Last Days (2005)
Met onder meer: Michael Pitt, Lukas Haas en Asia Argento
Releasedatum: 25 augustus 2005
Bekijk via HBO Max
Plot Last Days
Blake (Michael Pitt) is een introverte muzikant wiens plotse succes ook zijn ondergang dreigt te worden. Hij voelt zich hoe langer hoe eenzamer en isoleert zich steeds meer van de buitenwereld. Hij brengt zijn dagen al dolend rond in de omliggende bossen en mediterend in een elegant maar vervallen landhuis. Het is een periode van innerlijke onrust en gestoord bewustzijn, afgewisseld met enkele zeldzame uitbarstingen van rock 'n roll. Iedereen lijkt wel hopeloos op zoek te zijn naar Blake - zijn zogenaamde vrienden, zijn manager, zijn platenlabel, zelfs een privé-detective - maar Blake vermijdt elk contact. Hij heeft vooral nood om alleen te zijn en ontwijkt zelfs de enkele vrienden in zijn huis die hem alleen benaderen wanneer ze iets nodig hebben: geld of raad bij het maken van een song. Tenslotte trekt hij zich terug in het tuinhuis en zoekt er naar een uitweg.
Blake
Detective
Donovan
Grateful Dead Guy
Phone stemrol (stemrol)
Hier ben ik erg benieuwd naar. Het schijnt een fictief verhaal te zijn, maar wel losjes gabseerd op het leven van Kurt Cobain. Van Sant heb ik vrij hoog zitten en Pitt vond ik erg goed in The Dreamers. Verder zitten volgens IMDB ook Sonic Youth's Kim Gordon en Gummo-regisseur Harmony Korine in deze film, al is het afwachten of het echte rollen of eerder veredelde cameo's zijn. Hoort in ieder geval bij het rijtje films waar ik het meest naar uitkijk.
Webby
Gaat in première in Cannes. Kijk erg uit naar deze nieuwe Gus Van Sant.
website:
OST
Klinkt goed!
Goodfella
Ik heb niets met die vent, maar al die positieve geluiden maken ook mij érg nieuwsgierig
as
Gelukkig wel
Al heb ik Cobain in die tijd regelmatig (in posterformaat) op de slaapkamer van stoere vriendjes zien hangen, dus daar ligt het niet aan denk ik.
Yak
Bedankt voor de waarschuwing. Dat ga ik dus niet lezen.
Speelt Courney Love zichzelf niet? Valt me tegen.
[edit] Oh wacht, het is niet letterlijk Kurt Cobain in deze film. [/edit]
Chr.s
Inclusief ergerlijke spoilers! Bedankt Cinema.nl...
Ja, zeer fokked op
Maar ben wel zéér nieuwsgierig door dit stukje geworden. 28 juli duurt nog zo lang

Draait reeds in België. Staat gepland voor 25 juni, weet eigenlijk niet of ik er naar moet uitkijken (Cobain kan mij niks schelen), maar verwacht er stiekem toch veel van. Vingers kruisen dan maar
XsinK
k kan niet wachten tot ik deze film heb... lijkt me zo tof, ze zeggen dat ze PROBEREN het leven van Kurt Cobain na te spelen maar nemen hem en zijn vrienden in bescherming door andere namen te gebruiken... ik verwacht er veel van... ik kan alleen nog wachten
XsinK
Ik wordt steeds meer benieuwd naar deze film. Vroegere held, he?
BLIJFT hij niet je held?
de mijne blijft hij ALTIJD
Waarom heb je al gestemd terwijl je de film nog moet zien?
Stem verwijderd. Alleen stemmen als je de film gezien hebt.
Van Sant's indie film gaan erop achteruit. Gerry was geniaal, Elephant bijna, en deze gewoon erg goed.
Gisteren gekeken in de bioscoop. Toen we de zaal binnenkwamen voegden we ons bij de tweekoppige massa die al aanwezig was. Tussen dat en 5 minuten in de film vielen nog 5 hele mensen de zaal binnen. Die Cobain is nog steeds erg populair.
De film speelt een beetje als Elephant. Er wordt erg mooi omgegaan met tijdsprongen, erg lange takes van personages die eigenlijk niks aan het doen zijn en er wordt vooral geregistreerd.
Muzikaal viel het me allemaal erg mee. Geen overdaad aan Nirvana-achtige tracks, Van Sant weet goed te variëren, met zelfs een best indrukwekkend (sample-achtig) nummer ertussen. Pitt is overtuigend, zeker gezien de babyface die hij normaal heeft. Blijkbaar heeft hij ook een nummer zelf geschreven/gespeeld/ingezongen. Ik ben verder niet echt bekend met Nirvana natuurlijk, maar ook mijn medecompanen wisten te beamen dat het erg overtuigend overkwam.
En zo hobbelt de film een beetje door de laatste dagen van Cobain's leven. Het beeld dat van hem geschetst wordt is erg negatief, fans zullen er wel over vallen. En ook de film zelf is erg ontoegankelijk, want er wordt meer een impressie gegeven dan een verhaal verteld. Maar ik vond het erg boeiend, met als hoogtepunt de scene waar Cobain in elkaar zakt met een clipje van Boys 2 Man op de achtergrond.
Boeiende film, 4*.
alex2
Ik ben grote fan van nirvana.
Ik denk dat Kurt het zelf niet gewild had
ga hem wel kijken
meeuwisse
hoi mensen
ik ben wel nirvana fan. Ik heb deze film ook gezien, maar ik zweer het je: hij is waardeloos. Ik raad je niet aan ervoor naar de biosocoop te gaan. Zeker voor nirvana fans is het ZWAAR teleur stellend omdat Kurt Cobain (blake dan) in een heel slecht daglicht wordt geplaats. Bovendien is de film raar gefilmd, waardoor het niet duidelijk is wat er gebeurt. Ik vind ook dat de acteerprestatie's erg laag zijn. Echt geen aanrader.
Chr.s
Weet je zeker dat het geen realistische weergave was?
Grappig, m'n vriendin voorspelde zulke reacties al. Cobain is blijkbaar voor sommige mensen God, iets ongenaakbaars, waar niet aan geraakt mag worden.
Webby
Raar gefilmd... Een Gus van Sant is nooit 'raar' gefilmd. Geniaal eerder!
wanneer is die te huur in de nederlandse videotheken?
Hij moet eerst nog in de bios gaan draaien, dus deze vraag komt wel heel erg vroeg.
pjotr
Zaterdag 20 augustus is Last Days te zien op Lowlands. De organisatie kon de verrassingsfilm niet meer voor zich houden.
INCTRL
Kurt Cobain, de poeet van de eeuw en een ware rocklegende die never nooit gepasseerd zal worden.
Ben zeker benieuwd naar de film.
Goodfella
En Gus flikt 't weer. ERG sterke film die heerlijk voortborduurt op de met Gerry en Elephant ingeslagen weg. Zeeeer traaaag en laaaangzaaam schuifelen de laatste dagen van Cobain/Blake over het scherm, ondersteund door heerlijk meditatief gebrabbel van allerlei volk dat iets van Blake wil. Het maakt niet uit wát er wordt gezegd, het gaat om hóe het wordt gezegd. Bijzonder soort spraakesthetiek waarmee je al snel op hetzelfde vlak als Blake zit. Alles trekt als een (stervens)droom aan je voorbij. Stemmen gaan over in muziek, er ontstaan vreemde contrasten tussen beeld en geluid en als de ontknoping daar is blijft de roes aanhouden. Makkelijk te verketteren als saaie onzin, maar ik vind het érg apart en sterk. Een rock & roll cliché die op film alle platgetreden paden omzeilt. Mooi! Dikke 4*
Redlop
Rock&Roll cliché inderdaad zoals hij ook in de film genoemd wordt. Dat op zich kan me wel bevallen. Wazig ronddolend en gedrogeerd kreunend proberen nog een glimp van de buitenwereld te begrijpen. Zelf moest ik (weet niet of dat de bedoeling was, maar goed) een schaterlach inhouden bij de Gouden Gids-scene.
De stijl van Van Sant wordt door critici elliptisch genoemd. Geen idee wat het betekende, maar dus iets als 'elementen weglatend'. Dat klopt wel. Met name een verhaal. Van Sant neemt genoegen met het weergeven van een subcultuur. Meestal moet zoiets eerst bezinken, dus ik wacht met het geven van een *.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

Man on the Moon
Komedie / Biografie, 1999