarom geef je dan De Aanslag in hemelsnaam zon hoog punt? Ik vond t juist mooi dat Coffey de beide 'slechte' mannen aanpakt.. Past goed in het sprookje dat de film eigenlijk is.

Denk nou ns ff na.

Ik dacht dat we in een beschaafde discussie verwikkeld waren.
Voor de directeur is Coffey een kindermoordenaar.

En zijn vrouw is bijna dood. Heeft-ie nog steeds meer redenen dan Hanks. En als Hanks het hem vertelt, zal hij het geloven, zeker in een sprookje. Zoals het nu is, overtuigt het me niet.
Die laat ie toch zn huis niet in?
Nee precies. Nog zoiets vreemds.

Dus hoeft niemand zich schuldig te voelen? Het is toch maar een bad guy, nietwaar?
Ik vond t juist mooi dat Coffey de beide 'slechte' mannen aanpakt..

En ik vind het kwalijk en makkelijk.

cornelis schreef:

En zijn vrouw is bijna dood. Heeft-ie nog steeds meer redenen dan Hanks.

Om een kindermoordenaar bij zn vrouw te laten? Hij weet toch niets van Coffeys magische krachten.

Die laat ie toch zn huis niet in?
Nee precies. Nog zoiets vreemds.

Vreemd? Laat jij dagelijks kindermoordenaars je huis binnen?

Ik ga er vanuit dat de enige mensen die er van wisten dat hij opgesloten heeft gezeten in de isoleer t niet erg vinden wat er gebeurt is, en zich ook niet schuldig voelen. Zeker niet voor de redneck want die zat toch op Death Row.

BoordAppel schreef:

Hij weet toch niets van Coffeys magische krachten.

Misschien kan Hanks het hem vertellen. Het is maar een ideetje.

Vreemd? Laat jij dagelijks kindermoordenaars je huis binnen?

Nee, mijn punt is dat ik dus ook uiteindelijk niet begrijp waarom hij hem wel binnenlaat. Het schijnt iets met Coffey's gave te maken te hebben. Die is zo overrompelend dat we maar moeten aannemen dat er iets is ofzo. Dat vind ik dus alles bij elkaar te makkelijk. Fantasy of niet, binnen het kader van de vertelling dient eea toch wel geloofwaardig te blijven.

Ik ga er vanuit dat de enige mensen die er van wisten dat hij opgesloten heeft gezeten in de isoleer t niet erg vinden wat er gebeurD is, en zich ook niet schuldig voelen. Zeker niet voor de redneck want die zat toch op Death Row.

Ja dat bedoel ik dus. Kwalijk.

Al met al een typisch Hollywood-misbaksel.

(Had ik al gesteld dat deze film ook bij lange na geen 3 uur had hoeven duren?)

[quote]cornelis schreef:

Maar dat zou ie dus niet gelooft hebben. Dan zou de film als volgt zijn gegaan: dan hadden ze t verteld, hij had t niet gelooft en dan hadden ze alsnog Coffey uit de gevangenis gehaald.

Dat was heel geloofwaardig. 3 bewakers waren erbij en die vertellen m dat er nix aan de hand is. Iemand houdt hem nog tegen ook als ie dr iets van wil zeggen als Coffey het huis binnen gaat. Hij is gewoon overrompeld doordat ie Coffey ineens daar ziet staan.

K, kan je vinden. Maar dat doet nix af aan de film. Je vindt de personages gewoon dom.

BoordAppel schreef:

Maar dat zou ie dus niet geloofD hebben.

Dat zeg jij.

Dat was heel geloofwaardig.

Daar zijn we het dan over oneens.

3 bewakers waren erbij en die vertellen m dat er nix aan de hand is.
En nu gelooft hij ze wel... Hadden ze hem ook wel even kunnen waarschuwen. Desnoods hadden ze hem aan Coffey voorgesteld, en Coffey nog een muisje gegeven.

K, kan je vinden. Maar dat doet nix af aan de film.

Voor mij wel natuurlijk. Dat dat voor jou anders ligt, is iets anders.

Je vindt de personages gewoon dom.
Nee, ik vind de personages op enkele punten kwalijk, een aantal momenten binnen de vertelling volslagen ongeloofwaardig, en de filmmakers ofwel dom of fout. De waardering voor de film bevreemdt mij.

Maar het is maar mijn mening.

BoordAppel

Tsja, laten we dr maar over ophouden want we worden het toch niet eens. Ik heb iig het gemiddelde achter me staan .

Wees er maar trots op

avatar van chrissie

chrissie

Heeft er dan nog nooit iemand van jullie overwogen om King op al deze "tekortkomingen" in zijn boek te wijzen?

avatar van Jordy

Jordy

hoezo, mag je geen kritiek op de film hebben als je het boek niet kent?

avatar van chrissie

chrissie

Jordy schreef:

hoezo, mag je geen kritiek op de film hebben als je het boek niet kent?

Tuurlijk wel, maar ik ergerde me een beetje aan de bovenstaande discussie. Het is altijd makkelijk kritiek te geven als je langs de kant staat. Fouten vindt je bijna in elke film. Misschien zijn de minpunten van de film ook de minpunten van het boek. Voor mij is het al een tijdje geleden dat ik het boek las en iets minder lang geleden dat ik de film zag. Maar ja, ik ben een King-fan en vond ze allebei goed. Maar aangezien King veel via het internet met zijn fans in contact treedt, kan de kritiek op zijn boeken of verfilmingen van zijn boeken, misschien eens aan hem doorgegeven worden. Wie weet, ontvang je wel een antwoord over het hoe en waarom van bepaalde acties en scènes.

Voorts mag iedereen van mij een eigen mening hebben over een film, zelfs als die niet de mijne is. Diversiteit maakt het leven mooi.

avatar van SlingBlade

SlingBlade

Wat een muggenzifterij over kwalijke fylosofieen. Ik denk dat je onder het kijken van deze film zelf een beetje teveel bezig bent met fylosoferen en psychologisch analyseren van personages.In een film zitten altijd figuren die het kwaad of het goed vertegenwoordigen,wat nog niet wil zeggen dat het personificaties ervan zijn.

avatar van mister blonde

mister blonde

cornelis schreef:

Voorspelbaar en vol plot holes en kwalijke filosofie. Sorry.

zie verder bovenstaande discussie.

ik weet niet op wat voor wijze jij naar films kijkt, maar zo ken ik er ook nog wel een paar. op zo´n manier kan ik bijna al jouw en mijn favorieten van tafel vegen.

mister blonde schreef:

ik weet niet op wat voor wijze jij naar films kijkt,

Op zoek naar vermaak, schoonheid en/of (nieuw) inzicht, zoiets denk ik.

maar zo ken ik er ook nog wel een paar.

Vertel...

op zo´n manier kan ik bijna al jouw en mijn favorieten van tafel vegen.

Pardon?

avatar van mister blonde

mister blonde

wat ik bedoel is dat zo elke film van tafel te vegen is. en de manier van film kijken, ik weet het niet, maar ik krijg de indruk van op zoek naar mindere punten

mister blonde schreef:

wat ik bedoel is dat zo elke film van tafel te vegen is.

Ik lees dat je dat bedoelt, maar begrijp niet hoe je er bij komt. Elke film is van tafel te vegen vanwege plotholes en kwalijke filosofieën?

Dan heb je een verkeerde indruk.

avatar van Freddy Voorhees

Freddy Voorhees

snik snik..goede film..snik snik

avatar van Wolverine

Wolverine

Eduard "Del" Delacroix (Michael Jeter) is deze week ook werkelijk (aan de gevolgen van aids) overleden.

avatar van EmDee

EmDee

Dat is uiteraard triest nieuws.

Maar waarom de woorden ook werkelijk? Hij had in de film toch geen AIDS?

avatar van Wolverine

Wolverine

Nee misschien een beetje ongelukkig gekozen, had er beter ter aanvulling in een zin achter kunnen staan.

avatar van Hemdale

Hemdale

Emotionele, maar zeer goeie film! 5 sterren!

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Voortreffelijke film, zit goed in elkaar en weet zijn gehele speelduur (en dat is toch even een flinke drie uur) erg goed te boeien. Ook wel leuk eens een ander genre werkje van King verfilmd te zien worden. Green Mile is een uitstekende combinatie van drama en fantasie en bevat een paar uitstekende acteerprestaties. Duncan doet het verrassend goed en onder andere Jeter en Rockwell spelen bijzonder leuke bijrollen.

4,5 sterren.

avatar van nina00films

nina00films

tjongens ik kan vaak een film niet meerdere malen kijken, maar bij deze schoten de traantjes me flink in de ogen.... en wat een geweldige casting... humor/drama gecombineerd in schitterend acteerspel.... een topper! dus 5 sterren ( en ik ben toch niet gauw tevreden)

avatar van Stephan

Stephan

Mooie film.
Ik zie in Coffey toch echt een soort van messias... jaja... als hij naar de film aan het kijken is, maakt de projector toch echt een aureool hoor. En ook deze "zoon" legt het loodje. Overduidelijke parallellen dus.
Ook knap om het "binnen de mile" meer dan drie uur spannend te houden.
Wat ik juist erg sterk vond aan het bovennatuurlijke is dat je het pas na een uur te zien krijgt. Dan denk je echt "Jesus... what the hell is this!!"
Wilde vanavond nog "Adaptation" kijken maar zal dat niet meer doen. Eerst even verwerken.

avatar van Chrizzlle

Chrizzlle

Stephan schreef:

"Jesus... what the hell is this!!" dat vond ik juist net het enige minpuntje van de film.
toen hij de muis weer leven in blies.. net ietsjes over the top, maarja hoort natuurlijk ook wel bij het idee dat hij de pijn van andere kan voelen

avatar van Quido

Quido

Wat een film! De scene als die man geexecuteerd en de agent opzettelijk de spons niet natmaakt is werkelijk geweldig (eng)! 4.5* voor deze topper!

avatar van flicks

flicks

Dit is zeker een film die thuishoort in mijn persoonlijke top 10. 1 van de mooiste films van Tom Hanks, net al Forrest Gump ook een topper. Het is mooi hoe ze met zo weinig actie toch zo een mooie film hebben gemaakt en dat allemaal op de Green Mile. Ik vind het ook een zeer intrigerende film. 5 sterren

FAQ - Veel gestelde vragen

Welke Academy awards heeft The Green Mile gewonnen?

- Beste mannelijke bijrol (Michael Clarke Duncan) - Beste film - Beste geluid - Beste scenario

Wat is de speelduur van The Green Mile?

189 minuten