• 9.379.224 stemmen

Met onder meer: Harrison Ford, Rutger Hauer en Sean Young

Gesproken taal: Engels, Duits, Kantonees, Japans en Hongaars

Releasedatum: 11 november 1982

Plot Blade Runner

"Man has made his match...now it's his problem."

Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Ford) is een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.

avatar van killer13

killer13

herzien en stem met 1* verhoogt. wat een meesterwerk is dit toch zeg!

bvonk

Vroeger wel een keer gezien maar nu weer met een 47" hd scherm. Film wordt er alleen maar mooier op en toch wel veel beter dan veel huidige sf films. Natuurlijk zijn sommige dingen hopeloos achterhaald maar dat heeft bij deze film juist zo zijn scharme. Stem met 0,5 verhoogd naar 4,5.

@2MY

Niet alleen op deze site wordt deze film door sommige leden aanbeden. Het is gewoon een cultfilm en heeft niet voor niets een 8,3 om IMDb. Een "spannede" film waar de held van het ene spaceship naar het andere springt is deze zeker niet maar dat vind ik helemaal niet erg. Het weet een unieke sfeer neer te zetten waar ik echt van geniet. Om de paar jaar kijk ik hem toch wel weer een keertje en blijft geweldig om te zien.

Als je je niet kunt inleven in de wereld lijkt me dit geen leuke film maar dan moet je vooral een andere film gaan kijken. Ik heb niets met chick flicks en ga die dus ook niet kijken.

nr. 22 in de sciencefiction toplijst

nr. 38 in de toplijst van de jaren '80

nr. 5 in de toplijst van 1982

Met het zijn maar een paar "fans" die deze film mooi vinden en hoge punten geven kun je het dus echt niet afdoen.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

De film is al sinds zijn uitkomen een groeibriljant.. het lijkt me dus niet dat de argumentatie van de liefhebbers moet komen. En als mensen met een matige recensie komen waarbij duidelijk is dat ze deze film gewoon niet kunnen beoordelen op basis van de geweldige muziek, vormgeving of acteerprestaties mag je best kritisch reageren, al geef je de film de maximale score Dus bvonk, laat wat is en kijk naar de mooie dingen die er zijn.

avatar van AC1

AC1

Blade Runner is echt wel meer een filosofische film (à la 2001: A Space Odyssey en Tarkovsky's Solyaris) dan een spectaculaire of avontuurlijke actiefilm. Het is alleen niet zo erg duidelijk als bij 2001 and Solyaris. Veel mensen appreciëren de film pas wanneer ze 'm vanuit een beter perspectief hebben bekeken.

"It really spoke to me in terms of what I wanted to do as a filmmaker. Blade Runner has this sort of density to it visually. You come back to it and see something else in it every time. I try to do that in a different way, sort of more narratively than visually." - Christopher Nolan

@orbit

Helemaal mee eens, maar kon het toch niet laten om er even wat over te zeggen.

avatar van 2MY

2MY

bvonk schreef:

Nee hoor, dat heb ik ook helemaal niet gedaan. Maar nogmaals: het feit dat ik deze film niet echt goed vond, hoeft niemand dan ook maar een beetje als een belediging of watdanook op te vatten. Gewoon een eenvoudige mening.

Laten we het er maar op houden dat ik er gezien de bejubelende commentaren en de cultstatus meer van had verwacht...

@2MY

Daar leek het wel een beetje op door het alleen maar over de 5 punten stemmers te hebben. Iedereen mag natuurlijk het punt geven wat hij wil en waard vind.

Toen ik deze film voor het eerst zag wist ik ook niet wat ik van moest vinden, had er toen ookwaarschijnlijk niet meer dan een 2 voor gegeven. Dat was wel erg lang geleden en voor mij is deze film er alleen maar beter op geworden. Maar iedereen zo zijn ding. Misschien kijk je er de volgende keer weer anders tegenaan omdat je verwachting nu anders is.

avatar van AC1

AC1

“Blade Runner” 30th anniversary edition aangekondigd voor 2 oktober.

- Over 10 hours of bonus content

- “Final Cut” feature on Blu-ray and DVD

- Three additional feature versions on one disc, seamlessly branched

- All new bonus content disc featuring the existing content from the Ultimate Collector’s Edition

- Photo Gallery with 1,000+ new images

- “Dangerous Days” documentary

- The Work Print feature version

- Over 6 featurettes

- UltraViolet copy

- 72-page Digibook

Misschien een leuk uittrekseltje van een interview met Christopher Nolan:

Q: You’ve often said that your favorite film is Blade Runner. What special significance does it hold for you?

Christopher Nolan: "As a kid watching films, you go through a gradual realization of what’s behind them. You start off like everyone else, thinking that actors make up the words and create the film themselves. So when I was young and looking at Alien and Blade Runner, I was going, OK, they’re different stories, different settings, really different actors, everything’s different—but there’s a very strong connection between those two films, and that is the director, Ridley Scott. I remember being struck by that, and thinking that’s the job I want.

The atmosphere of Blade Runner was also important, that feeling that there was this whole world outside the frame of the scene. You really felt there were things going on outside of those rooms where you’ve seen the film take place. That’s something I’ve always tried to carry with me. Every film should have its own world, a logic and feel to it that expands beyond the exact image that the audience is seeing."

En dan nog dit:

Christopher Nolan : “It really spoke to me in terms of what I wanted to do as a filmmaker. Blade Runner has this sort of density to it visually. You come back to it and see something else in it every time. I try to do that in a different way, sort of more narratively than visually.”

Zo hoor je het ook eens van een ander, hè.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Vet Hoeveel gaat het kosten? 99 euro?

avatar van 2MY

2MY

bvonk schreef:

@2MY

Kijk, zo'n reactie stimuleert mij dus om die film binnenkort nog eens een kans te geven

Verwachtingen in de kast steken, en er alle tijd voor nemen. En wie weet...

avatar van Number23

Number23

En nu heb ik ook deze film mogen toevoegen aan mijn 'ken-je-klassiekers'-marathon. Wat me gelijk positief opviel was de soundtrack, die zit zeer ingenieus in elkaar. De rest van de film doet soms een tikkeltje gedateerd aan, maar sommige sets staan nog steeds als een huis. Geluidsmontage liep ook niet altijd lekker naar mijn smaak.

De badguy-rol van Hauer vind ik stukken beter dan die in Nighthawks. Hannah mag ook lekker gek doen als replicant. Ik heb wel het gevoel dat ik iets mis, omdat er achterop de DVD (heb de director's cut gezien) iets staat over een alternatief einde waarin wordt gespeculeerd of Deckard een androide is.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Dat Deckard zelf een replicant zou kunnen zijn wordt volgens mij voornamelijk gesuggereerd door de droom over de eenhoorn.

avatar van Flavio

Flavio

Dan nu de Final Cut gezien, eerlijk gezegd viel met niet veel op qua verschil met de DC, zijn vooral sync-dingetjes zo blijkt. Het valt toch op hoe goed de film bewaard is gebleven, ik vind het absoluut niet gedateerd aandoen, itt tot veel (ook veel latere) SF films.

De film is bij elke herziening beter, dankzij het prima spel, de prachtige sfeer (met dank aan muziek, fotografie, shots) en ook door de ambigue moraal en nog altijd relevante vragen. Is Deckard wel de good guy? Wanneer wordt een machine een ´wezen´?

avatar van SENGOK

SENGOK

Replica-verhaal is zeer interessant, de toekomst ziet er fantastisch uit en de sfeer is één van de betere in de genre.

avatar van glennton

glennton

Vandaag de directorscut gezien, prachtige film, heb deze ooit in de bios gezien en ook ooit op videotape, maar nu dus op dvd.

avatar van P.C.96

P.C.96

Meesterwerk van Ridley Scott met een ijzersterke rol van Rutger Hauer.

Erg vooruitstrevend.

Loepsaal

2019, over 8 jaar is het dus geschiedenis. Dick was geniaal maar geen profeet.

4 sterren voor de film en 5 voor de (Esper) soundtrack, dat maakt 9.

avatar van Spetie

”Quite an experience to live in fear, isn't it? That's what it is to be a slave.”

Net als bij Alien, weet Ridley Scott ook met Blade Runner, een sciencefiction film neer te zetten, die een sterke sfeer uitstraalt. De vormgeving en de donkere sfeer zijn erg sterk en vormen misschien wel het allergrootste pluspunt van deze sciencefiction klassieker.

Visueel is het erg mooi. Het is een verhaal dat zich afspeelt in de nabije toekomst. De sfeer is zoals gezegd erg sterk. Het is vaak erg donker, met daarbij een combinatie van een soort van fel neonlicht. Die combinatie van beiden geeft iets aparts, en maakt van het toekomstige Los Angeles een interessante stad. Qua acteerwerk is Blade Runner ook meer dan in orde. Harrison Ford speelt op mooie wijze detective Deckard. Hij is een man met wei je jezelf als kijker goed kunt identificeren. Doordat hij totaal geen heldhaftig figuur is, heeft hij een sterke sympathieke uitstraling. Toch wordt de show gestolen door Rutger Hauer, die als replicants leider bijna elke seconde, waarbij hij in beeld is, indruk weet te maken. Over de andere rolletjes valt verder ook weinig te klagen.

Ook de soundtrack is zeker niet slecht. De muziek van Vangelis is goed gekozen en draagt in zekere mate bij aan de mystieke donkere sfeer van Blade Runner. Het verhaal zelf is ietwat simpel, maar desondanks best de moeite waard. Het laat de kijker op momenten genoeg mogelijkheden voor eigen interpretatie. Verder biedt de film interessante maatschappelijke vraagstukken. Ik moet wel zeggen dat er een paar momenten in het middenstuk zitten, waarbij Balde Runner soms wat weg dreigt te zakken, maar gelukkig duurt dat niet lang. Het einde is namelijk weer wel erg sterk.

Blade Runner heeft na 30 jaar nog niets aan kracht ingeboet en doet ook maar heel weinig gedateerd aan. Het is een voorbeeld voor diverse andere films in het genre en gewoonweg een erg goede film, die zich terecht onder het rijtje der klassiekers mag scharen.

Roger Thornhill

Grappig dat Harrison Ford naar verluidt zo boos is over Ridley Scotts beslissing om hem in de Director's Cut een replicant te laten zijn. Want als Ford zegt dat hij juist met Scott had afgesproken dat hij geen replicant maar een mens was, en dat hij hem dus als mens heeft gespeeld, dan is dat toch juist eigenlijk het ultieme "method acting" : een acteur die denkt dat hij een mens speelt, maar die niet weet dat hij een mens speelt die niet weet dat hij eigenlijk een replicant is?

avatar van harm1985

harm1985

AC1 schreef:

“Blade Runner” 30th anniversary edition aangekondigd voor 2 oktober.

- Over 10 hours of bonus content

- The Work Print feature version

- Over 6 featurettes

- UltraViolet copy

- 72-page Digibook

Dat is toch gewoon de Complete Collectors Edition? Die heb ik een jaar of twee geleden voor drie tientjes gekocht.

Final Cut op Blue Ray 1, Directors Cut, US en European Theatrical Cut op Blu-Ray 2 (seamless branching), Workprint op Blu-Ray 3, allen voorzien van commentary tracks en 2 DVD's met allerlei docu's. Die twee DVD's zijn nu denk ik op 1 blu-ray gezet? Deze box kwam iig uit voor het 25 jarig bestaan.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik was even bang dat de film minder zou zijn dan hij in mijn herinnering was, maar niks is minder waar! Wat mij het meest in de ban hield bij deze hernieuwde kijkbeurt is hoe het enerzijds zo overdadig bombastisch gestileerd is, maar hoe het anderzijds toch gevoelig en intiem aanvoelt. Een tijdloos meesterwerk!

Donkerwoud schreef:
enerzijds zo overdadig bombastisch gestileerd [...] anderzijds toch gevoelig en intiem

Dat is inderdaad wel zo. En dat intieme wordt ook bewerkstelligd doordat de film ook z'n tijd neemt, hij gaat eigenlijk vrij traag zonder dat dat zo aanvoelt. De scène ongeveer halverwege bijvoorbeeld, wanneer Deckard Rachael vertelt dat, nee, hij zou haar niet achtervolgen als ze zou vluchten, maar iemand anders (Gaff?) wèl, gaat eigenlijk heel langzaam, met veel pauzes en shots waarin alleen maar getoond wordt wat iemand ziet (Rachael kijkt naar Deckard die zich wast), maar omdat je op dat moment in de personages geïnteresseerd bent (en omdat het er zo fantastisch uitziet natuurlijk) blijft het toch boeien. Wat dat betreft ook een heerlijk tempo vergeleken met al die slam-bam-superhelden-SF van tegenwoordig, vind ik persoonlijk.

avatar van judgepaddy

judgepaddy

Een brief van Philip K. Dick over Blade Runner die hij vlak voor zijn dood schreef,..

Before He Died, Philip K. Dick Wrote This Prescient Letter About ‘Blade Runner’ – Flavorwire

Roger Thornhill

Wat een complimenten van de meester zelf! (Gemeende, mag je hopen.)

Loepsaal

zag toen wat fragmenten bij Kino '82, shots zonder actie, enkel een bruisende stad in aftakeling door de ogen van ongeïnteresseerde toeschouwers als Holden.

meteen verkocht,

zie uit naar vervolg, remake of reboot, whatever, als het maar niet in 2019 speelt want dat wordt erg krap.

avatar van GMovie117

GMovie117

Heb hem nu al twee keer gezien, en hij blijft me vermaken.

avatar van Ridgemont

Ridgemont

Gezien de fanboys hier, had ik eigenlijk niet veel zin een recensie te typen. Iedereen die durft afwijken van 5 sterren krijgt herkauwde theorie als antwoord, alsof deze film alle waarheden en vragen des levens ultiem uitwerkt.

Ik zag de final cut en die beviel me wel. Begrijp wel niet waarom zoveel mensen psyched zijn over de vraag was hij nu mens of niet? OMG, La Di Da, omdat dit toch zeer obvious aan bod komt doorheen de film. plotse unicorn, de sowieso norse houding van Ford, oude foto's aan z'n piano, de verwantschap/aantrekkingskracht met de vrouwelijke Replica,.. Alles wijst erop, en opzich is die vraag totaal nutteloos. Het is zoals het einde van Inception, dat is een puur listig filmtruucje waarbij ik vrij zeker ervan ben dat de makers genieten van de eindeloze discussies die ze op gang brengen, en verder zelf geen uitleg voor hebben.

Dat Scott zegt van ja en Ford van nee duidt zeker aan dat er heel veel praat na de vaak is, en ze het zelf niet goed weten en het daarom hangende houden.
Dat stoort me opzich helemaal niet, maar begrijp dan ook niet dat mensen dit als diepere laag gaan bestempelen terwijl dit gewoon eerder geen keuze maken is.

Anyhow, Het doet daarom ook geen afbreuk aan de film. Mooiste aan de film was de schone dakscène op het einde, waarbij het gevoel shit, ik heb zitten supporteren voor de verkeerde kerel prachtig wordt uitgewerkt. Een heel mooie plotwending, wrang gevoel. Hoewel:

Het verdoezelt dan ook hoe 'mager' het detective-verhaallijntje eigenlijk is, de vondst van het slangvelletje en alle handelingen erop is wel zeer straight.

En écht supporteren voor Ford deed ik, zeker in het begin van de film, ook niet. Het is een vrij loom personage, waardoor zijn acties me ook maar weinig doen, ennhet me niet zoveel uitmaakt wat er met hem gebeurd. Treffend daarbij is wanneer Leon hem haast te grazen heeft, dit eigenlijk niet veel losweekt. Ergens gemiste kans dat de film zo traag begint. En dan heb ik het niet over het tempo, maar eerder over hoe onverschillig het personage van Ford blijft.De verhouding tussen Ford en de vrouwelijke Replica is wel mooi, maar zeer sober uitgewerkt.

Ik zat dan ook volledig in de sfeer van de leefwereld, mooie beelden en dito decors. Enig 'minpuntje' is dat ik soms wel de grenzen van het decor/de set kon voelen, met de kraanshots waarbij de wijdste shots toch vrij close zijn. Maar dat is gezien de tijd eigenlijk geen erg.

Sfeer, visueel mooi en prachteinde, zeker van genoten.

avatar van mrwhite

mrwhite

Van de fanboys moet je niet bang zijn hoor elk heeft zijn mening. Toen ik hem een aantal jaar geleden zag vond ik het gewoon een draak van een film saai en onintersant. Maar ik heb de film onlangs toch gekocht omdat ik vind dat alle films een tweede kans krijgen en dus ook deze. Ik ga zo snel mogelijk eens een review doen.

Loepsaal

Het verhaal is zwak, het gegeven volstrekt ongeloofwaardig en voor actiefans gebeurt er de eerste helft veel te weinig, kan me dus voorstellen dat sommigen het helemaal niets vinden.