• 9.379.415 stemmen

The Da Vinci Code (2006)

Mystery / Thriller | 149 minuten / 174 minuten (extended cut)

Genre: Mystery / Thriller

Speelduur: 149 minuten / 174 minuten (extended cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Malta / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Ron Howard

Met onder meer: Tom Hanks, Audrey Tautou en Ian McKellen

Gesproken taal: Engels, Frans, Latijn en Spaans

Releasedatum: 18 mei 2006

Plot The Da Vinci Code

"Seek the truth"

In Parijs loopt professor Robert Langdon een afspraak mis met de conservator van het Louvre omdat die kort daarvoor is vermoord. Langdon is de belangrijkste verdachte, ook al omdat de man vóór hij stierf zijn naam op de grond heeft geschreven. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar de werken van Da Vinci. Geholpen door een agente maakt Langdon zich uit de voeten en begint de speurtocht naar het motief voor de moord en naar de betrokkenheid van het Opus Dei. Want met name de katholieke kerk zit niet op de oplossing te wachten. Ondertussen zitten de politie en de moordenaar hen op de hielen...

Robert Langdon

André Vernet

Jacques Saunière

avatar van TimD

TimD

Tja, maar ik bedoel het ook zo: Als je bijvoorbeeld (Voorbeeld mensen geen conclusies trekken ) het boek van de vierde Harry Potter niet gelezen hebt kom je in het film niet in het verhaal en snap je er de ballen van.

avatar van Film Pegasus

TimD schreef:

Nu niet beweren dat Harry Potter moeilijk is he...

Ik zal eerst de film bekijken en dan terugkomen met m'n mening. Want ik kan hier nog veel theorieën verkondingen, maar ik wil eerst zelf wel eens zien hoe de film is. Ik heb het trouwens het boek al gelezen, dus ik ken het verhaal al.

avatar van red-devil

red-devil

Net terug van de bios. Moet zeggen dat de film me toch wel behoorlijk tegenviel. Ik was door het boek echt overwelmd, maar de film vond ik erg slapjes... Een beetje zo'n film die je kijkt om je avond te vullen, maar niet om echt heerlijk voor te gaan zitten.

Ik kan me dus voorstellen dat de kritieken slecht waren, juist omdat er erg veel verwacht werd van deze film.

2,5 ster, meer vind ik m helaas niet waard. Had vandaag speciaal vrijgenomen om naar de 1e voorstelling te gaan. Tuurlijk, het was geen slechte film, maar het was niet een film die de naam The Da Vinci Code verdient. De film is enkel een slap aftreksel van het boek...

avatar van kingpingz

kingpingz

Wouter schreef:

Waar zag je de film...?

dude heb ik gezegt dat ik die film heb gezien???? er staat alleen maar dat ik al 5* geef omdat tom er in speelt damn....

Stem verwijderd dus.

avatar van heinz85

heinz85

Ben net terug van de bios en kan lang verhaal houden, maar kan het ook gewoon kort houden en dat laatste doe ik.

De film is niet goed, punt. Ik heb het boek gelezen en mijn grootste punt van kritiek is dan ook dat de makers het boek niet hebben weten om te zetten in een goed script.

Het verhaal leent zich misschien niet voor een perfecte film, maar nu zaten er gewoon te grote gaten in het plot en ik kan me voorstellen dat mensen die het boek niet gelezen hebben, niet alles kunnen volgen.

Ik kan nog wel meer zeggen en misschien dat ik het nog wel keer doe, maar heb nu even geen tijd, moet weg. Maar wou toch even een reactie plaatsen

2,5 sterren..

avatar van switch

switch

geef hem ook niet meer dan 2,5*

verwachte er misschien ook wel te veel van

later eens herkijken...

[edit] heb het boek ook niet gelezen

avatar van Mel24

Mel24

Ben hem gisteren gaan kijken.

Was echt teleurgesteld!
Maarja, dit komt gewoon opdat het boek zo sterk was..

Is de eerste keer dat ik een boek gelezen heb en daarna de film heb gezien.

Kan ik beter nooit meer doen!

Vond vooral het begin te rap afgehandeld!

Sauniere heeft zoveel moeite gedaan om in een bepaalde "veel betekenende houding" te gaan liggen en hier wordt helemaal niet veel aandacht aan besteed.
Ze laten zelfs niet tegoei zien hoe hij laar ligt!

Ook van het ritueel dat uitgevoerd werd door Sauniere en aanschouwd door Sofie werd te weinig in beeld gebracht.

Het was net of het eerste gedeelte van de film werd doorgespoeld.

3* omdat ik 2,5 toch net iets te weinig vind

avatar van danfloz

danfloz

Niet gek 4,0

avatar van vincentclaesen

vincentclaesen

Ok, dit is geen topper, maar je gaat me toch niet zeggen dat dit een slechte film is

avatar van speedy23

speedy23

Als ik de reacties een beetje nakijk, is het net alsof diegenen die het boek niet gelezen hebben, dat die de film over het algemeen beter vinden. Of vergis ik mij?

avatar van davidov

davidov

speedy23 schreef:

Is dat niet vrijwel altijd zo? Gezien mensen die het boek kennen altijd de film gaan vergelijken met het boek. En vrijwel altijd is de film beter dan het boek waardoor dus de film de stempel krijgt "slecht" of "teleurstellend".

avatar van IcU

IcU

davidov schreef:

Net op tv gezien: Er wordt VEEL uitgelegd. Dus de mensen die het boek gelezen hebben weten dit allemaal al, en dus wordt het erg saai. Dat zei zo'n recensist.

avatar van tukker1966

tukker1966

Volgens mij ben je beter af..als je het boek niet hebt gelezen zoals ik...als ik zo de commentaren lees.

Ik verheug me er dus wel op !!

avatar van Lola3

Lola3

tukker1966 schreef:

Ik verheug me er dus wel op !!

Je kan toch beter vergelijken dan???

En oordelen of het een geslaagde verfilming is

avatar van IcU

IcU

Nee, want een film is iets apparts. Als je de film bekijkt en het boek gelezen hebt kan het eerder tegenvallen omdat het niet klopt met het boek. Als je de film kijkt zonder boek gelezen te hebben kan je altijd positief verrast worden door het verhaal zonder dat je je ergert aan dingen die niet kloppen met het boek...

avatar van davidov

davidov

Lola3 schreef:

Je kan toch beter vergelijken dan???

En oordelen of het een geslaagde verfilming is

Moet je juist niet doen. Dit is een film, en geen boek. Je moet het dus als film beoordelen en niet vergelijken met het boek. Vind ik dan.

avatar van cornelis

cornelis

Niet zo sterk als ik hoopte, lang niet zo slecht als ik had gehoord.

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Ik heb het boek ook niet gelezen maar in veel gevallen is het boek echt wel beter dan de verfilming.

Ik ben vanmiddag gaan kijken en ik moet zeggen dat ik het niet al te bijzonder vond, maar ook niet slecht.

De film is niet ingewikkeld, maar omdat er telkens zoveel nieuwe dingen vertelt/ontdekt worden kan het wel eens gebeuren dat je de draad kwijtraakt. Je moet er toch wel je gedachten bij houden. Je kan het misschien een beetje vergelijken met de film JFK. Daarin werd ook zoveel vertelt dat je op den duur ook wel even moest nadenken van 'hoe zat het nu weer?'...
Logisch dus dat daar in het boek meer aandacht aan besteed kan worden. Filmcritici waren ook niet bepaald lovend over de acteerprestaties. Ik vond het best nog wel meevallen. Het samenspel tussen Hanks en Tatou klikte toch niet voor 100 %. Het acteerwerk kwam over het algemeen nogal ongeloofwaardig over. Wat nu precies de bedoeling was van die 'humor' in de film is me nog steeds een vraag. Ik vond het persoonlijk niet echt geslaagd.

Al bij al zo slecht nog niet. Ik denk dat ik het boek nog ga lezen en erna de film nog is herzien.

Voorlopig 3 + (6,5/10)

avatar van TimD

TimD

Nu niet beweren dat Harry Potter moeilijk is he...

Nee ik bedoel: Daar begrijp je ook niks van het verhaal als je het boek niet gelezen hebt.

avatar van The One Ring

The One Ring

davidov schreef:

Maar het is bij mij vaak ook zo dat als ik de film eerder zag en daarna het boek las, het boek sneller tegenviel. Het zal wel iets met de nieuwheid te maken hebben. Een goede film moet echter los staan van het boek.

avatar van Lee

Lee

Ik weet niet of jullie Narnia hebben gezien.. maar ik had het boek gelezen, vond de film echt geweldig! Ook vergeleken bij het boek, het leek echt op elkaar

De film was gewoon het boek, helemaal opgevuld, compleet vond ik!

avatar van Schieving

Schieving

Het is moeilijk om een boek met zoveel belangrijke feiten en details samen te vatten in deze 2,5 uur, desalniettemin is het de regisseur toch uitstekend gelukt, hulde!

5 sterren!

avatar van Bubbels

Bubbels

echt een tip : eerst film daarna boek..anders valt de film tegen is echt altijd zo!

avatar van Schieving

Schieving

olivier schreef:

Maar waarom blaast iedereen dit zo op? Je moet dit boek toch helemààl niet gelezen hebben? Het boek is nét als de film: puur en bruisend entertainment. Het is niet omdat de kerk op haar teentjes getrapt is, dat het daarom gaat over het meesterwerk aller tijden of om een theologisch werk? Het boek heeft gewoonweg een prima uitgangsprincipe, maar dat gaat helemaal niet verloren in de film. Zoals ik gisteren al zei: het boek is geen Shakespeare en de film is geen Bergman, maar genoten heb ik wel, net als mijn vriendin overigens die het boek niét had gelezen. Eigenlijk is de film exàct zoals ik me had voorgesteld, denk dat dat alsnog een mooi compliment voor de prent is, niet?

precies olivier!

avatar van stinissen

Het is allemaal net niet.....

Komt ook misschien door mijn hoge verwachtingen.

Magere 7 dus 3.5*

avatar van Nieke

Nieke

Sluit me volledig bij bovengaande aan, heb ook 3.5* gegeven (omdat ik zeven op tien wou geven), maar op vijf had ik liever 3,25 gegeven. Al een geluk dat de film hier lekker het gemiddelde krijgt van alle stemmen.

En zo te zien is hij belange na zo slecht nog niet.

avatar van stinissen

Ook in Zevenaar?

avatar van otherfool

otherfool

Op IMDB een 6,2 na 1176 stemmen. Morgenavond ga ik zelf, in een uitverkochte zaal nog wel.

avatar van Kageta

Kageta

Schieving schreef:

5 sterren!

Ik sluit me hierbij aan. een gast met wie ik er naar toe was had het niet gelezen en kon de film gewoon goed volgen.