Genre: Misdaad / Thriller
Geregisseerd door: Brett Ratner
Met onder meer: Edward Norton, Anthony Hopkins en Ralph Fiennes
Gesproken taal: Engels en Frans
Releasedatum: 7 november 2002
Te zien in één bioscoop ()
Plot Red Dragon
"To understand the origin of evil, you must go back to the beginning."
Dr. Hannibal Lecter is achter zijn façade een moordende psychopaat. Nadat FBI-agent Will Graham erin is geslaagd hem te arresteren, gaat hij na een aantal jaar met tegenzin achter een andere moordende man aan: De seriemoordenaar 'De Tandenfee' slacht hele gezinnen af. Ten einde raad roept hij de hulp in van Dr. Hannibal Lecter, alleen is Hannibal niet erg gewillig om Graham te helpen bij zijn zoektocht.
Will Graham
Molly Graham
Josh Graham
Lloyd Bowman
Karl van H.
De opening van Red Dragon laat al meteen een in potentie erg tof verhaal zien: Hannibal Lecter die, nog altijd op vrije voeten, zelf meehelpt bij het oplossen van zijn eigen zaak. Maar helaas: het duurt niet lang voordat Lecter opgepakt wordt en nog alleen maar enkele flauwe, cryptische aanwijzingen mag geven. Anthony Hopkins speelt zijn rol uitstekend - al dreigt hij af en toe wel een parodie op zichzelf te worden -, hetgeen het des te jammer maakt dat zijn rol zo klein is ten gunste van Ralph Fiennes, die een geloofwaardige moordenaar neerzet, maar spijtig genoeg gewoon niet zo heel erg eng is. (De scène waarin Fiennes oraal bevredigt wordt terwijl hij naar een videoband van zijn volgende slachtoffers kijkt was wel vrij luguber.) Er is dan ook maar weinig wat Red Dragon boven de middelmaat uittrekt: het doet de film geen goed dat er te zeer binnen de lijntjes wordt gekleurd; Red Dragon is een standaard kat-en-muis-verhaaltje, maar dan met een bekende filmmoordenaar in een bijrol.
ILDIB
Het eerst uur is erg sterk, maar daarna wordt het minder en minder. Hopkins was ook wat vlakjes.
Hemelbewoner
niet zeuren dat die andere beter was, deze was ook gewoon heel goed, we zijn gewoon verwend aan het stemmen
Svenniboyke
Zeer sterke film!Vond dit de 2de beste film in de reeks,na silence of the lambs!
royalfox
Een hele goeie hannibal lecter film. Erg spannend en stukken beter dan hannibal rising. ik vond dialogen ook erg goed . vooral de gesprekken tussen Hannibal en Will . De script schrijvers hebben goed werk verricht! 4* voor de spannende sfeer en het acteer werk
shockdog
Ben ik de enige die het einde niet begreep (dat Lector in de gevangenis zit en de directeur naar hem toe komt om te zeggen dat er een fbi-agente op hem zit te wachten die niet op een fbi-agente lijkt)?
Karl van H.
Volgens mij was dat een verwijzing naar Silence of the Lambs, het 'vervolg' (qua chronologie in de film) op deze. Aan je stemmentabel is niet af te lezen of je die al gezien hebt, dus vandaar dat je de verwijzing misschien niet begreep.
shockdog
Silence of the Lambs heb ik nog niet gezien nee, maar de beschrijving sluit wel bij dit einde aan. iig bedankt
sinterklaas
Was ook weer een onderhoudende hoofdstuk van het Silence of the Lambs/Hannibal reeks. Met deze keer ook een verzameling goede acteurs en van de regiseur van Rush Hour. Maar ondanks dat is dit toch niet het allerbeste deel, maar toch wel op enkele punten interesant. Dit speelt zich ook af voor de gebeurtenissen van TSOTL en de film eindigt ook waar TSOTL begint. Ook was die recht voor zijn raap scenes met de Toothfairy lekker bruut en word ook schitterend neergezet door Ralph Fienes en Hannibal werd weer goed gespeeld door Hopkins. Ook had Harvey Keitel een mooie bijrol als inspecteur. Ook die scenes met die blinde vrouw waren erg pakkend.
Al met al zeer onderhoudend en vermakelijk hoofdstuk. Kan der wel mee door.
flipflop
Goede film die niet veel onderdoet voor TSOTL. Spannend sfeertje en een fijne cast. Vooral, Norton, Fiennes en de blinde vrouw deden het met name alleraardigst. En Hopkins blijft natuurlijk altijd genieten. Er hing helaas wel zo'n typisch 2000-sfeertje over de film heen, en dat deed iets af aan het geheel. Maar een kniesoor die daar een groot probleem van maakt.
Verder was mij één ding niet duidelijk. Waar haalt de 'dragon' in het brandende huis zo plots een slachtoffer vandaan om neer te schieten?
chevy93
Volgens mij was dat een verwijzing naar Silence of the Lambs,
chevy93
De prequel op Silence of the Lambs. De film die ik heel hoog heb staan in mijn achting. Red Dragon doet zeker niet veel onder voor Silence of the Lambs. Beide films beginnen ijzersterk met Lecter. Eén van de beste personages ooit! Geweldig rauw. De manier waarop hij zijn woorden zorgvuldig kiest. Elke keer weer kippenvel!
Je kunt er natuurlijk niet omheen om vergelijkingen te gaan leggen, dus ook ik zal dat doen. Waar Red Dragon toch tekort schiet in verhouding tot Silence of the Lambs is de 'detective-Lecter'-relatie. Daar waar de 'Clarice-Lecter'-relatie geweldig is en ongelofelijk intrigerend. Vooral de manier waarop hij op haar inspeelt is geweldig. De 'Will-Lecter'-relatie is zeker niet slecht, maar mist toch net dat scherpe randje dat er in Silence of the Lambs wel was.
De seriemoordenaar in Red Dragon vond ik wel beter. Met name het feit dat het heel duurt, voordat je hem te zien krijgt, was slim gedaan van Ratner. Wat hij daarna weer niet goed doet is hem uit gaan diepen. Je leert zijn gevoelens kennen en dat vond ik jammer. Ik vind het veel leuker als je niks te weten krijgt en de film daardoor een grimmige sfeer krijgt.
Alles was redelijk ondergeschikt (niet veel hoor) aan bovengenoemde film. Tot het einde. Uiteraard had ik zo'n twist wel enigszins moeten aan zien komen, het was ook te makkelijk. Toch werd ik verrast en kregen we nog een spetterend slot. Ademloze scène in het huis.
De finish touch van Lecter maakt deze film een 4,0* waard. Iets minder makkelijk gegeven dan bij Silence of the Lambs, maar zeker verdiend! In het bijzonder die verwijzing naar Clarice. Subliem!
MyOwnStyle
Sterk verhaal weer, geweldig geacteerd door Hopkins (zoals altijd) en weer heel vermakelijk.
K*D
De personage van Ralph Fiennes is uitzonderlijk goed neergezet. En Hopkins heeft het ook erg goed gedaan. Ondanks dat ik heeeel lang geleden de film al heb gezien keek ik m een tijdje terug weer en het bleef weer van begin tot eind boeiend.
megaman
Minder memorabel dan Hannibal en minder sterk dan Silence. Maar gelukkig tig keer beter dan Hannibal Rising. In Red Dragon staat de seriemoordernaar centraal en is Hannibal eigenlijk een soort van info-balie. Vergelijkbaar met Silence en het tegenovergestelde van Hannibal waar Dr. Lecter op de voorgrond staat. Red Dragon vond ik wel goed maar 't maakte minder indruk op me dan de vorige twee films. Ralph Fiennes deed het erg goed, Edward Norton was niet echt memorabel (waarom moet ik elke keer aan Shia LaBeouf denken als ik hem zie
) en Emily Watson speelde een blinde op een hele overtuigende manier. Hopkins was wederom de man, al was 't in sommige scenes een beetje over-acting had ik 't idee.
melvddonk
Anthony Hopkins is echt perfect gecast voor de rol van Hannibal!
Ceeda7
Veel minder memorabel dan Hannibal, en even sterk dan The Silence of the Lambs. De acteerprestaties in TSOFL staan buiten kijf, maar er gebeurt gewoon te weinig. In Red Dragon daarentegen blijft het spannend om naar te kijken, en is het een feest van gebeurtenissen die interessant blijven.
3 sterren.
Persian_Sara
gisteravond maar weer eens gekeken, en vind de film nog steeds geweldig! bijna elke film waarin anthony hopkins de hoofdrol vertolkt is gewoon goed. Deze film is ook gewoon spannend tot de laatste seconde, net zoals silence of the lambs. Ik vind het erg mooi dat ze laten zien dat die gek ook menselijke gevoelens kan hebben (voor de blinde vrouw) en dat ze ook die kant van hem laten zien. Voor de rest krijg je ook echt kippevel als je eraan denkt dat zulke gekken ook in de echte wereld bestaan.
Parisa
Nog steeds een prima film met Hopkins in optima forma. Ook de scene met Hopkins aan een lijntje met een rode 'danger zone' was een leuke vondst. Fiennes deed het ook goed. Alleen die scene met de roddeljournalist waarbij Fiennes zijn tattoo laat zijn en die journalist zo begint te gillen is natuurlijk enorm achterhaald. Al speelde Seymour Hoffman dit prima. Sterke eindscene ook. Fijn dat de karakters eens goed op elkaar ingespeeld waren en niet dom begonnen te doen.
3,5* Alles bij elkaar. Herkijkertje.
Delphi
Zeer goed film, natuurlijk overtreft niks of niemand Silence of the Lambs, maar in tegenstelling tot de film Hannibal, herken je hier meer Silence in. Ook het einde is geweldig wanneer er wordt verwezen naar Clarice. In Hannibal stoort het me enorm dat men Jodie Foster vervangen heeft door iemand anders, zij en Anthony Hopkins zijn toch gewoon de reden waarom je Silence opnieuw en opnieuw kan kijken (ik doe dat toch constant, het is mijn favoriete film..). En hoewel Jodie hier niet in voorkomt (niet moeilijk natuurlijk als het de voorganger is ="D) vind ik Edward Norton ook prima in zijn rol, maar hij is natuurlijk ook een geweldig acteur, ik had hem eerder gezien in the Illusionist en vond het dan ook ideaal dat hij speelt in Red Dragon.
Xx_se7en_xX
Erg matige film. Toch denk ik de minste Hannibal. Vond Edward Norton niet zo bijzonder dit keer, en het kwam ook gewoon ongeloofwaardig over. De sfeer is wel lekker duister, maar de film word gewoon verpest door het verhaal. Hopkins is gewoon een briljant acteur, dus die deed het gewoon weer goed, maar mijn cijfer is toch minder dan ik had verwacht.
2,5*.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Sterke film mede door de erg goede cast. De openingsscène is heel erg leuk. Voor de spanning moet je het niet kijken, want geen enkele Hannibal film is spannend, laat staan eng.
Ook geen gruwelijkheden in deze film. Vaak zie je wel een stukje darm uitpuilen of iemand zijn hersenen bloot liggen, in deze film gaan ze niet dat pad op. Het draait immers bijna niet om Hannibal zelf. Er dwaalt een seriemoordenaar rond met de naam "The Toothfairy". Om deze man te pakken te krijgen hebben ze de hulp nodig van Hannibal. Veel gesprekken dus, maar hier zit juist de brilliantheid van de film verscholen. Deze zijn zo slim geschreven dat ze echt niet vervelen en eigenlijk één van de hoogtepunten van de film worden.
Met deze heb ik alle delen van de reeks gezien, al verdient "Silence of The Lambs" opnieuw een kijkbeurt.
Xen0n
Ook dit was weer een sterke film, niet zo goed als Silence Of The Lambs dat is met afstand de beste uit de reeks.
Red Dragon, een potentieel sterk verhaal maar niet erg goed uitgewerkt, het mist de spanning. We krijgen weinig te zien of te horen van Hannibal, zoals eerder genoemd. Wat gesprekjes meer niet, een soort bijfiguur hier.. Jammer, want het blijft een uitermate interressant figuur.
Edward Norton zet weer een sterke acteerprestatie neer, draagt eigenlijk de film als hoofdpersoon, het blijft een topacteur! Ook Anthony Hopkins laat in de enkele momenten wanneer hij in beeld is weer een sterk staaltje acteerwerk zien..
Elineloves
Wat heeft Dr Lector toch een heerlijke sarcastische kop. Met zijn manipulatieve gedrag is het een intrigerend personage. Hij is voor mij dan ook een van de meest boeiende (film)seriemoordenaars.
Ik kan nu een hele lofzang gaan houden over Anthony Hopkins, maar iedereen weet wel dat deze man verschrikkelijk goed is. Mijn lof gaat deze keer dan ook uit naar Emily Watson en Ralph Fiennes. Watson zet een krachtige rol neer als de blinde Reba en Fiennes weet direct je aandacht te verkrijgen. De psychologische diepgang is een aanwinst voor deze film.
Red Dragon heeft een goede dosis zwarte humor. Veel minder bloed en gore dan 'Hannibal', maar aan sfeer geen gebrek (Dit mede door de fantastische soundtrack van Danny Elfman). Ook prachtig camerawerk, denk aan de scène waarbij de camera zweeft boven het symphonie-orkest, op zoek naar Lector.
Niet zo goed als SOTL, maar ook zeker geen slechte prequel. Dr. Lector blijft geweldig.
Een prima laatste deel van de reeks. Natuurlijk komt het niet in de buurt van het niveau van Silence of the Lambs, maar los daarvan is het gewoon een goede thriller.
De film is vooral op acteergebied sterk. Anthony Hopkins speelt weer geweldig als Dr. Lecter, een van de boeiendste personages aller tijden. Maar ook de rest van de cast doet het goed. Norton is degelijk, Philip Seymour Hoffman goed, Harvey Keitel aardig, maar vooral Ralph Fiennes overtuigd en is geloofwaardig als seriemoordenaar. Ook zijn personage is boeiend en vooral de scènes die hij doorbrengt met de blinde vrouw zijn erg sterk. Alleen de relatie tussen Hopkins en Norton is een stukje minder overtuigend dan die tussen Hopkins en Foster in Silence of the lambs.
Vooral het laatste half uur van de film is behoorlijk spannend en de twist doet de film ook best goed en maakt het allemaal nog net wat spannender. Ja een prima thriller die verder ook geen seconde verveelt.
Dre072
wachten die niet op een fbi-agente lijkt)?
Het verhaal van dit deel is voor Silence of the lambs, dus aan het einde van red dragon begin Silence of the lambs en dan is jodie foster Fbi agente..
charmed one
zo ik heb mijn stem verhoogd .
naar nog een keer zien vond ik hem toch wel erg goed.
Leo1954
- 2073 berichten
Best vermakelijk, maar leunt veel te veel op The Silence Of The Lambs en dan ga je Jodie Foster toch wel erg missen, de slecht geblondeerde Edward Norton kan nog zo zijn best doen, maar Jodie Foster en natuurlijk Anthony Hopkins maakte die film. Welke ook nog eens origineel was, verrassend en dat kan van deze film absoluut niet gezegd worden. Nee, doorborduren op dat succes is geen goed idee.
Mischa
Ik vond Ralph Fiennes, en vooral Emily Watson heel sterk spelen. Norton was okee, en Hopkins...wel, is Hopkins

Hannibal Rising

1991

Manhunter
1986

Thriller 'Red Dragon' van Brett Ratner wordt vanavond uitgezonden op televisie

Netflix heeft vandaag onder meer deze toptitels (opnieuw) toegevoegd

Deze klassiekers voegde Netflix vandaag toe aan het aanbod

The Silence of the Lambs

Der Hauptmann
Drama / Historisch, 2017

Perfume: The Story of a Murderer
Misdaad / Drama, 2006
fbipsychopaatmoordseriemoordenaarkannibaaldenturesmegalomania mind gamecriminal profilertabloid reporterchloroform psychotronic filmfbi agentstethoscopebased on novel