• 11.759 nieuwsartikelen
 • 164.314 films
 • 10.542 series
 • 30.598 seizoenen
 • 620.589 acteurs
 • 194.434 gebruikers
 • 9.059.728 stemmen
Avatar
 
banner banner

Mission: Impossible (1996)

Actie / Thriller | 110 minuten
3,28 3.009 stemmen

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 110 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: Tom Cruise, Jon Voight en Emmanuelle Béart

IMDb beoordeling: 7,2 (473.714)

Gesproken taal: Engels, Frans en Tsjechisch

Releasedatum: 18 juli 1996

Plot Mission: Impossible

"Expect the impossible."

Jim Phelps en zijn elite-team bereiden in Praag een minutieus plan voor om een computerdiskette met de identiteit van de Amerikaanse spionnen uit de handen van de vijand te houden. Het team, bestaande uit Ethan Hunt, Phelps' mooie vrouw Claire, Sarah Davies en een elektronische expert, weet dat een diefstal gepland is op een ambassade-gala in Kiev.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Ethan Hunt

Jim Phelps

Eugene Kittridge

Franz Krieger

Luther Stickell

Max Mitsopolis

Drunken Female IMF Agent

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:

Simon Smith schreef:

(quote)

Zimmer heeft hier weinig mee van doen. Elfman schreef de muziek en gebruikt t aloude, bekende deuntje van Lalo Shifrin.

Oh oké, dan corrigeer ik dat even.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 9036 berichten
 • 5627 stemmen

Prima.

De film die een populaire hedendaagse reeks voortbracht. Al kan ik me niet snel inbeelden dat dit soort spionagefilms het nog goed doen bij het grote publiek. Vandaar waarschijnlijk dat de recentere Mission: Impossible-films vooral over-the-top actie zijn geworden.

Ik heb die delen echter nog niet allemaal gezien, maar uit de beelden en trailers kan ik opmaken dat dit niet echt op de recentere delen lijkt. De Palma houdt het allemaal nog relatief subtiel hier en focust zich meer op de spionage en mysterie dan op de actie zelf. En hij doet dat niet slecht.

Maar perfect is het allemaal nog niet. Cruise is wel een begrijpelijke keuze voor de hoofdrol, maar goed acteren doet hij hier niet echt. Dat heeft er ook mee te maken dat zijn karakter nogal standaard opgezet is en een nogal typisch Amerikaans agentje uitstraalt. Een nogal inwisselbaar karakter dus. Acteerwerk om hem heen is trouwens niet veel beter. Beart speelt nogal lomp en Voight loopt er ook wat verloren bij. Enkel Reno weet zich beter te redden, maar krijgt ook een personage die volledig in zijn straatje ligt.

Film opent met een relatief hoog tempo en houdt dat tempo er ook voor een groot deel in gedurende 110 minuten aan speelduur. Soms kakt het allemaal wat in, maar De Palma zorgt er in ieder geval voor dat het allemaal kijkbaar en vlot blijft. Dat is dan ook voornamelijk het element dat de film rechtop weet te houden.

De iconische inbraak-scene en de soundtrack zijn voor een filmfanaat snel te herkennen. En ik moet zeggen dat het eerstgenoemde zijn status wel verdient. Het wegnemen van de muziek en de inrichting van de kamer zorgt voor een spannende 10 minuten. Gelijk ook het hoogtepunt van de film.

Film springt daarna naar een wat gedateerde slotfase waar De Palma niet kan verbergen dat de CGI niet helemaal meer up-to-date is. Maar dat risico zit er ook wel in natuurlijk. En ik betwijfel of er veel aan te doen is, want de CGI toen was nou eenmaal niet zoals het nu is. Waar wel wat aan gedaan kon worden was de helikopter die perfect stil hangt terwijl deze vastgebonden zit aan een trein die door een tunnel heen raast. Ik weet bijna zeker dat dat totaal onmogelijk is.

Mission: Impossible staat garant voor 110 minuten aan vlot vermaak, maar de cliché-karakters, onvoldoende uitgedachte twistjes en ouderwets opgebouwde romantiek tussen karakters doen de film voorkomen dat het zijn tijd voorbijgaat. Enkel de inbraak-scene gaat me bijblijven.


avatar van Supernatural

Supernatural

 • 985 berichten
 • 834 stemmen

Supernatural schreef:

een geweldige film.hou wel van spannende over de top actiefilms.tom cruise speelt zet hier een hele goeie rol neer naar mijn mening.ik ben toch wel fan van de hele reeks.ik vermaak met altijd prima eigenlijks met de hele reeks.ik vind dit deel wel het leukste deel.

Vandaag herzien. blijf bij mijn vorige mening.al vind ik wel het nieuwste deel ook erg goed.en de anderen ook dus het leukste deel dat weet ik even niet.ze hebben allemaal wel wat.deel 2 vind ik de minste maar zeker een voldoende.ik zie ze overnieuw omdat ik nu de complete box met alle 6 de delen op bluray heb.het geluid en beeld is zeker beter dan de gewone dvd.daar ben ik blij om het is zeker geen miskoop nu.ik doe dat zeker niet bij alle films maar bij films zoals mission imposible en the matrix enz is bluray gewoon nog meer genieten.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 30614 berichten
 • 5261 stemmen

De originele acteurs van MI waren al niet echt tevreden over deze film. Het wijkt dan ook sterk af van de serie. Maar levert het los daarvan een goeie blockbuster op? Op zich valt dat nog wel mee met enkele iconische scènes die door de vele parodieën ondertussen in het filmgeheugen gegrift zitten. Brian De Palma zet een robuuste blockbuster neer met een interessant verhaal en wat film noir elementen. Het is gewoon entertainment geworden met een film die ondertussen toch wat gedateerd is. Maar nog best te genieten.


avatar van Alathir

Alathir

 • 2086 berichten
 • 1603 stemmen

Er zit 1 scène in deze film waardoor ik zeker wist dat ik deze eerste film van de reeks ooit een keer had gezien. En dat is de scène waar Tom ondersteboven hangt om de NOC-lijst te kopiëren.
Het is dan ook grappig dat ik deze film van De Palma nog niet gereviewed heb aangezien Mission Impossible vaak 1 van de weinige films zal zijn dat het mainstream publiek van Brian gezien heeft. Het zal film 16 zijn en wellicht de regisseurs waar ik het meest van gezien heb. Zijn film noirs en hoewel hij ongetwijfeld hier en daar iets heeft afgekeken van Hitchcock is het toch echt een vakman.

Ik had onlangs een stuk gezien van deze MI maar ik was niet echt geconcentreerd en ik was niet mee met het verhaal. Deze keer met aandacht gekeken en het plot zit goed in elkaar. Ik had eigenlijk wel meer actie verwacht, maar spanning is er genoeg. Ik ga proberen de reeks eens achter elkaar in zijn geheel te bekijken, maar ik ben ook nog bezig met de reeks van Paranormal Activity.


avatar van wimaroca

wimaroca

 • 721 berichten
 • 603 stemmen

Ik vind het verhaal toch niet heel simpel,het zal misschien wel aan mij liggen dat ik het niet altijd kan volgen

maar Tom Cruise speelt toch wel heel goed zijn rol.

3 ***


avatar van GothamCity

GothamCity

 • 84 berichten
 • 155 stemmen

Dit deel is kwa sfeer nog steeds erg goed. Spannende film met een tof verhaal.


avatar van mrklm

mrklm

 • 8799 berichten
 • 8495 stemmen

Alexander Golitsyn [Marcel Iures] heeft de helft van de lijst van alle undercover agenten van IM in Oost-Europa en wil andere helft stelen tijdens receptie van de ambassade in Praag. IMF (Impossible Mission Force) stelt een team samen dat onder leiding staat van Ethan Hunt en als opdracht krijgt de diefstal te fotograferen, Golitsyn te schaduwen en hem en zijn koper te arresteren. De missie loopt helemaal fout en omdat alleen Ethan de operatie overleeft staat hij onder verdenking van verraad. Ethan kan zijn onschuld alleen bewijzen als hij de lijst en de bijbehorende disc in bezit weet te krijgen. Daarbij krijgt hij hulp van Krieger [Jean Reno], Luther [Ving Rhames] en Claire [Emmanuelle Béart]. De eerste in een langlopende serie is dynamisch geregisseerd en wisselt explosieve actie af met suspense. De scène waarin Ethan een zwaarbeveiligd lab binnendringt is een klassieker en de spectaculaire finale mag er ook zijn. Een perfect vehikel voor Cruise en hij is in alle opzichten in topvorm.


avatar van filmfan0511

filmfan0511

 • 986 berichten
 • 1020 stemmen

Heel genietbaar. Ik heb enkele jaren terug Fallout toevallig in de bioscoop gezien, maar voor de rest ben ik nog nooit eens fatsoenlijk voor de Mission: Impossible-reeks gaan zitten. Hier ga ik wel verandering in brengen vanaf nu, want dit eerste deel beviel me goed. Een prima balans tussen kleinschalig spionnenwerk en actiescènes, hoewel de echte actie zich eigenlijk bijna uitsluitend in het explosieve eindstuk situeert. In feite is de over the top climax zelfs het minste stuk van de film, al had ik er evengoed geen al te grote moeite mee. De twee beste sequenties zijn het lange stuk in het begin waarin Cruise's team systematisch wordt uitgemoord, en de heist in het CIA-hoofdkwartier. Beide scènes zijn lekker lang, spannend, goed opgebouwd en fantastisch gefilmd met de telkens wisselende perspectieven van al de betrokken personen. Is De Palma een fantastische blockbuster-regisseur? Misschien niet, zoals een beetje duidelijk wordt in de laatste akte. Maar voorgenoemde sequenties, en nog een heleboel andere scènes, tonen wel weer zijn absolute camera-vakmanschap. Als elk deel uit de reeks ook maar een paar van zulke scènes heeft, gaat het nog heel vermakelijk en genietbaar worden.

Nu, een geheel perfecte film is het zeker niet. Zeker de cast is een beetje zo-zo. Cruise vind ik wat irritant overkomen met momenten; charismatisch kan hij hier niet echt genoemd worden. Jon Voight hoeft maar 1 keer in beeld te komen en je weet al dat hij de bad guy gaat zijn. En Emmanuelle Béart heeft ook maar een heel inhoudsloze rol. Een aspect dat in het vervolg van de reeks wel beter in elkaar zal steken, neem ik aan. Het verhaaltje zelf is uiteindelijk ook niet al te interessant, maar daar draait de film überhaubt niet echt om, dus een groot zwaktebod kan ik dat niet noemen. In z'n geheel is het een mooie 3.5*.


avatar van stratmans

stratmans

 • 879 berichten
 • 894 stemmen

goede actiefilm, maskertjes niet zo spannend, tunnelscene geweldig


avatar van blackwolves

blackwolves

 • 622 berichten
 • 616 stemmen

mission impossible was gewoon een top serie hier proberen ze met de films het na te doen maar juist gelijke elke verfilming van serie naar film nemen ze hier ook een loopje ten eerste verraden en verkrachte ze de tv serie want in de tv serie waren het stuk voor stuk professionals soms kon er eens zoals de film bijna mislopen maar dat maken ze dan goed. erg ongelooflijk dat het team word verraden door een ander team lid en dat de baas een verrader is neen het is gewoon de naam niet waardig van de serie. veel stunts en actie maar dat had je in de tv serie ook wel maar anders neen als trouwe fan van mijn tv series fond ik hem slecht komt niet eens tot de helft van de tv serie.

het gewoon een serie actie films die de naam heeft van de top serie meer niet. 2.5 dat is het voor mij want geen enkele verfilming is er in geslaagd de kwaliteit terug te geven wat je in de tv serie had. of ze geven er een draai aan zoals hier of de acteurs hebben niet wat de acteurs hadden in de tv serie. gewoon een serie actie films maar zeker geen mission impossible.


avatar van Bob Gray

Bob Gray

 • 1139 berichten
 • 1882 stemmen

Herzien en toch een stuk beter dan ik dacht. Hele fijne spy thriller die echt heel sfeervol is geregisseerd door de Palma. Het eerste half uur in Praag, de Langley scene en de over de top finale zijn echt heel erg goed.

Blijft toch de fijnste van de hele reeks.


Vergeleken met het tweede deel is dit deel een meesterwerk!


avatar van martijn011

martijn011

 • 2007 berichten
 • 1300 stemmen

Een nieuw deel dat binnenkort in de bioscoop verschijnt is altijd een goede reden om de reeks nog eens te herzien. Niet alleen omdat je dan goed voorbereid naar de bioscoop kan maar vooral omdat dit toch wel een hele leuke reeks is om te herzien.

Deze eerste film is op en top vermaak, van begin tot eind. Alhoewel sommige dingen de tand des tijds nauwelijks hebben doorstaan, stoorde het me niet.

De film kent een aantal onvergetelijke scènes waarvan de inbraak bij de CIA toch wel het beste is.

De cast, onder leiding van Tom Cruise, is uitstekend op elkaar ingespeeld.

Tel daar de herkenbare soundtrack bij op en je hebt gewoon een prima blockbuster die geen seconde verveelt en de opzet was naar een prima reeks films.

3.5* stonden en blijven staan.


avatar van redfish71

redfish71

 • 113 berichten
 • 90 stemmen

Waarschijnlijk heb ik deze te vaak gezien, want ik wist nog bijna alle plot twists, waardoor het beetje saai aanvoelde.

De aan kabel in Langley scene deed me inmiddels ook niks.

Tom Cruise zit met zijn grote tanden iedereen arrogant aan te staren, heel raar. In de scenes met Max zie je ook dat zij zich er nauwelijks raad mee weet, alsof ze op het punt stond om in lachen uit te barsten.

Ik moest de oude MO Diskette van 230MB nog es opzoeken, oh ja die waren er toen!

Film voelt vrij gedateerd: Netscape was nog hip toen en je mocht nog overal roken en wie kan zich nieuwsgroepen nog herinneren?

Enige spanning voelde ik nog toen Tom op de TGV lag (ook hip toen), geen idee hoe ze dat gefilmd hebben, maar gezien het begin van zijn stuntcarriere zal het wel niet levensgevaarlijk zijn geweest.

Voight is inderdaad 60 en voelt oud. Dan doet de huidige generatie het toch beter met Tom nu zelf ook de 60 gepasseerd in het laatste deel (7).

Hap slik weg, next!


avatar van Ste*

Ste*

 • 1972 berichten
 • 1296 stemmen

Ik had gek genoeg alle delen ooit al gezien, behalve deze en deel 2.

Ik heb een beetje gemengde gevoelens bij deze film, net als eigenlijk bij de reeks zelf. De stunts zijn altijd spectaculair en vermakelijk om te zien, zeker toen de reeks langzamerhand groot - groter - grootst werd. Maar met het plot kan ik meestal minder. Zal wel aan mij liggen, maar ik vind het meestal wat lastig te volgen en dat maskergedoe maakt het er allemaal niet begrijpelijker op en is ook wat irritant. (Was ook wel verbaasd om te zien dat letterlijk in de eerste scène van deze film al een masker zit, blijkbaar zit dat toch echt in het DNA van deze reeks).

Wat deze film betreft, de (beroemde) scène in de kluis is echt fenomenaal goed. Eigenlijk tekstboek thriller-actie. Alle elementen komen zo goed bij elkaar, de spanning werkt goed, het is slim, geweldig in beeld gebracht en het hele plan heeft ook dermate de gunfactor dat je het allemaal wel wil accepteren.

Dat is ook meteen het hoogtepunt van de film, want de laatste grote scène met de helikopter in de treintunnel kan echt niet. Het ziet er niet (meer) uit, het slaat nergens op, het duurt te lang, ik had er in ieder geval geen zin meer in.

Opvallend aan deze film is het spionage film noir-stijltje wat in de films hierna niet meer echt terugkomt. Op zich best aardig om te zien, maar maakt het stijltechnisch ook een beetje een rommeltje.

Goede en slechte punten dus, als geheel best vermakelijk, maar net als de andere delen nooit 100% mijn ding.

3,5* (die kluisscène krikt mijn cijfer wel op)


avatar van wood23

wood23

 • 352 berichten
 • 243 stemmen

Zeer sterke spionage thriller met een heel spannend en goed begin,het zet je meteen aan het denken.Als actiefilm is hij minder geslaagd maar dat geeft niet dat wordt in de vervolg films ruimschoots goed gemaakt.De eerste en meteen een van de betere in de reeks. 4 sterren


avatar van Foose

Foose

 • 132 berichten
 • 166 stemmen

Nogmaals herzien en toch echt wel een goede film hoor. Die opener in Praag is enorm sfeervol en de doodstille 5 minuten waar hij de op computer van de CIA probeert te tokkelen is enorm spannend. Hier zie je dat een goed regisseur wel degelijk het verschil maakt, het moeten niet altijd bombastische scènes zijn. Hier en daar ook best wel wat leuke details zoals Cruise die de lamp in in de gang in stukken breekt met zijn jas én nadien de andere lamp losdraait om die stukjes lamp te verhullen, Reno die toch de NOC lijst had, ..Het einde met de helikopter is wel heel overdreven, maar dat zijn we ondertussen (zeker na nummer 2) wel al gewoon zeker? Leuke rollen voor Reno, good old Rhames en zelfs Estevez. Cruise is hier en daar wel wat irritant, zeker als hij begint te schreeuwen als een jochie, maar wat de actie betreft doet hij het uiteraard uitstekend.

MI:III is nog altijd de beste in mijn ogen, maar deze komt erg dichtbij.


avatar van Puffy81

Puffy81

 • 42 berichten
 • 2381 stemmen

Inmiddels een echte klassieker geworden.

De M:I films zijn een genre opzich geworden en echt popcorn vermaak.

Dat de films extra goed zijn geworden komt door de fantastische regie van de laatste 3 delen McQ.

1. Fallout 2018

2. Ghost Protocol 2011

3. Rogue Nation 2015

4. Dead Reckoning part one 2023

5. Mission Impossible 1996

6. Mission Impossible 3 2006

7. Mission Impossible 2 2000


avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

 • 1693 berichten
 • 902 stemmen

Vandaag voor het eerst bekeken deze film, had de hele serie aangeschaft op blu-ray en dus begonnen met het 1e deel.

Deze heeft mij wel vermaakt, met een paar goede en spannende scenes zoals de inbraak in het CIA gebouw en ook de eind scene in de tunnel met de trein waren wel de hoogtepunten.

Verder moet je de film wel goed volgen want er komen nogal wat twists voorbij die van mij niet hadden gehoeven.

Verder werd hij nergens echt spectaculair of met spetterende actie, dit 1e deel bleef binnen de perken en dus 3 sterren, kijken of deel 2 beter is.


avatar van ILDIB

ILDIB

 • 2961 berichten
 • 2311 stemmen

Kleine 3.5

Grote nonsens maar wel vermakelijke nonsens op goed tempo. Verder wil ik er niet teveel worden aan vuil maken want dan is de lijst oneindig.

Wat wel helpt is dat cruise nog acteur was ipv producer dus redelijk normaal in beeld komt tov de latere episodes