• 9.379.380 stemmen

Met onder meer: Harrison Ford, Rutger Hauer en Sean Young

Gesproken taal: Engels, Duits, Kantonees, Japans en Hongaars

Releasedatum: 11 november 1982

Plot Blade Runner

"Man has made his match...now it's his problem."

Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Ford) is een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.

Halcyon schreef:
Maar waren er nu vijf of zes androïdes? Daar zat bij mij de hele verwarring vorige keer. En ook dit denk ik dit keer min of meer begrepen te hebben. Al zal ook dit voor interpretatie vatbaar zijn. Vrij vroeg in de film wordt bekendgemaakt dat Rachael de zesde androïde is. Dit wordt nooit écht bevestigd noch ontkracht, maar wanneer op het einde alle (?) androïdes dood zijn behalve zij, wordt heel even de illusie gewekt dat ze misschien toch menselijk is. Het shot met de eenhoorn als symbool voor genezing doet echter het tegengestelde vermoeden. Is zij van haar leven als androïde genezen? Of wil Ridley Scott ons hiermee iets anders vertellen? Ergens las ik dat deze in de director’s cut toegevoegde scène zou verklaren dat Deckard een androïde is, maar dat snap ik zelf dan weer niet zo goed.

SPOILER!

Het gaat hier vooral over de droom van Deckard over de eenhoorn. Later tegen het einde van de film wanneer Deckard en Rachel zijn apartement verlaten, stuit hij op een origami van een eenhoorn. Dit betekent dat Gaff in zijn flat is geweest, Rachel had kunnen doden maar dit toch niet heeft gedaan. Bovendien lijkt het er op dat hij wist van Deckard's droom, wat dus weer bewijst dat hij geimplanteerde gedachten heeft...zoals een Replicant.

In de originele film is Rachel een Replicant, maar met een onbeperkte levensduur. Dit wordt ons verteld in de voice-over van Deckard, wanneer ze op het eind in de bergen een ondergaande zon tegemoet rijden. Die scenes komen trouwens rechtstreeks uit het archief van Stanley Kubrick', omdat de opnames van Ridley Scott mislukt waren vanwege te veel bewolking. Gelukkig had Kubrick nog wat opnames liggen van het begin van The Shining, dus hebben ze die gebruikt.

In een 'early draft' van het script waren er inderdaad 6 ipv 5 Reps ontsnapt. Roy Batty, Leon, Priss, Zhora en 2 anderen. Een van deze Reps zou Mary heten, maar is later geschrapt. Maar ze hebben die fout laten zitten in de film omdat deze scene toen al was gefilmd om de studio te overtuigen om er meer geld in te pompen. Dit heeft toen inderdaad geleid tot een hoop speculaties. Ze hebben dit gefixed in The Final Cut.

En Ridley Scott heeft na 25 jaar eindelijk toegegeven dat Deckard inderdaad een Replicant is. Het is zeer aan te raden om de Workprint eens te bekijken. Dit is de eerste (afgekeurde) filmversie van Blade Runner.

mooie stuk Halycon

The Last

Inderdaad een mooi stuk. Begin nu langzaam te twijfelen of ik de 5 Disc tin edition wel moet aanschaffen. Bij de eerste kijkbeurt zette de film mij al aan het denken, maar nu ik die 'dubbele bodems' hier lees, krijg meteen weer zin om alles te achterhalen.

avatar van Reinbo

BR blue ray is een absolute aanrader, laat die dvd maar schieten, over een jaar of twee is Blue ray the bomb.

The Last schreef:

Gewoon kopen. Sowieso omdat je dan o.a. de originele versie, the final cut, de director's cut en de workprint hebt. Daarnaast nog een hele rits aan deleted scenes en een zeer interessante making of van welgeteld 3 uur!

*Kwijl*

Die five disc edition, is dat nou de uitgave in de vorm van een metalen koffertje waarbij een schaal model zit van zo policemobiel en ook een origami modelletje?

Of sla ik de plank nu volledig mis?

The Last

Je hebt ook een andere, die ik ook zelf bedoelde. Deze is dat. Al ga ik 'm denk ik wel van ebay kopen.

avatar van ApoJapo

ApoJapo

Pastichio Rocker schreef:

Vertel mij dan maar eens welke scene(s) op een comedy lijken.

Dit soort comments zijn trouwens bij elke film te plaatsen, dus ik geloof eerlijk gezegd niet dat je de film uberhaupt hebt gezien.

Sorry? Waarom zou ik zo'n reactie plaatsen als ik hem nooit heb gezien? Wat voor reden kan ik daar dan voor hebben?

Het gaat natuurlijk om de laatste scenes waarbij Deckard naar het appartement van J.F. Sebastian gaat en wordt aangevallen door die opgemaakte pop. De wolf-imitatie van Roy klonk leuk maar werkte bij mij op mijn lachspieren en een beetje spanning was dan ook ver te zoeken. Wil er nog aan toevoegen dat het allemaal veel te traag ging.

avatar van Reinbo

Epo Japo?

The Last schreef:

Ah ja, deze uitgave ken ik ja. Ziet er erg goed.

Halcyon

Hey, tof! Dus toch nog een stuk gemist in de film. Alweer een reden om hem een derde keer te gaan bekijken . By the way, vond je al die info in de 5 disc editie?

avatar van aire.

aire.

Dat vooropgesteld, maar ook (audio)visueel valt er elke keer weer iets te ontdekken. Na 6 kijkbeurten ontdekten ik nog steeds nieuwe dingetjes. Blade Runner zit gewoon zo ontzettend vol detail.

Halcyon schreef:

Onder andere, maar ook door veel te lezen over de film op het internet.

Maar de drie uur durende Making Of is sowieso een aanrader als je meer wilt weten over de (tot standkoming van de) film. Zowel de positieve als minder positieve kanten worden belicht. Een van de weinige Making Of's waar ze niet constant elkaars kont kussen. Maar ook de Deleted Scenes zijn een must, aangezien ze er zo'n 45 minuten uit hebben geknipt.

Halcyon

Cool, dan zal ik die bij gelegenheid wel eens checken.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

avatar van Adrenal

Adrenal

Schitterende science-fictionfilm.

Voor mij kan een film die visueel goed is al bijna niet meer stuk. Het verhaal moet wel leuk zijn, maar een goed uitgewerkt uitgangspunt vind ik belangrijker. Deze film heeft een prima uitgangspunt en een aardig verhaal, maar de sfeer en het visuele is geniaal. Het geweldige gebruik van licht, het erg goede en verzorgde camerawerk, dat iets té ingezoomd lijkt, waardoor de film ook zo'n bijzonder sfeertje krijgt, de regie...

Door Vangelis' zwoele syntheziserklanken wordt dat sfeertje nog bijzonderder.

Het acteerwerk is ook prima, ik vind het altijd een genot om Harrison Ford te zien acteren. Het is misschien niet de beste acteur, maar hij heeft een onovertroffen charisma en is geknipt voor dit soort rollen.

Verder ga ik hier niet te veel meer over zeggen, in plaats daarvan duw ik de dvd nog wel eens in mijn spelertje.

5 sterren (ja duh).

avatar van Adrenal

Adrenal

Ik ben trouwens niet snel geneigd om naar diepere betekenissen te gaan zoeken, en ik zou de film even goed vinden als er geen was, maar nu ben ik er toch maar eens wat van beginnen te lezen. Deckard is volgens mijeen replicant: hoe kan Gaff anders weten dat ie van een eenhoorn gedroomd heeft. Misschien is Gaff wel de echte Blade Runner en is Deckard gewoon een wapen van hem, aangezien Gaff telkens zo snel op de plaats is.

Ik heb trouwens de Director's cut (de gewone versie) gezien.

Pastichio Rocker

Net even met Ridley gebeld, en hij denkt ook wat jij denkt.

Halcyon

Mooie verklaring. Moet eerlijk bekennen dat ik het bij m'n tweede kijkbeurt nog niet door had. Maar ik ben doorgaans vrij traag op dat vlak, dus dat motiveert alleen maar een derde kijkbeurt.

Adrenal schreef:

Dit is me bij twee kijkbeurten volledig ontgaan, maar lijkt inderdaad een plausibele verklaring. Wat ik me dan wel nog afvraag: waarom precies een eenhoorn? Zou die eenhoorn hier een symbolische functie hebben? (zie mijn post van 3 oktober). Wat denken jullie?

Pastichio Rocker

Die hadden ze nog over van Legend.

Spoiler:

The unicorn scene itself was lifted from footage from Scott's 1985 film Legend. Scott intended the unicorn scene to be in the 1982 theatrical release, but the producers vetoed the idea as "too arty".

Maar die scene slaat meer op Rachel dan op Deckard, omdat het symbool staat voor maagdelijkheid en puriteit. Bovendien is Rachel een replicant, dus anders dan gewone mensen. Net zoals een eenhoorn en gewone paarden.

- Rachael is (and always will be) a replicant among humans, and will be different, like a unicorn among horses, because of her termination date. (In the tacked-on ending, Deckard says that she doesn't have a termination date)

- Rachael leaving and knocking over the unicorn symbolizes her escape from the Tyrell corporation, which only looked at her as a replicant. Deckard fell in love with her as a human, and by doing so, she became human.

Duidelijk(er)?

Maar goed, de oplettende kijker zal zien dat de hele film doorspekt is met dit soort symbolische dingen, wat hem ook gelijk zo goed maakt. Het is niet een standaard actiefilmpje a la Total Recall, wat veel mensen wel verwachten.

Echt belachelijk dat deze film alweer bijna uit de top 250 is verdwenen.

The Last

Noem dan Back to the Future of The Butterfly Effect ofzo... Total Recall bevat ook een aantal sterke en interessante dubbele bodems, en is m.i. verre van een standaard sci-fi (toekomst) gimmick, al bevat die film wel meer actie ja.

Pastichio Rocker

Trouwens, hebben jullie wel eens nagedacht over de naam 'Deckard'? Daar zit ook iets meer achter dan dat het alleen een willekeurige naam is van een Blade Runner. En dit is weer te herleiden naar de vraag: is Deckard een replicant?

Och, ik kan hier uren over doorgaan!

Halcyon

Klaar als een klontje, bedankt voor de uitvoerige uitleg .

Pastichio Rocker schreef:

Och, ik kan hier uren over doorgaan!

Die naam had ie al in het boek en daar is in ieder geval geen replicant.

Wouter schreef:

Die naam had ie al in het boek en daar is in ieder geval geen replicant.

Correct, maar in de film zit er meer achter.

avatar van Wouter

Klopt. Maar wat heeft zijn naam er dan mee te maken?

Pastichio Rocker

Nou, "Deckard" is similar in pronunciation and spelling to "(Rene) Descartes", a famous 17th century French philosopher. Descartes (like Deckard) was fascinated by the question "What does it mean to be human". Descartes was the man who said "cogito ergo sum" (I think, therefore I am): exactly what Pris tells Sebastian when he asks what she can do.

Volgens mij is dit ook al aan de orde in het boek, ook al heeft deze een andere uitkomst dan de film.

avatar van Wouter

Het heeft verder weinig van doen met de vraag of hijzelf een replicant is of niet.

avatar van Beitel

Beitel

Wouter schreef:

Een poging hoor: Deckard gaat uit van zijn eigen belevingswereld. Hij ziet het als vanzelfsprekend dat hij mens is. Maar, net als Descartes, ziet hij dat een replicant als Rachel daar niet van uit kan gaan: haar herinneringen zijn vervalsingen. In de film gaat dat nog een stap verder: ook zijn eigen zekerheden worden weggenomen. Het enige waar hij vanuit kan gaan is dat hij denkt en dus bestaat. De rest (zijn verleden, het hele referentiekader van waaruit hij de wereld bekijkt) blijkt een illusie.