• 9.375.080 stemmen

Met onder meer: Edward Norton, Anthony Hopkins en Ralph Fiennes

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 7 november 2002

Plot Red Dragon

"To understand the origin of evil, you must go back to the beginning."

Dr. Hannibal Lecter is achter zijn façade een moordende psychopaat. Nadat FBI-agent Will Graham erin is geslaagd hem te arresteren, gaat hij na een aantal jaar met tegenzin achter een andere moordende man aan: De seriemoordenaar 'De Tandenfee' slacht hele gezinnen af. Ten einde raad roept hij de hulp in van Dr. Hannibal Lecter, alleen is Hannibal niet erg gewillig om Graham te helpen bij zijn zoektocht.

Will Graham

Hannibal Lecter

Francis Dolarhyde / Red Dragon

Reba McClane

Jack Crawford

Dr. Frederick Chilton

Lloyd Bowman

avatar van gotti

Inderdaad, deze film stijgt zeker boven het lage niveau van Hannibal uit, maar toch vond ik het nog maar een gemiddweld thrillertje. Norton viel totaal niet op, net als de meeste andere acteurs. Hopkins was bij lange na niet zo angstaanjagend als in TSOTL, wat heel veel spanning uit de film haalde. Ook het verhaal op zich werd nergens echt spannend (zelfs op het eind niet want je weet dat het gewoon goed gaat aflopen (en dan heb ik Manhunter nog niet eens gezien).

avatar van otherfool

otherfool

Krikt het niveau van de trilogie weer een beetje op na het walgelijke (letterlijk én figuurlijk) Hannibal. Norton is altijd goed en de sfeer van Silence o/t Lambs is weer een *beetje* terug, zonder ooit op dat hoge niveau te komen.

3*.

avatar van italian

italian

net bekeken en ik moet zeggen dat ik nu met gemengde gevoelens zit.

hij kon me blijven boeien van begin tot einde maar er zijn ook wel veel minpunten:

acteerwerk was eigenlijk maar matig en dan heb ik het over Harvey Keitel en vooral Edward Norton want Hopkins, die de rol al goed onder de knie heeft, en Fiennes waren dan weer wel overtuigend.

het probleem is ook dat het nergens echt spannend wordt en op sommige momenten zelfs voorspelbaar !

het einde daarentegen was wel goed.

had toch ook het constante gevoel dat ik naar een rip-off zat te kijken van Silence of the lambs en de reden daarvoor is dat het plot klakkeloos is overgenomen:

ze gaan hulp vragen bij Hannibal om een of andere gestoorde psychopaat te vangen...

toch nog een 3 die te danken is aan de monoloogjes van Hannibal

avatar van The Oceanic Six

Prima ''voorloper'' van Silence of the lambs, maar hij weet nooit meer het niveau zelfs te benaderen van die film. De cast met Hopkins en Norton is wel weer creme de la creme. Je krijgt hier ook zat sterke dialogen en momenten. Toch was de film lang niet zo goed als SotL en dat is jammer. Het komt er zelfs niet meer een beetje in de buurt.

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Heb hem ook bekeken toen hij op VT4 was, maar ik was jammer genoeg vergeten dat ik hem in het verleden al eens gezien had.

Niet dat de film slecht was, verre van, maar als je bijna alle scènes kunt voorspellen valt reeds veel van de spanning weg. Op dat moment was het jammer genoeg te laat om naar een andere film te beginnen kijken

Ik heb er echter toch van genoten, want hier en daar had de tijd reeds wat details uit mijn geheugen weggevaagd.

Daarom dus: een aanrader in zijn genre!

avatar van Zinema

Het niveau van Silence Of The Lambs wordt helaas niet gehaald,maar deze thriller kent genoeg wendingen om het verhaal, in tegenstelling tot Hannibal, weer iets meer te doen laten spreken. Al is het einde, helaas, ietwat voorspelbaar. Fiennes is magistraal.

avatar van Theunissen

Qua verhaal beter dan Hannibal. Deze film was zelfs weer spannend. Anthony Hopkins speelt wederom goed maar Edward Norton en Ralph Fiennes overtreffen hem in deze film.

avatar van glimlicht

glimlicht

Lecter zit weer in de cel,, en dat is waar hij hoort..
Ze hebben in deze "proloog" geprobeerd de sfeer van SOTL te laten herrijzen in een "nieuw" verhaal. Helaas kreeg ik maar een slap aftreksel te zien wat met alle macht richting SOTL probeert te gaan.
Edward Norton valt erg tegen,, en speelt beetje een mietig karakter.
Hopkins doet ook erg zijn best maar slaagt er totaal niet in zijn originele "Hannibal" naar voren te brengen.

Wat is er dan wel interessant aan deze film? Ralph Fiennes!
Vooral de scenes met het blinde meisje,, erg mooi en boeiend.
Sterk acteerwerk en een zeer boeiend personage,, helaas blijft dit personage in de film wel erg onuitgewerkt. Informatie over wat The Red Dragon nou werkelijk is blijft giswerk. Erg jammer want de "Tooth Fairy" kreeg beduidend meer screentime dan Buffalo Bill in SOTL.
Iets meer diepgang in zijn "transformatie" had wel gemogen...
Weet 100% zeker dat Ralph Fiennes er goed mee om zou gaan

Er zit trouwens nog één scene in die ik echt niet kan begrijpen: Hoe kan de Tooth Fairy terugkeren in het huis van Graham? Hij geeft de intentie zichzelf neergeschoten te hebben en het blinde meisje raakt zelfs nog even zijn verminkte gezicht aan... of zie ik iets verkeerds?

Erg standaard thriller..
*3,0

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Ondanks verwoede pogingen stijgt deze thriller voor mij op geen enkel vlak boven de middelmaat uit. Silence of the Lambs heeft de lat veel te hoog gelegd.

avatar van rep_robert

Aardige film.

Red Dragon is het eerste uur weinig origineel, het plot lijkt in mijn ogen bijna exact hetzelfde als Silence of the Lambs. Enkele dialogen leken voor mij ook exact hetzelfde. Graham(gespeeld door Norton)loopt weg bij Hannibal(Hopkins) nadat die hem niet wil helpen, door het weglopen stemt Hannibal toch in om mee te helpen. Ik had echt zware flashbacks gevoelens, dit was maar 1 van de vele voorbeelden.
Hierdoor had ik ook niet echt spanning, aangezien je alles al wel kon raden. Als thriller is de film minder sterk.

Het acteerwerk is wel redelijk goed te noemen, Hopkins is gewoon weer op dreef als Hannibal, ondanks de herhalings oefening.

De 2e helft van de film is in mijn ogen veel beter, hier wordt er meer in de huid van de dader gekropen. Francis Dolarhyde, mr. D, wordt geniaal vertolkt door Ralph Fiennes, hij tilt deze film echt naar een hoger niveau. Ik vond hem echt goed en onvoorspelbaar overkomen.
De thriller elementen kamen hierdoor veel beter naar voren en soms was de spanning ook te snijden.

Red Dragon is een redelijk leuke misdaad/thiller, waar de 1e helft vooral een routine klusje lijkt te zijn en een kopie van Silence of the Lambs, is de 2e helft van de film een stuk beter. Dit komt allemaal door het fantastische optreden van Fiennes.
Het is allemaal net wel ietsje minder dan Silence of the Lambs, maar wel beter in mijn ogen dan Hannibal.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

De opening van Red Dragon laat al meteen een in potentie erg tof verhaal zien: Hannibal Lecter die, nog altijd op vrije voeten, zelf meehelpt bij het oplossen van zijn eigen zaak. Maar helaas: het duurt niet lang voordat Lecter opgepakt wordt en nog alleen maar enkele flauwe, cryptische aanwijzingen mag geven. Anthony Hopkins speelt zijn rol uitstekend - al dreigt hij af en toe wel een parodie op zichzelf te worden -, hetgeen het des te jammer maakt dat zijn rol zo klein is ten gunste van Ralph Fiennes, die een geloofwaardige moordenaar neerzet, maar spijtig genoeg gewoon niet zo heel erg eng is. (De scène waarin Fiennes oraal bevredigt wordt terwijl hij naar een videoband van zijn volgende slachtoffers kijkt was wel vrij luguber.) Er is dan ook maar weinig wat Red Dragon boven de middelmaat uittrekt: het doet de film geen goed dat er te zeer binnen de lijntjes wordt gekleurd; Red Dragon is een standaard kat-en-muis-verhaaltje, maar dan met een bekende filmmoordenaar in een bijrol.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Was ook weer een onderhoudende hoofdstuk van het Silence of the Lambs/Hannibal reeks. Met deze keer ook een verzameling goede acteurs en van de regiseur van Rush Hour. Maar ondanks dat is dit toch niet het allerbeste deel, maar toch wel op enkele punten interesant. Dit speelt zich ook af voor de gebeurtenissen van TSOTL en de film eindigt ook waar TSOTL begint. Ook was die recht voor zijn raap scenes met de Toothfairy lekker bruut en word ook schitterend neergezet door Ralph Fienes en Hannibal werd weer goed gespeeld door Hopkins. Ook had Harvey Keitel een mooie bijrol als inspecteur. Ook die scenes met die blinde vrouw waren erg pakkend.

Al met al zeer onderhoudend en vermakelijk hoofdstuk. Kan der wel mee door.

avatar van chevy93

chevy93

De prequel op Silence of the Lambs. De film die ik heel hoog heb staan in mijn achting. Red Dragon doet zeker niet veel onder voor Silence of the Lambs. Beide films beginnen ijzersterk met Lecter. Eén van de beste personages ooit! Geweldig rauw. De manier waarop hij zijn woorden zorgvuldig kiest. Elke keer weer kippenvel!
Je kunt er natuurlijk niet omheen om vergelijkingen te gaan leggen, dus ook ik zal dat doen. Waar Red Dragon toch tekort schiet in verhouding tot Silence of the Lambs is de 'detective-Lecter'-relatie. Daar waar de 'Clarice-Lecter'-relatie geweldig is en ongelofelijk intrigerend. Vooral de manier waarop hij op haar inspeelt is geweldig. De 'Will-Lecter'-relatie is zeker niet slecht, maar mist toch net dat scherpe randje dat er in Silence of the Lambs wel was.
De seriemoordenaar in Red Dragon vond ik wel beter. Met name het feit dat het heel duurt, voordat je hem te zien krijgt, was slim gedaan van Ratner. Wat hij daarna weer niet goed doet is hem uit gaan diepen. Je leert zijn gevoelens kennen en dat vond ik jammer. Ik vind het veel leuker als je niks te weten krijgt en de film daardoor een grimmige sfeer krijgt.

Alles was redelijk ondergeschikt (niet veel hoor) aan bovengenoemde film. Tot het einde. Uiteraard had ik zo'n twist wel enigszins moeten aan zien komen, het was ook te makkelijk. Toch werd ik verrast en kregen we nog een spetterend slot. Ademloze scène in het huis.
De finish touch van Lecter maakt deze film een 4,0* waard. Iets minder makkelijk gegeven dan bij Silence of the Lambs, maar zeker verdiend! In het bijzonder die verwijzing naar Clarice. Subliem!

avatar van Elineloves

Elineloves

Wat heeft Dr Lector toch een heerlijke sarcastische kop. Met zijn manipulatieve gedrag is het een intrigerend personage. Hij is voor mij dan ook een van de meest boeiende (film)seriemoordenaars.

Ik kan nu een hele lofzang gaan houden over Anthony Hopkins, maar iedereen weet wel dat deze man verschrikkelijk goed is. Mijn lof gaat deze keer dan ook uit naar Emily Watson en Ralph Fiennes. Watson zet een krachtige rol neer als de blinde Reba en Fiennes weet direct je aandacht te verkrijgen. De psychologische diepgang is een aanwinst voor deze film.

Red Dragon heeft een goede dosis zwarte humor. Veel minder bloed en gore dan 'Hannibal', maar aan sfeer geen gebrek (Dit mede door de fantastische soundtrack van Danny Elfman). Ook prachtig camerawerk, denk aan de scène waarbij de camera zweeft boven het symphonie-orkest, op zoek naar Lector.

Niet zo goed als SOTL, maar ook zeker geen slechte prequel. Dr. Lector blijft geweldig.

avatar van Spetie

Een prima laatste deel van de reeks. Natuurlijk komt het niet in de buurt van het niveau van Silence of the Lambs, maar los daarvan is het gewoon een goede thriller.

De film is vooral op acteergebied sterk. Anthony Hopkins speelt weer geweldig als Dr. Lecter, een van de boeiendste personages aller tijden. Maar ook de rest van de cast doet het goed. Norton is degelijk, Philip Seymour Hoffman goed, Harvey Keitel aardig, maar vooral Ralph Fiennes overtuigd en is geloofwaardig als seriemoordenaar. Ook zijn personage is boeiend en vooral de scènes die hij doorbrengt met de blinde vrouw zijn erg sterk. Alleen de relatie tussen Hopkins en Norton is een stukje minder overtuigend dan die tussen Hopkins en Foster in Silence of the lambs.

Vooral het laatste half uur van de film is behoorlijk spannend en de twist doet de film ook best goed en maakt het allemaal nog net wat spannender. Ja een prima thriller die verder ook geen seconde verveelt.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Deze prequel benadert het niveau van de klassieker The Silence of the Lambs. Het mist dan wel net de gierende spanning van die film, maar met deze thriller was het ook smullen geblazen. Anthony Hopkins is weer super bezig en ook het andere acteerwerk was meer dan voldoende. Jammer dat van Edward Norton tegenwoordig zo weinig vernomen wordt. In echt grote films heb ik hem de laatste tijd niet gezien. Even vreesde ik dat het einde nogal anti-climaxerig ging worden, maar gelukkig komt dat allemaal net op tijd goed.

avatar van ibendb

ibendb

Aparte film.

Ik mist de eerste 20 minuten dus ik was niet volledig mee. Maar ik heb de draad toch nog kunnen oppikken en ik was bijna direct meegesleept in het verhaal. Hannibal Lecter is één van de beste filmpersonages. Zijn gezichtsuitdrukkingen en zijn manier van spreken...

Ik herkende "D" van ergens. Ik zei: Man, die gast lijkt massa's op Voldemort!

Toen zag ik in de aftiteling dat het Ralph Fiennes was. Toen wist ik: Ma, die gast is gewoon Voldemort in Harry Potter. Dus ja.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

De zoveelste Hannibal Lector-film die me niet kon boeien. Ik vraag me af waarom de makers toch steeds verleid worden door hun fantasieloze brein om z'n afgezaagde en alles behalve spannende speurtocht op de markt te brengen. Ik heb geen negatieve kritiek op Anthony Hopkins want deze ouwe rot doet weinig verkeerd en past als gegoten in zo'n rol als doorgedraaide en tevens opgesloten moordenaar. Edward Norton is natuurlijk ook vrij foutloos. Maar de boeken, codes, hulpbronnen en het gezinnetje van hoofdfiguur dat op het einde in gevaar komt... het is allemaal te saai en te standaard. Zodiac van David Fincher is nog enigszins leuk aangepakt met een aantrekkelijke vormgeving en dergelijke maar de manier waarop hier alles in beeld wordt gebracht kan het magere plot ook niet bepaald rechttrekken. De bombastische muziek doet je vermoeden dat we te maken hebben met een zeer indrukwekkende thriller maar het draait gewoon om een gekke badguy die in een schijnwereld leeft en gezocht wordt door de recherche. Matig.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Jaaa, dit is weer superspannend neergezet. De creepy sfeer die om Lecter heen hangt klopt helemaal en hij werd dan ook weer weergaloos neergezet door Hopkins. Maar niet alleen Hopkins sprong eruit wat acteerwerk betreft. Ik vond Fiennes ook ontzettend overtuigend en sick overkomen. Die man kan ook wel acteren hoor.

Het einde zag ik in grote lijn wel een beetje aankomen. Niet precies maar ik had al wel het vermoeden dat we een scène zouden krijgen waarin de kijker denkt dat de moordenaar dood is en dat hij dan in de laatste scène nog even terug zou komen. Dat was nou niet bepaald een origineel en spannend einde maar de rest van de film is wat mij betreft gewoon top !

Kortom qua verhaal misschien niet al te bijzonder maar qua sfeer, spanning en acteerwerk een absolute aanrader.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Na het herzien van Manhunter was dit de meest logische en relevante herziening die daarop volgde. De meest frustrerende en zinloze remake die ik tot op heden tegen ben gekomen. Manhunter was perfect, op elk vlak dik in orde maar toch moest er een nieuwe film komen die het gelijknamige boek volgt van Harris. Het houdt niet over.

Het is ook niet dat Red Dragon iets nieuws t.o.v. Manhunter toont. Ook al is het 16 jaar later, Manhunter blijft met gemak superieur, op elk vlak. En dat Red Dragon ook niets nieuws brengt, behalve Hopkins als Lecktor is Red Dragon toch een 'draak' van een film (pun intended, voordat ik in het memorabele quotes topic kom). Petersen was al goed maar Norton vind ik vaak echt niet te doen, vreselijk acteur, alleen als een film een waar meesterwerk is is hij te verteren.

De gelaagdheid die Manhunter zo geweldig maakte zijn hier totaal niet aanwezig. Deze is dan ook enorm dumbed down i.t.t. het origineel. Misschien dat het met de doelgroep te maken heeft, zou kunnen. De dromerige en dynamische cinematografie van het origineel is ook nergens te bekennen. Al is de crew hierachter dan ook minder dan bij Manhunter destijds maar toch.

Overbodige troep.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Wat is het toch een heerlijke reeks In tegenstelling tot Hannibal is deze niet bepaald ondergewaardeerd op MovieMeter terwijl ik hem zo'n beetje even goed vind. Ik vond vooral de beginscenes waarin je Hannibal in zijn normale leven zag interessant. Het verhaal is sowieso weer erg goed. Hopkins is weer geniaal als Lector en Norton is misschien niet de meest overtuigende acteur maar hij is wel altijd leuk om te zien in films. Fiennes deed het ook weer eens erg goed.

Ik geef hem een 3,5* net als Hannibal omdat ik Silence of the Lambs tot nu toe het beste vond. Ik ga ze een keer op DVD kopen en misschien dat ik mijn stemmen dan nog aan ga passen.

avatar van K. V.

K. V.

Ook alweer lang geleden dat 'k hem had gezien en hij is me een beetje bijgebleven zoals 'k hem herinnerde. 'k vond het wel een boeiend en een intrigerend verhaal en het was leuk meezoeken naar de dader en z'n motieven.

De cast deed het goed, al is Anthony Hopkins toch wel de ster in deze film.

Verder keek de film vlot weg, hij was niet te lang en niet te kort. Goeie film.

avatar van VincentL

VincentL

Red Dragon

De verfilming van het gelijknamige boek. Is het wel de verfilming? Er was toch nog een andere namelijk Manhunter? Is het dan een remake? Och och, voor je de film opstart al allemaal vragen. Die zal ik even rustig beantwoorden: de film is een verfilming van het boek Red Dragon. Dus hebt geen zorgen, gewoon kijken!

De eerste, of eigenlijk de vierde film met Hannibal Lecter. Er moet weer een mysterie opgelost worden.
Het verhaal begint met een fantastische openingsscène, waarin Edward Norton Anthony Hopkin gelijk op zijn plek zet. Vervolgens ben je een tijdje verder. Er worden twee gezinnen dood aangetroffen en de politie weet er geen raad mee. Edward wordt er weer bij gehaald om de klus te klaren, het was hem tenslotte ook gelukt op Lecter te pakken... Een zinderende film is het gevolg die spannend blijft tot het einde!!

Want het verhaal is fantastisch. Het boek erbij genomen kan je zien dat de filmmakers het boek zeker genoeg eer hebben aangedaan. Het blijft voor de kijker lang een grote vraag wie de dader is, om vervolgens 180 graden te draaien en de dader gewoon in beeld te brengen. Wie de dader is en wat zijn motief is is ook niet geheel duidelijk. Er zijn indicaties, maar daar blijft het ook bij. Vervolgens krijgen we steeds meer van de dader te zien; wie hij is, wat hij doet, zijn leven. Er komt steeds meer gevoel bij kijken en op een gegeven moment weet je niet meer wie nou de good-guy en wie nou de bad-guy is en met wie je nou medelijden moet hebben: fenomenaal!
Uiteindelijk stevent de film op een geweldig slot af. Er worden verschillende personages bijzonder goed in het verhaal betrokken die er op het eerste ogenblik niets met het verhaal te maken lijken te hebben. De film heeft me zelfs zo ver weten te krijgen dat ik me nog afvroeg wat de laatste 10 minuten ging gebeuren: alsof ik nooit films kijk dat D. helemaal niet dood was had natuurlijk geraden kunnen worden, maar ik was het straal vergeten.... Zo overtuigend was het!

De combinatie van het verhaal en de acteerprestaties maakten deze film tot een mooi geheel. Norton en Hopkins vond ik nog niet eens het interessantste van het verhaal. Wie ik uitmuntend vond spelen waren Ralhp Fiennes en Emily Watson. Het spel tussen die twee vond ik zo goed! De relatie die tussen die twee ontstaat en hoe ze in hun rol staan vond ik zo mooi! Watson speelt geweldig een blinde vrouw en Fiennes was geweldig in het uitbeelden van een moordenaar met gewetenswroeging doordat hij verliefd wordt. Het lijkt niets, maar het is heel goed!
Jammer van Norton en Hopkins, daar verliest de film punten op omdat het toch eigenlijk om hen draait. Fiennes en Watson compenseren dat echter geheel.

Visueel valt het allemaal wat tegen. De scènes zijn grotendeels gewoon. Het is leuk om te zien hoe ze de gevangenis uit The Silence Of The Lambs terug, of eigenlijk voor hebben laten komen in deze film. Verder is het gewoon om te zien. Maar dat maakt eigenlijk niet uit. De film an sich boeit zo dat het niet eens nodig is.

Veel lovende woorden over een zeer goede film. Het gemiddelde vind ik een beetje laag, daar ga ik dus ook ruim overheen.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Mijn eerste kennismaking met het personage Hannibal Lecter. Al heel vaak van dit icoon gehoord, maar ik zag hem nooit eerder in een film. The Silence of the Lambs is een film die ik binnenkort graag nog wil gaan zien, maar deze kwam eerder op mijn pad.

Red Dragon is natuurlijk vooral een film met een fantasische cast. Anthony Hopkins is altijd een acteur die ik hoog heb zitten, en hij zet Lecter als een interessant figuur neer. Edward Norton heb ik wel eens beter gezien, maar hij deed het toch vrij degelijk. Ralph Fiennes vond ik misschien nog wel het interessantste. Ook bijrolletjes van Philip Seymour Hoffman en Emily Watson worden goed ingevuld. Qua acteerwerk zat het dus erg goed met Red Dragon. Toch vind ik het opmerkelijk dat ik het uiteindelijk, ondanks de cast, niet veel meer vind dan een standaard thriller.

Waarschijnlijk is zowat het grootste probleem dat een thriller kan hebben, dat er geen spanning in zit. Bij Red Dragon was dat best wel het geval. Het keek allemaal lekker weg, maar ik had nergens het gevoel dat het overliep van spanning. Fiennes kwam al vrij snel uit als slechterik en dat Hopkins, Norton eerder in moeilijkheden zou brengen dan hem helpen kwam ook niet bepaald als een verrassing. Het enige momentje dat ik niet voorspelbaar vond was dat Fiennes zich in het brandende huis niet doodschiet. Al viel dat moment ook weer door de mand, op het moment dat Norton's zoon marshmallow's gaat halen.

Als geheel is het vrijwel nergens saai of vervelend, maar ook nergens echt indrukwekkend. De film heeft zeker zo zijn momenten, maar op het gebied van spanning bleef het allemaal een beetje uit. De prestaties zijn overtuigend en de film is gelukkig wel erg vermakelijk gedurende het gehele speelduur.

avatar van Insignificance

Insignificance

Schijnt vooral dienst te moeten doen als een herinterpretatie van Harris' roman in plaats van een remake van Manhunter. Waar Mann een film maakte die je als eigen mag bestempelen, komt Ratner niet verder dan een vlakke, gangbare en gemakkelijk behapbare thriller, ongegeneerd voortbordurend op het succes van Silence of the Lambs. Zonder die voorgeschiedenis zou Red Dragon zich vermoedelijk nog enigszins staande kunnen houden, nu is het vooral een herhaling van zetten met een all star cast om de boel te verkopen. Veel krijgen de meesten per slot van rekening niet om handen.

Met name Norton is de klos. Een duf rolletje gestript van haken en ogen, helemaal in vergelijking met zijn voorganger. Hopkins komt iets beter voor de dag dan in Hannibal, maar blijft toch tamelijk ver verwijderd van zijn eerste poging en een bekende kop als Fiennes casten als Tooth Fairy zet ook geen zoden aan de dijk. De enorme tatoeage ten spijt. De film komt maar niet op gang, sleept zich een weg door de formule en de dubbele finale had men natuurlijk achterwege moeten laten. Op zich niet compleet waardeloos, maar tegelijkertijd heeft het verder niet of nauwelijks een toegevoegde waarde.

avatar van Mars4i

Mars4i

Ik mis bij dit deel het gevoel van spanning. Dat had ik wel bij Silence of the lambs. Volgens mij ligt dat niet aan het acteren, maar aan het verhaal dat pas op het allerlaatste moment spannend wordt en dan ook snel is afgelopen. Verder kijkt hij wel lekker weg. Dus 3 sterren.

avatar van DutchTakeshiro

DutchTakeshiro

Goed. Red Dragon mag dan niet zo episch zijn als Silence of the Lambs, maar het is zeker een kwalitatieve film. De film is spannend en verveelt geen moment. Een belangrijk punt is dat er zorgvuldig naar het boek gekeken is. Ik heb zeer recentelijk het boek gelezen en ik kan zeggen dat er weinig dingen aangepast zijn. Uiteraard zijn sommige stukken ingekort en/of niet aanwezig maar dat is te verwachten bij een verfilming van een boek. Mijn enige grote kritiekpunt op de film is dat het niet lang genoeg is. Ik had liever nog een extra uur aan materiaal gezien. Waarschijnlijk is dat voor de meeste kijkers teveel, maar ik ben een fan van de Hannibal serie en had graag meer details gezien.

De allerbelangrijkste zet van regisseur Brett Ratner is om Anthony Hopkins wederom de rol van Hannibal Lecter te laten vervullen. Er is namelijk maar één echte Hannibal. Hopkins is Hannibal. Menneer Hopkins mag dan niet zoveel speeltijd hebben als in Silence of the Lambs, maar hij speelt weer eng goed. Edward Norton doet ook zeker niet onder voor Hopkins. Hij weet te overtuigen in zijn rol als FBI agent Will Graham. Ralph Fiennes is zoals altijd goed. Fiennes heeft ondertussen al aardig wat rollen als slechterik op zijn naam staan. Zijn personage is op zijn minst gezegd interessant.

Ik heb genoten van Red Dragon. Een spannende en interessante film, van begin tot eind. Geweldig acteerwerk houd je op het puntje van je stoel. De dialogen zijn heel degelijk. Het is altijd fascinerend om Hannibal Lecter te horen spreken. De kwaliteit druipt van de film af. Aanrader voor iedereen die ook maar een lichte interesse heeft in het personage Lecter.

avatar van Dynamics

Dynamics

Een prima film. Althans, als je de jacht op een seriemoordenaar voldoende vullend vind voor een plot. Meer is deze film namelijk eigenlijk niet. Lecter wordt er maar half bij betrokken, en is eigenlijk meer decor. Dit heeft als gevolg dat Hopkins hem eigenlijk niet echt uit de verf kan laten komen, Hannibal leent zich niet voor een bijrol. In The Silence of the Lambs zie je hoe Starling het hard probeert maar de moorden niet kan oplossen zonder Lecter, in Red Dragon lijkt het er meer op dat Graham Lecters hulp vraagt omdat hij eigenlijk wat tegen het werk opkijkt.

Norton staat dan wel weer vol in de spotlight, maar die vind ik eigenlijk maar matig. Hij heeft wat goede momenten, maar ook een hoop mindere. Dit valt zeker op in vergelijking met de serie (Hannibal), waarin Hugh Dancy dit personage fantastisch (wat mij betreft veel beter) neerzet.

Fiennes doet het oké, maar zijn personage/verhaal is ofwel niet interessant genoeg (ik heb het boek niet gelezen, maar dat lijkt me sterk), ofwel (dit lijkt me waarschijnlijker) niet genoeg uitgediept/uitgewerkt om echt fascinatie te kweken, zoals in de film Hannibal en Silence of the Lambs. Ik had een beetje het idee dat het verhaal dat wordt verteld zich misschien wel beter leent voor een serie-aflevering of twee als voor een film. Niet ontoevallig dat die serie dan ook gemaakt/in de maak is.

Dat gezegd hebbende, qua regie en camerawerk is wel alles goed gedaan. De spanning zit er echt in, de film wordt nooit saai. De muziek staat niet echt op zichzelf, maar ondersteunt de beelden wel erg goed. Al met al een prima film, hoewel Hannibal zelf meer een decorstuk is en de film dan ook meer een opgeleukte detective is. Ik ben wel benieuwd naar het boek, want iets zegt me toch dat er meer in de verhaallijn van de rode draak steekt dan in deze film naar boven komt.

avatar van tbouwh

tbouwh

Sterke thriller, de tweede verfilming van de eerste roman van Harris. Hier kwam ik iets te laat achter; er was maar één Red Dragon, en ik was me er niet van bewust van dat de eerste verfilming 'Manhunter' heette. Had ik dit geweten, dan had ik waarschijnlijk eerst de andere verfilming bekeken. Van deze remake was ik in ieder geval aardig onder de indruk. Red Dragon haalt bij lange na niet het niveau van zijn voorganger (of opvolger, afhankelijk van of je de boeken of de films beziet), maar is wel uiterst spannend en houd de kijker goed geboeid. De openingsscene is een uitstekende binnenkomer, die je meteen op scherp zet. In het vervolg ligt de nadruk vooral op de 'Tooth Fairy', degelijk gespeeld door Fiennes (die het bij mij sowieso goed doet als badguy). Helaas zien we hierdoor (te) weinig van Hannibal Lecter. Op de momenten dat Hopkins in beeld komt is er wel vuurwerk, maar het niveau van TSOTL haalt hij niet op acteergebied. De interactie met Norton is toch anders (en wat mij betreft ook veel minder spannend) dan die met Foster. Neemt niet weg dat Norton over de breedte een goede hoofdrol neerzet. Het recherchewerk rondom de moordzaken is goed in beeld gebracht, fijn opgebouwd en op de koop toe ook voorzien van de broodnodige spanning. Er zaten wel wat minpuntjes aan de plotverloop verbonden de blinde vrouw was wat mij betreft niet nodig geweest., maar echt storen deed e.e.a. nergens. Om deze film nu echt als een Lecter-film te zien gaat mij wat ver; eigenlijk speelt hij in deze film eerder een belangrijke bijrol. Als losstaande thriller vond ik Red Dragon dan weer erg geslaagd. Goed acteerwerk en een spannende, correct opgebouwde storyline. Kleine 4*

avatar van des1

des1

Als je Manhunter niet kent, prima film denk ik. Had niet de spanning van de eerste, maar dat kan ook te maken hebben dat ik bij het zien van de remake het verhaal al kende. Deze heeft meer weg van nog een keer geld peuren uit het Hannibal fenomeen. Zijn we een keer uitgeseriemoordenaard?