Blade Runner (1982)
Gesproken taal: Engels, Duits, Kantonees, Japans en Hongaars
Releasedatum: 11 november 1982
Bekijk via Prime Video
Plot Blade Runner
"Man has made his match...now it's his problem."
Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Ford) is een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.
Rick Deckard
J.F. Sebastian
Leon Kowalski
Dr. Eldon Tyrell
Zhora
Leuk, maar - as said - hij heette in het boek ook al zo. het verhaal gaat over wat het is om mens te zijn, of Deckard zelf nu een replicant is of niet.
Beitel
De film neemt een hoop over van het boek, maar de vraag "is Deckard een Replicant?" wordt onder andere toegevoegd. Daardoor krijgen hij als personage en de gebeurtenissen een andere betekenis. En dus komt zijn naam ook in een ander daglicht te staan. Het is misschien meer toeval dan iets anders, maar dat maakt het niet minder interessant om erover na te denken.
Doet het ook niet.
Heb vanmiddag weer de soundtrack zitten luisteren. Deze film heeft iets magisch: het verhaal zal ook wel blijven boeien, maar de beelden en muziek creëren een eigen wereld vol nostalgie. Nostalgie waar je snel nostalgisch op terugkijkt.
The One Ring
Een film maken die tegelijkertijd nostalgisch is én een toekomstbeeld geeft: je moet er maar opkomen
Stephan
Je had vroeger (zo'n 10 jaar geleden) een pc game over blade runner. 16pixel koppies etc... Een beetje een puzzelgame, vraag en antwoord. Maar als Deckard op zijn balkon ging staan zette de bluestrack in om na te denken... daar kon ik uren staan. (en niet omdat ik de oplossing niet wist)
Beitel
Fantastisch videospel. Elementen uit het boek dat de film niet hebben gehaald zijn er in terug te vinden en je had een groot aantal eindes afhankelijk van je keuzes. Het boek gecombineerd met de film in één mooi pakketje, raad iedere fan aan om het op te zoeken.
M.Goodkat
Doet het ook niet.
De soundtrack is het mooiste wat ik heb gehoord in mijn leven, zo vol diepgang en passie erin gestoken
Pure
Volgens mij heb ik Blade Runner zojuist de Top250 uitgestemd. Mocht ik binnenkort inactief worden op deze site zal ik dus waarschijnlijk gelynchd zijn door de trouwe fans van de film.
De film viel me dus behoorlijk tegen. Hoofdoorzaak daarvan is dat het kitscherige 'grauwe' sfeertje me totaal niet ligt. Dat heeft niets met verouderde special effects te maken, maar puur met een stijlkeuze.
Daarnaast vond ik de cast totaal ongeïnspireerd overkomen. Ford fronst anderhalf uur lang (zoals gebruikelijk) en Young kijkt alsof ze water ziet branden. De bijrollen laat ik maar buiten beschouwing. Hauer was dan weer prima op zijn plaats met zijn felblauwe heldere ogen waarmee hij Ford van het scherm afkijkt.
Laatste negatieve punt is dat het verhaal me weinig deed. Het gegeven is wel boeiend, maar het blijft allemaal wat vlakjes. En zoveel dreiging ging nu ook weer niet vanuit de replicants.
De soundtrack van Vangelis mag overigens nog wel in positieve zin genoemd worden, maar dit kon de film niet meer redden voor mij.
Halcyon

wwelover
Prima vermaakfilm, erg goed gedaan. Het verhaal is al redelijk boeiend en het zijn gewoon leuke karakters. Met name de rollen van Ford en Hauer natuurlijk, die ook gewoon goed acteerde. De sfeer bracht de film op zijn niveau en de muziek was ook erg goed.
Zeker een film die het de moeite waard is om te bekijken.
Tharoy
Precies. Ik had hetzelfde gevoel.
niethie
Vele filmliefhebbers zijn laaiend over deze film en hij wordt in verschillende boeken en op sites (inclusief deze) vaak de hemel in geprezen, ben hem ooit eens uit- nieuwschierigheid gaan zien en ondanks dat ik hem wel aardig vond was het lang niet het meesterwerk dat ik verwacht had. Teneerste is de sfeer erg goed, plus de hele (sobere) toekomst visie kon me ook wel bekorren en ook het acteerwerk was dik in orde maar als geheel vond ik het niet zo bijzonder, ik weet niet wat het precies was maar op een of andere manier was ik er gewoon niet zo van onder de indruk. Moet er wel bijzeggen dat het al minstens drie jaar geleden is dat ik hem zag en ik hem voor een beter oordeel uiteraard gauw eens moet herzien. Tot die tijd houd ik het maar op-
Lexcoaster
Sfeerzetting is vrij goed, en ook het idee van een sombere toekomstvisie is interessant. Verhaal gaat voor actie, en de actie die er is spuerspannend. het is alleen niet het type film die eventjes zomaar aanzet, die is een film waar je zeker voor moet gaan zitten en de tijd nemen om te kijken. 4*
Bla
Ik had een beetje hetzelfde. Toch nog 3,5* voor de sfeer en Hauer die de rest van het scherm afspeelde.
88Fabian
Dit is een film die gewoon ontzettend slecht is,een science fiction film die op geen enkele manier goed is,de sfeer is gewoonweg zielig te noemen en komt een beetje te nagemaakt over.
Jouw recensie ook.
Als je nou eens wat voorbeelden had gegeven waaruit zou blijken dat je het zo'n slechte film vindt. Nu is je reactie niet echt serieus te nemen, vooral omdat een film zoals BR zoveel andere (sci-fi) films heeft beinvloedt qua stijl en sfeer.
Jouw recensie ook.
Beetje domme opmerking vind je niet,ja ik noem hele negatieve dingen op in het kort,jij als waarschijnlijke fan van deze film kan daar niet tegen,waarom niet?.
Pastichio Rocker
Je noemt dingen op ja, maar in feite zeg je eigenlijk niks. Als mensen lukraak negatieve dingen roepen dan zijn er mensen die wel geinteresseerd zijn waarom ze die dingen roepen, en waar dat uit blijkt in de film. Dat jij het een kutfilm vind okee, maar zeg er dan bij waarom.
88Fabian
Waarom?:lees nog eens m'n omschijving.
Noem eens wat voorbeelden waar dat uit blijkt volgens jou?
Je omschrijving zoals die nu is slaat nergens op. Je roept maar wat en neemt niet eens de moeite om uit te leggen waarom je dat vindt. Dat vind ik een typische troll-reactie.
Ik weet niet of je de terms & conditions van MovieMeter hebt gelezen (waarschijnlijk niet) maar daar wordt in gezegd dat men hier niet zit te wachten op recensies zonder uitleg en users die lukraak dingen roepen om een reactie uit te lokken. En ik zag al dat dit niet de enige film is waar je dit bij hebt geflikt.
Een zinnetje zoals bij 'Schindler's List' 'Een ongeloofelijk langdradige film' voldoet niet aan de eisen die MovieMeter stelt aan zijn/haar users.
88Fabian
De sfeer is in het geheel is niet goed,het komt heel duf over,de acteerprestaties zijn ook niet verbluffend goed en ga zo maar door,waarom zeur je zo.
Pastichio Rocker
Waarom ik zo zeur? Omdat dit een discussieforum is en als mannetjes zoals jij naar mijn mening domme dingen roepen over films die dat niet verdienen ik daar een sluitend antwoord (of in ieder geval een poging tot het geven van een sluitend antwoord) op verwacht.
88Fabian
over films die dat niet verdienen
De film verdient het,en dat jij een fan van die film bent daar kan ik niks aan doen,een echt recensie moet je niet aan mij vragen ik hou het gewoon kort over deze film slechte acteerprestaties,slechte sfeer.gewoonweg slecht, en dat mag ik vinden,fans zoals jij daar heb ik een hekel aan niks willen acepteren en daar dan over door zeuren,alsof ik de meest bekende recent ben die er is en die dan volgens jou een verkeerde mening heeft,zoek het uit zeg.
stefan dias
Ik merk dat sommige mensen sommige dingen blijkbaar niet in hun tijdskader kunnen zien.
Blade Runner was een van de eerste sf-films met een toekomstbeeld dat niet perfectionistische gestroomlijnd was, maar chaotisch en rommelig, heel hedendaags, maar naar de toekomst verplaatst.
Qua toekomstvisie en set design is dit een van de allerbeste films ooit.
dat sommige dingen wat ouderwets lijken, ja dat kan niet anders. King Kong heeft ook niet de meest verfijnde special effects als je dat naar vandaag vertaalt en toch kunnen wij amper beseffen wat voor impact deze film gehad heeft.

Blade Runner: Black Out 2022

2036: Nexus Dawn

2048: Nowhere to Run
1 reactie

Blade Runner 2049

De onuitputtelijke jaren 80 en hun extreem late sequels

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

Genadeloos geflopt en nu geprezen: Nog eens vijf films die pas later erkenning kregen

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Apocalypse Now

Stop Making Sense
Muziek, 1984

Rang-e Khoda
Drama, 1999
kunstmatige intelligentieflying carpremie jagerandroidgebaseerd op boekdystopiegeneticsfuturisticvoortvluchtigecyberpunklos angeles, californiëelectronic music score alcoholischcultfilmtech noirneo-noirphilosophicalblade runner 2010sloose adaptation